Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Cloud hosting aneb hosting v oblacích

Cloud hosting aneb hosting v oblacích

Články Různé

Termíny grid computing, cloud computing nebo cloud hosting se objevují stále častěji. Bylo by chybou domnívat se, že jde o oblast vyhrazenou jen velkým firmám; vůbec tomu tak být nemusí a i váš projekt může některé z těchto technologií využít. Článek nastiňuje odpovědi na otázky: Jaké technologie, proč, na co a jak?

Nálepky:

Grid computing, cloud computing, cloud hosting – co ta slova znamenají?

Terminologie je, podobně jako u každé novinky, poněkud neustálená, některé termíny jsou používány nepřesně či jsou volně zaměňovány. Z česky psaných textů na toto téma bych doporučil ty od Jana Kodery (Cloud vs Grid a Termíny spojené s cloudy), popř. tematickou sekci Buzzmagu. My se v tomto článku nebudeme pouštět do teoretických definic či sporů „cloud vs grid“, zůstaneme u praktických otázek, jako například:

Tak co to tedy ten cloudhosting je a k čemu to je?

Představte si, že pro svůj projekt potřebujete určitý výpočetní výkon a datový prostor. Pořídíte si tedy stroj, který má odpovídající počet procesorů, odpovídající velikost úložiště a odpovídající rychlost. Váš projekt pak začne růst a ukáže se, že potřebuje vyšší výkon. Přidáte tedy procesor. Nebo dva. A zvýšíte frekvenci. Přidáte další disky do diskového pole. Pak přidáte další procesory, pak další a další… A nakonec máte výkonný počítač, který je za dva roky zastaralý.

Nebo máte server s nějakou návštěvností. Lebedíte si, protože víte, že hardware utáhne i trojnásobnou zátěž. A pak jednoho dne o vás napíše Slashdot a odkáže Digg – a váš server za půl hodiny padne, protože je sice dimenzován na trojnásobnou zátěž, ale na padesá­tinásobnou už ne. A tak jen sledujete, jak si váš skvělý projekt dělá skvělou reklamu tím, že je nedostupný zrovna v TAKOVOU chvíli, no a vyčkáváte líbesbríf od vašeho poskytovatele hostingu, že překračujete povolený traffic a kdovíco ještě a že byste měl zvážit… A v tu chvíli si povzdychnete: „Škoda, že server není nafukovací!“

Ale on nafukovací být může. Musel by být virtuální – každý, kdo kdy pracoval s nějakým emulátorem nebo virtuálním počítačem, ví, jak jednoduché je zvětšit paměť, výkon, počet procesorů, stačí je mít jen fyzicky k dispozici. A to je zároveň odpověď na otázku v podnadpisu.

Cloud hosting je – zcela laicky řečeno – hosting, který oplývá clusterem s obrovským výpočetním výkonem a obrovským úložným prostorem, a tuhle svou kapacitu pronajímá zákazníkům v podobě virtuálních počítačů.

Jak to vypadá v praxi?

Představte si obrovský celosvětový e-shop. Něco jako Amazon. Takový e-shop potřebuje obrovskou a kvalitní počítačovou infrastrukturu, dimenzovanou na sezónní nápory koupěchtivých, protože e-shop, co by třeba před Vánoci spadl, už příští rok nevstane. Takže provozovatelé pořídí gargantuovský cluster, který ustojí desetinásobek předvánoční nákupní špičky. Problém je ale ten, že po zbytek roku většina tohoto obřího výkonu zahálí, chytá lelky a z nudy píše emo básně (tzv. Marvinův syndrom) – čili jen zbůhdarma spotřebovává proud. Logické rozhodnutí je nenechat ležet výkon ladem, ale provozovat na něm virtuální servery a pronajímat je zákazníkům. Stačí už jen vymyslet název. Co třeba Elastic Computer Cloud (ECC), neboli:

Amazon EC2

Amazon Elastic Computer Cloud (EC2) patří do portfolia služeb, nazývaných souhrnně jako Amazon Web Services (AWS) Kromě cloudu EC2 do těchto služeb patří např. známější Simple Storage Service (S3) a další služby, jako je CloudFront (CDN – Content Delivery Network, tedy síť pro šíření obsahu), SimpleDB (jednoduchá databáze) či Simple Queue Service (SQS). Pojďme si říct pár slov o každé z těchto služeb, protože se s podobnými setkáme i u dalších podobných cloudhostingů.

