Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Knihy pro vývojáře – leden/únor 2010

Knihy pro vývojáře – leden/únor 2010

Články Různé

Začátek nového roku přinesl několik zajímavých knižních titulů, a to nejen v angličtině, ale i v češtině, ačkoli těch českých je nepoměrně míň. Pojďme se tedy podívat na nabídku knih z českých i světových nakladatelství za leden a únor 2010, které by mohla vývojáře zaujmout.

Nálepky:

Náš malý přehled knižních novinek začneme, jako už tradičně, u českých nakladatelství.

Na Zdrojáku jsme se již věnovali knize Scotta Chacona z edice CZ.NIC s názvem Pro Git.

Computer Press nabízí mezi novinkami dvě učebnice programování. V první řadě je to titul OOP – Naučte se myslet a programovat objektově, jehož autorem je známý počítačový pedagog a propagátor programování Rudolf Pecinovský. Kniha je, podobně jako známá kniha o návrhových vzorech z pera stejného autora, psána ve formě dialogu učitele a žáka, kteří si vymění přes tisíc otázek a odpovědí. V první části knihy jsou probrány návrhové vzory, druhá a třetí část je ilustrována na příkladu jazyka Java.

Již přes 40 let se programátoři na celém světě učí základům řemesla z knih Donalda E. Knutha. V nakladatelství Computer Press vychází překlad jeho zásadního díla The Art of Computer Programming. Na první díl, který vyšel před časem a který nesl název „Umění programování – základní algoritmy“, navazuje právě vydaný druhý díl Umění programování – Seminumerické algoritmy. Tento svazek je plný nejdůležitějších programátorských rad, zásad a principů probraných do nejhlubších matematických detailů. Pokrývá seminumerické algoritmy – od generování náhodných čísel až po operace s pohyblivou desetinnou čárkou a jiné optimalizované aritmetické algoritmy.

Z poněkud jiného soudku jsou další dvě publikace. První nese název Internetový marketing a podtitul Prosaďte se na webu a sociálních sítích. Viktor Janouch v ní popisuje technické aspekty úspěšné propagace na Internetu a nabízí řadu zkušeností z marketingové praxe. Kniha se zabývá rovněž tím, jak internetové aktivity měřit a vyhodnocovat. Kniha je tak vhodná nejenom pro všechny tvůrce, správce a majitele webových stránek, ale také pro marketingové manažery, konzultanty a asistenty.

Kniha s provokativním názvem Jak myslí Larry Page a Sergej Brin přináší rozhovory se současnými a minulými zaměstnanci, konkurenty, obchodními partnery a vyšším managementem Googlu. Díky konverzaci se samotnými zakladateli odhaluje autor, Richard L. Brandt, tajemství podstaty fungování Googlu a objasňuje množství mylných představ o společnosti.

Cizojazyčná literatura

Nakladatelství O’Reilly vydalo v poslední době několik titulů, které by mohly čtenáře zaujmout. Z nabídky zaujme určitě vývojáře webových aplikací následující trojice titulů:

Dále v O’Reilly vyšlo:

V nakladatelství Wrox vyšla mimo jiné kniha o programování aplikací pro systém Android 2. Knihu napsal Reto Meier a nese název Professional Android 2 Application Development. Z dalších knih vydaných tímto nakladatelstvím jmenujme:

Knihu s podobným tématem jako je výše zmíněná vydali i v nakladatelství Apress. Její autoři ji nazvali prostě: Pro Android 2. Ani vývojáři aplikací pro iPhone nepřijdou u Apressu zkrátka – pro ně je připravena kniha The Business of iPhone App Development.

Z dalších titulů od nakladatelství Apress si uveďme:

Nakladatelství Packt Publishing, které se zaměřuje převážně na propagaci svobodného webového software a CMS, vydalo rovněž několik zajímavých titulů:

Redakce přeje všem čtenářům příjemné počtení.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
2 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
erich
Romčok

Ku nám sa teraz dostala kniha PHP objektově orientované (Peter Lavin).
Kúpil som si do vybavenia ako prevenciu pred prasením kódu a kôli o­bíjaniu kolegom o hla­vu :) . Ale cel­kovo klasika, skôr ta­ké must have.
Všimol som si v našom knihkupectve v rovnaký čas podobnú knihu s ukážkami v jave (moje neprateľstvo s ňou si mi ju nedovolilo kúpiť :), aj, keď po zčítaní by mohla b fajn). Viete mi ni­ekto hodiť vi­ac doporučení ktej­to knihe, prí­padne porovna­nie?

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.