Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Co se stalo v červnu 2009

Co se stalo v červnu 2009

Články Různé

Spuštěna registrace na WebExpo 2009. Debata o MVC překonala očekávání. Adobe pootevírá registrace do BrowserLab. Microsoft spouští nové kampaně propagující Internet Explorer 8. Vyšla oficiální beta Opery 10. Blíží se Firefox 3.5. Yahoo podporuje formát Common Tag. Souhrn za červen. Stručně, jasně, přehledně.

Nálepky:

Červen nám končí a nastal čas se ohlédnout zpět, co nám všechno přinesl.

Z domova

Spuštěna registrace na WebExpo 2009

WebExpo 2009

Začátkem června byla spuštěna registrace na druhý ročník konference WebExpo. Letošní ročník bude s mezinárodní účastí. Hned během prvního dne bylo vyprodáno přes sto vstupenek. Jedná se o největší akci svého druhu v České republice, na které bude pravděpodobně nejen každý, kdo u nás v oblasti  webu něco znamená, ale také zahraniční hosté z Mozilly nebo Opery. Z českých přednášejících byla zatím zveřejněna následující jména: Petr Mára, Karel Minařík, David Grudl a Jan Odvárko. Na jména dalších přednášejících a na témata přednášek zatím čekáme.

Rozhovor s hlavním organizátorem WebExpa jsme vám přinesli loni a stejně tak reportáž z prvního ročníku.

Zdroják je hlavním mediálním partnerem letošního ročníku. Všechny články a zprávičky, které se ho týkají najdete pod štítkem WebExpo 2009.

Debata o MVC u kulatého stolu překonala očekávání

Začátkem června proběhla poměrně zajímavá akce, kterou jste pravděpodobně nezaznamenali. Jednalo se o setkání zástupců webových frameworků diskutujících na téma MVC. Na místě byly zástupci vývojářů pracujících se známými frameworky postavenými na ASP.NET, Ruby, Pythonu, PHP nebo Javě. Já jsem se akce rovněž zúčastnil a moc jsem litoval, že jsem s sebou neměl záznamové zařízení. Bez obav bych tuto debatu označil dosavadní akcí roku. Některé poznatky z debaty si tak můžete přečíst alespoň na blozích některých účastníků:

Dobrou zprávou je, že se nejedná o akci poslední a její organizátor Jarda Jirava již v tuto chvíli uvažuje o jejím pokračování. Jak se totiž na první akci ukázalo, když k pomyslnému kulatému stolu posadíte vybrané zástupce vývojářských komunit, které spolu běžně nekomunikují a tolik se neznají, může být následná debata pro všechny přítomné velmi přínosná, protože mají jedinečnou příležitost porovnat své znalosti a zvyklosti s těmi, ke kterým se jinak prakticky nedostanou. Akce bude pravděpodobně i nadále pouze pro omezený okruh návštěvníků, ale snad se napříště podaří zařídit její záznam pro ostatní.

ČTĚTE SERIÁL K TÉMATU: MVC a další prezentační vzory

CZ podcast nejen o HTML5

Před dvěma týdny vyšel v pořadí již 32. CZ podcast, jehož hostem jsem tentokrát byl já. Vyprávěl jsem na něm o HTML5 a nedávno oznámeném produktu Google Wave a o mých prvních zkušenostech s ním.

A to bylo z českého dění vše, podívejme se do zahraničí.

Ze světa

Krátkodobé otevření BrowserLab od Adobe

Adobe Labs během června dvakrát otevřely registrace do testovací verze služby BrowserLab. Jedná se o poměrně revoluční službu usnadňující webdesingerům ladění webů v nových prohlížečích (podobnou službu připravuje i Microsoft). Pokud jste přístup do BrowserLab nedostali, nebojte, brzy na Zdrojáku vyjde článek představující vlastnosti této služby.

Zájemci o další účty můžou sledovat Twitter kanál adobebrowserlab, na kterém se objeví upozornění, až bude registrace opět otevřena (chce to mít ovšem štěstí, bývá ovšem otevřena na krátkou dobu – posledně to byly dvě hodiny).

