Přejít k navigační liště

Zdroják » PR Články » Vývojové a prototypové centrum v českém Siemens vyvíjí technologická řešení pro celý svět

Vývojové a prototypové centrum v českém Siemens vyvíjí technologická řešení pro celý svět

Články PR Články

Siemens vyvíjí technologická řešení pro celý svět.

Technologický lídr, nadnárodní společnost Siemens, patří v Čechách mezi největší, a jak odborné žebříčky dlouhodobě ukazují, také nejoblíbenější zaměstnavatele. V Čechách má Siemens i dvě prestižní vývojová a prototypová centra, kde se vyvíjí SW a HW produkty pro téměř celý svět. Jedno je v rámci pražské centrály a druhé v Brně. „Siemens má vývojová a prototypová centra ještě v dalších zemích, nicméně to české patří mezi špičku ve svém oboru,“ říká Vladimír Kulla, šéf Vývojového a prototypového centra.

obr2

Díky dlouhodobému přílivu zakázek z různých odvětví z celého světa se obě centra rozrůstají. “Jen v posledním roce jsme otevřeli další pracovní místa pro desítky nových zaměstnanců a další stále nabíráme. Máme zájem o talentované lidi jak po škole, tak i se zkušenostmi. Nabízíme taktéž částečné úvazky pro studenty technických oborů,“ komentuje Vladimír Kulla.

A jak se ve Vývojovém a prototypovém centru pracuje? Na to jsme se zeptali Iva Veselého.

Sympatický třicátník Ivo Veselý nás uvítal v moderní zasedačce typu kanceláří Google, se sedacími „fat boyi“, white-board stěnami pro kreativní sepisování nápadů, cestou do „zasedačky“ jsme zahlédli relaxační zónu se stolním fotbálkem a boxovacím pytlem, pro každého něco.

obr3

Jak dlouho v Siemens Vývojovém a prototypovém centru pracuješ a jak vlastně tady tvoje kariéra začala?

IV: Během studií na Fakultě informačních technologií Vysokého učení technického v Brně jsem hledal brigádu, ideálně ve svém oboru, tedy vývoj software. Bývalý spolužák mi dal tip na Siemens. Bylo super, jak jsem se se svým novým šéfem rychle domluvil. Mohl jsem si vzít nejen brigádu, ale hned částečný úvazek, který jsem pak mohl variabilně měnit, než jsem studia dokončil. Moje cesta za stálým zaměstnáním pak vedla rovnou do Siemens.

Pro Siemens pracuješ již 7 rokem, jaká byla tvá cesta?

IV: Na práci ve Vývojovém a prototypovém centru v Siemens oceňuji viditelnou možnost kariérního růstu. Časem jsem dostal projekt pro zákazníka, který jsem vedl od začátku do konce. Přidělování úkolů zde funguje na principu owner-shipu. Vlastně hned od začátku jsem cítil velkou volnost a současně zodpovědnost. To, myslím si, lidi hodně motivuje. Současně na Siemens oceňuji to, že tu jsou nastavené procesy, které nám pomáhají během řešení úkolů a přispívají k dosažení výsledku ve formě kvalitního výrobku. Samozřejmě i zde, jako všude, funguje systém kontroly, ale určitě to není tak, že by vám bez jakéhokoliv kontextu dal nadřízený práci stylem, udělej tohle a pak zase tohle. Vyhovuje mi i souvislé vedení projektů, které mám na starost. Později jsem se přesunul z Brna do Prahy a zde vedu tým 12 lidí, což je velká výzva a příležitost. V souvislosti s tím mám možnost dalšího vzdělávání v tzv. manažerských soft skills.

obr4

Co tě na práci ve Vývojovém a prototypovém centru baví?

IV: Napadnou mě hned bez přemýšlení tato slova: Volnost. Odpovědnost. Stabilita. Práce, která má smysl. Neformální „cool“ prostředí. A velmi dobrý kolektiv lidí, od kterých se stále učím.  Oceňuji na svých šéfech to, že mezi námi necítím příliš velké bariéry. Kdykoliv mohu požádat o brainstorming, radu, support, vždy mám dveře otevřené. Baví mě také cestování. Zhruba každý měsíc jezdím k zákazníkovi v německém Ambergu, kde se krom postupu na projektu účastním také diskuzí o budoucím vývoji technologií v odvětví. Celkově musím říct, že jsem opravdu hrdý, že pracuji pro Siemens. Vše tady má svůj zavedený systém, který kvalitně funguje. Z doby studií mám zkušenost i z menších lokálních firem, takže to mohu porovnávat. V týmu se držíme společného hesla „We will find a way or make one“ To si myslím, že je opravdu dobrá myšlenka, která naši práci tady vystihuje.

Na čem konkrétně pracuješ?

IV: Spolu s mým týmem se zabýváme vývojem firmware a hardware pro nízkonapěťovou spínací techniku. Další kolegové ve Vývojovém a prototypovém centru se zabývají průmyslovou automatizací. Velká, stále se rozrůstající část se také zabývá automatizací na železnici a nesmíme zapomínat na systémy inteligentního řízení dopravy. Není to tedy jen o digitálních technologiích. Pokud tohle bude číst laik, tak bych to popsal jako systém, který spouští a monitoruje výkonné prvky automatizované výrobní linky v mnoha průmyslových odvětvích. Náš interní klient je centrála Siemens v Německu, ale koncoví zákazníci jsou hlavně z průmyslu automotive, sklářského a tiskařského odvětví. Děláme věci pro světové automobilky, podílíme se na sklářské výrobě, kde je nutný neustálý, spolehlivý běh systémů a naše systémy se používají třeba při tisku novin, kde je opět nutný rychlý a přesný pohyb papíru. Pro odvětví spínací techniky také pracujeme na tzv. pre-developmentu. To je velmi zajímavá oblast prototypové výroby, díky které dokážeme v naší oblasti velice rychle uvádět inovativní řešení do života.

obr5

Více informací o vývojovém a prototypovém centru najdete na www.siemensvyvojar.cz.


Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.