Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Co zaujalo Vaška Stoupu

Co zaujalo Vaška Stoupu

Články Různé

Vašek Stoupa, pořadatel a organizátor nejrůznějších akcí pro vývojáře, nám v páteční odlehčené rubrice představí věci, které jej zaujaly, a řekne nám i proč. Kdo by hádal, že polovina z nich budou akce, trefil by se hned ve třech případech. Kromě toho si povíme i o online akademiích a o jednom redesignu.

O autorovi: Zakladatel konference WebExpo a organizátor pravidelných setkání pro webové startupy. Scrum kouč a nadšenec do metod vývoje byznysu pro startupy: lean startup, customer development a business model canvas.

IPO48

Již příští víkend se můžete zapojit do akce IPO48 a vyzkoušet si tak realizovat nebo spíše začít realizovat svůj nebo cizí nápad z oblasti software a webu. V pátek je prostor pro krátké představení nápadů (90 sec), poté se lidé rozdělí do týmů a začnou projekty zpracovávat. Konec je v neděli prezentací prototypů.

Přestože jsem skeptik v tom, že za 2 dny se podaří vyvinout aplikaci tak, aby byla úspěšná (zákazníci byli ochotni za ni zaplatit nebo alespoň ji používat bez toho, abyste ji na zákaznících vyzkoušeli), velice vítám akce tohoto druhu. Největší přínos vidím v tom, že si člověk vyzkouší diskutovat a přemýšlet o problému, o produktu, marketingu a dalších věcech v týmu. Spolupracovat s lidmi z různých oborů a různých končin Česka i odjinud. Na tuto akci přijedou jak zajímaví porotci, tak i mentoři. Zmiňme Ondřeje Bartoše (Credo Ventures), Johna Vaňharu (podnikanivusa.cz), Tomáše Bellu (nextbig.cz) nebo Davida Grudla (nette.org). Osobně se budu akce účastnit jako mentor pro business model. Těším se na setkání se všemi účastníky!

Akci k nám přiváží Kresten Buch, sériový podnikatel a seed investor z Dánska. Předchozí IPO48 se konalo v Keni. Pokud si myslíte, že v srdci černého kontinentu sotva narazíte na někoho s počítačem, natož s inovativními nápady a znalostmi v oblasti software a webu, tak budete po shlédnutí následujícího videa překvapeni. Doufám, že se v srdci Evropy nenecháme zahanbit.

IPO48 se koná 11. – 13. 2. v pražském CEVRO Institutu. Registrovat se můžete do 7.2. na stránkách akce. Vstupné je 750 Kč. Více o akci se můžete dozvědět také v tiskové zprávě na Lupě.

(Akci v ČR pořádá Lukáš Hudeček a jeho tým – pozn.red.)

Barcamp Vsetín 2011

Barcamp, konference-nekonference, kde může každý navrhnout svoji přednášku, se usídlila také v Česku. Geekové si ji tak oblíbili, že loňský rok proběhly dokonce tři akce ve Vsetíně, v Brně a v Praze.

První, již legendárdní, vsetínský Barcamp se zapsal do povědomí mnohých geeků jako skvělá informační i networkingová akce (pokud se z něho ovšem hned nevymazal po náročné afterparty :-). V sobotu 19.2. se na 200 návštěvníků opět těší vřelá Morava, tým Michala Berga (esports.cz) a velmi pěkná budova inkubátoru Agentury pro ekonomický rozvoj Vsetínska. Vstup je zdarma.

Přestože kapacita akce je již oficiálně naplněna, sledujte seznam registrovaných na webu, zda se místo neuvolní. Pokud ne, tak to stejně můžete risknout, ne všichni asi nakonec dorazí. Případně se můžete alespoň těšit, zda se na vimeo objeví videa tak jako minulý rok.

