Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Události z prosince 2008, které by vám neměly ujít

Události z prosince 2008, které by vám neměly ujít

Články Různé

Seznam podporuje OpenID. Google spustil kontroverzní Native client. IE8 bude obsahovat seznam nekompatibilních webů. Bude patentována část HTML5? Opera 10 má problém s číslem své verze. Byl spuštěn mobileOK checker. Podívejte se na souhrn hlavních událostí prosince 2008. Stručně, jasně, přehledně.

Nálepky:

Z domova

Seznam podporuje OpenID

OpenID

Seznam.cz spustil podporu OpenID. Jednalo se žádaný a delší dobu očekávaný krok. Ke službám Seznamu se nyní můžete přihlašovat pomocí OpenID. Zároveň Seznam slouží jako OpenID provider a můžete se pomocí svých identit u Seznamu přihlašovat ke službám, které podporují OpenID autentizaci. Seznam tak následuje světové společnosti (např. Yahoo a Google), které rovněž v minulém roce spustily podporu OpenID. Nejedná se o jedinou českou vlaštovku, OpenID podporují např. servery společnosti Ringier.

K TÉMATU: seriál Moderní internetové autentizační me­tody

Registrace na XML Prague 2009 spuštěna

XML Prague 2009

Byla spuštěna registrace na konferenci XML Prague 2009 (Zdroják je mediálním partnerem). Konference proběhne v březnu a v tuto chvíli je uzavírán seznam přihlášek pro přednášející. Registrace návštěvníků stále pokračují.

Spuštěn agregátor Flashplatform.cz

Vznikl nový agregátor blogů vývojářů na platformě Flash www.flashplat­form.cz. Shromažďuje články převážně v češtině. Těch ovšem není tolik, zřejmě proto je v tuto chvíli poslední článek z poloviny prosince. Uvidíme, jak se mu bude dařit nadále.

WebExpo oceněno Křišťálovou lupou

WebExpo 2008

Veletrh WebExpo oznámil převzetí zvláštní ceny poroty v anketě Křišťálová Lupa. Gratulujeme. I redakce Zdrojáku zaznamenala řadu pozitivních ohlasů. Více se o veletrhu WebExpo 2008 dovíte z naší reportáže nebo z rozhovoru s hlavním organizátorem Václavem Stoupou. Můžeme být jen zvědavi, zda bude letošní ročník stejně úspěšný jako ten loňský.

Předvánoční vtip českých webdesignerů

Webdesignery před Vánoci pobavil projekt www.invoice4mi­crosoft.com, který vyzval webdesignerské firmy, aby si vystavily speciální fakturu za ladění pro prohlížeč Internet Explorer. Na stránkách projektu mohly jednotlivé společnosti vystavovat faktury, ve kterých si naúčtovaly dodatečné náklady, které je ladění pro Internet Explorer stálo. Jednotlivé faktury byly adresované české pobočce Microsoftu; ovšem zda byly do konce roku skutečně zaslány nebo zůstalo jen u vtipného webu, nám není známo.

Intextová reklama Billboardu snižuje přístupnost

Roman Kabelka, instruktor výpočetní techniky pro zrakově postižené, upozornil, že intextová reklama společnosti Billboard snižuje přístupnost webů pro nevidomé uživatele. Společnost Billboard na upozornění rychle zareagovala. O problému do této doby nevěděla a hledá řešení. Ukazuje se, že dosud není obvyklé testovat weby v odečítačích obrazovky (screen readerech), které by pomohly řadu problémů včas odhalit.

K TÉMATU: Vyzkoušejte si, jak vnímají web nevidomí uživatelé s JAWS

Ze světa

IE8 bude obsahovat seznam nekompatibilních webů

Internet Explorer 8

Vývojáři Internet Exploreru oznámili, že jeho osmá verze bude pravděpodobně obsahovat aktualizovaný seznam webů, které v ní nefungují správně. Pokud takovou stránku navštívíte, přepne se Internet Explorer do módu, ve kterém se chová stejně jako jeho starší verze a problematická stránka by pak měla bez problémů fungovat. Microsoft se nejprve pokusil problém nekompatibilních webů vyřešit jinými způsoby (např. tlačítkem, kterým si uživatel může prohlížeč ručně přepnout do zpětně kompatibilního módu), ale tato řešení nebyla dostačující. Jedná se o další daň za opožděný vývoj Internet Exploreru. Podpora webových standardů v IE8 je na velmi dobré úrovni, což je ovšem někdy v rozporu s chováním webových stránek, které byly optimalizovány pro starý Internet Explorer (včetně jeho chyb) a autoři je pro IE8 neaktualizovali.

K TÉMATU: Novinky pro vývojáře v Internet Exploreru 8

Vydán W3C mobileOK checker

W3C Mobile Web Initiative

W3C vydalo mobileOK checker, jedná se o nástroj, který zkontroluje váš web a pokusí se objevit zdroje problémů, které vzniknou při jeho zobrazování na mobilních zařízeních. Podmínky jsou ovšem velmi přísné, jak se ostatně můžete přesvědčit sami spuštěním mobileOK checkeru na váš web.

Google spouští Native Client

Google spustil projekt Native Client. Jedná se o kontroverzní projekt, který má zajistit bezpečné spouštění binárního kódu v sandboxu webového prohlížeče. Vysloužil si dokonce přirovnání s dlouho kritizovanými ActiveX. Aktuálně je uvolněná experimentální verze 0.1, která dosud neobsahuje plnou požadovanou funkčnost. Je proto projekt zatím obtížné hodnotit.