EC2 je platforma, na níž si zákazník spouští instance virtuálních strojů. Stačí specifikovat parametry počítače (počet procesorů, velikost operační paměti, velikost disku) a říct, jaký obraz operačního systému má být nahrán a spuštěn. Obrazy OS se v terminologii AWS nazývají AMI – Amazon Machine Image (obdoba virtuálních obrazů známých např. z VMWare) a můžete si vybrat z připravených nebo vytvořit vlastní. AMI obsahují většinou obraz nějakého systému (Windows server či *NIXový systém), někdy s předinstalovaným SW (webserver, databáze) či kompletní připravenou instalací nějaké aplikace, např. e-shopu.

Cloud AWS

Ale pozor: Virtuální stroj, který běží na platformě EC2, není persistentní. Pokud se stane, že konkrétní kus hardware, na němž zrovna váš AMI běží, zkolabuje, tak o data v něm vložená přijdete; Amazon totiž nikde negarantuje zálohování běžících virtuálních strojů. Přistupovat k EC2 jako k běžnému hostingu, kdy na jednom stroji máte server, statická data i databázi, by se mohlo ošklivě vymstít. Vypadá to na první pohled jako omezení, které sráží použitelnost podobného hostingu kamsi k nule, ale není tomu tak.

Použití podobného hostingu totiž vyžaduje změnit nahlížení na aplikaci – z „programocentric­kého“ pohledu, v němž jsou nejdůležitější vaše (bezesporu geniální a kvalitní) skripty, na pohled „datacentrický“, tedy že „to nejdůležitější jsou data, server a skripty se mohou kdykoli obnovit ze záloh a nic závažného se nestane.“

Amazon S3

Amazon pro „to nejdůležitější“, tedy data, nabízí službu S3, tedy Simple Storage Service. V zásadě nejde o nic víc, než jednoduché datové úložiště, které umožňuje soubor uložit, přečíst či smazat. K tomu nabízí jednoduchý systém oprávnění podobný souborovým právům známým z unixu a rozhraní, postavené na HTTP (REST). Na rozdíl od virtuálních strojů v EC2 jsou data v S3 zálohována a ukládána redundantně. Do S3 si ukládáte nejen veškerá data, která potřebujete, ale ukládáte si tam i obrazy svých serverů (AMI), z nichž je snadno v případě potřeby nastartujete. Data jsou dostupná nejen vašemu virtuálnímu stroji, ale jsou přístupná veřejně (pokud, samosebou, jsou tak nastavena práva). Všimněte si např. u Twitteru, že některé soubory (obrázky, ikony) jsou načítány z adres, které začínají „http://s3.ama­zonaws.com“.

CloudFront

Se službou S3 je provázána služba CloudFront. CloudFront je služba, která slouží k rychlé distribuci dat po celém světě (CDN, Content Delivery Network). K tomu účelu používá několik datových uzlů v různých místech celého světa. Pokud chcete distribuovat velké objemy dat (video apod.), může být jejich distribuce z jednoho místa obtížná a pomalá. Pak je na místě využít CDN, jako je CloudFront. Stačí označit data v S3 speciálním příznakem a infrastruktura Amazonu se postará o jejich zkopírování do uzlů tak, aby se k uživatelům kdekoli na světě dostala co nejrychleji.

