Přejít k navigační liště

Zdroják » Tiskové zprávy » Konference S Théseem bez překážek 2022 nabídne praktický pohled na přístupnost webů a aplikací

Konference S Théseem bez překážek 2022 nabídne praktický pohled na přístupnost webů a aplikací

Články Tiskové zprávy

Ve čtvrtek 10. listopadu proběhne 1. československá online konference o digitální přístupnosti. Sledovat ji můžete online zdarma.

Ve čtvrtek 10. listopadu od 10.00 proběhne 1. československá online konference o digitální přístupnosti. V pěti programových blocích nabídne praktický pohled na vybraná témata z oblasti přístupnosti webů, aplikací a multimédií. Konferenci pořádá Středisko Teiresiás Masarykovy univerzity za podpory Nadačního fondu Českého rozhlasu ze sbírky Světluška, partnerem konference je společnost ACTUM Digital.

Proč konference o přístupnosti?

Přístupnost webů, dokumentů i aplikací se (i díky legislativnímu zakotvení) dostává stále více do popředí zájmu těch, kdo informace v digitálním prostředí publikují. I přes veškeré dosavadní snahy a aktivity v této oblasti na národní i mezinárodní úrovni je však míra digitální přístupnosti řady služeb stále poměrně nízká. Uživatelé často narážejí na bariéry i při tak běžných činnostech, jakými je online nákup zboží, jízdenek či správa bankovního účtu.

Ačkoliv se tématika digitální přístupnosti stále více dostává i do programu řady běžných konferencí, specializovaná konference, zaměřená čistě na přístupnost digitálního prostředí, v našich končinách chybí. Rozhodli jsme se tedy s kolegy ze Střediska Teiresiás Masarykovy univerzity, se kterými se této tématice věnujeme pod hlavičkou projektu Théseus, že s tím něco uděláme 🙂

Na co se můžete těšit?

Maximální důraz na praxi

Motivační přednášky mohou být fajn začátek, ale to, co je opravdu potřeba, jsou odborné znalosti, jak přístupné digitální produkty tvořit. Stejně tak je důležité znát potřeby těch, pro které přístupná digitální rozhraní tvoříme – tedy uživatelů s nejrůznějšími specifickými potřebami, vyplývajících z jejich trvalého, dočasného či situačního handicapu.

Pět programových bloků a 16 přednášejících z Česka, Slovenska i zahraničí

Legislativa a standardy

Stávající i chystaná legislativní zakotvení přístupnosti jsou jedním z pilířů, které přispívají k lepší přístupnosti webových stránek i aplikací. S výsledky monitoringu webů a mobilních aplikací, spadajících pod zákon o přístupnosti, nás seznámí Monika Miazdrová a Radek Horáček z pozice pracovníků kontrolních orgánů v ČR a SR. A o tom, jaké změny a rozšíření působnosti přinese připravovaný European Accessibility Act, přijde popovídat Susanna Laurin.

Uživatelská zkušenost

Uživatelskou zkušeností se budeme zabývat v druhém programovém bloku, který bude mít formu panelové diskuse. Jejím cílem bude seznámit účastníky konference s tím, na jaké bariéry uživatelé v digitálním prostoru nejčastěji narážejí, zda/ jak se jim je daří překonávat a kde vidí rezervy v digitální přístupnosti na straně těch, kdo weby a aplikace tvoří a provozují.

Diskutovat budou: Radka Nováková z Ústavu jazyků a komunikace neslyšících Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, Peter Halada z Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska a Ladislav Kratochvíl z Orbi Pontes.

Přístupnost multimédií

Multimediální obsah dnes nalezneme na každém kroku, a to jak v oblastech volného času a zábavy, tak vzdělávání nebo práce. Jelikož však multimédia cílí na všechny smysly, je lidem s určitým typem postižení či znevýhodnění nutné poskytnout alternativu tak, aby k médiím měli stejný přístup jako ostatní.

V bloku věnovanému přístupnosti multimédií se dozvíme o třech možnostech zpřístupňování. Petr Herian představí aplikaci Beey, která pomáhá zpřístupňovat audio a video obsah, Marek Salaba se bude věnovat audiopopisu pro diváky se zrakovým postižením a Petr Vysuček s Kateřinou Peškovou přiblíží, jak zpřístupnit mediální obsah uživatelům (českého) znakového jazyka.

Příklady dobré praxe

Teorie sice může poskytnout základní vhled do problematiky a spoustu užitečných informací, nic se však nevyrovná praktickým zkušenostem. Proto bychom následující blok věnovali příkladům dobré praxe. O svých zkušenostech bude přednášet například Běla Svobodová, která představí princip přístupné knihovny nebo Michaela Vranková, která se podělí o praktické zkušenosti, jak si komplikujeme život při návrhu webu, jeho tvorbě a při jeho plnění.

Odbornost a certifikace

Na závěr konference se budeme věnovat tomu, jaké možnosti vzdělávání a certifikace jsou dostupné pro ty z vás, kteří to s přístupností myslí vážně. V bloku Odbornost a certifikace se budete od Heleny Hubatkové Selucké moci dozvědět o certifikátu Handicap Friendly, který přísluší knihovnám, od Terezy Kosnarové Venerové pak o novém online studijním programu Masarykovy univerzity s názvem Design informačních služeb.

Alberto Hylander pak představí organizaci IAAP, její členské výhody a profesní certifikaci. Závěr pak bude patřit Ondřeji Pohlovi, který se s účastníky podělí o to, jak se stal druhým IAAP certifikovaným profesionálem v ČR.

Praktické informace

Těšíme se na vás 🙂


Konferenci S Théseem bez překážek 2022 pořádá Středisko Teiresiás Masarykovy univerzity jako jeden z výstupů projektu Théseus – Dispečink přístupnosti digitálního prostředí, podpořeného Nadačním fondem Českého rozhlasu ze sbírky Světluška. Partnerem konference je společnost ACTUM Digital.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.