Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Co zaujalo Aleše Roubíčka?

Co zaujalo Aleše Roubíčka?

Články Různé

Je zde opět pátek, a s ním další článek z rubriky Co zaujalo…, v níž dáváme prostor lidem od webu, aby vlastními slovy řekli, co je v poslední době zaujalo. Dnes se s námi o tipy na zajímavé čtení i zajímavé dění dělí vývojář webových aplikací z (dnes již zaniklého) vývojového oddělení Atlasu a autor Trop.cz Aleš Roubíček.

Microsoft přestal podporovat vývoj IronRuby a nejspíš i IronPython

Celkem zásadní zpráva poslední doby je, že team, který měl v Microsoftu na starosti vývoj DLR a dva zástupce dynamických jazyků nad ním postavené (IronRuby a IronPython), už tak nějak neexistuje. Tomu předcházela zpráva, že oba jazyky byly přelicencovány na Apache License 2.0 a jejich osud bude nejspíš na komunitě. Vzhledem k tomu, že komunita je schopná tak akorát řvát, ale ne už tolik přispívat, tak to vidím na otročinu původních autorů ve volném čase.

Dotnetí knihovna nad Graph API

Trošku selfpromo, jistě odpustíte: Protože přestala fungovat knihovna, kterou jsem dosud používal pro práci s Facebook API, a nenašel jsem lepší náhradu, napsal jsem si vlastní knihovnu nad novým Graph API. API je fakt pěkné jednoduché, ale má jednu chybu: nechce mi za žádnou cenu povolit publikovat na wall. A já se teď cítím jako absolutně neschopný kodér.

Nové vývojové nástroje od MS jsou pro lamy

Microsoft nedávno představil nový úžasný nástroj pro hobby vývojáře s názvem WebMatrix, který by měl usnadnit jak vytváření, tak nasazení jednoduchých webů. Součástí balíčku jsou i zbrusu nové technologie ASP.NET Web Pages a Microsoft.Data, které vypadají jako reinkarnace něčeho z 90. let. Ano, Microsoft chce obsadit pozice tam, kde už se ani PHP necítí být ve své kůži.

Druhým neméně úžasným počinem je lightswitch, který umožní tvorbu robustních business critical aplikací i obyčejným lidem. Teď nevím, zda se máme bát o práci nebo se bát přísunu práce s předěláváním takto vzniklých zmetků…

Video z kanceláří GitHubu

Nedávno vyšel rozhovor se zakladateli oblíbeného sociálního hostingu projektů GitHub. Krom toho, že tuhle službu rád používám, mě zaujalo i to jakým způsobem se GitHub vyvíjí a funguje a taky v jakém prostředí. Obzvlášť mě zaujala jejich sbírka whisky. :) Uprostřed kanceláře si také můžete povšimnout velikého semaforu, který pohání Arduino.

3G modem + 5 týdnů připojení od O2 za necelých 300 Kč

Na začátku srpna proběhla akce, kdy jste mohli získat 3G modem a předplacenou SIM kartu na pět týdnů připojení za tři stovky. A to se vyplatí! Balíček dorazil a funguje i na Macu, což potěšilo. Co nepotěšilo, že jsem musel ovladače shánět někde na netu… U sady k připojení na net trošku nečekané.

Vyšla kniha o Continuous Delivery

Aktuálně se na pultech webových knihkupectví objevila kniha z podpisové řady Martina Fowlera. Zabývá se technikou neustálé propagace změn přímo do produkčního prostředí. Pokud vás tato technika zajímá, tak si knihu kupte (a přijďte si mě poslechnout na WebExpo, kde na toto téma budu mít takové kratší povídání).

Neschopnost webařů dělat svou práci pořádně

Tady se nedá odkázat nikam – nebo na spoustu webů. Čas od času, takřka neustále, narážím na to, jak webaři svoji práci flákají. Dostanou pěkný grafický návrh, ale oni mají lepší představu, co je dobré, a tak tu změní barvu, tu neřeší proklady a odsazení, či dokonce řez písma. Jsou to všechno jen detaily, ale právě ty mají obrovský vliv na výsledný pocit. Dneska je strašně in mít kód v HTML5. HTML5 ovšem neznamená návrat k značkovacímu guláši, který je často v takových dokumentech vidět. Obzvlášť úsměvné jsou pokusy o vkládání FBML a RDFa do takových dokumentů. Jo, ony to prohlížeče sežerou, protože nerozumí žádnému z těch jazyků, ale formálně je to celé špatně… Přestaňme hackovat a začněme dělat svou práci pořádně!

