Přejít k navigační liště

Zdroják » Webdesign » Podíl prohlížečů za září a říjen: Jak nastoupil Google Chrome

Podíl prohlížečů za září a říjen: Jak nastoupil Google Chrome

Články Webdesign

Jaký je podíl prohlížeče Google Chrome na českém internetu? Jak probíhal jeho nástup? A jaký je vývoj podílu ostatních prohlížečů? Které z nich klesají a které rostou? Na tyto otázky odpovíme v dnešním článku. Vyjdeme při tom z dat pocházejících ze služby NAVRCHOLU.cz.

Prohlížeč Google Chrome se objevil v podvečer 2. září a v následujících dnech o něm informovala jak technicky zaměřená tak klasická média. Majitelé webů okamžitě zaznamenali ve statistikách jeho nárůst (nejvíce byl patrný u technicky zaměřených webů). Jak celý nástup probíhal a jaký je aktuální podíl prohlížeče Google Chrome v České republice?

Rychlý nástup Google Chrome

Prohlížeč Google Chrome zaznamenal rychlý nárůst již v prvních dnech. Jednalo se sice jen o desetiny procenta, ale uvědomme si, že ostatní prohlížeče o takový podíl bojují mnohem déle. Není vyloučeno, že se dokonce jednalo o nejrychlejší nástup nového prohlížeče v historii prohlížečů vůbec. Na následujícím grafu najdete podíl prohlížeče Google Chrome na českém internetu měřený den po dni od jeho vydání (2.9.) do konce měsíce října:

Podíl Google Chrome v září a říjnu 2008

Procentuální podíl prohlížeče Google Chrome na českém internetu během září a října 2008. Po rychlém nástupu na začátku září se podíl ustaluje na průměrné hodnotě 0,55%.

Graf zasluhuje krátký komentář. Již během prvního dne od vydání došlo (3. září) k nárůstu na 0,64%. Příčinou bude nejspíš velký mediální ohlas (pravděpodobně si vzpomenete na záplavu zprávami „Google vydal prohlížeč“ – objevila se i v televizi), který přiměl řadu uživatelů si prohlížeč přinejmenším vyzkoušet. Zhruba do poloviny září pak následoval malý krátkodobý pokles. Koncem září podíl nepatrně vzrostl a během října se ustálil. Průměrný podíl Google Chrome za měsíc říjen činí 0,55 %.

Zde je zapotřebí vysvětlení. Proč tvrdíme ustálil, když i v pravé části grafu jsou pozorovatelná opakující se lokální maxima? Protože o víkendech je podíl prohlížečů odlišný oproti pracovním dnům.

Během týdne uživatelé přistupují na internet často ze zaměstnání, kde nezřídka používají předinstalovaný prohlížeč. O víkendech přistupují hlavně z domova, kde mohou používat (a jak je vidět, často skutečně používají) prohlížeč jiný. Proto i v ustáleném stavu jsou pozorovatelné pravidelné víkendové výkyvy (dvoubodová maxima). Zcela napravo za posledním víkendem můžete vidět i svátek v úterý 28. října, který se projevil podobně jako víkend.

Podíl Google Chrome v měsíci říjnu je proto skutečně ustálený, není jasný ani výrazný růst, ani pokles. Jedinou pozorovatelnou změnou je snad mírný pokles víkendových uživatelů, ale ten s jistotou potvrdí až data za měsíc listopad. Bude zajímavé sledovat, jak si tento mladý prohlížeč povede v budoucnu a zda se jednou zařadí mezi majoritní prohlížeče. Zatím tomu nic nenasvědčuje. Pojďme se ale podívat na další prohlížeče.

V tomto článku vycházíme ze statistik služby NAVRCHOLU.cz. Na tvorbě metodiky měření se podílela společnost Factum Invenio a do statistik bylo zahrnuto téměř 25 tisíc webů. Prohlížeče jsou rozpoznávány dle hlavičky User-Agent v přístupech na měřené weby a následným porovnáváním získané hodnoty s databází známých prohlížečů, která obsahuje k tomuto dni 2005 položek rozčleněných do 410 skupin a 94 rodin.

O nástupu prohlížeče Google Chrome informuje také tisková zpráva Nový prohlížeč Google Chrome si získal své první příznivce.

