Přejít k navigační liště

Zdroják » Webdesign » Operator: snadná práce s mikroformáty ve Firefoxu

Operator: snadná práce s mikroformáty ve Firefoxu

Články Webdesign

Jelikož se objevují nové weby podporující mikroformáty, představíme si, jak s mikroformáty můžete pracovat v prohlížeči Firefox. Použijeme k tomu rozšíření Operator, které vzniká v rámci Mozilla Labs. Ukážeme vám základní funkce Operatoru a jeho rozšíření o podporu českých služeb.

Webů, které obsahují mikroformáty, přibývá. Mikroformáty jsme mohli najít již dávno na webech světoznámých společností jako je Yahoo! nebo Google. Na českém internetu jich bylo relativně málo (pokud nepočítáme blogy a osobní stránky). Autorovi článku je znám pouze jediný větší český web, který je podporuje již delší dobu, a tím jsou Zlaté stránky.

Situaci rozvířila společnost Telefónica, která nedávno začala podporovat mikroformáty na svém katalogu a telefonním seznamu 1188.cz. Zdá se, jakoby na podobný impulz webdesigneři čekali, protože (jak je autorovi známo) krátce nato začaly mikroformáty přidávat i některé menší české weby.

Jak mohou uživatelé s mikroformáty pracovat?

V dnešním článku vám předvedeme jednu z možností, jak můžete používat mikroformáty ve webovém prohlížeči. Jedná se o Operator – rozšíření prohlížeče Firefox. Existují i další cesty, jak přidat podporu mikroformátů do Firefoxu, existují i cesty, jak ji přidat do některých dalších prohlížečů, dnes se ale zaměříme na Operator, mj. protože umožňuje přidávání vlastních akcí. V článku si totiž ukážeme, jak můžete Operator nastavit, aby uměl pracovat s českým serverem Mapy.cz. Podobně může spolupracovat i s kteroukoliv jinou českou službou.

Instalujeme rozšíření Operator

Rozšíření Operator lokalizované do češtiny nainstalujete z oficiálního addons serveru. Po přidání bude nutné prohlížeč Firefox restartovat.

Instalace rozšíření Operator

O úspěšné instalaci se přesvědčíte jednoduše. Zobrazte si jakoukoliv stránku, která obsahuje mikroformáty, např. http://microfor­mats.org. Pokud je Operator nainstalován, zobrazí se vám v prohlížeči nová lišta se zelenými ikonkami (zelená barva se u mikroformátů používá často), na které naleznete všechny všechny mikroformáty, která daná stránka obsahuje.

Nainstalovaný Operator

Rozšíření Operator zobrazuje stránku, na které našlo jeden mikroformát hCalendar a 27 mikroformátů rel-tag.

Detekce a akce

Pokud si v seznamu mikroformátů zobrazených na liště jeden vyberete, Operator vám nabídne seznam akcí (operací), které s ním můžete provést (ostatně právě podle těchto „operací“ dostal Operator svůj název).

Pokud si vyberete událost, nabídne vám export do formátu iCalendar ( *.ics) nebo přímé přidání do aplikací Google Calendar a Yahoo! Calendar. Když si vyberete mikroformát rel-tag (na liště je pod názvem Tagspaces), který označuje štítky (někdo říká také nálepky) obsahu stránky, nabídne vám Operator nalezení relevantního obsahu (obsahu se stejným štítkem) na Flickeru, Del.icio.us, YouTube apod. Pokud byste rádi, aby Operator podporoval i české služby, čtěte článek až do konce.

A to je vše, co nám Operator nabízí, a také vše, co budeme k práci s mikroformáty potřebovat. Shrňme si to. Operator nabízí dvě funkce. Tou první je detekce mikroformátů (abychom vůbec poznali, že daná stránka mikroformáty obsahuje) a jejich zobrazení v liště prohlížeče (Operator je může zobrazovat i jinak, ale o tom až později). Tou druhou funkcí je spouštění akcí nad mikroformáty. Operator obsahuje předinstalovaný seznam akcí pro některé populární služby a podporuje mechanismus pro přidávání akcí dalších.

Mikroformáty jako běžná součást stránky

Detekce a akce jsou alfou a omegou pro práci s mikroformáty. Nepovažujme mikroformáty za cosi exotického. Webová stránka obsahuje řadu prvků, se kterými běžně pracujeme. Tím nejobvyklejším je hypertextový odkaz. K jeho detekci ovšem nepotřebujeme žádné rozšíření, poznáme jej pohledem. Ani ke spouštění akcí pro hypertextový odkaz žádné rozšíření nepotřebujeme. Tu základní akci (přechod na odkaz) totiž vykonáme snadno kliknutím myši. Prohlížeč sám o sobě podporuje i řadu pokročilejších akcí (otevření odkazu v novém okně, zkopírování adresy odkazu, přidání odkazu do záložek, uložení odkazované stránky na disk počítače atd.).