Agilia Conference 2011

Do třetice seznamu akcí si přihřeju trošku vlastní polívky: Jednodenní konference Agilia je první samostatnou konferencí týkající se agilních metod a Scrumu v Česku. Cílem konference je ukázat, že Scrum a agilní metody nejsou užitečné jen v menších týmech a malých firmách. Jak správně agilní metody implementovat ve středních a velkých společnostech jako jsou banky, pojišťovny, enterprise softwarové domy a dokonce i státní správa, bude ukázáno na případových studiích. Přednášet budou zahraniční agilní kouči působící ve společnostech jako je pojišťovna Allianz, norský penzijní fond a další. Jurgen Appelo z Holandska ve své keynote přednášce ukáže, jak nezapomínat na manažery, v agilním světě často opomíjené, a jak je naučit pracovat s agilními týmy.

Akci pořádá Aguarra s hlavním partnerstvím Fakulty informatiky Masarykovy univerzity v Brně s marketingovou podporou WebExpo. Konference se koná 23.3. na Fakultě informatiky v Brně a stojí 3890 Kč resp. 4490 Kč + DPH.

Prohlášení k neutralitě: Autor textu se podílí na organizaci této konference.

Nové ČSFD

Pojďme se podívat na webové stránky, které mě v poslední době zaujaly. Je tu dlouho chystaný redesign, spíše však nový facelift, jednoho z největších komunitních webů v Česku. Nový vzhled si můžete vyzkoušet zatím na stránce www.new.csfd.cz.

Na první pohled se nejedná o zásadní grafickou změnu webum ale spíše o modernizaci stávajícího, již dlouho přesluhujícího, UI. Rozšíření na viewport 1280 px, přeskládání bloků na stránkách pro lepší použitelnost, vícero menších či větších změn na podstránkách a v uživatelských profilech. Doufejme, že osvěžení webu není u konce a bude dále pokračovat.

Velká náhlá změna webu, byť k lepšímu, vždy vyvolá negativní reakce stálých uživatelů. Dobře zvolený koncept pomalých krůčků je u takovýchto webů s rozsáhlou komunitou uživatelů rozumnou cestou oproti metodě “velkého třesku”.

Stack Overflow

Doufejme, že mezi čtenáři není programátora, který by neznal server Stack Overflow. Pokud ho přece jen neznáte, běžte se podívat. Až se vrátíte, budeme pokračovat.

Jste zpět? Ok. Co možná nevíte je, že server získal v roce 2010 návštěvnost 16 milionů unikátních návštěvníků měsíčně, což ho dostalo do TOP 400 webů na světě. Jak je vidět dobře promyšlený a navržený znalostní web typu odpověď-otázka na dané konkrétní téma (!) se skvěle zpracovaným reputačním systémem může velice dobře fungovat. Co víc, zakladatelé, Joel Spolsky a Jeff Atwood, se minulý rok rozhlodli otevřít službu pro kohokoliv, a tak vzniklo dalších 33 znalostních webů o nejrůznějších tématech (a několik desítek dalších je ve schvalovacím procesu).

Schvalovací proces? Ano, služba totiž není otevřena pro úplně kohokoliv. Můžete založit znalostní web na dané téma, předtím ale musíte dost přesně popsat, co chcete probírat, co naopak obsahem být nemá, sehnat první lidi, kteří s vámi budou na otázky odpovídat a dost podporovatelů, kteří vznik serveru podpoří. Všechna témata v návrhu naleznete v area51.

Rodí se nám tu farma znalostních komunit. Co na to Quora (hype poslední doby ze Silicon Valley) a Mahalo (které právě dokončilo pivot z „human-powered search engine“ na “learn anything”)? Které Q&A služby se prosadí víc, ukáže budoucnost, osobně bych si vsadil na duo Spolsky-Atwood, které se nežene do žádných módních výstřelků, ale jde po hodnotě a užitečnosti služby pro uživatele a dbá na pořádnou user experience.