Podíl prohlížečů v České republice za měsíce září a říjen

Podíváme se na průběh podílu následující prohlížečů:

  • Internet Explorer 6 a 7
  • Mozilla Firefox 3.0.x, 2.0.x, 1.5.x a 1.0.x
  • Opera 9.x
  • Google Chrome 0.x (uveden pro srovnání)
Podíl prohlížečů v září a říjnu 2008

Procentuální podíl prohlížečů na českém internetu během září a října 2008.

Na první pohled je vidět, že zde k žádným nečekaným změnám nedochází. Kromě víkendových skoků, které se u některých prohlížečů projevují jako maxima u jiných jako minima, podíl prohlížečů zpravidla sleduje setrvalý trend.

Nejpoužívanějším prohlížečem je Internet Explorer 7, jehož podíl pomalu ale jistě roste. Druhým v pořadí je Internet Explorer 6, který pomalu klesá. (Druhým je ovšem jen v pracovních dnech; o víkendech a svátcích jej předežene prohlížeč Firefox 3.) Pokud porovnáme růst IE7 a pokles IE6, je patrné, že IE6 klesá rychleji, než IE7 roste, tedy dochází k jistému odlivu uživatelů od Internet Exploreru k ostatním prohlížečům.

Následuje prohlížeč Firefox 3, který roste (dokonce nejrychleji ze všech prohlížečů), a klesající prohlížeč Firefox 2. Pokud si obě křivky porovnáme, je patrné, že za nárůst Firefoxu 3 má největší zodpovědnost pokles Firefoxu 2. Tedy uživatelé postupně upgradují svou starší verzi Firefoxu.

Pro přehlednost si zobrazíme detailnější graf.

Podíl méně zastoupených prohlížečů v září a říjnu 2008

Prohlížeč Opera 9.x svým podílem na Internet Explorer a Firefox zdaleka nemá, přesto si vybudoval slušnou uživatelskou základnu. Jeho podíl rozhodně neklesá, z grafu by se dalo usuzovat i na malý růst. K jeho skutečnému potvrzení bychom ale potřebovali porovnání i s daty za následující měsíc. Všimněte si velkého rozdílu mezi víkendy a pracovními dny. O víkendech je podíl Opery o celou čtvrtinu větší než během pracovních dnů.

Úplně dole pak vidíme některé starší prohlížeče (Firefox 1.5 a Firefox 1.0.x) a Google Chrome, který jsme diskutovali výše. Podíl Firefoxu 1.0.x klesá, podíl Firefox 1.5 spíše stagnuje.

Internet Explorer vs. Firefox

Vraťme se ale k majoritním prohlížečům. Stálicí na prvním místě je téměř od nepaměti Internet Explorer a prognostici se neustále předhánějí v předpovědích zda a kdy jej předežene prohlížeč Firefox. Pojďte se podívat, jak si stojí oba prohlížeče mezi sebou. Pro porovnání použijeme sumu jednotlivých verzích obou prohlížečů (v předchozích grafech jsme porovnávali odděleně dílčí verze).

Porovnání Internet Exploreru a Firefoxu za září a říjen 2008

Porovnání procentuálního podílu Internet Exploreru a Firefoxu během září a října 2008.

Trend u obou prohlížečů je zřejmý (a trvá již několik let). Podíl Internet Exploreru klesá, zatímco podíl Firefoxu stoupá. Pokles IE ani růst Firefoxu není ovšem nijak dramatický a zdá se značně nepravděpodobné, že by Firefox v nejbližších letech Internet Explorer dostihl. Kartami může zamíchat také Internet Explorer 8, který vyjde začátkem prosince tohoto roku.

Zajímavé je také porovnání pracovních dnů s víkendy. Zatímco během pracovních dnů nebo v průměrných týdenních statistikách má Internet Explorer více jak 50%, tak o víkendech (tedy převážně u domácích uživatelů) se již nějaký nachází čas pod touto hranicí.

Podíly prohlížečů dostupné pod Creative Commons

Data, která jsme použili v článku pro tvorbu jednotlivých grafů, jsou veřejně dostupná pod Creative Commons licencí (konkrétně pod NonCommercial ShareAlike verze 3). Pokud se zajímáte o podíl prohlížečů v České republice, můžete si tato data stáhnout a použít je k vlastní analýze. Licence vám umožňuje použít tato data pro nekomerční účely, případně je dále pod stejnou licencí šířit, pokud uvedete jejich zdroj.

Data jsou uložena v klasickém CSV formátu, čísla jsou v anglickém tvaru s desetinnou tečkou (při importu do českého OpenOffice.org je zapotřebí ručně nastavit sloupcům s čísly anglický formát.