Cloud Mosso

Mosso

Amazon není jediný, kdo podobné služby nabízí. Podobných nabídek se začíná objevovat čím dál víc. Amazon je ale do jisté míry průkopníkem komerčních služeb tohoto typu. Služby dalších poskytovatelů jsou těm od Amazonu často podobné. Jedním z příkladů je např. cloud společnosti Rackspace s názvem Mosso. Mosso nabízí vlastní obdobu EC2 pod názvem Cloud servers. Obdobou S3/CloudFront je u Mosso služba Cloud Files. Cloud Files nabízí krom úložiště i šíření obsahu pomocí CDN Limelight. Krom těchto základních služeb nabízí Mosso i předpřipravené virtuální servery, nazývané CloudSites (obdoba VPS).

GoGrid

GoGrid je opět obdobou výše zmíněných, s drobnými rozdíly, např. nenabízí veřejný přístup k datovému úložišti. Už podle uživatelského rozhraní je GoGrid určen pro aplikace, které využijí load balancer, několik serverů, několik databázových strojů a datová úložiště.

Cloud GoGrid

Samozřejmě že výše jmenované služby nejsou jediné. Svou variantu cloudhostingu nabízí např. i Google (App Engine) a další poskytovatelé. Předpokládám, že v tuto chvíli máte na jazyku hlavně dvě otázky. Odpovím nejdřív na tu obecnější.

K čemu to je?

Podívejme se na nejčastější případy nových projektů u mladých nadějných internetových tvůrců a podnikavců, a na příkladech si ukažme, zda je vhodné použít cloudhosting.

MFA microsite
Není třeba
Komunitní nástroj na sdílení odkazů
Není třeba, nároky nepřesáhnou možnosti běžného hostingu
Komunitní nástroj na sdílení odkazů, ale LEPŠÍ NEŽ OSTATNÍ
Není třeba
Vysoce odborný weblog o programování, obchodování na internetu a dění v naší třídě
Nerentabilní
Vyhledávač zboží a eshop
Není třeba
Hosting / bloghosting
Není třeba
Katalog stránek
Není třeba
„Nainstaluju Drupal / Joomlu / WordPress a…“
Nevhodné

Pro 95 % nových projektů tedy cloudhosting není potřeba.

Pro jaké projekty je ale vhodné o použití cloudhostingu uvažovat?

  • Pro projekty, které pracují s velkými objemy dat (např. videoservery, file hostingy, fotogalerie)
  • Pro projekty, u nichž je důvod předpokládat, že budou rychle růst a nevyplatí se investovat každého půl roku do nového stroje
  • Pro projekty, u nichž není nikdo schopen předem odhadnout nároky
  • Pro projekty, které lze snadno převést na paralelní úlohy a využít tak výhod paralelního zpracování dat více stroji
  • Pro projekty s „nárazovou“ návštěvností

Já osobně bych použil právě výše zmíněné úložiště S3 např. i pro službu typu TWIO, tedy „úložiště obrázků pro twitterování“. Kdybych podobnou službu psal, tak využiji malé jádro na serveru, běžící klidně na sdíleném hostingu, a obrázky bych ukládal na S3, nezávisle na fungování českého serveru a doslova za pár korun. A tím jsme se nenápadně dostali k druhé otázce:

Ceny cloudhostingu

Ceny jsou překvapivě „lidové“. Na rozdíl od klasického hostingu platíte u cloudhostingů jen „spotřebovaný strojový výkon“. Jednoduše řečeno – když nikdo nechodí a není provoz, tak platíte míň, když se provoz zvýší a přidáte na výkonu, zaplatíte víc.

U výše zmíněného Amazonu vás přijde jedna hodina strojového času na „malé“ instanci“ na deset amerických centů. Malá instance představuje jednu „procesorovou jednotku“ (zhruba odpovídá 1GHz Opteronu), 1.7GB RAM a 160GB HDD. Větší instance pak stojí 20, resp. 80 centů za hodinu času. 80 centů za hodinu zaplatíte např. za běh High-CPU instance – 20 jednotek, 7GB RAM, 1690GB HDD, 64bit. Podobně jsou účtovány ostatní služby – např. u S3 platíte 15 centů měsíčně za uložený gigabajt, 10 centů za přenesený gigabajt, 1 cent za každých 1000 POST/PUT/LIS­T/COPY požadavků a 1 cent za každých 10.000 GET požadavků. U CloudFront jsou ceny o něco vyšší. (Pokud jste z cen zmatení, nepanikařte – můžete použít kalkulačku a snadno zjistíte, že za „cosi jako malý vlastní server“ zaplatíte měsíčně okolo 75 USD.)

