Přejít k navigační liště

Zdroják » Rozhovory » Molly E. Holzschlag: evangelistka a instruktorka

Molly E. Holzschlag: evangelistka a instruktorka

Články Rozhovory

Vyzpovídali jsme Molly E. Holzschlag – ženu, kterou bychom mohli nazvat první dámou webu. Jak se dostala k psaní knih o webdesignu? Co by změnila na chodu W3C? K čemu slouží The Web Standards Project? Jaká byla její práce pro Microsoft a proč začala pracovat pro Opera Software? Odpovědi najdete v rozhovoru.

Nálepky:

You can switch to English version.

Molly E. Holzschlag je pravděpodobně nejznámější ženou pohybující se v oblasti webových technologií. Napsala několik desítek knih věnujících se webdesignu, je členkou několika pracovních skupin W3C, pracovala ve známém The Web Standards Project (WaSP), pomáhala Microsoftu se zlepšováním podpory webových standardů v IE7 a IE8 a letos začala pracovat pro Opera Software. Následující rozhovor proběhl letos na jaře během konference MIX09.

Kdys prvně objevila World Wide Web, Molly?

Poměrně brzy, už roce 1993. V IT jsem se pohybovala od roku 1988 a online svět mě velmi zajímal. Zabývala jsme se vývojem pro Gopher a další oblasti Internetu a když se objevil Web, připletla jsem se i k němu.

Ve společnosti, pro kterou jsem tehdy pracovala, si řekli: „Molly už do Internetu trochu vidí, tak jí řekneme, ať nastuduje i práci s Webem.“ To bylo na začátku roku 1993. Před tím, než jsme měli prohlížeč s grafickým výstupem. Pracovala jsem s textovým prohlížečem. Na Web se přistupovalo z příkazové řádky a výstup se zobrazoval na vašem terminálu.

Píšeš knihy o Webu. Pamatuješ si, kolik už si jich napsala?

Napsala jsem 35 knih. Některé sama, jiné ve spolupráci s dalšími autory jako v případě The Zen of CSS Design, se kterou jsem pomáhala báječnému Dave Sheovi, tvůrci CSS Zen garden. Následující knihu Transcending CSS jsem napsala s Andy Clarkem. Andy ji nádherně designoval, takže se jedná o jednu z vizuálně nejkrásnějších knih o webdesignu.

Molly

alba Molly E. Holzschlag

A není to otrava? Psát tolik knih stále o jednom a tom samém tématu?

Pravda je taková, že výsledek nikdy nebyl dokonalý. Doufejme, že u 135. knihy se mi to už povede. (smích)

Kterou z těch knih máš nejradši?

Je jich tolik a s každou jsem měla jiné zkušenosti, ale pokud zůstanu u těch novějších, pak rozhodně k tomu nejlepšímu patří práce s Davem Sheou na The Zen of CSS Design.

Jak se totiž ukázalo, Dave byl kdysi inspirován mou v pořadí druhou knihou, která jej – jak sám řekl – motivovala k tomu, aby se stal webdesignerem. Jako webdesigner pak vytvořil CSS Zen Garden – dílo, které změnilo celý Web. Připadala jsem si jako učitel, který se stal studentem. A naopak z Davea se stal zenový mistr. Hodně jsem se toho od něj naučila, byla to úžasná spolupráce.

Vzpomínáš ještě, kdy ses rozhodla začít psát a proč?

V roce 1994 jsem dostala email od Prima Publishing. Tehdy ještě firmy neměly webové stránky, takže jsem se nemohla podívat na jejich web a zjistit si o nich další informace. V onom e-mailu totiž stálo: „Ahoj, jsem z Prima Publishing a slyšel jsem, že ty jsi ta správná osoba, která by pro nás mohla napsat další knihu o webdesignu.“ V té době existovalo celkově asi jen 5 knih o webdesignu a HTML.

Myslela jsem, že to je nějaký vtip. Zaběhla jsem do nedalekého knihkupectví a hledala knihy od Prima Publishing. A jméno onoho člověka jsem v těch knihách skutečně našla. Tak jsem mu odpověděla a další den jsem měla smlouvu na svoji první knihu. Tím začala moje spisovatelská kariéra.

Jsi pozvaným expertem ve W3C, je to tak?

Původně jsem byla pozvaným expertem, ovšem když jsem začala pracovat pro Operu, tak se můj vztah k W3C změnil na řádného člena, protože Opera je členskou organizací W3C.