Podíl prohlížečů na Zdrojáku

Již jen pro zajímavost uvádíme i orientační pořadí prohlížečů na Zdrojáku za měsíc říjen. Nejpoužívanějším prohlížečem je tu Firefox 3 (48,8 %), za ním je Opera 9.x (12,8 %), následují je Firefox 2 (6,44 %), Internet Explorer 7 (4,9 %) a Google Chrome 0.x (3,3 %).

Jaký prohlížeč používáte?

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
43 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymní

Ty pravidelne skoky v tech grafech jsou velmi zajimave, mam cist ten clanek? Je tam receno proc?

Dash9

Víkendy

SB

Přesně tak. Docela sem se pobavil, jak o víkendech používaj lidi, co chcou a ne, co musijou. :D

benzin

Ty cisla sou relativni a ne absolutni. Predpokladam, ze o veekendech jdou normalni lidi ven s detmi a u pocitacu sedi jenom "pc fans", ktery maji FF. Tudiz v absolutnich cislech klesne pocet pouzitych IE, ale relativne to vypada, jako by FF souplo.

afk_cz

on dnes jeste nekdo chodi ven ? :) muj nazor je ten, ze pres tyden v praci je dost podstatne procento nuceno zamestnavatelem pouzivat IE a vecer dome a o vikendech si konecne mohou pustit FF ;)

jbcb

Typičtí čtenáři Rootu/Zdrojáku sedí pořád u počítače u svého FF a typičtí uživatelé IE chodí i ven. ;-)

Anonymní

"Pro přehlednost si zobrazíme detailnější graf."
V detailnějším grafu by bylo lepší vynechat operu, aby byli ostatní prohlížeče čitelnější. Jinak ale pěkný článek.

warriant

Docela by mě zajímalo, jaké všechny vlivy působí na víkendový odliv Internet Exploreru. Prozatím myslím, že to je zčásti kvůli tomu, že lidé v práci nechtějí používat alternativy. Co dále?

Ashen

Nechteji? Ve spouste firem je zakazana instalace vlastnich aplikaci, firefox jde sice nainstalovat i bez admin prav, ale uz napr. flash plugin ne.

jar

To je čistě věc podnikových správců sítí. Jejich zájmem je co nejstejnorodější prostředí, aby měli co nejméně práce. Všude mají IE a konec. Instalaci vlastních programů často znemožňují buď programově nebo pomocí nějakého interního předpisu. Zaměstnanci pak v práci prostě musí používat explorer a doma mají Firefox.

JirkaV

Kdyz mi poradite jak zajistim hromadny update nebo alespon jako spravce velke site (rozumne velke site) zjistim ktery uzivatel jeste neupgradoval a provedu mu upgrade vzdalene, rad jej zacnu podporovat. Zatim v teto oblast FF bohuzel selhava.

Aby bylo jasno – sam FF pouzivam na vsech svych pocitacich od dob Phoenixu. Ale jako clovek zodpovedny za bezpecnost (velke) site nemam jinou rozumnou variantu nez IE (bohuzel). Existovala iniciativa Enterprise Firefox, ale zda se ze je mrtva :(

Jirka Vejrazka

Ginzel

Jirko,
napadají mne tři řešení, jak hlídat verzi prohlížeče.
1) V login scriptu,
2) na proxy serveru s přesměrováním na patřičnou stránku o update
3) robotem, který proscanuje "\<ip>c$Program FilesMozilla Firefoxapplication.ini".

Nejspolehlivější je, IMHO, proxy. FF se celkem stará, aby byl aktuální.

McBig

Záleží na tom, čemu říkáte rozumně veliká síť a kdo jsou uživatele. Přeci jen 200 PC ve vývojářské firmě je přeci jen něco jiného než 50 PC nějakého úřadu ve státní správě :)

Obecně mám spíše dobré zkušenosti s aktualizací od uživatelů, FF je vyzve, oni to odklepnou a šlus :) Na druhou stranu, pokud bych měl dělat admina pro tu rozumně velkou síť, tak bych tak jako tak tlačil na vedení/majitele/nadřízeného abych mohl používat systém který mě to usnadní. Teď nemám na mysli OS ale distribuční software. Pokud jde o win – je pravděpodobné že ty win jsou důležité pro běh aplikací x a y – pak jsou nástroje, kterými mohu distribuovat tyto aplikace komukoli – a ne jen tyto aplikace.