Zdroj: blog Stackoverflow

Khan Academy

Salman Khan možná změní svět. Možná ho už změnil. Tento bývalý analytik investičního fondu v Americe doučoval na dálku matematiku svoji sestřenici a bratrance, až pro ně jednou natočil video a dal je veřejně na YouTube. Kombinace srozumitelného vysvětlování, vlídného hlasu, krátké stopáže cca 10 min, rukou kreslených poznámek a příjemného černého pozadí připomínajícího školní tabuli způsobila, že video začali sledovat další lidé. Příběh vzniku celé Khan Academy si můžete poslechnout přímo od Sala v tomto záznamu z konference Gel:

Sal opustil investiční fond, založil Khan Academy a natočil přes 2000 výukových videí nejen o matematice, ale i o fyzice, biologii, chemii, ekonomii, finančnictví a dalších oborech. Všechna videa jsou dostupná zdarma, na YouTube mají skoro 40 miliónů shlédnutí a Sal natáčí dál. Dostává stovky dopisů o tom, jak jeho videa pomáhají mladým i starým z celého světa pochopit věci, které v matematice a jiných oborech nikdy nechápali. To vše dosáhl ze své malé pracovny, přestavěné ze záchodu. Má ženu a malého syna.

Ukázka toho, že když člověk chce, tak může i s málem pomocí inteligence a vytrvalosti dosáhnout ohromujících věcí a při dostatečné skromnosti a moudrosti je i udržet a rozvíjet.

Sal chce vytvořit virtuální školu pro celý svět. Tvrdí, že hromadná školní výuka neposkytuje možnosti, jak každému žákovi přizpůsobit rychlost výuky. Jakmile něco z vykládané látky nepochopíte, máte dvě možnosti – buď se zeptat a požádat učitele, aby vám to vysvětlil znovu, dokud to nepochopíte (což při velkém počtu žáků není možné), nebo se látku doučit sami doma, což se vám ne vždy může podařit (případně si zaplatit doučování, pokud na něj máte).

Nepochopení látky vede k tomu, že student má v látce mezeru, což v některých oborech jako je matematika znamená, že je pro něj prakticky nemožné, aby pochopil další navazující učivo a tak je “navždy” ztracen. Sal navrhuje způsob, kdy se žáci ve škole nebo doma učí na základě sledování a poslechu výukových videí. Video si mohou kdykoliv zastavit a pustit znovu to, co nepochopili. Znalosti si pak ověřují ve cvičeních, které jsou dostupné na stránkách Khan Academy. Učitel slouží jako kouč a mentor, který během (samo)vyučování skupině žáků nebo jednotlivcům pomáhá a objasňuje, co nechápou. Učitelé mají dokonce možnost sledovat online v reálném čase postup všech žáků všemi výukovými materiály a cvičeními (!) a mají tak dokonalý přehled, kde mohou žákům pomoci. Takovýto pilotní projekt nyní běží na Lost Altos School District. Zápisky učitelů a studentů z experimentu si můžete přečíst na blogu.

Co má Khan Academy společného s programováním? Celý web a backend, na kterém akademie běží, je open source a můžete se zapojit do jeho vývoje, nebo ho použít, pokud byste chtěli založit vlastní online školu. Je hostován na Google App Engine a naprogramován v pythonu. Více pro programátory na The Khan Academy Forge. Na projektu spolupracují prvotřídní programátoři. Např. Ben Kamens odešel ze stáje již zmiňovaného Joela Spolskyho a na svém blogu publikuje zajímavé programátorské oříšky, které při vývoji řeší. Co víc si může programátor přát, než dostávat zaplaceno za to, že pracuje na smysluplném projektu, který vzdělává celý svět a slouží především příštím generacím.

Jak akademie získala peníze? Začala ji podporovat nadace Billa Gatese a také Google se svým investičním fondem. Tipuji, že po nadcházejícím vystoupení Salmana Khana na TEDu  o něm a o celé Khan Academy teprve hodně uslyšíme.Teď už nezbývá než pustit si nějaké video z Khan Academy a konečně pochopit, co vám ze školy nebylo jasné.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.