U GoGrid je situace obdobná, tedy necelých 100 dolarů za měsíc provozu minimální sestavy. Pokud si chcete služby vyzkoušet, můžete – při registraci dostanete 50USD kredit na experimenty. Pro několikadenní testování je to ideální dárek.

Mosso vychází ze všech tří zmiňovaných nejlevněji, provoz nejmenšího serveru vyjde na 25 dolarů za měsíc.

Pro lidi i programátory…

Pokud se děsíte toho, že si budete muset psát nějaké knihovny pro přístup k datovým úložištím a studovat všechny ty REST API, tak vězte, že nebudete. K dispozici je mnoho knihoven v nejrůznějších jazycích, ať už přímo od poskytovatelů, nebo od třetích stran. Například obrazy virtuálních serverů u Amazonu obsahují rovnou nejdůležitější utility pro využití ostatních služeb, nemusíte se tedy obávat toho, že budete muset někde něco složitě stahovat, nastavovat a vymýšlet.

Popisované služby mají dobře dokumentovaná rozhraní, takže k nim existují dostupné aplikace pro nejrůznější úlohy, a v případě potřeby si můžete vhodnou aplikaci napsat i sami, fantazii se meze nekladou. Co třeba použít Amazon S3 jako levné místo pro ukládání záloh? 10 uložených GB a 1GB uploadu měsíčně vás přijde na necelé dva dolary (1.60USD).

Cloudy a CDN jsou často použity pro nejrůznější online služby typu „vytváření náhledů stránek“, „počítadla“, „statistiky“ apod. (Není náhodou, že do AWS patří i známá Alexa). Z těch zajímavějších aplikací mě napadá například StreamInCloud­.com – služba, která převádí videa (AVI, MOV, MPEG apod.) do formátu FLV. Jediné, co pro to musíte udělat, je povolit jí přístup do vašeho S3 úložiště a nahrané soubory označit speciálním příznakem. Během několika chvil se objeví na určeném místě zkonvertovaný FLV soubor, připravený k distribuci…

Závěr

Cloudhosting není ani „webhosting pro ty, co chtějí ukázat, jak jsou cool“ ani „předražený nesmysl“. Nasazovat na provoz weblogu pod WordPressem nebo na „katalog stránek“ cloudhosting nebude mít žádný citelný efekt, krom pošimrání ega. Cloudhosting je především služba, která umožňuje vytvářet výkonné a náročné online aplikace bez potřeby budování nákladné a předimenzované infrastruktury.

Pokud cítíte, že vaše aplikace naráží na omezení, ať už kapacitní nebo výkonová, je načase zvážit, zda investovat další peníze do „železa“ (které stejně 90 % času zahálí a 5 % času nestíhá), nebo do migrace na „virtuální železo“. Cloudhosting je rozhodně zajímavou alternativou, která stojí za zvážení. Za ceny, které se blíží sdílenému hostingu nabízí komfort, leckdy převyšující vlastní dedikovaný server.

Užitečné odkazy:

Využíváte cloud hosting?

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
25 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
mludvig

Nestydatě si tu přihřeju svou polívčičku…

<reklama>

Na nahrávání souborů na/z Amazon S3 se báječně hodí program s3cmd. Lze s ním nahrávat soubory na Amazon S3 úložiště, mazat je, nastavovat jim různé parametry, např. mime-type nebo zda mají být veřejně dostupné přes HTTP komukoliv nebo chráněné přístupovým klíčem a třeba i automaticky šifrované pomocí gpg (vhodné pro backup). Kromě toho umí s3cmd i jednoduše ovládat CloudFront CDN. A to vše z příkazové řádky nebo třeba ze zálohovacích skriptů.