ToM

Vysvětlení je jednodušší, než si myslíte. Prostě o víkendu se jednoduše tolik nepracuje. Lidé se věnují rodině, jedou někam do přírody. Tím procentuálně podíl IE klesne. O absolutních číslech to neříká vůbec nic.

peeepan

to akoze ludia, co pouzivaju firefox cez vikend menej chodia do prirody? … ale urcite na tom nieco je, vela ludi, ktory niesu "IT positive" tak doma uz PC velmi nepouzivaju.

chcelo by to porovnanie s predchadzajucimi rokmi, ci aj tam sa prejavoval tento jav, mozno by bolo dobre pozriet sa aj na dlhsie sviatky, napr vianoce

ToM

Tip bych, že v podnikové sféře a státní správě kraluje IE víc než průměr. Tím, že tahle nemalá skupina o víkendu "neexistuje", tak jednoduše ze statistik vypadne.

petr.steinbauer

Moc pěkné technické provedení grafů, žádná tuctovka

Anonymní

az na ty barvy, ktere v prvnim grafu skoro nejdou odlisit, coz jeste vice podtrhuje fakt, ze existuje dobry duvod, proc napr.gnuplot kresli kazdy graf s jinym objektem (tady vsude kolecka)

petr.steinbauer

Možná ano,
mě šlo jen o fakt, že autor nepoužil žádnou tuctovku z MS nebo Open Office produktů.

Taky ocenuji snahu odlišit se od lupy od článku Google Chrome láká především uživatele Firefoxu 2, který se – !ve vši ucte! – panu Macichovi moc nepovedl (jak potvrzuji i debata pod článkem).

A to nejlepší na konec: autor dnešního článku Martin Hassman se vyhnul zjednodušení i bulvárnímu stylu „Celebrita A napadla celebritu B“, tedy: Chrome krade lidi Firefoxu. Za což mu děkuji.

Petr Tomeš

On nic takového ani autor napsal nemohl, protože by v tom případě lhal jako Macich na Lupě.

ToM

Navíc působí popis osy X opticky dost nevyrovnaně. Buď bych naznačil dělení osy X, nebo bych centrování korigoval, aby to vypadalo trochu rozumně.

Anonymní

A to jsme ještě nezmínili osu y, kde body 0.17 a 0.34 působí opravdu komicky. Z toho se přece nedá bez pravítka vůbec nic vyčíst! Pro mě je to potom pouze bezcenná malůvka – něco vidím, ale nevím co…

ToM

V čem je to vlastně dělané? Neví někdo (autor)?

Anonymní

na 99,9% to bude gruff :) http://nubyonrails.com/pages/gruff

smilelover

To je podil prohlziece Safari jeste nize nez Chrome, ze je v tomto clanku uplne ignorovan…?

Jirka

Co je na tom tak zvláštního? Toplist vykazoval před vydáním Chrome nějakého 0,5 % pro KHTML+Webkit, když vezneme v úvahu, že Safari není jediný prohlížeč postavený na těchto jádrech (Konqueror a další), tak se může podíl Safari u nás pohybovat tak mezi 0,3-0,4 %

Petr Tomeš

Navíc je zde jazyková bariéra. Safari pro většinu lidí nepřináší nic moc extra na to, aby opustili svůj lokalizovaný prohlížeč. Safari je jako jediný z prohlížečů, jejichž podíl je u nás aspoň pár promile, v angličtině.

smilelover

Apple totiz nevydal Safari pro Windows, aby ho bezni uzivatele pouzivali, vydal ho primarne jako vyvojarsky nastroj, aby ulehcil tvorbu aplikaci s nim kompatibilnich a hlavne aplikaci pro iPhone.

Takze to, ze neprinasi pro Frantu moc extra navic a ze je anglicky, je irelevantni.

Ale jde primarne o Safari na Macu.

smilelover

Tady se pise, ze prumerny podil Chrome za rijen je 0.55%. A podle Toplistu mel WebKit behem rijna na ceskem internetu neco kolem 1.5% (http://www.toplist.cz/stat/?a=history&type=1). Konqueror muzeme ignorovat, to jsou setiny procent, pokud vim, takze je evidentni, ze Safari ma podil o dost vetsi nez Chrome a proto mi prijde divne, ze o nem v clanku neni ani slovo.

danaketh

Podle čeho soudíte, že Konqueror jsou setiny procent?

smilelover

Protoze podil OS X na desktopech je vetsi, nez Linuxu, pricemz vetsina beznych uzivatelu Macu si Safari necha jako svuj prohlizec, stejne jako IE na Win. Navic v Linuxu moc lidi mimo KDE asi Konqueror pouzivat nebude, coz mu jeste vice ubira.

