Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Global Day of Coderetreat 2015

Global Day of Coderetreat 2015

Články Různé

Zaznamenali jste předminulou sobotu zvýšenou aktivitu programátorů na sociálních sítích? Spoustu tweetů o tom, jak se programuje v párech bez podmínek, bez mluvení a dalších podivných omezení? To vše byla neklamná známka toho, že v sobotu proběhl další Global Day of Coderetreat.

Nálepky:

Akce letos probíhala na 157 místech světa, účastní se ho více než 2 000 programátorů. U nás se zapojila čtyři města. Kromě tradiční Prahy se programátoři sešli také v Brně, Olomouci a Jihlavě.

A o co že vlastně jde?

Coderetreat je akce, na kterou jdou programátoři programovat ve svém volném čase něco, co stejně smažou. Pracují s lidmi, které (často) neznají, pomocí technik extrémního programování, které jim šéf v zaměstnání možná ani nedovolí. Navíc často v jazycích, které nejsou jejich denním chlebem.

Na první pohled je to akce, co nedává smysl. Když se ale podíváte lépe, zjistíte, že zdánlivě nesmyslné podmínky a omezení vás mohou za jeden den naučit víc, než jste se v práci naučili za poslední rok.

Jak běžně fungujete v práci? Potřebujete vyřešit problém, něco naprogramujete, odevzdáte a hotovo. Zákazník to připomínkuje, vy to u/opravíte a tím vaše práce končí. Cílem je odevzdat něco hotové a funkční. Málokdy máte čas zkusit si problém řešit jinak, několika způsoby.

Klíčem je trénink

Coderetreat vám tuto možnost dává. Řešíte jeden zdánlivě jednoduchý problém (Game of Life), 6x během dne. Programujete v páru a na řešení máte 45 minut. Od začátku je jasné, že to nemůžete stihnout a když po každé session musíte kód smazat, stane se něco neobvyklého.

Přestanete se snažit úkol dokončit, ale zaměříte se na nějaký menší problém, více se soustředíte na postup. A to je to, o co na Coderetreatu jde – cíl není hotové řešení, ale postup a techniky.

Možná vás teď napadlo, že to můžete dělat i doma, na to nemusíte obětovat sobotu. Ale doma by to prostě nebylo ono.

Na Coderetreatu máte kolem sebe mnoho dalších programátorů, kteří se rozhodli věnovat den tréninku (to je samo o sobě dost slušný filtr) a když programujete v páru, máte možnost učit se navzájem. Sdílet vědomosti.

Omezení vám mohou rozšířit obzory

Nedílnou součástí Coderetreatu jsou také omezení, která musíte v každé session dodržet. Je jich několik typů – třeba takové, které vedou k použití technik, jako je polymorfismus, funkcionální přístup, nebo observables. Další například zakáže mluvit, takže musíte svého kolegu navést správnými názvy a testy k tomu, co chcete implementovat – krásná ukázka toho, že druhého dovedete přesvědčit kódem, místo dlouhých řečí. A samozřejmně, nesmíme vynechat testování, k TDD v různých obměnách jste vedeni v každé session.

K tomu všemu máte za zády facilitátory, kteří všetečnými otázkami směrují k úvahám nad vašim kódem a v případě potřeby nastíní techniky, kterými se můžete dobrat ke splnění omezení.

Ohlasy

A jaké jsou ohlasy účastníků? Zeptali jsme se co si o akci myslí, jestli byla přínostná.

Určitě ano. Bylo zajímavé se seznámit s přístupy jiných programátorů k řešení problému. A praktické seznámení s TDD byla, pro mně osobně, velmi přínosná zkušenost.

Akce byla fajn, užil jsem si ji a to i přes původni obavy :)
Přínosem pro mě bylo hlavně možnost porovnat mé zkušenosti s TDD, které jsem zatím získaval pouze jako samouk (+ knížky a videa), s jinýma lidma.

Akce byla skvělá, naučil jsem jinak přemýšlet. Budu více testovat.

Rozhodně. Nejvíc jsem si uvědomil sílu testování – nejen jako pomocného nástroje, ale také jako formy komunikace.
Každá iterace měla svůj přínos a rozhodně mě inspirovala k tomu, abych si podobným způsobem zkusil zaexperimentovat i na jiných projektech a třeba i ve větším rozsahu než 45 minut.

Jestli vám sobotní Coderetreat utekl a myslíte to s programováním opravdu vážně, chcete se konečně naučit opravdu testovat, rozšířit si obzory nad to, co běžně děláte v práci, pak sledujte coderetreat.cz (@coderetreatcz), kde se dozvíte o všech akcích, které u nás probíhají.

Pokud nechcete čekat, vyražte na nejbližší coding dojo – to je akce zaměřená podobným směrem, jen nezabere tolik času codingdojo.cz

Fotky z jednotlivých měst

Praha

Praha

Jihlava

Jihlava

Brno

Brno

Olomouc

Olomouc

Na závěr nezbývá, než poděkovat.
Účastníkům, že se rozhodli věnovat volný den tréninku a pomohli vytvořit skvělou atmosféru na akci.
Organizátorům, kteří věnovali svůj čas přípravám a zdárnému průběhu celé akce. Velký dík patří také firmám, které se rozhodly akci podpořit.
Firmě Jetbrains, která účastníkům věnovala licence a slevy na produkty, dále lokálním partnerům, kteří zajistili prostory a občerstvení pro účastníky.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.