Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Co zajímavého se událo v dubnu 2009

Co zajímavého se událo v dubnu 2009

Články Různé

Vyšel pracovní návrh ECMAScriptu 5. Opeře je 15 let. Patent Applu brzdí práci W3C. Google App Engine přišel s podporou Javy. Plugin od Googlu implementuje 3D grafiku. Protokol OAuth obsahuje bezpečnostní chybu. Čtěte výběr náš událostí za měsíc duben. Stručně, jasně, přehledně.

Nálepky:

Skončil duben a jsme tu s naším redakčním výběrem zajímavých událostí, které by vám neměly utéct. Začneme jako obvykle událostmi z domova.

Z domova

V Praze začíná EuroDjangoCon

Skončily přípravy na konferenci EuroDjangoCon, která se letos koná v Praze a začíná právě dnes. Do Prahy při této příležitosti přijely některé světoznámé osobnosti, např. Simon Willison.

Firefox 3 kandiduje na nejpoužívanější prohlížeč

Zatímco dlouhou dobu byl nepoužívanějším prohlížečem Internet Explorer 7, Firefox řady 3.0 jej v poslední době dohání a to jak ve světě, tak u nás. Podle toho, kterou statistikou se právě řídíte, tak k tomuto dohnání již došlo, právě dochází nebo teprve dojde. Jednotlivé statistiky se mezi sebou totiž vždy trochu liší. Přesné datum ostatně není podstatné, důležitější je samotný fakt, a na tom se shodují statistiky všechny.

Musíme zdůraznit, že se jedná jen o statistický trik. Internet Explorer jako takový je stále nejpoužívanějším prohlížečem, a to nejen dnes, ale v celé historii prohlížečů vůbec, jak ukazuje i graf, který připravil Asa Dotzler z Mozilla Corporation:

Uživatelé prohlížečů

Navíc před několika dny se objevila v rámci Windows Update aktualizace na Internet Explorer 8, která pokles IE7 urychluje. Uvidíme, zda dokáže zamíchat karty dnešnímu trhu prohlížečů nebo zatím zůstane bez povšimnutí.

Soutěž od Microsoftu

Microsoft vyhlásil soutěž pro open source vývojáře. Do soutěže se stále ještě můžete přihlásit. Autoři nejlepších projektů obdrží ceny.

Ze světa

Z apríla

Ani světu prohlížečů se nevyhnul první apríl. Informaci o připravovaném Internet Exploreru 8.1 používajícím WebKit i Gecko ovšem zastínila Opera svou novou verzí podporující ovládání pomocí obličejových gest Opera Face Gestures. Dovedete se představit, jak by to vypadalo v místnosti plné uživatelů Opery?

Weby se svlékly do naha

Devátého dubna proběhl Den nahých webů 2009. Pokud jste měli „štěstí“, mohli jste ten den narazit na „nahý“ web s odstraněnými kaskádovými styly, a to nejen ve světě, ale v několika málo exemplářích i u nás.

Vyšel pracovní návrh ECMAScriptu 5

Práce na nové generaci JavaScriptu pod křídly organizace ECMA pokračují, veřejně vyšel pracovní návrh této specifikace pod názvem ECMAScript 5. Pokud máte pocit, že verze s číslem 4 byla v číslování přeskočena, je váš pocit správný. Tato verze se ještě před rokem připravovala, ale její vývoj byl ukončen.

Opeře je 15 let

Prohlížeč Opera oslavil 15. narozeniny. Opera připravila tématickou verzi své domovské stránky ve stylu 90. let a připravila komix připomínající počátky Opery.

Opera komix

Kniha Jeffreyho Zeldmana ke stažení

Dnes již památná kniha světoznámého webdesignera Jeffreyho Zeldmana „Taking Your Talent to The Web“ z roku 2001, která designerům z oblasti tištěných médií vysvětlovala principy webdesignu, je zdarma ke stažení. Ačkoliv se dnes již jedná o historický kousek, řada informací je stále relevantních.

Protokol OAuth obsahuje bezpečnostní chybu

V návrhu protokolu OAuth byla objevena bezpečnostní chyba, kterou pravděpodobně trpí všechny jeho implementace. Na opravě se pracuje, protokol OAuth bude upraven. Twitter po oznámení této chyby vypnul podporu OAuth, kterou zprovoznil jen několik dní před jejím oznámením.

Google App Engine s podporou Javy

Do App Engine od Googlu přibyla podpora pro jazyk Java. To potěší nejen vývojáře v Javě, protože se tím otevřela cesta pro vývojáře v některých dalších jazycích, pro které existují implementace v Javě. Atraktivnost celého projektu tak mimořádně vzrostla.

Patent Applu brzdí práci W3C

Pracovní skupina W3C pracující na specifikaci Widgets se dostala do konfliktu s patentem společnosti Apple zaměřeným na automatické aktualizace software. Speciální komise nyní řeší, jak se k situaci postavit a zda má práce na specifikaci pokračovat.

Plugin od Google pro 3D grafiku

Po implementacích rozhraní pro 3D grafiku od Opery a Mozilly přišel s vlastní implementací i Google. Projekt O3D je plugin fungující v prohlížečích Firefox, Safari, Google Chrome a Internet Explorer. Jeho možnosti vám nabízí následující video:

Je otázkou, zda se všichni implementátoři dokáží dohodnout na jednotném rozhraní.

A List Apart zveřejnil výsledky průzkumu

Webdesignerský magazín A List Apart jako každoročně pořádal anketu mezi webdesignery. V ní si můžete srovnat, zda patříte do většinové sorty webdesignerů nebo se od ní v některých měřítkách odchylujete.

Dvě kuriozity v JavaScriptu

James Hall vytvořil projek jsPDF, což je generátor PDF napsaný v JavaScriptu. Zatím podporuje jen minimální formátování dokumentů, projekt je ovšem teprve v začátcích. Alexis Deveria pro změnu vytvořil kompletní implementaci Template Layout z CSS3 v JavaScriptu. Šokoval tím samotné členy CSS WG u W3C, jelikož tuto specifikaci (přezdívanou též „ASCII art“ zatím nikdo neimplementoval).

Závěr

A to je z našeho dubnového výběru vše. Pokud vás zaujalo něco dalšího, podělte se s ostatními v komentářích. Pokud chcete být stále v obraze, pak pravidelně odebírejte RSS článků, RSS zpráviček a sledujte kanál Zdrojáku na Twitteru (k tomu vám pomůže návod Jak začít používat Twitter).

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
3 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
mirozbiro

nejak mi nedochazi ten graf firefox3. Na ose y je to sumarni cislo uzivatelu prohlizecu (pak vysoce vede ie), nebo je to kazdeho prohlizece zvlast (pak by 'ostatni' vysoce vedli)?

Anonymní

vysoko vedie IE, ale FF má priaznivejší trend.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.