Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Deboob aneb „prsatá“ aplikace weboob bude odejita z Debianu

Deboob aneb „prsatá“ aplikace weboob bude odejita z Debianu

Články Různé

Balíček Web Outside of Browsers (zkratka Weboob) do budoucna již nemá být součástí distribuce Debian.

Nálepky:

Linuxová distribuce Debian odstranila softwarový balíček, protože obsahoval sexuální narážky.

To je celá zpráva. Tím ji můžeme skončit a vy jít zase nějak jinam. Pokud ovšem odejít nechcete, můžete číst dál. Ale na vlastní nebezpečí.

Možností, jak celou událost vnímat, je řada. Diskuse kolem ní nejsou jednoduché a vyznat se v tom není snadné. Pokusil jsem se o rozbor. Není to jediný možný rozbor a nikdo vás nenutí s ním (ne)souhlasit.

  1. Distributor určuje pravidla distribuce. Pokud o pravidlech víte a rozumíte jim, máte to snazší. Pokud s nimi souhlasíte, máte to mnohem snazší.
  2. To ale není vše. Dále také záleží, jak distributor ona pravidla prosazuje. Jeho jednání může být např. srozumitelné/nečitelné, jednoznačné/chaotické, agresivní/umírněné, hrubé/zdvořilé, vyčůrané/férové aj.

To je můj návrh, jak si hned na začátku daný problém rozložit a začít analyzovat. Když se vám to totiž podaří, snáz pak lokalizujete, se kterými částmi události máte problém, a se kterými jste v pohodě. A budete obtížněji manipulovatelní (nejen dalšími lidmi, nejen mnou, ale také sami sebou, vašimi emocemi).

Vztah různých lidí k celé události může být komplexní. Pro inspiraci uvedu jen dva příklady, ve skutečnosti jich bude mnohem víc.

Příklad 1: Můžete nesouhlasit s pravidly distributora, ale oceňovat, že je prosazuje ohleduplně.
Příklad 2: Můžete sympatizovat s pravidly distributora, ale nesouhlasit s tím, jak v některých případech postupoval v jejich prosazování.

Pokud si to celé řádně nerozložíte a budete situaci vnímat černobíle (prostý palec nahoru/palec dolů), jste předem diskvalifikováni pro pochopení situace a poučení se z ní, i pro vedení konstruktivní diskuse.

Co zatím víme:

  1. Debian má anti-harassment tým.
  2. Na jeho podnět se rozhodl odstranit z distribuce SW balíček Weboob.
  3. Weboob je zkratka Web Outside of Browsers.
  4. Projekt sestává z řady programů pro interakci s webem (web scrapping, simulace webového API pro stránky, které API nemají apod.)
  5. Důvodem k odstranění nebyla špatná funkce softwaru (což by jinak asi byl ten nejčastější důvod k odstranění), ale důvodem byly sexuální narážky.
  6. Projekt s názvem Weboob (boob=prsa) byl plný sexuálních narážek, ať slovních či grafických. Při používání balíčku na ně narážíte neustále – sexuální narážky jsou nedílnou součástí ducha celého projektu. Tak třeba příkaz boobank je pro banky, handjoob pro joby a wetboobs pro počasí, viz celý seznam příkazů.
  7. V komunitě Debianu záležitost diskutovali již v červenci 2018 ve vývojářském malinglistu. Probíralo se, zda situaci řešit a jak ji řešit. Jednou z možností bylo zachování projektu v distribuci a jeho upravení vlastními silami.
  8. Podle výsledného rozhodnutí z července 2018 byl balíček ponechán v distribuci, ale s varováním upozorněním v popisu balíčku:

    Note from the Maintainer: This software, included binaries and maybe other content contain childish references to a specific women’s body part. Upstream refused to rename it. There is no diminishing or insulting message so I decided to keep it in the archive. You may nevertheless feel uncomfortable using this tool.

  9. Autoři projektu Weboob byli současně upozorněni s žádostí o přejmenování binárek projektu. Bez odezvy.
  10. Stávající řešení každému nevyhovovalo. Byl tak ještě v létě založen bug #906119 s žádostí o další řešení.
  11. V září se v něm zástupce anti-harassment týmu vyjádřil, že další verze Debianu (tj. Debian 10, který má vyjít v roce 2019) by neměla balíček v současné podobě obsahovat, jelikož je v rozporu s CoC Debianu. Ať už se to vyřeší úpravou balíčku nebo jeho odstraněním:

    We believe the next release should not contain the package in questionin its current state; our recommendation would be to either work with upstream on correcting these issues, forking and/or patching it, or just removing the package. There is still enough time to find a solution that respects our users and our community while keeping a useful piece of software in the archive.

    A pokud se problém nestihne vyřešit včas, bude balíček z Debianu odstraněn:

    If this dispute cannot be resolved amicably and timely, we believe theFTP-master team can -and should- unilaterally remove the package fromthe archive.

  12. Pak se nedělo nic. Nikdo evidentně nezačal na úpravě balíčku pracovat. (Za domácí úkol zjistěte, kolik má Debian placených vývojářů a kolik dobrovolníků.) V listopadu byl založen bug #914179 s tím, že nakonec nezbývá než balíček z Debianu odstranit.
  13. Před několika hodinami byl v mailing listu zveřejněn report zmiňující balíčku.
  14. Událost tak zaznamenali lidé zvenčí a začali o ní psát.

Tolik jsem si k události našel já, abych získal pocit, že jí rozumím. Vy možná najdete něco jiného, soustředíte se na jiné detaily celé události, což není špatně.

V souvislosti s úvodním rozborem a získanými fakty si můžete začít klást otázky. Řadu otázek. Tak například zda rozumíme pravidlům distribuce Debianu, zda s nimi souhlasíme, zda je balíček Weboob porušuje, zda je jeho vyřazení adekvátní reakcí na porušení pravidel, zda opravdu nebylo možné se domluvit s tvůrci na jiném řešení, zda bychom neměli tlačit za změn pravidel distribuce Debian, nebo dokonce hned přejít na jinou, zda bude možné si aplikaci aspoň nainstalovat, když nebude přímo v distribuci, co se stane, když nakonec vznikne forkem aplikace, která by vyhovovala pravidlům, zda bude pak začleněna zpět do Debianu, zda bude balíček vyřazen i z distribucí na Debianu založených jako je Ubuntu, zda se máte bát o vyřazení celé řady dalších aplikací, zda se smíte dívat na obnažená prsa, či dokonce sledovat pornografii na Debianu atd.

Pokud si položíte dobré otázky, můžete najít i dobré odpovědi.

Ode mě to je vše. A hashtag je #deboob .

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.