O autorovi: Aleš Roubíček pracoval jako vývojář .NET aplikací ve společnosti provozující portál Atlas. Po spojení Atlasu s Centrem přešel do společnosti Twareg, kde pracoval na vývoji serveru Trop.cz. Nyní pracuje v Ataxu. Zabývá se vývojem aplikací v .NET a věcmi okolo webu.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
29 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
steelspace

Netřeba se vzrušovat. Tyhle nástroje na tvorbu aplikací pro nevývojáře tu jsou a byly. Všichni ovšem víme, že problém není v nástrojích, ale mezi židlí a klávesnicí. Schopnost správně pochopit, popsat a vyjádřit problém prostě každý nemá.

František

>> Vzhledem k tomu, že komunita je schopná tak akorát řvát, ale ne už tolik přispívat, tak to vidím na otročinu původních autorů ve volném čase.
Komunita je právě tím subjektem, který vytvořil Python a Ruby. Nechápu, proč by měla komunita zlepšovat soukromé nesvobodné produkty (.NET). Není lepší věnovat energii originálu místo vytváření náhražek a podpory produkty jisté americké firmy?

Michal Augustýn

>> Nechápu, proč by měla komunita zlepšovat soukromé nesvobodné produkty (.NET). Není lepší věnovat energii originálu místo vytváření náhražek a podpory produkty jisté americké firmy?

Doporučuji nejdřív nastudovat problematiku. .NET není soukromý nesvobodný produkt ani produkt jisté americké firmy. Je to ECMA (335, příp. 334) a ISO/IEC standard.

František

To nic nemění na podstatě. Autor je tvrzením, že „komunita je schopná tak akorát řvát“, zjevně naprosto mimo mísu.
Jinak IronPython je určen pro .NET (tj. .NET FRAMEWORK) a Mono. První prostředí je proprietární a vázané na nutnost zakoupit licenci k placeným produktům společnosti Microsoft. Druhé prostředí je formálně svobodné, ale využívá intelektuální vlastnictví společenosti Microsoft. Takže jej správně mohou využívat jen klienti společnosti Novell (díky exkluzivní smlouvě Novellu a Microsoft) a klienti společnosti Microsoft, Microsoft, Novell.

Aleš Roubíček

.net je rozhodně svodnější než OpenJVM. (Jak ostatně můžeme vidět za poslední dny na sporu Oracle vs. Google. Škoda, že jsem článek psal před více než týdnem, protože tohle by tam bylo rozhodně taky.) Jedněmi ze základních kamenů otevřenosti jsou Augim zmiňované průmyslové standardy a Microsoft Community Promise (http://www.microsoft.com/interop/cp/default.mspx). Ale to už zabíháme silně OT.
Implementace dynamických jazyků jako je Ruby a Python na JVM i CLR je důležitá a váš názor na tom nic nezmění.

Satai

Pokud OpenJVM = OpenJDK, tak bych rad poznamenal, ze Android pouziva Dalvik + Harmony a ne OpenJDK.

Aleš Roubíček

Ano, máte pravdu v Javových zkratkách jsem dost ztracený. Každopádně nekompatibilita Dalvika s OpenJDK je zdrojem problémů, proto se na ní navztahuje „patentová amnestie“.

felix

nikoho nezaujima co zaujima alesa roubicka. znameho metrosexuala.

rarous

Ještě bych doplnil blázna a diskofila, aby byl výčet úplnější.

juraj

Zajtra možno publikujú „Čo zaujalo Radka Hulána“ :-)

Aleš Roubíček

Zejtra ne, zejtra je sobota. Tyhle články vycházej v pátek.

blizzboz

to je snáď jeho vec

Aleš Roubíček

V pohodě, pro některé „lidi“ jsou bytosti používající mýdlo a šampón více než dvakrát týdně za hranicí představivosti. Komunita má pro ně výstížný termín „metrosexual“. :)

blizzboz

oni len závidia.