Odkaz ale není jediným prvkem, s nímž provádíme různé akce. Tím dalším je třeba obrázek ve stránce. Ani ten nepotřebujeme složitě detekovat, poznáme jej celkem snadno a i s ním můžeme vykonávat různé akce (můžeme jej třeba chtít uložit na disk, zobrazit v plné velikosti nebo nastavit jako pozadí pracovní plochy).

Při každodenním procházení webu tak v zásadě neustále provádíme zažité akce s prvky stránky. Informace vyznačené pomocí mikroformátů jsou tak jen další prvky, se kterými můžeme pracovat. Na rozdíl od těch běžných prvků je nedokážeme poznat (detekovat) sami. Pokud je na stránce zapsána poštovní adresa, tak sice poznáme, že se jedná o poštovní adresu, ale nepoznáme, zda byla zapsána pomocí mikroformátů (naopak webový prohlížeč je stroj a pozná poštovní adresu pouze, když je zapsána pomocí mikroformátů). Proto Operator všechny nalezené mikroformáty označí. Navíc nám nad mikroformáty umožní provádět akce, podobně jako provádíme akce s běžnými součástmi stránky jako jsou odkazy nebo obrázky.

Není to zbytečně složité? Ano, je, ale zatím se bez této drobné komplikace neobejdeme. Jednoho dne možná bez rozmyšlení budeme se všemi poštovními adresami ve stránce pracovat přímo, budou „aktivní“ podobně jako dnes jsou aktivní odkazy a obrázky. Zatím se ale musíme spokojit s jejich detekcí pomocí nějakého nástroje (např. Operatoru).

Nastavení Operatoru

Podívejme, jak si můžete Operator nastavit (nastavení je dostupné na pravé straně lišty pod volbou Možnosti, případně ze správce doplňků). Autor článku při práci s Operatorem používá následující nastavení (můžete si je také vyzkoušet):

Nastavení Operatoru

V zobrazeném nastavení jsou spuštěny některé testovací funkce (např. označení mikroformátů po najetí myší), které vám můžou, ale nemusí vyhovovat. Volba Zobrazit ikonu v adresním řádku způsobí zobrazení ikony zeleného plus, pokud jsou na stránce detekovány mikroformáty. Nahradí tak panel prohlížeče, který je možno v zájmu šetření zobrazované plochy odstranit.

Pokud vás více než formáty, které se na stránce nachází, zajímají akce, které s nimi můžete provést, přepněte si styl zobrazení na Akce.

Nastavení zobrazování podle akcí

Správce akcí

Operator ovšem po instalaci obsahuje téměř dvacet akcí. Všechny je najednou nelze zobrazit. Jednak by rozhraní bylo nepřehledné a potom uživatel často využije jen několik z nich (např. pokud používám Google Calendar nepotřebuji export do Yahoo! Calendar a naopak). Součástí nastavení je panel Správce akcí, ve kterém si z dostupných akcí snadno vyberete ty, které chcete používat (a zobrazovat). Akce, které ve správci nezvolíte, se na liště prohlížeče nezobrazí.

Správce akcí

Nastavení zobrazovaných akcí pomocí Správce akcí.

Přidáváme akce pro české služby

Nyní jste se naučili s Operatorem obstojně zacházet a nastavit si jej podle přání. Chybí už jen poslední věc. Ačkoliv Operator podporuje téměř 20 akcí, žádná z nich nepracuje s českými službami. To je škoda, můžeme to ale napravit. Operator lze snadno rozšířit o podporu dalších akcí nebo dalších mikroformátů.

Akce pro Mapy.cz

Ukážeme si, jak můžete rozšířit Operator o podporu služby Mapy.cz. Stáhněte si do vašeho počítače tento skript.

Nyní si zobrazte předvolby Operatoru (stejně jako jste to dělali před chvílí). V panelu Použít skripty zvolte Nový a vyberte právě stažený skript a potvrďte dialog. Po té restartujte prohlížeč.