</konec reklamy>

Michaelson

Pouzivame, spokojnost… vdaka za dobre odvedenu robotu

gawan

Dobrý deň, dokáže sa tento systém prispôsobovať záťaži? Písali ste, že keď si chcem objednať túto službu zadám počet procesorov, veľkosť RAM,HDD. Ale keď potom príde nejaká neočakávaná záťaž, dokáže sa k tomu nejako automaticky pridať výkon, alebo až keď mi server spadne, až potom si musím doobjednať ďalší procesorový výkon alebo RAM? Alebo je možné nastaviť niečo také, že ak stúpne záťaž procesora napr. nad 90% automaticky sa pridá ďalší procesor?

Jan Kodera

Musíte rozlišovat. U Amazonu EC2 (termínem je tato služba označována jako IaaS) toto nafukování děláte "ručně" přes API Amazonu. Tedy dáte příkaz, aby se spustil nový server a aby se na něj nahrála správný ISO image operačního systému. A většinou také nahrajete data z S3. Celá procedura trvá asi 5 minut.

Každopádně, jelikož Amazon vám umožní nahrát vlastní ISO image operačního systému, tak nechává na vás jak si zkonfigurujete rozdělení zátěže. Je to do určité míry podobné jako když si zřídíte server hosting. Tam také musíte nakonfigurovat Apache,MySQL a bůh ví co ještě. Výhoda Amazonu je ovšem ta, že přidání nového počítače je otázka 5 minut a stejně tak jeho odebrání.

To co píšete, je možné nastavit. Existuje již hromada skriptů, které se u Amazonu o toto starají. Například RightScale je přímo služba pro automatické rozdělování zátěže nad Amazon EC2.

U Google App Engine (což je typický zástupce PaaS) se o toto nemusíte starat. Škáluje sám, podle zátěže. Na druhou stranu některá omezení jsou dosti drastická a doporučil bych ho opravdu pouze v případě, že programujete novou aplikaci. Asi bych se nepouštěl do dobrodružství přepisování stávající aplikace.

Poslední připomínka – snad kromě Amazonu EC2 budete mít vždy servery umístěné v americe. Takže pokud je vaše aplikace určena pro čechy, může se vám stát, že veškerá výhoda cloud computingu vyhučí na datové zácpě na trase Austin-Praha.

Anonymní

tu je zopar open-source projektov, ktore stoja za zmienku:

http://eucalyptus.cs.ucsb.edu/ – Implementacia Amazon EC2 (bude aj sucastou Ubuntu 9.04 Srver Edition)

http://code.google.com/p/appscale/ – Implementacia Google App Engine

honza

Vyborny clanek, diky.

Je videt ze v tom mate opravdu prehled a umite psat srozumitelne – nechtelo by se vam napsat clanecek i o open source projektech z tehle oblasti, napriklad o resenich pro firmy ktere si chteji vybudovat a snadno spravovat vlastni hybridni cloud, namixovat si vlastni servery a treba sluzby Amazonu, jak by to mel umoznovat treba AbiCloud?

Pavel Neuman

Docela mě udivuje, jak stejné GUI mají CloudFront od Amazonu a nedávno redesignované Mosso, viz. sceenshot adminu.

Martin Nosál

S tvrzením, že se cloud hosting nehodí pro běžný eshop nebo blog nesouhlasím.

Každý, kdo něco takového provozuje, si začne všímat problémů s dostupností. A pokud si zaplatí nějakou monitorovací službu tak zjistí, že většina hostingů má krátké či delší výpadky. A pokud má jo smůlu, tak zažije i nějaký pořádný výpadek. Třeba na celý den. A pokud má hodně velkou smůlu, tak i výpadek spojený se ztrátou dat.

A pak je na místě se ptát, jestli není lepší nějaký cloud hosting, kde jsou data online redundantně uložena. Vzpamatování se z fatálního výpadku (porucha serveru se skripty) je otázkou několika minut. Jaké jsou ztráty vašeho eshopu za hodinu výpadku?

