Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Právě vyšlo: zajímavé knihy z listopadu

Právě vyšlo: zajímavé knihy z listopadu

Články Různé

Končí měsíc listopad a jsme tu opět s přehledem knih, které nedávno vyšly a týkají se témat Zdrojáku. Měsíc listopad nebyl skoupý zejména k Javě a Ruby, ale najdeme knihu o použitelnosti formulářů, webdesignu, knihy o Adobe AIR, Silverlightu, technologiích Google a knihu o vytváření aplikací pro Facebook.

Nálepky:

Přehled novinek mezi knihami v češtině

Začneme redakčním výběrem knih, které vyšly během listopadu v češtině. Pár z nich si zde představíme, několik dalších uvedeme alespoň odkazem.

Myslíme objektově v jazyku Java, 2. vydání

Myslíme objektově v jazyku Java

Autor: Rudolf Pecinovský
Vydal: Grada
Rozsah: 576 stran

Druhé, rozšíření, vydání knihy od známého českého autora. Nezaměňte si ji se známou knihou s podobným názvem Myslíme v jazyku Java od Bruce Eckela. Kniha Rudolfa Pecinovského není jen učebnicí Javy, ale hlavně učebnicí objektového programování. Ačkoliv je zaměřena na Javu verze 5, toto vydání je doplněno i o novinky Javy 6 a 7. Krátkou recenzi prvního vydání knihy najdete na Java.cz. Často kladené otázky a odpovědi k prvnímu vydání najdete na stránkách autora.

Microsoft Visual C# 2008 Krok za krokem

Microsoft Visual C# 2008

Autor: John Sharp
Vydal: Computer Press
Rozsah: 592 stran

John Sharp byl nejen yorkský arcibiskup a britský herec, jmenuje se tak i autor řady knih zaměřených na jazyk C# (zda je podobnost jména autora a jazyka „C-sharp“ jen náhoda, se redakci nepodařilo zjistit). Anglický originál knihy vyšel před necelým rokem, jedná se proto o knihu na české poměry novou. Provede vás nejen nástrojem Visual Studio 2008, ale naučí vás základy jazyka C# a tvorby jednoduchých desktopových i webových (ASP.NET) aplikací. Kniha je provázena řadou screenshotů grafického rozhraní Visual Studia a nezbytným rejstříkem. Součástí knihy je DVD se zdrojovými kódy a verzí Visual Studia 2008 Express Edition, která je zdarma.

Algoritmy v jazyku C a C++, praktický průvodce

Algoritmy v jazyku C a C++

Autor: Jiří Prokop
Vydal: Grada
Rozsah: 160 stran

Jedná se o tenkou knihu, která probírá běžné algoritmy (třídění, vyhledávání apod.). K výkladu jsou použity jazyky C a C++, které by čtenář měl již trochu znát. Při čtení knih se naučíte nejen základní algoritmy, ale trochu se zdokonalíte i v používání C a C++.

Další knihy v češtině, které by vás mohly zajímat

Přehled novinek mezi knihami v angličtině

Následuje redakční výběr knih, které vyšly během listopadu v angličtině. Knih z oboru v angličtině vychází měsíčně několik desítek, představíme jen některé z nich, řadu dalších uvedeme alespoň odkazem.

Forms that Work: Designing Web Forms for Usability

Forms that Work

Autoři: Caroline Jarrett, Gerry Gaffney
Vydal: Morgan Kaufmann
Rozsah: 228 stran

Tato kniha vás nenaučí, jak na webu vyrobit formuláře po technické stránce, ale jak je vyrobit správně, aby byly dobře použitelné. Formuláře jsou důležitou součástí většiny webových stránek (vkládání komentářů, registrace, nákup v eshopu atd.). Knih na takové téma je vážný nedostatek. Předmluvu ke knize napsal Steve Krug, autor proslulé knihy „Nenuťte uživatele přemýšlet“. O knize se pochvalně vyjádřil Jakob Nielsen, odborník na použitelnost. První recenze na Amazonu jsou pochvalné, proto můžeme jen doufat, že světlo světa spatřila další užitečná kniha zabývající se použitelností.