Přidání skriptu pro Mapy.cz

Nyní zobrazte stránku obsahující adresu (mikroformát hCard) nebo geografické souřadnice (mikroformát geo), může se jednat např. o stránku Wikipedie. Mezi detekovanými mikroformáty najděte položku „Umístění“ a mezi jejími akcemi uvidíte Mapy.cz. Kliknutím na akci se otevřou Mapy.cz na daných souřadnicích (pokud kliknete prostředním tlačítkem myši, otevře se mapa v novém panelu prohlížeče).

Operator s akcí pro Mapy.cz

A co akce pro další české služby?

Přidat novou akci do Operatoru již umíte, ovšem jak jsou na tom další české služby? Existují i pro ně akce do Operatoru? Ne, ale nevěšte hlavu! I pro je možné vytvořit vlastní akce. Vytvoření jedné akce může být otázkou slabých několika desítek minut. Pokud byste se o něco takového chtěli pokusit (ať již vytvořit akci pro vaši vlastní službu nebo pro službu, kterou rádi používáte), přečtěte si náš podrobný tutoriál Tvoříme uživatelské skripty pro Operator.

Pokud hledáte akce pro další světové služby, podívejte se na následující stránku, kde některé z nich najdete.

Závěr

Prohlížeč Firefox nabízí prostřednictvím rozšíření Operator pokročilou podporu mikroformátů. Podporuje mikroformáty hCard, hCalendar, geo, rel-tag a xFolk a téměř 20 akcí. Podporu dalších mikroformátů i dalších akcí si můžete přidat nebo dokonce vytvořit sami. Pokud si s tím už dáte práci, dejte nám vědět v komentářích pod článkem.

Firefox není jediným prohlížečem podporujícím mikroformáty. Dalším prohlížečem je Safari a nedávno se objevila experimentální podpora mikroformátů pro prohlížeč Internet Explorer.

Pokud se vám mikroformáty líbí a chcete je přidat do vašich stránek, čtěte náš seriál Kódujme sémanticky s mikroformáty.

Používáte rozšíření Operator?

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
13 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
vhor

Tak tento článek mě namotivoval konečně s mikroformáty začít.

Anonymní

najeste naby nate namelo naneco namotivovat nake nazvladnuti namaterskeho najazyka

Michal Aichinger

Seznam zhruba před měsícem přidal mikroformát WebSlice na HP Seznamu a dále akcelerátor pro IE8 pro mapy a slovník. Doufám, že i ostatní prohlížeče pujdou cestou akcelerátorů, je to dle mě mnohem uživatelsky jednodušší na použití.

toby

Operator má tu nevýhodu, že může občas prohlížeč nepříjemně zpomalovat.
Zvlášť znát je to při přepnutí tabu na stránku, kde je mikroformátovaných záznamů hodně (třeba nad stovku).
Vidět je to třeba na titulce php.net. Mám poměrně pomalý počítač a přepnutí trvá asi půl sekundy.
Trochu pomůže vypnout volbu odstranit duplicity.

toby

Jj, používám Operator 0.9.3, Firefox 3.0.4, Linux Ubuntu, počítač je nějakej Celeron 2.4 GHz.
Zpracování php.net fakt tu půlsekundu trvá. MF záznamů je tam asi 130.

Dokonce bych řekl, že styl zobrazení Akce trvá o chvilku dýl, než Datové formáty.

oo

Je tohle nemlich to samé jako v IE8beta webslice či accelerátory, které ukázovali na MS developers days?

oo

Takže je :)

A má cenu, abych obohacoval www stránky milionem dalších udělátek?

V případě seznamu u teelvizního programu, počasí a kurzů měn to chápu a přidání záložky jako panelu oblíbených položek se mi líbí, ale na stránky, kde tohle nemám?

:)

oo

Ještě jsem si vzpoměl, že s tímhle vlastně přišel Skype, kdy označil telefoní čísla na webu svou ikonou s proklikem k volání.

v6ak

V téměř čistém profilů jsem vyzkoušel a je to spíše zklamání. Ne že by mě něco sémantického nezaujalo, ale z uživatelského hlediska je to nic moc. Zkoušel jsem to v relativně čistém profilu (5 rozšíření, prakticky bez tuningu) a uviděl jsem toto:
Občas mi nad lištou panelů se něco vysune, zabírá to místo a posune to lištu panelů dolů, takže při přepínání lišta skáče. Nenavštívil jsem asi stránky, kde bych to využil. (Pravda, teď nenavštěvuji moc různých stránek.)
Bylo by praktičtější zakomponování do kontextové nabídky. Tam by to nerušilo a bylo by to ve vhodnou chvíli po ruce.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.