Patent na část HTML5

Na Ycombinator se objevilo upozornění, že zaměstnanci Google požádali o patent na offline webové aplikace, které jsou součástí specifikace HTML5. Není zatím jasné, zda se jedná o aktivitu společnosti Google nebo samotných vývojářů, ani co přesně je touto žádostí zamýšleno.

Program na sponzorování validátoru

I love validator

Již delší čas se objevují neoficiální informace o tom, že finanční situace W3C není právě růžová. Snad proto W3C spustilo sponzorský program pro svou pravděpodobně nejpoužívanější službu, kterou je validátor. Hlavním sponzorem je společnost Hewlett-Packard, ale přispět můžete i vy. Během dalšího rozvoje by se měl validátor dočkat např. lokalizovaných verzí a uvažuje se o vytvoření zcela nového validátoru pro kaskádové styly.

Nová pravidla přístupnosti WCAG 2.0

W3C vydalo nová pravidla přístupnosti WCAG 2.0. Původní verze pravidel je již 10 let stará a neodpovídá aktuálnímu stavu, např. považuje JavaScript obecně za nepřístupnou technologii. Druhá verze WCAG je více pružnější; místo aby detailně označovala přístupné a nepřístupné technologie, řídí se aktuálním stavem vývoje asistivních technologií. Na platnosti českých pravidel přístupnosti to ovšem nic nemění.

K TÉMATU: Tak nám zpřístupnili JavaScript

Opera řady 10 má problém s číslem své verze

Opera

Připravovaná desítková řada Opery čelí kurióznímu problému. Možná si vzpomenete na problém Y2K s příchodem roku 2000. Některé programy (a také čipy) se nedokázaly s novým rokem vyrovnat a mohly selhat. O problému se ovšem předem vědělo. Podobná situace (ovšem nepředpokládaná) nastala i u webových prohlížečů. Alfa verze Opery 10 prokázala, že řada webových stránek, které používají detekci prohlížečů, detekují Operu 10 jako Operu verze 1 a nepovolí jí přístup. Nejedná se přitom jen o nevýznamné weby, ale i např. o bankovní systémy. Dosud byly všechny verze prohlížečů jednociferné a skripty pro detekci z toho vychází. Kontrolují pouze první číslici z označení verze prohlížeče, což je chyba, která se projevila až u Opery 10. Jak bude Opera problém řešit (a ignorovat tento problém nemůže), není zatím jasné.

W3C shání nového ředitele

W3C

W3C hledá osobu na pozici generálního ředitele. Stávající výkonný ředitel Steve Bratt ze své funkcí údajně odchází, a bude se nadále věnovat nedávno založené World Wide Web Foundation.

Specifikace Element Traversal dokončena

Vyšla finální verze specifikace Element Traversal, která zjednodušuje procházení DOM stromu HTML a XML dokumentů. Podporují ji prohlížeče Firefox 3.1 a Opera 9.5. W3C zároveň vydalo javascriptovou knihovnu, která tuto specifikaci implementuje ve starších verzích prohlížečů.

Frameworky Ruby on Rails a Merb se spojují

Pro někoho dobrá zpráva, pro jiného katastrofa. Dva známé webové frameworky jazyka Ruby (Ruby on Rails a Merb), které řešily podobné problémy, ovšem trochu jiným způsobem, se spojily v jeden. Následující verze Ruby on Rails 3 bude obsahovat to nejlepší z obou frameworků. Uvidíme, zda se sjednocení podaří.

Závěr

Tím končí souhrn prosincových událostí. Co se do souhrnu nevešlo, to najdete v archivu Zdrojáku. Pokud nechcete, aby vám něco uniklo, můžete pravidelně odebírat RSS článků a RSS zpráviček. A nezapomeňte sledovat náš kanál na Twitteru.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
9 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
...

Ako chybu Opery by som to neoznacil, ked je problem v samotnych web strankach.

Architekt

Těch je bohužel tak málo, že se na ně spousta webů klidně vykašle :-/

Na druhou stranu, pro staré verze Exploreru či pro jiné minoritní/experimentální prohlížeče se taky neladí.

Jaga

Dal bych uživatelskou možnost zahlásit se jako 9.99 v případě problému.

Jinak není to jen problém týkající se Opery ale všech prohlížečů webu…

Anonymní

U některých webů bude možná řešení velice snadné.

Opera má možnost nastavit si jednoduše identifikátor jako jiný typ prohlížeče a to by mělo pomoct. Lze to přidat i jako přepínací tlačítko v liště nástrojů, nebo zapsat nastavení identifikátoru pro jednotlivé weby.

Při troše smůly bude těch, kteří budou mít potiže, nakonec tak málo, že to třeba nebude nakonec řešit nikdo :-(.

Blbé ale je, že například internetové bankovnictví Poštovní banky požaduje identifikaci opery jako opera, jinak řádně nefunguje.

petr.steinbauer

Děkuji za měsícní výpis zpráviček – skutečně nestíhám sledovat – takle to mám všechno (snad podstatné) v jednom za pár minut.
Díky, jen tak dál (pravidelně). ( A odkazujte na to v twitteru :) )

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.