Cloud hosting bych tedy doporučil všem, kteří chtějí zažít vysokou dostupnost svého řešení. A takových lidí přibývá. Je smutné, že zavedení hosteři tento trend ignorují, jak je patrné například z aktuálního rozhovoru s ředitelem společnosti Ignum.

Dáda

Naprosto souhlasím. A ještě dodávám že spousta e-shopů se potýká s velmi proměnlivým zájmem zákazníků – špičky např. před Vánoci – a možnost platit jen za spotřebované serverové hodiny je tak velkou výhodou.

JCC

Dalo by sa to pouzit aj na vypocty, ktore su narocne na velkost RAM?

Napriklad spajanie velkej panoramatickej fotky. Potrebujem tak 10 GB RAM.
OS linux iba jadro a Hugin a Enblend si dodam sam.

Prenos dat bude asi pomalsi ako samotne spajanie panoramy

Michaelson

Na EC2 je niekolko volitelnych typov instancii (tiez aj rozne spoplatnenych). Vid. http://aws.amazon.com/ec2/instance-types/

Napr. pre vas (tato je aj relativne draha…):

Extra Large Instance

15 GB memory
8 EC2 Compute Units (4 virtual cores with 2 EC2 Compute Units each)
1,690 GB instance storage (4×420 GB plus 10 GB root partition)
64-bit platform
I/O Performance: High
Price: $0.80 per instance hour

tomas

Dobrý den
na začátku článku je napsáno: "Představte si obrovský celosvětový e-shop. Takový e-shop potřebuje obrovskou a kvalitní počítačovou infrastrukturu, dimenzovanou na sezónní nápory koupěchtivých. Takže provozovatelé pořídí gargantuovský cluster, který ustojí desetinásobek předvánoční nákupní špičky. Problém je ale ten, že po zbytek roku většina tohoto obřího výkonu zahálí, chytá lelky a z nudy píše emo básně (tzv. Marvinův syndrom) – čili jen zbůhdarma spotřebovává proud. Logické rozhodnutí je nenechat ležet výkon ladem, ale provozovat na něm virtuální servery a pronajímat je zákazníkům."

A k tomu mám otázku – co se stane o Vanocích, až bude provozovatel e-shopu potřebovat ten výkon, na který je to dimenzováno?
Zdá se mi, že se poskytovatel takové služby dostane do stejných problémů jako každý jiný, kdo poskytuje služby na nějaké infrastruktuře. Buď kapacitu chce garantovat a potom ji musí vyhradit, nebo je to služba best effort.
Jak toto řeší Amazon? Nedostane se zákazník s e-shopem na jejich infrastruktuře do problémů v době, kdy Amazon bude potřebovat kapacitu a zákazník taky?

Jan Kodera

Dobrá otázka. Podobná padla na konferenci WebExpo v říjnu. Odpověď Amazonu je taková, že oni samozřejmě sledují nárůst alokované kapacity a nechtějí svým zákazníkům ustřihnout jejich weby (i když taková možnost v jejich SLA existuje), takže průběžně navyšují kapacitu. A jelikož oni těch serverů mají fakt mnoho, tak i když nějaký web začne exponenciálně růst, tak u nich se to projeví jako lineární přírůstek. A díky tomu mohou efektivně plánovat nákup další kapacity. Tedy nebojte se, ani vánoce vás neodpojí.

