Přejít k navigační liště

Zdroják » Webdesign » Boot to Gecko: blíží se FirefoxOS?

Boot to Gecko: blíží se FirefoxOS?

Články Webdesign

Před nedávnem ohlásila Mozilla projekt „Boot to Gecko“ (B2G), jehož výsledkem by měl být kompletní a soběstačný operační systém pro web – tedy jakási obdoba ChromeOS. V článku na webu Mozilla Hacks odkrývá Robert Nyman některé detaily tohoto projektu, především o co má jít a jaké jsou priority vývoje.

Cíl B2G

Hlavní myšlenkou, která stojí za celým projektem, je, že otevřené webové technologie mohou odstranit vládu jednoho dodavatele aplikačního prostředí a namísto toho nabídnout něco, co bude konzistentní napříč různými zařízeními. První a hlavní cíl jsou mobilní telefony a tablety, resp. vytvoření takového prostředí, v němž budou moci webové technologie používat všechny možnosti, které mohou používat nativní aplikace.

Projekt je zatím ve velmi rané fázi, ale věříme, že čím dříve o něm budeme mluvit, tím spíš dostaneme hodnotnou zpětnou vazbu, pomoc a nápady, které pomohou celou věc udělat tak, jak má být.

Oblasti práce

Hlavní oblasti, v nichž očekáváme nejvíc práce, jsou tyto:

Nová webová API
Postavit prototypy API pro přístup k zařízením a možnostem OS (Telefon, SMS, fotoaparát, USB, Bluetooth, NFC atd.)
Model oprávnění
Ujistit se, zda jsou tyto možnosti zpřístupněny stránkám a aplikacím bezpečně
Bootování
Připravit nízkoúrovňovou vrstvu pro zařízení kompatibilní s OS Android
Aplikace
Vybrat a přeportovat (nebo vytvořit) aplikace, které pomohou ověřit koncept a výkon celého systému.

Pomoc s B2G

Dovolte mi opět připomenout, že práce na B2G jsou na samém začátku. Určitě chápete, že je zapotřebí mnoho práce a spolupráce, a otevřenost ohledně celého postupu. Přivítáme vaše nápady, připomínky, doporučení, praktickou pomoc či cokoli jiného, o čem si myslíte, že to přispěje ke zdaru věci.

Komentáře prosím přidávejte do vlákna Booting to the Web. Další informace o možné pomoci naleznete na stránce o B2G.

Často kladené dotazy ohledně B2G

Zde jsou nejčastěji kladené dotazy k B2G (Frequently Asked Questions for B2G):

Co je to Boot to Gecko?

Boot to Gecko (B2G) je začínající výzkumný projekt, jehož cílem je nabídnout kompletní a soběstačný operační systém pro otevřený web. Není to produkt, ale pokud projekt uspěje, může se stát základem pro nějaký produkt.

Kdy můžeme očekávat, že uvidíme nějaký výstup?

Jsme opravdu na samém počátku projektu, zatím dostáváme náměty a příspěvky od spousty lidí. Až budeme mít jasnější představu o jednotlivých funkcích, podělíme se se světem.

Kolik lidí na tomto projektu pracuje?

Zatím velmi málo: tři lidé na částečný úvazek, ale očekáváme nárůst a jako open source projekt vítáme pomoc vývojářů, designérů a dalších lidí „od webu“. V současnosti dostáváme mnoho nabídek s pomocí, navíc se silně opíráme o práci, odvedenou na existujících mobilních verzích Gecko a Firefoxu.

Proč to děláte?

Věříme, že další hranicí webových aplikací je plná integrace zařízení, kdy weboví vývojáři budou mít k dispozici stejné možnosti jako ti, co staví nativní aplikace pro konkrétní OS.

Jak to ovlivní vaše vztahy s Apple, Google, Microsoftem?

Nečekáme, že to naše vztahy s jinými společnostmi nějak ovlivní.

Nahradí to práci, kterou jste doposud odvedli na webových API pro desktopy a mobilní zařízení?

Už jsme v tomhle směru několik nových Web API představili. I když se rozbíhají práce na B2G, budeme stále pokračovat v implementaci a standardizaci nových API pro webový obsah.

Čím se to liší od projektu Webian Shell?

Webian shell je zajímavý projekt, i když je v počátcích. Webian se zaměřuje na vytvoření „webocentrického“ desktopu, B2G je zaměřen na rozšíření webu tak, aby mohl pracovat více s věcmi, které jsou tradičně chápány jako doména desktopových aplikací. Myslíme si, že můžeme na spoustě věcí spolupracovat a těšíme se na to.

Čím se to liší od Chrome OS?

Zaměřujeme se spíš na mobily a tablety než na zařízení typu netbooků. Chceme zpřístupnit webovým aplikacím veškerou infrastrukturu tak, aby např. i vytáčení čísel bylo realizovatelné pomocí webových API, tedy nejen takové aplikace „vyšší úrovně“, jako prezentační software či textový editor. Samosebou budeme rádi, když budeme moci s týmem Chrome OS spolupracovat a, samozřejmě, sdílet zdrojový kód, kde to bude vhodné.

Je mezi výrobci zařízení zájem o B2G?

Opakujeme: Projekt je na začátku. Právě jsme začali a s nikým jsme ještě nejednali. Pokud výrobci budou sdílet naši vizi standardní a otevřené webové platformy, rádi s nimi budeme spolupracovat.

Jaký hardware bude B2G podporovat?

Na začátku chceme vybrat takový hardware, který je snadno „hackovatelný“ a dostupný, ale zatím ještě konkrétní jméno nepadlo. Pravděpodobné je, že použijeme zařízení postavené na Tegra 2, především kvůli podpoře hardwarové akcelerace VP8. Očekáváme, že postupem času bude B2G pracovat na většině zařízení, která jsou kompatibilní s novými verzemi Androidu.

Bude nějaký Firefox Phone?

Neplánujeme ani vývoj, ani distribuci nějakého speciálního zařízení.

Článek je překladem článku Announcing Boot to Gecko (B2G) – Booting to the Web, jehož autorem je Robert Nyman. Článek vyšel na webu Mozilla Hacks pod licencí CC-BY-SA, a pod stejnou licencí je k dispozici i tento překlad.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
2 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
heptau

Vzhledem k tomu jake technologie, pouzitelne pro vyvoj aplikaci, v soucasnosti Firefox obsahuje, vestim lepsi budoucnost v poli operacnich systemu prave jemu. Skoda jen ze Mozilla nema tolik penez jako Google.

Martin Soušek

To není nic nového, třeba WebOS je vlastně jen webový framework…

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.