Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Glosa: Kam spěje česká blogosféra?

Glosa: Kam spěje česká blogosféra?

Články Různé

Škodolibější čtenáři si otázku z titulku již zodpověděli. Umím si představit jadrné podstatné jméno, které použili. Ti už dále číst nemusí, ale připraví se o krátký výlet do internetové historie. Také se nikdy nedozvědí, co se skrývá pod pojmem blogerské války. Jak a proč vzniklo „komentářové harakiri“. Co znamená „digitální trojkombinace.“ Nepochopí také, proč by Albert Einstein nad Twitterem ohrnul nos.

Nálepky:

Člověk, který české blogy sledoval, vnitřně cítí, že nějak hynou na úbytě a kvalitního čtiva v nich kvapem ubývá. Proč? Důvodů jsem napočítal celkem dvěstěčtyřicetosm, z toho 42 zásadních a nejméně tři smrtící.

Nejspíš se shodneme, že základním stavebním kamenem psaného projevu je Myšlenka. Nejlépe Geniální a Prostá. Každá Opravdová Myšlenka ovšem přichází nečekaně. Dere se drze na povrch a mermomocí hodlá spatřit světlo světa, i když tuší, že ji zde nic dobrého nečeká. Takové už ale Myšlenky bývají: Optimistické. Co uděláte, abyste riziko ztráty Myšlenky minimalizovali?

Nastartujete první aparát disponující přístupem k internetu a prdnete ji na světlo boží. Hanbatou. Neochmýřenou. Nedospělou. Hlavně rychle. Blog je na to už příliš pomalý, takže zvolíte spíš Twitter nebo Facebook. Jenže opravdová Myšlenka musí uzrát a stejně jako gruzínský koňak má být servírována až v okamžiku, kdy je zušlechtěna natolik, aby zachutnala i fajnšmekrům. Málo známá technika zrání zvaná „digitální trojkombinace“ nabízí jedno z možných řešení, jak Myšlenku hned ze startu nepohřbít – na Twitteru ji zveřejnit, na Facebooku rozvést a na blogu obhájit (nebo vyvrátit). Je ale patrné, že bez pomoci blogu se neobejdete.

Bloger, který už roupama neví, v jakých internetových končinách má své Myšlenky prezentovat, se stává tak trochu rybkou a čtenář rybářem. Nebo naopak. Vzájemně se loví a čím dále tím hůř se oba nalézají. Víte – to máte Twitter, Facebook, Posterous… Potom Gowallu, Foursquare, Twitpic, Google Wave, Google Docs. Taky sadu odborných nebo populárně-naučných serverů, diskusní fóra či e-mailové konference. Tam všude musí čtenář svého oblíbeného autora a jeho Myšlenky nahánět. A nejen tam, protože citovaná místa zdaleka nejsou všechny digitální parcely, kde si hyperaktivní bloger může rozložit svůj krámek s Myšlenkami.

„Únava materiálu“, jako další důvod, který vede k blogovému skomírání, může postihnout kte­roukoliv stranu barikády. Ze strany blogera se projevuje publikováním spotů pod hranicí časové přijatelnosti. Nebo se obsah příspěvku „babicovsky rozkydne“. Recept na vařená kuřecí křidélka s Gastrogelem v okurkové omáčce, zveřejněný na blogu, který se primárně věnoval webovým technologiím, bývá prvním poznávacím znamením, že se bloger ocitá na konci své blogerské pouti. U čtenáře lze „únavu materiálu“ identifikovat nestárnoucím komentářovým evergreenem: „Až do této chvíle jsem si tě, autore, vážil, ale tímhle spotem jsi mě vážně zklamal.“ 

S tím úzce souvisí i nasazení metody zvané „komentářové harakiri.“ Ta bývá mnohdy předzvěstí definitivního zániku, a ve své nejsyrovější podobě znamená totální zákaz vkládání komentářů. Čtenář má sice smůlu, pravda ale je, že bloger samotný málokdy o něco hodnotného přichází. Harakiri v mírnější formě pak vyžaduje u každého spotu hlava nehlava mazat pitomé či nenávistné příspěvky (platí pravidlo, že z hlediska vyššího principu blogerského není vražda hloupého komentáře zločinem).