Po službách typu BrowserShots se tak ladění webů dostane opět na další úroveň. Obě hotové služby od Adobe i od Microsoftu budou ovšem pravděpodobně placené. Je otázkou kdy (a hlavně zda vůbec) k nim někdo vytvoří varianty zdarma. Každopádně ladění webů zabere nemálo času, proto za službu k jeho ušetření nebude mít profesionál jistě problém zaplatit.

Microsoft a kampaně na Internet Explorer 8

V červnu jste mohli často také opakovaně slyšet o nejnovější verzi Internet Exploreru. Na mnoha blozích se objevila tabulka srovnávající vlastnosti IE8 s ostatními prohlížeči vyrobená Microsoftem, se kterou (diplomaticky řečeno) nelze zcela souhlasit. Následovaly dvě propagační kampaně zaměřené na IE8.

Soutěž o poklad

První kampaň souvisí se spuštěním webu Browser for the Better obsahující kromě propagačních videí také jasnou výzvu: Stáhněte si IE8. Za každý stažený IE8 darujeme jídlo hladovějícím Američanům. Propagace celé akce probíhala i na ulicích San Franciska a New Yorku, viz videoreportáž.

Druhou kampaň, která stále ještě probíhá, spustila australská pobočka Microsoftu. Vyhlásila soutěž o poklad v hodnotě deset tisíc dolarů, kterou může ovšem vyhrát jen ten, kdo používá IE8. Web soutěže v době jejího spuštění obsahoval nevhodné narážky na další prohlížeče, které pobouřily řadu jejich fanoušků (viz screenshoty, které jsme pro vás pořídili). Po několika dnech byly tyto texty ze soutěže odstraněny.

Beta verze Opery 10 a Opera Unite

Začátkem června vyšla první oficiální beta verze Opery 10. Přináší podporu řady nových standardů (viz přehled), projde testem Acid 3 a má vylepšený vzhled, na kterém se podílel známý designer Jon Hicks, který od podzimu u Opera Software pracuje. Vylepšení uživatelského rozhraní najdete představeny v propagačním videu.

Novinkou v Opeře 10 má být i Opera Unite, která přináší možnost sdílení souborů, poznámek nebo chatování mezi uživateli přímo z prostředí prohlížeče pomocí serverů Opery (viz také tisková zpráva).

Firefox 3.5 za dveřmi

Na zítřek se očekává vydání finální verze Firefox 3.5, který přinese podporu řady nových standardů týkajících se hlavně CSS3 a HTML5 (viz přehled). Představní novinek v uživatelském rozhraní najdete v propagačním videu.

Projekt CASSIS – programování napříč jazyky

Tantek Çelik, jeden z tvůrců mikroformátů a autor toho nejsložitějšího CSS filtru, který kdy někdo vymyslel přišel s projektem CASSIS, který má za cíl jednoduchou myšlenku: jednou napiš, spusť kdekoliv. Čili, aby jednou napsaný programový kód šel spustit na serveru v PHP i (bez jakýchkoliv úprav) na straně klienta v JavaScriptu. To je skromný cíl pro první verzi projektu, do budoucna se uvažuje o přidání dalších jazyků.

Že to není ani nesmysl, pohádka nebo nerealizovatelný cíl, vás přesvědčí dokument popisující tento právě vznikající ambiciózní projekt.

Yahoo prosazuje formát Common Tag

Yahoo je spolu s několika dalšími společnostmi propagátorem nového formátu Commont Tag. Ten je postavený na RDFa slouží sémantickému vyznačování informací v (X)HML a je tak svým způsobem konkurentem mikroformátů. Více se dozvíte z tiskové zprávy.

Závěr

A to je z redakčního výběru těch nejzajímavějších událostí měsíce června vše. Pokud vás zaujalo něco dalšího, podělte se s námi v komentářích. A nezapomeňte, že můžete sledovat RSS našich zpráviček, RSS našich článků a také náš kanál na Twitteru (pro nováčky máme návod Jak začít používat Twitter).

Máte zájem o další mesíční souhrny událostí?

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.