Knihy o designu a webdesignu

Concise Guide to Dojo

Concise Guide to Dojo

Autor: Leslie M. Orchard
Vydal: Wrox
Rozsah: 264 stran

Knih o javasciptovém frameworku Dojo bylo vydáno již hodně. Tato kniha je jednou z těch tenčích. Naučí vás základní funkce frameworku Dojo, zasvětí vás do tvorby animací, používání AJAXu a tvorby uživatelského rozhraní na bázi widgetů. Naučíte se i Dojo dále rozšiřovat. Kniha předpokládá, že již zvládáte základ HTML, CSS a JavaScriptu.

Knihy o Ruby a Ruby on Rails

Knihy o .NET

Beginning Google Maps Mashups with Mapplets, KML, and GeoRSS

Beginning Google Maps Mashups with Mapplets, KML, and GeoRSS

Autor: Sterling Udell
Vydal: Apress
Rozsah: 416 stran

Rozhraní Google maps si již získalo řadu vývojářů. Kniha vás zasvětí do tvorby vlastních mashupů používajících Google maps. Kniha vyžaduje základní znalosti HTML a programátorské myšlení, ale má v názvu „beginning“ a skutečně předpokládá, že o Google maps ani o mapách obecně nic nevíte. Před tím, než vás naučí tvořit vlastní aplikace, vás proto zasvětí do základních technologií a formátů.

Související kniha

Knihy o RIA

Knihy o mobilní platformě

Facebook Cookbook: Building Applications to Grow Your Facebook Empire

Facebook Cookbook

Autor: Jay Goldman
Vydal: O’Reilly
Rozsah: 430 stran

Sociální síť Facebook nabírá na popularitě i v České republice (odhadem je v ní okolo sta tisíc českých uživatelů) a s ní i možnost vytvářet pro Facebook vlastní aplikace. Kniha předpokládá, že již dokážete vytvořit jednoduchou webovou aplikaci a zasvětí vás, jak můžete takovou aplikaci vytvořit pro platformu Facebook. Zabývá se nejen vlastní tvorbou aplikace, tedy používáním FBML (Facebook Markup Language), FBJS (Facebook JavaScript) a FQL (Facebook Query Language), ale i shrnutím, jaké aplikace uživatelé na Facebooku nejčastěji používají, jak vám mohou vaše aplikace vydělat na Facebooku peníze apod. Jedná se tak o kompletního průvodce, který vám nejen vysvětlí, jak aplikaci vytvořit, ale i proč ji vůbec tvořit.

Další, neroztříděné knihy

Další knihy, které jsme již dále netřídili do témat.

Knihy volně související

Knihy, které s tématy Zdrojáku souvisí jen okrajově, ale přesto by vás některé z nich mohly zajímat.

Závěr

A to je, milí čtenáři, za naši redakci k přehledu knih vyšlých v listopadu všechno. Líbila se vám poslední dobou nějaká kniha z oboru? Pokud ano, podělte se s námi v komentářích.

Zaujala vás některá z vyšlých knih?

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
7 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ocertik

begging -> beginning?

pm

Jeste vysla
Ruby On Rails Bible od Timothy Fisher

http://www.amazon.com/Ruby-Rails-Bible-Timothy-Fisher/dp/0470258225

Timy

Jůů, konečně u nás vyšla kniha o novém C# :-). Nemá někdo zkušenost s touto edicí knih? Má smysl to kupovat nebo se vyplatí počkat na nějakou jinou knihu o novém .NETu a C#?

Izza

Hodne dobra kniha je C# Illustrated, vydana tez od Apress. Hodne uzitecna napr. pro lidi, kteri potrebujou zatit opravdu od nuly, nevychodili vysokou vyvojarskou a chteji si i ve sroubarne vyzkouset C# v originale.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.