Třetím vrahem blogů je otupělost čtenářské obce. Informací je nadbytek, což jejich cenu sráží až do záporna. Co začíná chybět, je vzrušení. Extáze. Nebo pocit, že jsem svědkem výjimečné události. Nedlouhá internetová historie ukazuje, že „blogerské války“ bývaly vítaným osvěžením českého kyberprostoru. Schválně, kdo z vás si vzpomene na legendární přestřelku dvou veřejně známých osobností? Jeden se s gustem opřel do druhého, a reakce na sebe nenechala dlouho čekat.

Když se dva dinosauři digitálního věku virtuálně seřežou, prostý čtenář si lebedí. Přímo si rochní a ví, že bude mít při setkáních s dalšími čtenáři dlouho o čem hovořit. Bohužel i to je minulost, a také asi jedna z příčin, proč české blogy ztrácejí na své atraktivitě.

Blogy celkově chřadnou, nepřinášejí nic objevného a jejich autoři neumí správě uchopit do rukou nějaké výbušné či kontroverzní téma. Pověstný hřebíček do blogerské rakve pak zatloukají noví, mladí, nadějní a perspektivní. Ti, kteří propadli kouzlu placených PR článků a jistotě výdělků. Nad „komerčními slinty“ vycházejícími z jejich klávesnicové manufaktury se často ošklíbne i hloupoučký fulltextový robot, o lidském čtenáři nemluvě. Jenže to už je jiný příběh a další z dvěstěčtyři­cetipěti důvodů, proč se česká blogosféra ocitá v krizi. Za domácí úkol si můžete vyjmenovat další.

Zkusme společně popustit uzdu fantazii a představit si civilizaci, v níž je internet s lidstvem odjakživa. Furt. Stejně jako voda, vzduch, zlato, daně nebo mravenci. Neřešme problémy technologické a představme si, jak by svět vypadal, kdyby významné osobnosti lidských dějin měly k dispozici web. Nepřebernou spoustu možností, kdy, jak a kde publikovat své Myšlenky.

Jakým směrem by se vydal Alois Jirásek, jemuž by pro popis obyčejného východu slunce byl status na Facebooku příliš těsný? Byl by Twitter se svými povolenými stočtyřiceti znaky pro Alberta Einsteina publikačním místem zbytečně předimenzovaným? Domníváte se, že by jeho revoluční Myšlenku E=m c 2 někdo retvítnul? Stěží. Ztratila by se ve vodopádu unylých plků. Na druhou stranu by možná dnes lidstvo dokázalo létat nadsvětelnou rychlostí. Kdo ví. Zkuste si také představit Jaroslava Haška, jak svůj příspěvek světové literatuře v surové formě publikuje na soukromém blogu. Osudy dobrého vojáka Švejka by tak čtenáři mohli sledovat prakticky v přímém přenosu a, stejně jako legendární Ostravak, by až poté a s velkou pompou byl celý příběh vydán knižně.

Já si to představit umím, protože fantazie je mým sedmým smyslem. I proto považuji za chybu, když jsou zajímavé, podnětné či kontroverzní Myšlenky házeny bez ladu a skladu do černých děr nenasytných sociálně-komunitních hyder typu Facebooku, odkud mohou kliknutím jednoho jediného tlačítka nenávratně zmizet, aniž by to jejich autor byl schopen ovlivnit. Nebo reklamovat. Ne, tudy cesta nevede.

Naivně se domnívám, že blog jako místo, kde si autor může plácat játra do sytosti, nezhyne tak rychle, přestože má k tomu našlápnuto. Jednou nutně musí přijít doba, kdy pomine všeobecné okouzlení z ryze komerčního sociálna a většina kvalitních a respektovaných autorů se po zbytečné exkurzi pokorně vrátí domů. Tam, kam historicky patří. Na svůj blog. A všichni do jednoho se – kromě jiného – zdaleka vyhnou instalaci pitomého tlačítka „To se mi líbí.“ Poněvadž Bloger hodný toho jména podobnou ptákovinu na svém výsostném území nepotřebuje. Dobře totiž ví, že napíše-li spot, který se jeho čtenářům fakticky a doopravdy líbí, je něco špatně.

PS: Otevřít oči a objevit jednoho z možných viníků úpadku české blogosféry vám pomůže ilustrace od Dalibora Tydlačky.