Bobík

Znáte ten?
Pepíček jde s maminkou do ZOO a v pavilonu opic nadšenš vykřikuje: „Mámí, podívej, programátoři!“ „Pepíčku, to nejsou programátoři, to jsou šimpanzi.“ „Ale jsou to programátoři. Zarostlí, smrdí a mají mozol na zadku.“

patrik.sima

Kdo je Aleš Roubíček? A proč by mě mělo zajímat co jej zaujalo? Tuto rubriku jsem nějak nepochopil.

mata

To nejhorší nás teprve čeká! Určitě se tu ještě objeví, co zaujalo sebestředného páprdu a pak co zaujalo brzdu českého internetu. Hrozná rubrika! :-D

Inkvizitor

První díl mi přišel dost dobrý a ten druhý, jak tak koukám, také není k zahození. Ale ten nejnovějí je podle mě jeden velký troll post a korunu tomu nasadilo rádoby vtipné tvrzení o „řvoucí komunitě“. Uvidíme, jestli je tento úlet jenom výjimka, nebo zda opravdu bude mít rubrika sestupnou tendenci. V takovém případě bych uvítal rozhovor s nějakou náctiletou pipinou z Facebooku a spojil bych to s redakčním seriálem Krása prsou ze sesterského serveru Vitalia. ;-)

Michal Augustýn

Ono to bolí, když se tne do živého, že? ;-)

Aleš psal: Vzhledem k tomu, že komunita je schopná tak akorát řvát, ale ne už tolik přispívat, tak to vidím na otročinu původních autorů ve volném čase.

Já mám podobný pohled na věc jako Aleš – komunita je velká, ale aktivních přispěvovatelů je vzhledem k celkové velikosti komunity zlomek. Za většinou OSS projektů, o které jsem se zajímal, (dost možná za všemi) stojí jen pár schopných jednotlivců. Zbytek komunity většinou jen nadává (část lidí aspoň konstruktivně přes bug-reportovací systémy, mailové konference apod. – to je super – feedback je neocenitelný), že je něco špatně/jinak, ale nepřiloží ruku k dílu…

Zbytek informací v článku mi přijde zajímavý (např. o té knize o Continuous Delivery jsem nevěděl a už ji mám na Amazonu v košíku)…ale to záleží na vkusu každého soudruha, co si z článku vezme ;-)

Inkvizitor

Ale kdepak, jestli si myslíš, že jsem si to vzal osobně, jsi na velkém omylu. Je mi vcelku jedno, co si kdo myslí o „komunitě“ a beru to, co píšeš, je to samozřejmě pravda, ale co na tom? Myslet si, že všichni budou dávat všechno všem a všechno bude zadarmo, je naivní. Každý dělá to, co umí a co mu něco přináší, buďto slávu, reference nebo zkušenosti, případně i peníze, pokud projekt někdo financuje. Pokud je dotyčný zaměřením altruista, má z toho svého počínání dobrý pocit u srdce, proč ne. Někdo je asociál od přírody nebo mu až do puberty rodiče utírají zadek a tak umí jenom nadávat. Vidíme to i na fórech, někomu se snažíš poradit a on Ti ani nepoděkuje a ještě je nevrlý, pokud mu ta rada nesedí podle původních představ.
O to ale nejde, nelíbí se mi zkrátka dikce článku, o sebepropagaci nemluvě. Že tam může zaznít pro někoho zajímavá informace, nepopírám, ale oproti předchozím dílům mi to přijde jako projev s prominutím fachidiota, který je až po uši zabořený v .NETu, nic jiného ho nezajímá, má nekontrolovatelnou potřebu ukázat ostatním svoje ego a projevuje se zbytečně konfliktně, snad i cíleně.

Michal Augustýn

Dikce článku mi přijde v pohodě – tuhle rubriku jsem pochopil tak, že to jsou klasické páteční články víceméně pro odlehčení a tohle k tomu IMHO patří ;-)

Je pravda, že tentokrát to bylo techničtější než předchozí dva články, ale taky jde na rozdíl od předchozích dvou pánů o programátora/vý­vojáře.

Martin Malý

Mno, pokud se vám první díl zdál „dost dobrý“, je jasné, že logicky musí přijít takové, které se vám budou zdát „dost naprd“. Trošku úlet je v takové situaci už predikovat „sestupné tendence“. V „zásobníku oslovených“ jsou nejrůznější lidé, známí i neznámí, Češi i Slováci, vývojáři, webaři, designéři, freelanceři i lidi z velkých firem, běžní „maníci od pásu“ nebo vedoucí týmů, čili lidi, jako jsme my. Klidně by tu mohlo vyjít „Co zaujalo Inkvizitora?“ (napište mi mail, domluvíme se a vyjde to tu… Mě by to třeba zajímalo!)

