Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » WebExpo 2012 rozhodně nezklamalo

WebExpo 2012 rozhodně nezklamalo

Jaký byl letošní ročník WebExpo Prague 2012? Martin a Vojta se s vámi podělí o svoje dojmy a některé z přednášek.

Minulý týden proběhl pátý ročník konference WebExpo, největší programátorské akce v České republice (po zrušení Google Developer Day už není o onom přívlastku „největší“ žádných pochyb). Konalo se stejně jako loni na VŠE v Praze.

Oproti loňskému ročníku se zmenšil počet přednášecích místností, velký důraz byl věnován přestávkám a networkování (během celé konference probíhala hra Buď Networ_King!, která gamifikovala seznamování mezi účastníky, případně mezi účastníky a přednášejícími). Jan Řezáč vše shrnul: Více jsem si povídal s lidmi a viděl méně přednášek, s čímž bude určitě řada návštěvníků souhlasit.

Musíme pochválit sborník s mapkou a programem, který byl letos k dispozici (takže moc nevadilo, že ten webový nešel rozumně vytisknout). Web WebExpa fungoval dobře i z mobilu, takže žádný informační zmatek se rozhodně nekonal.

Hodnotný byl pokus prvně vyřešit oběd bez použití menzy pomocí balíčkových obědů, ovšem úplně se nezdařil. Rozdělením oběda do více hodin se sice podařilo odstranit dlouhé fronty, takže zbylo víc času na program konference, ovšem studená pizza u návštěvníků vyvolávala silný odpor. Nicméně krok to byl správný, příště stačí na místo objednat i nějaké ty vařiče a výsledek bude perfektní.

Nabízíme výběr z přednášek, kterých jsme se za redakci Zdrojáku zúčastnili.

Pátek

Redis v reálném světě

Honza Král přednášel o použití Redisu v reálném světě. Na začátku prošel datové typy, pak mluvil o snadné konfiguraci master-slave replikací, o možnosti používat Redis jako Memcache a na závěr ukázal nějaké příklady z praxe, což byla především Ella a projekt Live Live Show.

Závislosti, injekce a vůbec

David Grudl začal jen o 15 minut později, ale včas napsal SMS: “Klid, už jedu.” Začal polemikou o tom, od kolika položek se vyplatí automatizovat. Poselstvím přednášky ale bylo: “Napište hned tu příští aplikaci už čistě pomocí Dependency Injection.” V publiku se našli i odpůrci DI a jejich argumenty nebyly mimo. Ale o jediném, kdo byl nakonec zásadně proti DI, se zjistilo, že není programátor.

Vývoj aplikací pro Windows 8 Metro

Jindřich Parus z firmy Skype ukazoval, jak ve Visual Studiu vyvíjet aplikace pro Metro a podělil se o zkušenosti s jejich aplikací. Z publika zazněla připomínka, že je trochu děsivé, že může každý získat zdrojový kód Metro aplikací. Odpovědí je, že většina Metro aplikací je spíš tenký klient a hlavní know how je někde v cloudu. Druhou možností je kritické části aplikace udělat nativně. To používá i Skype pro encodování a dekódování videa a zvuku.

(Téměř) Vektorový web

Martin Michálek, známý propagátor responzivního webu, nám ukazoval svůj přístup k desktopovým a mobilním zařízením. Předvedl nám řešení Twitter Bootstrapu, které se vyznačuje rozdělením zařízení do 5 kategorií a poměrně obsáhlým množstvím CSS kódu, který všechna zařízení obstará. Martin připomněl starý elastický layout, kterým se kódovalo před lety a naznačil jeho možné použití pro dnešní uživatele. Tím jsme se postupně dostali k (pseudo)vektorovému webu, ve kterém se vyhýbáme bitmapám, kde je to jen možné. A protože podpora SVG ještě není ideální, můžeme sáhnout po náhradních řešeních, např. vytvořit si vlastní webfont obsahující ikony, a ty následně vykreslujeme „jako text“. – Slidy z přednášky.

„Musí tu někdo ještě optimalizovat pro IE6?“ zeptal se Martin na přednášce. Z cca 200 přítomných zvedli ruku dva. (Pozn.: Čili jedno procento.)

Ondřej Válka před přednáškou poznamenal, že weby jsme tvořili respozivně odjakživa. E-shop pro milion produktů vytvoříme jinak než e-shop pro několik desítek. V takovém případě pracujeme responzivně k informacím a přijde nám to samozřejmé. Dnes ovšem diskutujeme, zda je správné řešení dělat responzivní web vzhledem k prohlížecím zařízením.

Gamifikace 101

Jan Vlček nás uvedl do základů gamifikace. Nesoustředil se ani na Foursquare ani na počítačové hry, snažil se nám ukázat, zda a jak můžeme vložit gamifikaci do našich vlastních projektů. Gamifikace neudělá váš projekt dobrým. Základem je mít dobrý projekt, který má své uživatele – gamifikací se pak můžeme odlišit od konkurenčních projektů a získat před nimi výhodu.