Má práce ve W3C začala pod Richardem IshidouInternationa­lization GEO Working Group, což je vzdělávací a informační skupina pro internacionalizaci. Richard mě přivedl do W3C a já si ho velmi vážím. Ovšem tohle nebyla oblast, ve které by byla má silná stránka, a během pár let se ukázalo, že budu užitečnější v jiných pracovních skupinách, tak jsem šla do pracovní skupiny pro kaskádové styly. A také do skupiny pro HTML5, abych měla představu, co právě dělají.

Já ve skutečnosti ani tak nevytvářím specifikace, jako spíš pracuji s tvůrci specifikací a s implementátory na lepším stanovení priorit a na pochopení světa webových vývojářů a webdesignerů. Pomáhám hlavně s evangelizací a vzděláváním, vytvářím vztahy mezi vývojáři, designery a W3C. Pomáhám lidem z W3C a implementátorům lépe pochopit, co designeři a vývojáři ve skutečnosti chtějí a potřebují.

CSSWG

Molly (čtvrtá zprava) s pracovní skupinou pro kaskádové styly (z alba Molly E. Holzschlag)

Někteří lidé W3C kritizují. Co si o W3C myslíš ty? Mělo by se v něm něco zlepšit?

Rozhodně. Myslím, že je zapotřebí v infrastruktuře vytvořit lepší kontakty mezi pracovními skupinami. Ráda bych také viděla větší otevřenost ke komunitě. To jsou všechno věci, které v rámci W3C už probíhají, jenže změnit organizace zabere hodně času.

Měl by být prověřen finanční model a také komunikační model. Můžeme být kritičtí, ale jen kritizovat ničemu moc nepomůže. Měli bychom zároveň nalézt cestu, jak se sami zapojit. A myslím, že k tomu je dost prostoru a lidé si ani neuvědomují, že W3C je otevřené a některé pracovní skupiny, např. skupina pro HTML5, umožňují zapojení komukoliv.

Jsi také členem projektu WaSP (Web Standards Project).

Byla jsem vedoucím jedné z jeho skupin. Později jsem odešla, ale mám stále titul „vysloužilec“. Říkáváme: „Jednou ve WaSP, navždy ve WaSP.“

Tuhle skupinu založil Jeffrey Zeldman spolu s řadou progresivních lidí. Zapojila jsem se v roce 2000, když byl Jeffrey připraven odejít, hledal novou krev a požádal mě a několik dalších, abychom se zapojili.

Jaký je smysl WaSPu? Máme přece W3C, proč potřebujeme WaSP?

Výborná otázka. Jde tu o spolupráci. W3C se nesnaží vzdělávat a být v kontaktu s komunitou. W3C tvoří většinou implementátoři, tvůrci specifikací a doporučení. Ovšem W3C jako takové se nesnaží evangelizovat, ačkoliv to několik jeho členů z nadšení dělá.

Jenže kdo z webdesignerů a vývojářů chce po dlouhém pracovním dni číst specifikace od W3C? Chceme prostě jen dělat naši práci. A proto vznikl WaSP a podobné standardizační skupinky a organizace.

WaSP letos oznámilo vytvoření vzdělávacího projektu nazvaného Interact. Jedná se o úžasný program, který mohou pedagogové na celém světě použít při vytváření vysokoškolských osnov zaměřených na webové standardy. I Opera Software se zapojuje do vzdělávání a zdarma nabízí výukové materiály jako Web Standards Curriculum (WSC). Tyto aktivity pomáhají W3C překládat specifikace do lidské řeči a přidávají řadu praktických rad pro lidi, kteří weby vytváří.

Několik let jsi pracovala pro Microsoft a pro tým Internet Exploreru. Jaká byla tvá úloha?

Byla jsem konzultantem týmu v období přechodu od IE6 k IE8. Nepracovala jsem pouze s IE týmem, ale i na vývoji řady dalších produktů Microsoftu. Setkávala jsem se s jednotlivými týmy a pomáhala jim určovat priority v oblasti webových standardů.

O jaké produkty se jednalo?

Pracovala jsem s lidmi od Expression Webu. Odvedli velmi dobrou práci týkající se standardů a CSS. Také jsem pracovala s lidmi od Visual Studia a provedli jsme v něm některé úpravy.