Otázka byla, zda se těch lidí ptát na to, co je zaujalo, a pak to nějak redakčně upravovat, nebo tomu nechat autentičtější formu „vlastními slovy…“ Zvolili jsme „vlastní slova“, protože taková forma sedí spíš k modelu „jeden z nás“. I s rizikem toho, že něčí vyjadřování někomu „nesedne“ a jeho témata mu přijdou „povrchní“.

Inkvizitor

No tak samozřejmě ze tří článků lze těžko předpovídat, kam půjde seriál, to byla jenom taková trochu uvolněná reakce na předchozí příspěvek. Na druhou stranu ale „dost dobrý“ ponechává prostor pro „ještě lepší“. Ale teď vážně, když jsem viděl titulek a perex prvního dílu, byl jsem dost zaražený a trochu jsem se obával, co bude v článku. Byl jsem hodně příjemně překvapený; zvlášť to video s Peterem Schiffem mě posadilo na zadek. Zbytek vypadá slibně, ale zatím jsem těm odkazům nepřidělil čas, ale ten výčet byl prostě pestrý a zajímavý. V takové konkurenci je těžké obstát, to je fakt.
Za nabídku na rozhovor se mnou děkuji, ale tohle není moje parketa. Nejsem celebrita a ani asi nemám v rukávu dostatek podnětů, které by zaujaly ostatní. To by o mě mohl pak někdo napsat, že jsem fachidiot nebo něco takového. ;-)

Michal Augustýn

Kdo je Aleš Roubíček?

Kdybyste dočetl alespoň perex článku do konce, tak byste se nemusel ptát ;-)

A proč by mě mělo zajímat co jej zaujalo?

Zdroják je server o tvorbě webových stránek a aplikací (viz patička), Aleš je (zkušený) webový vývojář, takže je zde velká šance, že co zajímá Aleše, bude zajímat i čtenáře Zdrojáku.
Tuto rubriku jsem nějak nepochopil.

Snad jsem Vám výše uvedenou odpovědí nastínil smysl této rubriky…

patrik.sima

Michale, mockrát děkuji za vysvětlení.
Kdo je Aleš Roubíček – byla otázka samozřejmě řečnická. Co se o Zdrojáku píše v patičce jsem si skutečně nevšiml (není to špatně?), ale i kdyby ano, pořád to neznamená, že se tady o tvorbě webových stránek a aplikací skutečně píše.
Aleš možná zkušený webový vývojář je, ale pořád nechápu, proč by mě mělo zajímat koho přestal podporovat Microsoft, jaké nástroje jsou pro lamy a že vyšla nějaká kniha. V tom nevidím žádnou osobní přidanou hodnotu, tyhle zprávy si přečtu i jinde. Komentáře typu, někdo je nýmand a svou práci neumí, jsou mi skoro nepříjemné. To ať si ventiluje na svém blogu.
Shrnuto a podtrženo, já bych v téhle rubrice raději viděl cenné osobní postřehy z vývoje – zajímavé nástroje, postupy… Teď to vypadá jako jedna velká reklama (roubíček, o2, microsoft, webexpo) – ale třeba to byl záměr :)

Martin Malý

Viz moje odpověď Inkvizitorovi. „Proč by mě mělo zajímat, že…“ – nevím. Rubrika se jmenuje „Co zaujalo“, ne „Co by mohlo zajímat čtenáře“. Gró této rubriky není v tom přinést „cenné osobní postřehy z vývoje“, ale zeptat se různých lidí: Co tě zaujalo?! A pokud někoho zaujala knížka (nebo bankomat nebo nová služba Seznamu), tak to sem patří. Na „cenné osobní postřehy z vývoje“ je prostor jinde.

patrik.sima

Martine, ty máš vždycky tak krásně logické odpovědi, že lze na to stěží cokoli napsat :))
Ale asi máš pravdu. Přece jen tady nejde o to, co zajímá čtenáře a co by tady asi chtěli vidět.

Martin Malý

V téhle rubrice opravdu nejde o to, co zajímá čtenáře a co by asi tak chtěli vidět. Tady jde o to ČÍ odpovědi by tu chtěli vidět (s vědomím, že neovlivní, co dotyčného zaujalo). Nějaké tipy?

patrik.sima

Jsem tvůj velký fanda, takže mě by zajímalo co zaujalo tebe :)

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.