Autor: Dalibor Tydlačka

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
18 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
slady

Einstein, Jirásek ani Hašek by na Facebooku nemohli publikovat, protože by se tam nikdy neprosadili. Normální lidi nečetli nikdy nic ani od jenoho z nich. Normální lidi se zajímají jen o prkotiny. Facebook je pro normální lidi. A normální lidi píšou na Facebook prkotiny pro normální lidi, kteří jsou jejich kamarádi. A proto je Facebook tolik populární. ;-)

imploder

Není potřeba chodit do historie, pořád existují fyzici a spisovatelé. A svá díla nepublikují na Facebooku.
Na Facebook se nic většího ani kvalitnějšího stejně dát nedá, fotky to zmenší, delší text nevezme, dokument ani obecně soubor se uploadnout nedá. Prostě Facebook na takové věci není.

anywherehome

oooooo, pane vševidoucí…..a nebude to spíš tím, že lidé rádi (už z genetickýho hlediska) komunikují a baví se?
a jsem přesvědčen, že tam jsou i „nenormální“ jedinci, pane vševidoucí ;-)

Papouch

Jestli Haškem je míněn Jaroslav, tak Facebook by vypadl z prostého důvou, neplatí provizi za čtenost.
On byl za peníze nebo naturálie ochotný publikovat kdekoli, zejména když hostinský už odmítal nalejvat na dluh.

mj

…a nejhorší je, když už člověk nějakého dobrého blogera najde, tak ten po nějaké době blogovat přestane a člověk nemá už lautr co číst (blábolník zeje prázdnotou, že, plavče?!).
Ještě že stále existují cizokrajné blogy – alespoň se člověk vylepší ve znalosti jazyků…

Franta

A co taková Exotopedia a Okoun nebo jak se to jmenuje? Na jednu stranu lidi, o kterých píší, jsou póvl*. Ale na druhou stranu: proč se póvlem vůbec zabývat? Nebudu pak horší než oni?** Ono je to místy vtipné si přečíst o cizí dyslexii a pobavit se nad výběrem jeho citátů. Ale celkově mi přijde, že nad těmito spory a „zábavami“ lidé tráví až moc času (hu i anti-hu stránky jsou někdy velice propracované). Někdy si říkám, jestli to celé není podvrh – možná za oběma „znepřátelenými stranami“ stojí stejní lidé a tahají za nitky – aby se ostatní mohli bavit a klikat na reklamy.
*) přínos mizivý, ale urazí spoustu lidí kolem, takže získají „popularitu“ a čtenost.
**) vždyť blbců je na světě spousta, proč o nich psát? Proč radši nepsat o něčem, co je fajn?

geneticy

No, ano, přestože obsah bývá dráždivý pro postižené, jsou tyto internetové exkrementy leckdy a značně docela zábavné. Tuto část blogosféry bych nazval intelektuální pavlačí. Rozhodně si nezasluhuje zatracení, ačkoliv leckdy opovržení by bylo na místě. Ale jen někdy.
Plaváčkův článek je jakýmsi resume jeho dřívejších názorů na tuto věc a já bývám jeho věrným čtenářem – spíše než pro názorovou stránku pro to, že prostě umí psát. I když – v tomto lze jen souhlasit – „dynosaurů“ schopných napsat více než dva odstavce s méně než dvaceti chybami jaksi ubývá – to musíte ještě snížit nároky na stránku obsahovou.
Add Twitter – někdy mi matně připomíná stav, kdy se podroušená osoba vrací v ranních hodinách pustou ulicí a pod okny spících občanů vyřvává krátké, leč malokdy srozumitelné věty.

mluvka Tomáš

Já nevím, mě se termíny blogování, bloger a podobně nikdy nelíbily. Já si píšu blog, jako bych si psal jen do klasického psacího stroje nebo rukou na papír. Pokud chci, aby si to přečetl i někdo mně neznámý, nemusím to posílat do novin jako dřív. Prostě si to napíšu na blog. Otázkou je, kdo můj blog najde. Ale to už je něco jiného.
Tak kdybyste se chtěli podívat na můj blog, tady je odkaz http://tomuv.denik.sblog.cz/

