Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Co zaujalo Michala Bláhu

Co zaujalo Michala Bláhu

Články Různé

V našem seriálu, který představuje různé zajímavosti, kterých si všimli čeští a slovenští weboví tvůrci či podnikatelé, dnes představí věci, které ho zaujaly, Michal Bláha, známý jako spoluzakladatel serveru Atlas nebo startupu OnTheRoad.

O autorovi: Spoluzaložil server Atlas.cz. Majitel české IT firmy Devmasters, servery Vyvojar.cz a mladého mezinárodního startupu OnTheRoad.To. V současnosti na lovu investorů v Silicon Valley.

Posledních sedm týdnů jsem v Silicon Valley. Za tu dobu se mi docela podstatně změnila sada nejpoužívanějších aplikací v Start menu. Namísto Visual Studia, Remote desktop a Fiddler2 se mi tu objevil Excel, Word a Camtasia. I proto bude dnešní sada odkazů méně technická, než bývá v této rubrice obvyklé.

Silicon Valley

První sada linků je právě ze světa Silicon Valley. Je až neuvěřitelné, jakou má tato „ekonomika“ energii a sílu. Ale to je na samostatný článek. Zde je jen výběr nejlepších článků z oblasti Venture Capital, Angel Investors a Seed Capital, které stojí za to přečíst.

Zpět k technologiím

Velký ohlas vzbudil první rozhovor Johna SculleyhoSteve Jobsovi po 22 letech. Pokud to nevíte, John Sculley je znám jako ten, který málem zabil Apple (působil v Apple jako CEO v době, kdy byl Jobs vyhozen až do jeho návratu)

John Sculley On Steve Jobs, The Full Interview Transcript 

Pokud se vám nechce číst celý dlouhý rozhovor, Leander Kahney připravil stručný, ale výstižný  souhrn.

Mikroplatby

Paypal už micropayment umožňuje delší dobu, ale nedávno možnosti a snadnost jejich použití výrazně rozšířil. Informoval o tom TechCrunch koncem října: PayPal Unveils Micropayments For Digital Goods, Facebook Signs Up. Velmi zajímavé pro platby do $12.

Dvě zajímavé novinky pro vývojáře od Googlu

Doslova před pár dny Google uvolnil Google API console. Skvělý nástroj po zorientování se v hromadě Google API: Introducing the Google APIs Console and our latest API updates (Google Code Blog)

Doporučuji taky sledovat stránku Google TV for Developers. Google TV má obrovský potenciál a bylo by škoda zůstat mimo: http://www.go­ogle.com/tv/de­velopers.html

Microsoft PDC

Microsoft měl minulý týden konferenci PDC, která tradičně odhalovala další plány a směřování produktů Microsoftu. Poměrně značný ohlas vzbudila těsně po PDC prezentovaná změna strategie technologie Silverlight (zjednodušeně: konkurent Flashe) v článku na ZDNet:

Microsoft: Our strategy with Silverlight has shifted – http://www.zdnet­.com/blog/micro­soft/microsoft-our-strategy-with-silverlight-has-shifted/7834 , jehož poměrně negativní vyznění (pro budoucnost Silverlight) nenapravilo ani následné oficiální vyjádření Boba Muglii na Silverlight Team Blogu.

Zajímavý názor na Silverlight publikoval také Peter Bright v článku Silverlight, HTML5, and Microsoft’s opaque development strategy

Trocha inspirace

 

Na závěr trocha inspirace pro všechny, kteří hledají do čeho se právě vrhnout.
Toto je seznam 50 Top Web Startups z pohledu Louise Graye – aneb co teď v Silicon Valley letí: http://www.sym­baloo.com/mix/50-top-startups

Za sebe přidávám ještě tyto: Boku.com, Storify.com (zakladatelé jsou z Belgie) a moshiMonsters.com

A pro databázisty je v MSDN preview nové verze SQL Serveru „Denali“

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
2 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Penetrator

„…. Za tu dobu se mi docela podstatně změnila sada nejpoužívanějších aplikací v Start menu. Namísto Visual Studia, Remote desktop a Fiddler2 se mi tu objevil Excel, Word a Camtasia…“

Probuh, jeste zadna reakce linuxovych Prometheu tradicnich flamu..??? :-D

Satai

A obzvlaste za primer sachy/poker. Prijde mi to jako hodne chytlave vyjadreni problemu explorace vs. exploatace. (Btw: hraji korporace sachy s rosadou?)

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.