Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Zajímavé události za květen 2009

Zajímavé události za květen 2009

Články Různé

V Praze proběhl EuroDjangoCon. Spouští se registrace na WebExpo 2009. W3C mikrobloguje. Jetpack umožní lepší rozšiřování Firefoxu. Google začíná s podporou mikroformátů a RDFa. Souhrn událostí za květen. Stručně, jasně, přehledně.

Nálepky:

Začal první letní měsíc a naše redakce přináší souhrn zajímavých událostí z května. Nejprve z domova a poté ze světa.

Z domova

V Praze proběhl EuroDjangoCon

Začátkem května v Praze proběhla konference EuroDjangoCon, na kterou dorazila řada klíčových vývojářů webového frameworku Django. Online reportáž z konference jste mohli sledovat na našem Twitteru. Na konferenci měli přednášku i dva čeští vývojáři z Centrum Holdings.

Spouští se registrace na WebExpo 2009

WebExpo 2009

Byla poodhalena jména některých přednášejících na letošním ročníku největší české konference zaměřené na web – WebExpo. Mezi zahraničními přednášejícími najdeme Molly E. Holzschlag z Opera Software a Marco Zehe z Mozilla Corporation. Začátkem tohoto měsíce byla otevřena registrace. Celkem bude k dispozici 700 návštěvních míst. Více se dozvíte z newsletteru konference.

Proběhla konference Budoucnost internetu je v RIA

Společnost Adobe uspořádala v Praze jednodenní konferenci, na níž byly nastíněny některé vize společnosti Adobe týkající se RIA aplikací. Připomenuta byla technologie ColdFusion a na živo jsme mohli sledovat tvorbu Facebook aplikace ve Flexu.

Ze světa

Konference Google I/O

Koncem května proběhla v San Franciscu dvoudenní konference Google I/O. Google na ní avizoval příchod svého nového produktu Wave, který by mohl znamenat revoluci v šíření informací (ovšem zda skutečně bude, to si počkáme, zatím se můžeme jen dohadovat). Google také předvedl, že se spoléhá na HTML5, s jehož možnostmi experimentuje již nyní (např. demo stránka Youtube využívající novou značku <video>). Zájemci se mohou podívat na video z hlavní keynote konference.

W3C mikrobloguje

Pokud se zajímáte o aktivity W3C, můžete je nyní sledovat i pomocí mikroblogovacího systému. W3C najdete na Twitteru i na systému Identi.ca. Pokud nevíte, jak se s mikroblogovacím systémem zachází, přečtěte si náš návod Jak začít používat Twitter.

Jetpack umožní lepší rozšiřování Firefoxu

Mozilla Labs představily platformu Jetpack sloužící k tvorbě rozšíření pro Firefox (a další Mozilla aplikace) pomocí klasických webových technologií. Mozilla tak pravděpodobně reaguje na slibně vypadající mechanismus rozšíření prohlížeče Google Chrome, který stávající mechanismus rozšíření Firefoxu podle všeho po mnoha stránkách předčí. Jetpack má i některé další výhody, např. instalace rozšíření bez nutnosti restartu prohlížeče.

Opera 10 se bude maskovat za Operu 9.8

Opera Software se již rozhodla, jak se vypořádá s problémem „Y2K“ u Opery 10 (Opera 10 byla některými systémy chybně detekována jako Opera 1.0). Bude změněn formát jejího User-Agent stringu tak, aby ji stávající detekční systémy rozpoznávaly jako Operu verze 9.8. Nový formát vypadá následovně:

Opera/9.80 (Windows NT 5.1; U; cs) Presto/2.2.15 Version/10.00

Skutečnou verzi prohlížeče Opera najdete až na konci (Version/10.00). Začátek řetězce (Opera/9.80), který až dosud obsahoval, číslo verze Opery bude od verze 10 obsahovat „falešnou“ hodnotu pro oklamání zastaralých detekčních systémů. Ve světe prohlížečů se nejedná o nic nového. Podobné „podvody“ s User-Agent stringem dělají všechny prohlížeče (resp. Opera byla dosud jediným prohlížečem, který se tomu dokázal ve svém User-Agent stringu vyhnout).

Opera spolupracuje s Khronos Group na standardizaci 3D na webu

Koncem května Opera oznámila začátek spolupráce s Khronos Group. To je dobrá zpráva, s Khronos Group již spolupracuje Mozilla. Doufejme, že se přidají i další výrobci prohlížečů. 3D na webu nejspíš bude horké téma několika blízkých let a čím dříve se začne jednat o společném standardu, tím lépe.

Google začíná s podporou mikroformátů a RDFa

Google bude rozpoznávat některé sémantické informace vložené do stránek pomocí RDFa a mikroformátů a zobrazovat je ve výsledcích vyhledávání ve formě tzv. rich snippetů. Autoři stránek mohou již nyní začít vyznačovat informace týkající se osob, firem, produktů nebo recenzí. Google se tak snaží dohnat Yahoo, které s podobnými informacemi již nějaký čas experimentuje.

Čtěte náš seriál k tématu: Kódujme sémanticky s mikroformáty

Google Chrome ve dvojkové verzi a nová vlna reklamní kampaně

Prohlížeč Google Chrome vyšel ve dvojkové verzi. Upgrade ze starší verze vám můžeme doporučit, ale nečekejte žádné zázraky, oproti jedničkové verzi obsahuje jen drobné změny (např. podporu celoobrazovkového módu nebo předvyplňování formulářů). Tou největší změnou tak je – paradoxně – změna hlavního čísla verze prohlížeče.

Objevila se řada nových propagačních videí prohlížeče Google Chrome. Těžko říct, zda pomůžou jeho rozšíření. Podíl Google Chrome na trhu je i po 9 měsících od vydání první veřejné verze zcela zanedbatelný.

Závěr

Z našeho redakčního souhrnu je to vše. Pokud vás zaujalo něco dalšího, podělte se s námi v komentářích. A nezapomeňte, že můžete sledovat RSS našich zpráviček, RSS našich článků a také náš kanál na Twitteru (pro nováčky máme návod Jak začít používat Twitter).

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
2 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Petr

Skutečnou verzi prohlížeče Opera najdete až na konci
(Version/10.00). Začátek řetězce (Opera/9.80), který až dosud obsahoval,
číslo verze Opery bude od verze 10 obsahovat „falešnou“ hodnotu pro
oklamání zastaralých detekčních systémů. Ve světe prohlížečů se
nejedná o nic nového. Podobné „podvody“ s User-Agent stringem dělají
všechny prohlížeče (resp. Opera byla dosud jediným prohlížečem, který
se tomu dokázal ve svém User-Agent stringu vyhnout).

Zrovna Opera se ve dřívějších verzích (už je to dlouho, myslím 6 a
7 tohle dělaly) identifikovala jako MSIE. Souvisí to s tím, jak MSN
upravovalo CSS svých stránek speciálně pro Operu, aby se v ní špatně
zobrazily a vypadalo to tak, že Opera je špatný prohlížeč. http://people.opera.com/…/2003/2/msn/

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.