Michaelson

Raz sa im to uz cele zrubalo… (teda raz co ja viem)… ale inak zatial sa drzia naozaj statocne, nemozem sa stazovat…

Karell

No myslim, ze to je stejne jako treba ve financnictvi s rozkladanim rizika. Nemuzou garantovat 10 nasobnou rezervu vsem, ale v praxi ji dodaji kdyz ji budou potrebovat jednotlivci. Pak to je jen o rozlozeni mezi ruzne typy sluzeb. Kdyz budou 90% zateze delat eshopy, tak bych se vanoc docela bal :-)

Na druhou stranu, u opravdu velkeho hostingu uz to muze vypadat tak, ze pokryva znacnou cast populace a bude stavet na tom, ze lidi nemuzou delat vic veci zaroven. Takze kdyz vzroste zatez treba u zpravodajskych webu kvuli nejake udalosti, tak zas klesne jinde. O vanocich budou zas vsichni nakupovat a ostatni weby se budou flakat. Docela by bylo zajimave zjistit, jestli uz se takove chovani nekde neprojevuje.

viroman

Dobry den,
taktez me tato otazka napadla, ale myslim si, ze kdyz uz se nejaka firma rozhodne nabizet ostatnim takove sluzby, tak to dostatecne naddimenzuji aby to produkcni systemy neomezilo a jeste sypalo peniz;)

tomas

Pokud to je ale dimenzované na služby pro zakazniky, tak se ztrácí výhoda toho, že mám dočasně volnou svoji kapacitu a je tu stejné jako standardní hosting. Rozdíl je v technologii a ne v tom, že prodávám dočasně "nadbytečnou kapacitu"

Borek Bernard

Za zmínku v této souvislosti stojí Windows Azure a související služby ze skupiny Azure Services – např. plnohodnotná relační SQL databáze v cloudu není vůbec obvyklá. Nejsem si úplně jistý, jak tam mají řešené škálování aplikací, ale snad by mělo být jednodušší než u EC2 (trochu blíže modelu Google App Engine).

Gianluca

Moc pekny clanek! Obzvlast se mi libilo srovnani a predstaveni poskytovatelu cloud hostingu. Uvidime jak se to bude vyvijet dobudoucna a zda-li zacnou poskytovatele hostingu migrovat hromadne na virtualni reseni a nabizet klientum produkty "site na miru" (ne uplne na miru samozrejme, ale podobne jako to ma Amazon)

mludvig

V článku se píše že EC2 instance nemají persistent storage. Jak se tedy navrhují aplikace pro takovouto platformu? Chápu že vlastní kód webu je uložen na S3, ale kde jsou data? Když mi na jedné instanci EC2 poběží databáze tak bych asi byl rád aby se data z ní neztratila ani po havárii / restartu. Nebo je na všechno potřeba použít SimpleDB? To by asi leckomu nestačilo…

Martin

Já jsem to naopak pochopil tak, že na S3 jsou hlavně data. Přesněji zvlášť data a zvlášť obrazy serverů. Pokud ale S3 umí jen uložit a načíst soubor, tak asi musím mít na svém serveru nainstalovaný i databázový server (MSSQL, Oracle, Firebird…) a sám se musím postarat o zálohování do S3. Z toho mi plyne, že buď budu do S3 ukládat aktualizovaný obraz celého serveru včetně aktuální databáze, a nebo budu využívat zálohovací mechanismy použité databáze a jen vytvořené zálohy databázového serveru ukládat do S3. Úplně jasné mi to tedy není.

Martin

Je možné využít Amazon Elastic Block Store, která funguje jako perzistetní úložiště.

echo zulu

Dajú sa v takomto prípade nejako ochrániť dáta tak, aby ich nevidel poskytovateľ služby? Celkom by ma to zaujímalo.

Počítavec

Má tu někdo zkušenosti s náročným výpočtem. Budu v nejbližší době potřebovat hodně velký výpočetní výkon. Potřebuji minimální diskový prostor (odhadem 30–50 MB), zato CPU čím víc, tím líp (přizpůsobím aplikaci). Jedná se o vlastní hybrid neuronové sítě, expertního systému a něco na způsob genetického algoritmu. Naprogramováno v C#, s příchodem Visual Studia 2010 bude odladěno na X vláken, takže třeba 30 CPU klidně vytížím na max. Odhadovaný čas běhu 1–2 dny. Pak 0. Nejedná se o veřejně přístupný web či službu. Potřebuji výsledek (každý víkend), který se pak využije jinde.

Díky všem za jakýkoliv postřeh.

Jan Paricka

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.