Navic Safari je i pro Windows, coz je ale asi temer zanedbatelny faktor.

Petr Tomeš

Podíl Mac OS je podle Navrcholu.cz 0,8 %, podle TOPlistu 0,9 % a podle Rankings.cz 0,4 % tedy prakticky stejně jako je podíl Linuxu. Jestliže přibližně zhruba polovina uživatelů Macu používá Safari a druhá polovina jiné prohlížeče (především Firefox, Camino nebo Operu, které v posledních verzích docela výrazně vylepšují intergraci do systému), vůbec nechápu, jak si představujete větší počet uživatelů Safari než Google Chrome nebo případně Opery.

Petr Tomeš

Na Rankings.cz je to dokonce názorně vidět.

ToM

Ovšem je třeba ty statistiky správně interpretovat. Pokud jsem dobře pochopil metodiku Rankings.cz, tak když pracuju (nuceně) 8h v práci s MSIE a pak 4h doma ve FF, tak já jako jediný uživatel, jsem vygeneroval statistiku 66% MSIE a 33% FF. Nikoli 50:50

Petr Tomeš

Ano, to by vysvětlovalo drobné výchylky vzhledem k Toplistu nebo Navrcholu či podílu Firefoxu v ČR podle XiTi. Na druhou stranu to na pořadí prohlížečů prakticky nic nemění. A jedná se hlavně o lehké zvýhodnění IE, alternativní prohlížeče jsou z tohoto pohledu na stejné lodi. A pan Kvasnička se divil, proč má Safari menší podíl než cokoliv jiného.

Jouda

A co Safari?

Petr Tomeš

Safari v Česku prakticky nikdo nepoužívá. Podrobnosti ve vláknu výše.

NOD

Na internet sa pripajam cez flock 2 a maximalna spokojnost.

garcon

Tak jsem si nadšeně stáhnul to .csv, abych si udělal nějakou vlastní analýzu. Docela mě zklamalo, když jsem zjistil, že tam opravdu jsou jen relativní podíly prohlížečů po dnech. :-( Čekal jsem absolutní čísla (v PV nebo cookies), nebo log (třeba anonymizovaný).

Ale co už. :-) Vzal jsem data z NetMonitoru a zkusil odhadnout, kolik uživatelů v absolutních číslech má která platforma.

Vypadá to, že v případě Chrome se ve všední den bavíme o 15.000 českých uživatelů (z cca 2.528.000 všednodenních uživatelů v ČR). Pokud bychom brali v potaz, že ve všední den přijde na web cca 55 % všech 4.584.000 českých uživatelů v letošním září, může se odhad počtu uživatelů Chrome v ČR vyšplhat zhruba k 27.000. To je pro srovnání například počet uživatelů z ČR, kteří v pondělí 15. září přišli na web Annonce, Auto, ČT24, Kurzy, TipCars, WarForum nebo ZlateStranky.cz. ;-)

Kdyby někoho zajímala moje trojčlenka

DevelX

Nechápem… IE predsa NIE je internetový prehliadač, tak prečo je v grafe? Verzia 8 _možno_ bude internetovým prehliadačom ale o 7 a nižšie hovoriť ako o internetových prehliadačoch? Ale prosím vás…

obrys

Již jen pro zajímavost uvádíme i orientační pořadí prohlížečů na Zdrojáku za měsíc říjen. Nejpoužívanějším prohlížečem je tu Firefox 3 (48,8 %), za ním je Opera 9.x (12,8 %), následují je Firefox 2 (6,44 %), Internet Explorer 7 (4,9 %) a Google Chrome 0.x (3,3 %).

Nějak se nemůžu dobrat těch 100%.

Pavel Cvrček

Nějak se nemůžu dobrat těch 100%.

Autor článku patrně nevyjmenovával všechny prohlížeče, které za uvedené období přístoupily na web Zdrojáku. Takový seznam by byl určitě dlouhý.

Radek

Dobrý den,

o prohlížeči Chrome jsem se dozvěděl z krátké poznámky svého známého. Říkal něco v tom smyslu, že jej hned zkusil, ale poté co zjistil že Chrome "volá domů" je okamžitě odstranil.

Má k tomuto někdo nějaké poznatky?

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.