Přejít k navigační liště

Zdroják » Tiskové zprávy » Sun podpořil již čtvrtý ročník World Usability Day 2008 v Praze

Sun podpořil již čtvrtý ročník World Usability Day 2008 v Praze

Články Tiskové zprávy

PRAHA – 25. listopadu 2008 – Společnost Sun Microsystems se – spolu s ČVUT v Praze a projektem Dobrý web – již počtvrté stala hlavním partnerem českého World Usability Day (WUD), uspořádaného sdružením Prague ACM SIGCHI. Akce je nedílnou součástí celosvětového dne použitelnosti, který je pořádán současně ve více než dvaceti zemích celého světa. WUD se zaměřuje na použitelnost (usability*) a přístupnost (accessibility). Letošním stěžejním tématem se v České republice stala doprava. Významem i obsahem ojedinělou akci, včetně zajímavých doprovodných seminářů a exkurzí, si 13. listopadu nenechalo ujít přes 130 registrovaných zájemců.

Nálepky:

Hlavní část programu v sále pražského Palace Cinemas nabídla stěžejní přednášky k tématu dopravy. O možnostech hlasových uživatelských rozhraní nejprve hovořil Jan Kleindienst ze společnosti IBM Research, na něj navázal Roman Schubert ze Škoda Auto, a. s., s neméně zajímavou přednáškou o využití virtuální reality u našeho tradičního výrobce osobních vozů. Po přestávce program pokračoval tématem navigace nevidomých v interiérech, kterého se zhostili Jan Vystrčil z ČVUT spolu s Jakubem Francem ze Sun Microsystems.

Až nečekaně vysoký zájem provázel doprovodný program. Jeho součástí byla exkurze do Laboratoře virtuální reality či ukázka virtuálního systému CAVE při ČVUT, stejně jako návštěva Usability Labu společnosti Sun Microsystems. V prostorách Sunu proběhly také tři zajímavá školení nad tématy UI Bloopers (aneb jak se vyvarovat častých chyb při vytváření uživatelských rozhraní), Rozhovory a dotazníky (jak správně připravovat dotazníky a rozhovory pro získávání dat od uživatelů) a Testování použitelnosti webu v praxi (názorný workshop se zajímavými prak­tickými ukázkami).

Zájem účastníků letošního pražského World Usability Day potvrdil velmi potěšující trend z minulých let, kdy je jasně patrný zájem naší odborné veřejnosti o oblast použitelnosti a přístupnosti. Sun Microsystems, jako firma s vůbec největším know-how v oblasti interakce člověka s počítačem v České republice, cítí velikou zodpovědnost za osvětu a šíření moderního přístupu v této oblasti, dodává Jiří Mžourek, senior manažer společnosti Sun Microsystems a zároveň předseda sdružení Prague ACM SIGCHI. Všem zájemcům, na které se při exkurzích a seminářích během WUD 2008 nedostalo, navíc mohu slíbit, že budou mít příležitost v rámci dalších akcí Prague ACM SIGCHI.

* Použitelnost (usability) je obecný pojem, který vyjadřuje, jak je pro cílovou skupinu uživatelů snadné či obtížné používat danou věc (software). Základním principem testování použitelnosti je simulace reálného použití daného produktu vzorkem uživatelů z cílové skupiny a současné pozorování testovaných uživatelů.

Více informací o World Usability Day najdete na adrese www.worldusabi­lityday.org.

O sdružení Prague ACM SIGCHI

Hlavní činností Prague SIGCHI je pořádání veřejnosti volně přístupných setkání, která se konají přibližně jednou za dva měsíce. Organizace setkání je podobná u jednotlivých poboček SIGCHI v USA, s jejichž zakladateli konzultují členové Czech SIGCHI své zkušenosti. Lokální pobočka SIGCHI byla založena v roce 1998. Do roku 2006 organizovala zejména specializované odborné akce a přednášky. Po velkém úspěchu první veřejné akce z této oblasti (Prague World Usability Day 2006), Katedra počítačů FEL ČVUT, Sun Microsystems a projekt Dobrý Web začali pořádat pravidelná veřejná setkání odborníků a zájemců o problematiku usability pod záštitou SIGCHI. Více informací najdete na adrese www.sigchi.cz.

O společnosti Sun Microsystems, Inc.

Sun Microsystems vyvíjí technologie podporující růst globálního trhu. Drží se jedinečné vize „The Network Is The Computer“ („Síť je počítačem“) a prostřednictvím sdílených inovací, komunitního vývoje a vedoucí pozice v oblasti open source prosazuje spolupráci. Sun působí ve více než 100 zemích světa. Více informací naleznete na webové adrese http://su­n.com.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.