Přejít k navigační liště

Zdroják » Webdesign » Jaké bylo WebExpo 2016?

Jaké bylo WebExpo 2016?

Články Webdesign

Minulý týden se konal 9. ročník konference o webových technologiích. Dva dny plné přednášek ve třech sálech na témata spojená s webovým vývojem, designem a byznysem. Viděli jsme spoustu skvělých přednášek a přes drobné organizační potíže to byl skvělý ročník.

Konference začala ve čtvrtek 22. 9. filmovým představením v Lucerně o designu a následující Warm-up Party.

V pátek všechno začínalo registrací, letos bylo 11 míst na registraci a proběhlo to skvěle a rychle. Konference byla v Lucerna Music Baru, další sály byly v Kině Lucerna a Velkém sále Lucerny. Na galeriích Velkého sálu Lucerny byly stánky sponzorů. Bohužel to velmi rušilo přednášky ve velkém sálu. Také mi chyběla pauza na oběd a problém byl, že menší sály byly často přeplněné a velký poloprázdný.

Nemohl jsem být na všech přednáškách a určitě mi něco skvělého uteklo, pod článkem najdete odkazy na slidy z přednášek a odkazy na další články, které napsali jiní účastníci.

Josef Hartl – Towards Microservices

Přednáška se zaměřovala změnu architektury, kterou v ROI Hunterovi udělali, aby zlepšili svůj produkt a roztrhli svůj monolit. Neříkal bych zrovna microservices, když z monolitu oddělíte 4-5 služeb. Ale rozhodně to bylo dobré rozhodnutí, Mám rád příklady z praxe, s kterými se potkají mnozí programátoři, a toto je cesta, kterou můžete jít.

Jan Kvasnička – Nejčastější chyby při návrhu mobilního a responzivního webu prakticky

Honzu jsem neznal, ale s responzivním designem se setkává každý z nás. Velmi se mi líbily ukázky z českého prostředí a jeho zaměření na vlastní data a testování. Přílišná důvěra ke zahraničním studiím nemusí vůbec u nás fungovat. Určitě doporučuji sledovat jeho blog, kde téma zpracoval.

Martin Michálek – 10 praktických CSS3 a SVG řešení

Martina znám již řadu let a jeho přednáška byla dynamická a plná praktických věcí. Ve slidech najdete detaily, o kterých mluvil. O frontendu to byl dobrý začátek, ale čekala nás velká jména jako Harry Roberts nebo Rachel Andrew.

Jan Tichý – RFM analýza

Honza už není dávno programátor, ale hlavně analytik a řídí firmu Medio, kde pracují hodně s daty,  jeho přednáška jde vždy k podstatě věci. Hned mě napadlo, že bych RFM analýzu mohl použít na několik způsobů, i když nemám žádný eshop.

Lukáš Linhart  – From Zero to Profit: Apiary’s Startup Lessons Learned

Nejdříve jsem trochu divil, když našeho CTO zařadili do sekce byznys, ale nakonec to byla skvělá přednáška, které přinesla spoustu otázek a odpovědí pro lidi, co chtějí založit a provozovat startup. Lukáš po přednášce odpovídal 90 min na dotazy, a to podle mě mluví samo za sebe.

Harry Roberts – Refactoring CSS Without Losing Your Mind

Harry měl složitou přednášku s několika skvělými tipy, jak se vypořádat s úskalím refactoringu CSS.

Hlavní tipy:

  • ALL:INITIAL na přerušení dědičnosti
  • shame.css pro hacky
  • označit refactorované třídy prefixem a jejich zobrazení nám potom umožní vidět, co už je hotovo a co ne

Ondřej Machulda – Funkční testování – chybějící vrchol pyramidy

Ondra kromě programování v PHP se věnuje dlouhodobě právě testování a nástroj Steward, o kterém mluvil v přednášce, je skvělý a pomáhá držet funkcionální testy pod kontrolou. Nejdůležitější je mít testů jen málo na ty nejdůležitější věci, co nemůžete otestovat jinak. Nechat psát testy programátory a nepřehazovat to na testery. Používat architekturu, která vám pomáhá. Například návrhový vzor Page Object.

Skvělá přednáška a doufám, že pomohla otevřít oči dalším, kdo ještě netestují nebo se jim testy špatně udržují.

Benjamin Keyser – From Pages to Threads: Designing the future of Messaging

Benjaminova vize je zajímavá. Budoucí aplikace by se měli snažit více propojit dnešní fyzický zážitek například z nakupování do digitálního světa. V Asii je několik zajímavých projektů jako WeChat, přes který se provede 2x více transakcí než přes Paypal.

Boti a různé další aplikace mají rozhodně budoucnost, ale bude hodně záležet, jak to uchopíme. Musíme zapojovat kontext okolí a nenutit uživatele mít na vše aplikaci, ale přizpůsobit se tomu, jak on internet používá. Dnes už pisálkové (Facebook Messenger, WhatsApp, Viber atd.) jsou více používaní než sociální sítě, podle toho, co Benjamin uváděl v přednášce.

Rachel Andrew – The right layout tool for the job

Hlavním tématem byl CSS Grid Layout, který je to poslední, co nám doufám chybí v layoutu. Po flexboxu, který řeší vše v jednom rozměru, grid layout nám to přinese do 2D. Přednáška byla plná ukázek a už jen čekáme na plnou podporu v nejpoužívanějších prohlížečích. K tomu by mohlo dojít během příštího roku. Je zajímavé, že podporu už mají v IE a čeká se na Chrome, Firefox a Safari.

Michal Špaček – Disclosing password hashing policies

Michal má skvělé slidy, kde najdete hlavní informace. Když ukládáte hesla správně (pomalá hashovací funkce např. bcrypt, scrypt), nebojte se to zveřejnit.

Na stránce Password storage disclosures najdete odstrašující příklady i ty dobré. Nejlepší hodnocení A získáte, pokud máte dobrý algoritmus a zároveň to máte uvedené někde v dokumentaci, aby to vaši uživatelé snadno našli, ještě než službu použijí.

Michael Lopp – Stables and Volatiles – how to get different types of humans to work together

Poslední přednáška letošního WebExpa byla od skvělého člověka, který napsal knihu Managing Humans a už má třetí vydání a rozhodně to není náhoda, že přednáška se točila o tom, jak mohou různé typy lidí pracovat pospolu. Jeho zkušenosti z firem jako Borland, Netscape, Apple a nyní Slack jsou hodně zajímavé. Zároveň celý život se snaží vést lidi a dělat to co nejlépe, to je dobře vidět na jeho knize, která je pro mě také velkou inspirací.

Zhodnocení

Pod článkem se budeme snažit doplnit reakce od ostatních a odkazy na slidy. Všechny přednášky byly nahrávány a záznamy se objeví určitě co nejdříve na stránkách konference. Z mého pohledu letos byl největší problém v nevyrovnanosti velikostí sálu a poptávky na jednotlivé přednášky. Registrace byly bez problémů, ale s visačkami už to bylo horší, někomu údaje přebývaly, jinému chyběly, ale to asi úplně nevadilo. Fronty na záchody a hluk v hlavním sále byly větší problém.

Spousta skvělých přednášek a lidí, se kterými se můžete potkat, mě však zatím vždy přesvědčily o tom, že stojí za to vyrazit na další ročník.

Těšíme se na 10. ročník WebExpa, který bude 22.- 23.9. 2017, nebo se setkáme na Devel konferenci, která bude 7.4. 2017.


Odkazy slidy

Postřehy od ostatních účastníků

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.