U Internet Exploreru se jednalo o určení priorit pro ty části CSS a HTML, jež nebyly v IE6 implementovány, a které bylo nutné implementovat v IE7. A následně o přechod od IE7 k IE8. Internet Explorer 8 se vydal velmi dobrým směrem, zejména co se týče podpory kaskádových stylů.

Nedávno jsi přešla k Opera Software. Proč a jaká je tvá nová pozice?

U Opera Software pracuji jako webová evangelistka pro vztahy s vývojáři. S Operou jsem ale v kontaktu již řadu let.

Jedním z důvodů je, že jsem byla nezávislá. Já jsem totiž nikdy nebyla zaměstnankyní Microsoftu. Od svých dvaceti let pracuji pro svou vlastní společnost. Dnes mi je 46 a Opera je mým prvním zaměstnavatelem v mém životě.

Opera je úžasná společnost. Hodně se věnuje otevřeným standardům a otevřenému webu. Dostala jsem možnost dělat prakticky to, co jsem dělala řadu let, jen nyní s většími prostředky a týmem úžasných kolegů.

Molly

Molly na konferenci MIX, uprostřed vedle Billa Gatese (z alba Molly E. Holzschlag)

Pamatuji si, že před lety jsi měla na svém blogu malou aféru, tenkrát jsi kritizovala Steva Ballmera. Co se stalo?

Kritizovala jsem Stevův výrok: „We will win the Web.“ Zvolala jsem proto do publika s tím, že tu není žádný Web, který by měl někdo vyhrát. Web patří nám všem.

Víš, když jsi na samotném vrcholu firmy jako CEO, snadno se staneš víc zaujatý soutěžením než důležitostí technologie. To není problém Microsoftu, ale všech firem na světě. V posledních letech jsem ovšem pozorovala u Ballmera jistý růst. Bylo vidět, že on i další začali více rozumět tomu, co vývojáři skutečně potřebují.

Něco podobného se stalo, když jsem otevřeně vyzvala Microsoft ohledně IE8. Na prvním MIXu Bill Gates veřejně slíbil, že vývojáři dostanou potřebné informace. Slíbil otevřenou komunikaci ohledně prohlížeče. Pak se Gates začal více věnovat své nadaci, která je neobyčejná a obdivuhodná. Jsem ráda, že to dělá, ovšem jeho zpráva o otevřenosti se v tom shonu ztratila.

Hovořila jsem se s ním o tom, když jsem se s ním osobně setkala, a řadu lidí to znervóznilo. Jenže jednalo se o věc, která musela být řečena a nakonec to pomohlo světu dozvědět se detaily o IE8 dřív, než by k tomu došlo jinak.

(Pozn. aut.: Prakticky hned po Mollyině „intervenci“ u Billa Gatese začalo uvolňování informací o IE8. První příspěvek na IEblogu byl sice poněkud zmatený a jen oznamoval, že následující IE se bude jmenovat Internet Explorer 8, ovšem krátce nato vyšla zcela nečekaná informace o tom, že IE8 zvládne test Acid2.)

S řadou lidí v Microsoftu máme stále dobré vztahy, ostatně právě teď jsem na konferenci Microsoftu jako přednášející. (Pozn. aut.: Molly během konference MIX09 vedla workshop o kaskádových stylech.) Možná se jedná o první případ, kdy zaměstnanec Opery něco takového udělal.

Slyšel jsem, že máš ráda Prahu. Proč? Navštívila jsi ji už někdy?

Prahu chci určitě navštívit. Všechno, co jsem o ní slyšela, je velmi zajímavé. Mám židovský původ a jsem velmi fascinována historickou židovskou částí města. Má rodina tam má svou historii – spisovatel Franz Kafka byl bratrancem v rodné linii mé matky. Již od velmi mladého věku mě Praha fascinovala.

Mám v České republice několik přátel a je v ní i pobočka Opera Software. Ráda bych ji navštívila, ať již z osobních důvodů nebo z těch technologických webařských.

Děkuji za rozhovor.

Také děkuji, Martine.

Tento rozhovor, který vedl Martin Hassman s Molly během konference MIX09 v Las Vegas, vyústil v pozvání Molly na návštěvu Prahy. Molly navštíví Prahu při příležitosti konání konference WebExpo 2009, na které bude také přednášet.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Sládek

Skvělý rozhovor Martine, díky ti! Teď se ještě více těším na páteční odpoledne do Suchdola :)

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.