Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Měsíční souhrn za červenec 2009

Měsíční souhrn za červenec 2009

Články Různé

Nový Firefox, nové PHP, XHTML pomalu končí, zato OpenID úspěšně postupuje. Google oznámil Chrome OS, Yahoo spojuje síly s Microsoftem a Apple hází klacky pod nohy Googlu i jiným. Proběhla konference Digital Natives a zájemci se mohou začít hlásit do Startup Show – aneb Co se stalo v červenci 2009…

Nálepky:

Ačkoli bývají letní měsíce nazývány okurkovou sezónou, tak se i v červenci dějí zajímavé věci. Co se dělo v oblasti webových aplikací, nástrojů, programátorů a firem? Pojďme si připomenout některé zajímavé události. A začneme zprávami ze světa.

Stalo se ve světě

Nový Firefox

Hned prvního července vyšlo několik nových a dlouho očekávaných verzí populárních nástrojů.

První byl Firefox 3.5 – dlouho očekávaný update druhého nejrozšířenějšího prohlížeče. Ačkoli přinesl několik zásadních novinek (například výrazně zrychlený a přepracovaný javascriptový engine), přesto ho nelze označit za revoluci, jen za příjemnou evoluci. Za několik dní následovala zpráva o chybě v tomto prohlížeči, byla vydána verze 3.5.1, a následně vyšla informace, že ačkoli se jednalo o chybu označenou jako bezpečnostní, neexistuje žádný známý způsob, jak ji zneužít.

Nová verze PHP

Tentýž den vyšla i nová verze PHP, tentokrát s pořadovým číslem 5.3. Tato verze, ačkoli se od předchozí liší jen o desetinu, ve skutečnosti přináší nejvíc změn ze všech minoritních verzí. Verze 5.3 totiž obsahuje všechny novinky, původně plánované do verze 6, s výjimkou podpory Unicode. Vývojáři se tak v PHP konečně dočkali jmenných prostorů, anonymních funkcí, zkráceného podmíněného operátoru nebo kontroverzního příkazu goto.

Po týdnu vyšel i update předchozí minor verze PHP s pořadovým číslem 5.2.10.

XHTML u W3C skončí

Během června se objevily zprávy, že XHTML 2 pravděpodobně míří k ledu a prioritou W3C bude HTML 5. Tuto zprávu vzápětí poupravil předseda pracovní skupiny pro XHTML, když oznámil, že vývoj XHTML2 bude pokračovat, i když ne pod křídly W3C.

OpenID na postupu

Pro OpenID by mohla být zásadní zpráva, že jej nasadil na své weby americký provozovatel obchodních řetězců Sears.

Zájemci by neměli přehlédnout náš seriál o moderních autentizačních metodách, v němž jsme se věnovali i OpenID.

Chrome OS

Asi nejzásadnější zprávou v červenci bylo oznámení Google Chrome OS. Ačkoli samotný Google byl na informace poměrně skoupý, tak toto oznámení oběhlo celý svět a na několik dní zastínilo veškeré ostatní zprávy. Google Chrome OS má být systém, založený na Linuxu, který bude intenzivně využívat webových aplikací. Zatímco mnohá média spekulují o „válce systémů“, je na místě spíš zdrženlivost, protože podložených informací je opravdu málo. Někteří komentátoři upozornili na to, že zpráva vyšla několik dní před očekávaným ohlášením novinek od Microsoftu.

Microsoft + Yahoo

O podobný rozruch se před koncem měsíce postaraly i dva z největších konkurentů Googlu, totiž Microsoft a Yahoo, když oznámily vzájemnou spolupráci v oblasti vyhledávání a reklamy. Nejbližší měsíce tak ukážou, zda tato spolupráce bude mít nějaký vliv na zatím neotřesitelnou pozici Google.

… a další

Google prodal Time Warner podíl v AOL. Apple zablokoval další program od Google – tentokrát hlasové služby. Před nedávnem zakázal i přístup k iTunes všem zařízením, co se maskovala jako iPhone – reakce na sebe nenechala dlouho čekat a nový webOS 1.1 tento problém řeší.

Z domova

Startup Show 2009

WebExpo 2009

V půlce měsíce byla vyhlášena soutěž Startup Show 2009. Pokud tedy provozujete český nebo slovenský startup typu web 2.0 a rádi byste navázali kontakt s potenciálními uživateli a investory, chcete, aby i o vás psaly magazíny o internetu či potřebujete získat kontakt s dalšími startupy, tak se přihlaste do soutěže startupů na konferenci WebExpo 2009. Jedná se o největší akci svého druhu v České republice, na které bude pravděpodobně nejen každý, kdo u nás v oblasti  webu něco znamená, ale také zahraniční hosté z Mozilly nebo Opery. Z českých přednášejících se můžete těšit na Jiřího Koska, Davida Grudla, Marka Prchala či Františka Fuku.

Digital Natives

Série přednášek o digitálních domorodcích, pořádaných agenturou Proximity, zavítala v červnu a červenci i do Prahy. O některých aspektech internetového marketingu hovořili přednášející z České republiky i ze světa – například Bart Muskala a Jan Algoed z Adnerds, z českých hostů třeba Daniel Dočekal. Přednášky byly rozděleny do tří dnů a tematicky pokrývaly široké spektrum oblastí, od těch obvyklejších až například po využití rozšířené reality v marketingových kampaních.

Závěr

To je vše z redakčního výběru zajímavých událostí, které se odehrály v červenci 2009. Pokud vás zaujalo něco dalšího, podělte se s námi v komentářích. A nezapomeňte, že můžete sledovat RSS našich zpráviček, RSS našich článků a také náš kanál na Twitteru (pro nováčky máme návod Jak začít používat Twitter).

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Borek Bernard

… a byl vydán Silverlight 3.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.