Gamifikace je vnější motivací a ta funguje jen omezeně, je dobré pokud najdeme v uživatelích jejich přirozenou vnitřní motivaci (intrinsic motivation) a gamifikaci postavíme stejným směrem, obě motivace se vzájemně doplní. Příklad: řada lidí by chtěla běhat, má tedy jakousi vnitřní motivaci běhat, ale ta řadě z nich nestačí a vzdají to; to je ideální prostředí k vytvoření gamifikace pro běhání, ta lidem dodá podpůrnou vnější motivaci. (Takové aplikace již existují.)

Richard Bartl rozdělil uživatele/hráče dle jejich motivací na Achievers, Explorers, Killers a Socializers. Každá z těchto skupin má odlišné potřeby. Kupříkladu killers chtějí vyhrávat, ty budou motivovat žebříčky a snaha umístit se na jejich vrcholu; naopak achievers chtějí něco získávat, ty bude motivovat kupříkladu získání vyššího a vyššího levelu. Pokud dokážete zjistit (odhadnout), do jakých skupin patří vaši uživatelé, snadno si vyberete z již vyzkoušených mechanismů gamifikace ty, které oslovují jejich vlastní motivace.

Související: Přečtěte si rozhovor s hlavním organizátorem WebExpa Václavem Stoupou: Na WebExpu se stanete Networ_Kingem!

Sobota

Nepoužívejte Git jako SVN!

Vašek Purchart představil 3 základní přístupy k workflow v Gitu (Git-flow, GitHub a Medio styl). Reakce publika byly různé. Preference žádného z přístupů výrazně nepřevažovala.

Souboj frameworků

Jirka Knesl nedávno uspořádal Souboj frameworků a jeho stejnojmenná přednáška byla prezentací výsledků a závěrů z tohoto hackathonu. Vyhrál to Jakub Vrána, který jako jediný žádný framework nepoužil a programoval v čistém PHP. Závěr nakonec všechny pobavil: „Pokud můžete, najměte Jakuba Vránu. Pokud ne, použijte Nette.“ Podrobnosti o průběhu celé akce najdete na Webexpo 2012: Souboj frameworků.

Este.js, evoluční javascriptový framework

Daniel Steigerwald představil svůj javascriptový dev stack ESTE.js Jde v podstatě o rodinu několika nástrojů: Google Closure, unit testy Mocha, staticky kompilovaný CoffeeScript, CSS framework Stylus a další.

Web Performance

Místo Honzy Tichého, kterému se během WebExpa narodil potomek (gratulujeme!), vystoupil Hooman Beheshti s přednáškou o Web Performance. Mluvil především o době načítání webových stránek, a jak jednotlivé fáze http requestu měřit a optimalizovat. Zdůrazňoval brower cache jako důležitý nástroj, který se často přehlíží kvůli komplikovaným pravidlům.

Dart nudný a inovativní

Filip Hráček z Googlu a Ladislav Thon z Red Hatu ukazovali programovací jazyk Dart, který původně vznikl, jako konkurence pro JavaScript. Závěrem přednášky bylo, že Dart v blízké době JavaScript nenahradí. Zmínili, že Dart není jen jazyk, ale také virtuální stroj. Lze ho použít i na serveru, podobně jako Node.js. Pro současné browsery je možné ho převézt na JavaScript pomocí utility dart2js.

Přístupnost není charita

Radek Pavlíček na několika příkladech předváděl, jak přístupnosti samotné škodí vnímání, že slouží jen pro handicapované uživatele. Většina činností, které musíme udělat pro přístupný web, pomáhá všem.

Ideální je na přístupnost pamatovat již od začátku projektu. Ale často lze snadno opravit a zpřístupnit i hotový web. U dobře udělaného webu často zabere jeho zpřístupnění (tj. odstranění neúmyslně vytvořených bariér) jen jednu až dvě hodiny práce, což se většinou vyplatí.

Radek zmínil společnost Tesco, která měla nepřístupný web a po upozornění se rozhodla vytvořit separátní přístupný web pro nevidomé. V zásadě se jednalo o nevelké změny – přidání alt atributů k obrázkům, dobré popisku odkazů a jednosloupcový layout webu.  Do jeho vytvoření investovala 35 tis. liber. Vytvoření separátního webu není zpravidla nutné, ale Tesco se tak tehdy rozhodlo, to ovšem umožnilo lehce spočítat návratnost, tento přístupný web začal vydělávat 13 milion liber ročně – Tescu se rozhodně vyplatil.

Mezi dalšími příklady Radek uvedl klávesové zkratky u Google aplikací. Ty jsou určené pro všechny uživatele, ale pro nevidomé jsou obrovskou pomůckou. Bez nich byla kupříkladu práce s Google Kalendářem velmi obtížná. Slidy z přednášky.

