Přejít k navigační liště

Zdroják » PHP » Symfony po krůčkách – ušli jsme pořádný kus

Symfony po krůčkách – ušli jsme pořádný kus

Články PHP

Toto je poslední díl nejdelšího českého seriálu o Symfony. Celá česká komunita dala dohromady úžasných 17 dílů. Původně plánovaných 8-10 jsme tak daleko překonali. Na cestě tě provázelo celkem 12 autorů z mnoha různých měst a firem.

Nálepky:

Každý z 12 autorů přispěl článkem psaným vlastním stylem. Ale společně za stejným účelem – naučit tě během pár minut něco nového, aniž bys musel znát cokoliv ze Symfony.

Co máš za sebou

Jaké všechny části Symfony už ses naučil?

Jestli někdy zapomeneš, jak jakoukoliv z nich použít, vrať se sem a mrkni se. Je to vlastně aktuální česká dokumentace.

Pokračuj v cestě, kterou jsi začal

Znáš všechny komponenty a chceš pokračovat dál?

Máš několik možností:

A když se zasekneš, přijď se zeptat na český Symfony gitter. Rádi ti pomůžeme.

O čem psát dál?

Přichází nám spousta dotazů na další seriál. Plánujeme naťuknout tato 2 téma:

  • propojení a vzájemné poznání Nette a Symfony
  • a seriál full-stack Symfony aplikaci (MVC)

To jsou naše nápady. Důležité je ale něco jiného: co na Symfony zajímá tebe?

Napiš nám to do komentářů, o čem si chceš přečíst. Mrknem na to.

Díky tobě i týmu autorů

Na začátku byl pouze jeden díl a představa v mlze. Díky patří všem úžasným programátorům, kteří v sobě našli i čtivé spisovatele. Pro mnohé to byl první článek a přesto se výzvy chopili s chutí.

Díky i tobě, že jsi s námi vydržel až do konce. Bavilo nás to. Na viděnou u dalšího seriálu.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
16 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ondra S

Symfony MVC

HonzaMarek

Původně plánovaných 8-10 jsme tak daleko překonaly.

Opravte si to, holky ;)

Martin Hasoň

Pravidelný souhrn dění kolem Symfony u nás, nalezneš v Symfony zpravodaji. Můžeš si přečíst první číslo a přihlásit se k jeho odběru. Mimo jiné v něm vychází seriál o propojení Nette se Symfony.

Jarda

Symfony neznám, a nikdy jsem nepoužíval, ale pokaždé když jsem se někde podíval na jakýkoliv tutoriál, tak se to jen hemžilo Bundly.

V tomto seriálu (pokud si vybavuji správně) se Bundle nepoužil ani jednou. A já teď nevím proč. Nevím co to Bundle je, ale myslel jsem, že je to nějaká důležitá věc v Symfony. Podle toho seriálu je Symfony jen seznam užitečných knihoven jako Twig a HTTP fundamentalista a další. Takže Jsem z toho celý zmatený a nevím co si mám o Symfony myslet. Je Bundle nějaká zastaralá věc, která se v nových verzích už nepoužívá?

Martin Hasoň

Ahoj. Bundle není zastaralá věc. Bundle je způsob, jak všechny užitečné knihovny začlenit do full-stack Symfony aplikace. V bundle jsou konfigurační soubory, šablony, překlady atd. V tomto seriálu jsme jednotlivé třídy z knihoven museli sami poskládat a objekty nakonfigurovat. Nic z toho v Symfony aplikaci dělat nemusíš, už je vše správně provázáno a nakonfigurováno, právě díky bundlům.

lenoch

Díky za seriál. Takže bundle je něco jako plugin? A ještě by mě zajímalo, co znamená tajemná zkratka „Acme“.

Martin Hasoň

Acme je název fiktivní společnosti. Každý kód by měl být umístěn v jmenném prostoru, který označuje tvůrce, název firmy. Proto existují balíčky KnpMenuBundle (firma KNP Labs), SensioFrameworkExtraBundle (firma Sensio) atd. V demo aplikacích se jako název společnosti používá Acme.

Martin Hasoň

Z článku se úplně vytratila zmínka o tom, že se můžeš stát součástí skvělé Symfony komunity.

Karel

Může mi někdo vysvětlit to neustále oslovování čtenáře? Ty ses naučil, už víš, můžeš se stát … Do náborové akce pro armádu je to asi super ale v odborných článcích jsem to zatím viděl jen u Symfony komunity. Uvede mě někdo do obrazu?

EdaCZ

Zdar.

Nejdřív malá jazyková drobnost: http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=dorazte – slovo „doražte“ neexistuje, správně je „dorazte“.

A co by mne zajímalo a o čem bych si tady rád přečetl? Je to docela jednoduché :-) Dost dlouho už dělám v Nette a přijde mi to super, ale zároveň jsem otevřený novým věcem. Znám pár částí Symfony, ale ne jako celek. A strašně by mne zajímalo, v čem je Symfony lepší než Nette. Co mne donutí jako vývojáře používat Symfony místo Nette? A nemyslím to nijak sarkasticky nebo zle. Jen jsem prostě zvědavý. Hejtů lidí od Nette, co má Nette pořešené líp než Symfony, jsem už zaregistroval dost, ale opačně moc ne. Co je killer-featura Symfony? Vím, že dost lidí má obavu o budoucnost Nette, ale jen kvůli tomu já s osobními projekty určitě přecházet nebudu. Věřím tomu, že David to nikdy úplně nezapíchne. Co by mne ale na Symfony mělo upoutat z technologického hlediska? Co se mi bude dělat v Symfony líp než v Nette? Co mi v Symfony bude šetřit čas oproti Nette? Zatím jsem na to nikde ucelenou odpověď nenašel.

Martin Hasoň

Ahoj.

Těší mě, že Symfony komunita méně hejtuje. Žádnou killer-featuru nezmíním, protože jsem zjistil, že co je skvělé pro programátora v Symfony nemusí vůbec uživatel Nette docenit a naopak. Pokud hledáš úsporu času, tak tu Symfony nabízí. Díky velké komunitě existuje spousta kvalitních bundlů. Například tvorba administrace je s balíčkem https://github.com/javiereguiluz/EasyAdminBundle na pár minut.

Jarda

Ale mně by to taky zajímalo, a určitě spoustu dalších lidí, nejenom Edu.

Martin Hasoň

Pár postřehů je uvedeno v článku Zdeňka Drahoše Nedostatky Nette při přechodu ze Symfony2. Zajímalo by mě, jestli něco z toho by dokázalo Nettistu přesvědčit. Určitě se zkuste Jardo a Edo podělit v komentáři.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.