Dareba

Uf… konečně mi někdo mluví z duše. Když FB začal, myslel jsem, že zdechne do dvou let – ale k mému naprostému zděšení se z toho netvora stává především nejsilnější marketingový nástroj všech moderních firem.
V mých očích je FB průser. Budeme nadávat na kamery na ulicích a poukazovat, že nám kradou soukromí, ale dobrovolně narveme všechny pí**viny na FB – co dělám, jestli jsem už byl sr*t a jestli jsme si dneska zapíchal…
FB je místem lidí, co nic neznamenají ale chtěli by, je to místo pro lidi, kteří nemaají kamarády, ale chtěli by a je to místo pro ty, co by se s kamarády sešli, ale jsou líní zvednout se od komplu.

František Kučera

Já bych to tak černě neviděl – Facebook je možná průser pro lidi, kteří na něm jsou. Jenže já tam nejsem, takže mne netrápí. Zpočátku lidi otravovali, ať se připojím, ale už si zvykli. Komunikujeme přes e-mail, telefonem, osobně, přes jabber… prostě pohoda.

mluvka Tomáš

Tenhle článek je zajímavý, proto jsem dal jeho odkaz na svou stránku na fejsbúku. Odkaz na mou stránku na fejsbúku naleznete v doporučeném čtení (sloupec vpravo) na mém blogu http://tomuv.denik.sblog.cz/

Martin Malý

Nostalgie je falešná v tom, že si člověk idealizuje vzpomínky. Pamatuje si to hezké a to mizerné má tendenci vytěsnit. Třeba to, jak někteří psali do všech komentářů „Ahoj, koukni na můj blog…“ :)

mluvka Tomáš

Určitým způsobem používám blog taky tak. Existuje mnoho lidí, kteří se mi pořád ptají na to samé. Nemám sílu to samé psát stále znova a znova. Najdu tedy na svém blogu odkaz na určitý článek a tazateli doporučím, aby si přečetl to, co jsem napsal třeba už před třemi lety.

František Kučera

To je celkem normální věc. Ale nechápu, proč musíš cpát odkaz na svůj blog 2× (!) pod jeden článek s kterým navíc tématicky nesouvisí.

mluvka.Tomas

My si tykáme, pane Kučero? Pokud něco nechápete, nemusíte reagovat agresivně. Pro jistotu jsem se sem, i když s velkou nechutí, zaregistroval, i když sem patrně příliš přispívat nebudu. Je mi padesát sedm let, mám asi trochu jiné myšlení než vy, pane Kučero.
Všem neagresivním přispěvatelům přeji hezký den!
Tomáš Němec
P.S. Přezdívku mluvka Tomáš používám proto, že pod přezdívkou mluvka vystupuji na internetu už od roku 2001.
P.S.2 Omlouvám se těm, kteří tento můj příspěvek nepochopili i redakci, která má právo ho smazat.

Martin Malý

OK, tak tedy vysvětlení: Psát do diskusí „Koukněte se na můj blog“ + odkaz bylo velmi populární mezi teenage bloggery před několika lety při blogovacím boomu a je to obvykle vnímáno jako hrubé porušení etikety. Zejména když odkaz nevede na konkrétní zápisek a blog s tématem nijak nesouvisí. A přesně to jste teď udělal vy, dvakrát. Obvykle něco takového dělali většinou pubertální „blogískáři“ 12–17 let, takže se nedivte, že vám Franta Kučera tykal…

mluvka.Tomas

Děkuji za poučení. Na internetu se už nedivím ničemu.

František Kučera

Mne zarazil už ten první odkaz na blog – ze zdejších čtenářů má blog skoro každý a kdyby sem každý měl hodit odkaz, to by to vypadalo. Při tom druhém odkazu mi to prostě nedalo a „musel“ jsem reagovat.
Za to tykání se omlouvám, v internetových diskusích tykám všem, nemyslím to nijak špatně nebo urážlivě, naopak tykání beru jako přátelskou formu komunikace. Ani ten komentář nebyl myšlen „agresivně“ – agresivita vypadá jinak (aspoň v mém podání), jen jsem se pozastavil nad tím, jak někdo může hodit dvakrát odkaz na svůj blog pod nesouvisející článek – to se opravdu stávalo pod těmi blogísky, jak píše Martin.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.