Buď punkový konzument

Richard Fridrich má zvláštní zálibu – zkoumá, jaké triky obchody využívají k manipulování zákazníků a následně vymýšlí triky, jak na tyto finty vyzrát. V případě kamenného obchodu se může jednat o vytvoření nákupního seznamu a jeho dodržování, o puštění si hudby během nakupování a o nošení dětí na ramenou (aby neviděly lákadla, pro ně připravená speciálně ve spodních patrech). V případě e-shopů Richard vytváří rozšíření webových prohlížečů, která umožňují nejen zobrazení cen s DPH místo nepotřebných cen bez DPH, ale také odstranění různých manipulujících doporučení a často také mimozemšťanů, v jejichž likvidaci je Richard prý velmi spolehlivý.

Tři pravidla punkového konzumenta:

  1. zjednodušuj
  2. když nabízejí, ignoruj
  3. když skrývají, hledej

S nástupem augmented reality se možnosti kupujících rozšíří, Richard zmínil očekávané Google brýle, které snad bude možné využít i k získávání dodatečných informací o zboží. Slidy a odkazy z prezentace.

Jaké bude WebExpo 2013?

Na závěr vyhlásil Václav Stoupa, že příští rok čeká WebExpo další velký krok, bude se jednat o plně mezinárodní konferenci, která bude plně v angličtině a bude mít víc zahraničních přednášejících i účastníků. Zatím se nedá říct, že by tahle zpráva vyvolala velký ohlas, ovšem na hodnocení toho příštího ročníku je zatím ještě příliš brzy. Pokud má WebExpo dále růst, je jeho zmezinárodnění logickým krokem, které může našincům usnadnit kontakt se světovou scénou. Uvidíme, zda se toho čeští návštěvníci rychle chytnou nebo zda se tím otevře prostor pro webexpo-like akce v češtině.

Závěr

Letošní WebExpo rozhodně nezklamalo, držíme palce, ať se další ročník poučí z nových letošních chyb a ať se zmezinárodnění konference podaří.

Další ohlasy

(Články průběžně doplňujeme, pokud zde nejste a máte být, můžete nám ten váš zaslat.)

Autoři fotografií: Vojtěch Semecký a WebExpo

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
11 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Naith_cz

když WebExpo2013 bude pouze anglické.

arron

Já nevím, možná jsem naivní, ale přijde mi, že ať už jsou to programátoři, manažeři nebo designeři, tak angličtina prostě už dneska musí být jejich druhá přirozenost ne?

PMD

Když porovnám kvalitu prezentace letošních zahraničních a tuzemských spíkrů, pak ti zahraniční byli všichni o několik tříd napřed. Na druhou stranu, namátkou Almada nebo Honzu Krále taky jde poslouchat… Snad to příště Sťoupa nějak rozumně namíchá.

Čelo

Do věty „Richard Bartl rozdělil uživatele/hráče dle jejich motivací“ by se hodilo přidat „Richard Bartl rozdělil uživatele/hráče MMORPG dle jejich motivací“.

Původní výzkum byl zamířen na tyto hráče. Širší aplikaci se myslím sám Bartl bránil. Ale jako teoretický základ a podklad je to dobré vědět.

Čelo

Ono přesněji by tam mělo být MUD, ale tady hrozí, že mladší generace čtenářů nebude vědět o čem je řeč :)

no.identity

To snad ne, jestli znalost anglictiny prekladatelek bude jako na letosnim webexpu. Byl jsem na anglicke prednasce o Unit testech a ten preklad byl otresny. Nakonec jsem si sluchatka sundal a mel z prednasky vic, nez kdyz jsem prvnich 10 minut poslouchal prekladatelku. Ke konci jsem si zkusil dat na usi sluchatka znovu, jestli nahodou nevymenili prekladatelku a hadejte co se stalo.. prave ze nic, neprekladal uz nikdo.. to by se asi stavat nemelo.

Vojtěch Semecký

Já jsem to teda také pochopil tak, že se nic tlumočit nebude. Že příští ročník bude prostě mezinárodní konference pouze v angličtině.

Nedato

„Ondřej Válka před přednáškou poznamenal, že weby jsme tvořili respozivně odjakživa. E-shop pro milion produktů vytvoříme jinak než e-shop pro několik desítek. V takovém případě pracujeme responzivně k informacím a přijde nám to samozřejmé. Dnes ovšem diskutujeme, zda je správné řešení dělat responzivní web vzhledem k prohlížecím zařízením.“

„Ondra Váleček před přednáškou poznamenal, že weby jsme tvořili přístupné odjakživa: naším cílem bylo, aby Běžný Franta Uživatel mohl na náš web jednoduše přistoupit. V takovém případě bereme přístupnost za samozřejmost. Dnes ovšem diskutujeme, zda je správné nechat na stránky přistupovat i ne-Běžné Franty Uživatele.“

Ta konference mohla být hezká, ale podobné filosofující úvahy/bonmoty odrazují. Jen od mála lidí totiž dopadnou dobře, tedy obsahují nějaký nepovrchní vhled – tahle citace je ale jen zoufale dutá. Možná s tím máme jako národ nějaký problém a český Twitter vypadá jak vypadá, protože nikdo neumí dělat rychlé a zároveň chytré poznámky. Možná je to ukecaností češtiny?

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.