Přejít k navigační liště

Zdroják » Webdesign » Jaká byla konference UXZ.cz

Jaká byla konference UXZ.cz

Články Webdesign

Včera v Praze probhěla konference UXZ – od uxáků pro uxáky. Jaká byla? Co nás zaujalo nejvíc a proč tam budete chtít příští rok taky.

U úterý v Praze proběhla jednodenní konference UXZ.cz – konference od uxáků pro uxáky. Rád bych se s vámi podělil o několik postřehů.

Na úvod

V programu konference nenajdete žádná světová jména, která obvykle přitahují návštěvníky jako magnet železné piliny. Na konferenci dokonce nenajdete ani stálice českých konferencí. Najdete tam naopak „běžné“ české UXáky, kteří se tomuto oboru věnují každý den. Řeší konkrétní problémy, mají praktické zkušenosti a chtějí své knowhow předat dál.

Na úvod bych ještě upřesnil, že UXZ konference vůbec nebyla o ladění podoby webových formulářů, objednávkového procesu nebo kreslení obrazovek mobilních aplikací. Byla hlavně o inpiraci.

UXZ právě začíná

Kdo zaujal nejvíc?

Na konferenci UXZ bylo předneseno celkem osm přednášek, vybral jsem pro vás tři, které mne zaujaly nejvíc:

Jak mi studium interakčního designu ve Švédsku posunulo hranice vnímání digitálního světa

První byla přednáška od Petra Kozlíka, který přednášel o tom, jak mu studium Interakčního designu ve Švédsku posunulo hranice vnímání digitálního světa. Jak si uvědomil, že dobrý design má vždy nějaký přesah.

Od testování ke vzdělávání aneb jaké benefity má  uživatelské testování s novými zaměstnanci

Jako druhou bych vybral přednášku Dany Brhelové, která popisovala proces toho, jaké benefity má uživatelské testování s novými zaměstnanci v Kiwi (dříve Skypicker).

Popsala, jak motivují zaměstnance, aby aktivně vyhledali chyby a pomáhali budovat firemní kulturu zaměřenou na zákazníka a jeho zážitek. Moc hezky popsala, proč je EX (employee experience) stejně důležitý jako UX (user experience) a CX (customer experience). Motivovaný zaměstnanec, který vidí ve své práci smysl, je totiž nejlepší marketingový nástroj.

Další rozměr UX: design, který pomáhá lidem

Jako třetí bych rád zmínil přednášku od BECA.TECH, kteří nám popsali, jak jim původně nenápadný projekt pomalu přerostl přes hlavu. Jak se původně snažili zlepšit život vozíčkářů výrobou peněženky a nakonec skončili u návrhu Funkčních a elegantních kalhot pro vozíčkáře.

https://twitter.com/pixycz/status/742664794759680000

Slovo závěrem

Velkou pochvalu si zaslouží organizátoři! Přednášky začínaly včas, podle programu, všechno šlo hladce – celkový konferenční zážitek umocnil výborný catering a vhodně zvolené prostory, plážová lehátka v publiku, inteligentní program s prostorem na poznámky nebo šňůrkové drama při registraci účastníků :-)

Pevně věřím, že se organizátoři odhodlají podobně laděnou akci uspořádat znovu.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.