Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Sdílený hosting pro rok 2012

Sdílený hosting pro rok 2012

Články Různé

A to máme pořád nějaký Hosting roku a Nejlepší hosting a Best Value Hosting a Top Hosting a kdesi cosi, ale ve skutečnosti jsou české hostingové společnosti, minimálně v oblasti sdíleného hostingu, zamrzlé někdy v roce 2004. Stroje mají možná dobré, ale nabídku služeb stále stejnou.

Před pár lety (téměř na den přesně) jsem psal takový komentář k hodnocení hostingů. Náhoda tomu chtěla, že jsem před nedávnem zase na téma českých hostingů narazil, podivil se, začal jsem psát svůj soupis „jak bych si představoval hosting pro rok 2012“, a až při psaní jsem si uvědomil, že to, co píšu, je mi nějaké povědomé.

Bodejť by nebylo! Za ty dva roky se nabídka moc nezlepšila. Ceny o něco klesly, stroje jsou o něco rychlejší, dostanete víc prostoru, ale co dál? Co když máte nějaké trošku speciálnější přání, které by vám sdílený hosting mohl splnit, ale nechce?

Zůstanu jen u LAMPu – kdo chce hostovat něco v Pythonu, Ruby, Javě nebo ASP.NET, pořídí si rozhodně vlastní server či VPS a tam si to pošéfuje, jak mu vyhovuje. Ostatně dnes je to rozumná varianta i pro spoustu klientů sdílených hostingů. Což je škoda, protože samotný princip není úplně beznadějný. Jen ten přístup… (A ještě odpověď na otázku „Proč PHP, vy lamy, proč ne {můj oblíbený více či méně obskurní jazyk}?“)

Záměrně v dalším textu opominu názor z druhé strany. Budu se věnovat hlavně tomu, co by mohl chtít zákazník, protože ti trošku zkušenější vědí, že to jinde jde. V případné diskusi hostéra se zákazníkem pak hostér tahá za kratší konec a zákazník všechna to nejde, to nefunguje, to nemůžeme udělat, oni by si to lidi rozhasili a nám by nadávali vnímá spíš jako neochotu či neschopnost.

A nebudu mluvit ani o zákaznické podpoře. Píše se rok 2011, takže je snad samozřejmé, že hostér ví, že zákaznická podpora je stejně důležitá jako třeba technický dozor, a proto reaguje promptně, vstřícně a věcně. Odpovědět na otázku „Jak vypnout safe mode“ větou „to nepotřebujete“ je nepřípustné a hostéra diskvalifikuje někam na úroveň okresního přeboru.

Jednu doménu míti budeš!

Přetrvávají naprosto nelogická omezení. Nelogická z pohledu zákazníka; z pohledu hostéra, síťaře či serveradmina jsou možná velmi rozumná, ovšem vzájemné postavení zákazníka a admina se za posledních několik let poněkud proměnilo a rostoucí konkurence dává rázem zákazníkovi víc možností.

Třeba takové omezení „jeden účet = jedna doména“. Mít víc domén je i pro mírně náročnějšího zákazníka běžné. Spousta SW s tím i počítá, např. WordPress nebo Drupal dokážou z jedné instalace obsloužit hned několik domén. Pro zákazníka to znamená velkou úsporu práce a času, pro hostéra… No, schválně!

Někteří hostéři už nabízejí možnost hostování více domén, většinou nějakého konkrétního počtu (třeba pět), někdy za drobný příplatek. Přinejhorším alespoň „doménový alias“. Proti této možnosti je stále tentýž argument: Lidi by to zneužívali (!) a příliš by tím zatěžovali server za málo peněz.

Ohledně diskového prostoru je bez debat, že je jedno, jestli na účtu běží jedna doména, nebo pět. Pokud se jich pět vejde do limitu daného službou, tak není důvod je nemít. Pokud zájemce použije navíc nějaký multidoménový nástroj, tak výrazně ušetří (čtyři instalace). Ano, na ten účet může jít teoreticky pětkrát víc requestů. Pohled zákazníka bude ale jednoznačný: za 1 GB prostoru, 1 databázi a 150 mailových stránek zaplatí X Kč. Jemu ale na pět domén stačí stále 1 GB prostoru a 1 databáze (a deset mailů), nevidí důvod proč platit pětkrát víc a mít 5 GB, 5 databází a 750 mailů, které nepotřebuje. To, že ten důvod vidí hostér („zákazník zaplatí 5X, a my víme, že to nevyužije“), mu může být srdečně egál… Ou kej, omezte nebo zpoplatněte počet requestů nebo třeba čistý procesorový čas, ale nenuťte mi službu, kterou nechci a pro jejíž parametry nemám využití.

Už se na tohle pravidlo vykašlete, ale fakt!

Sto mailů míti budeš!

Další nepochopitelná věc pro lehce náročnějšího zákazníka je „balíčková politika“. Fajn, rozumím tomu, ale obsah těch balíčků, to navrhoval kdo, proboha?

Naprostá většina společností nabízí tak tři, čtyři varianty, kde se může laskavý zákazník rozhodnout mezi (příklad vycucaný z prstu):

  • verzí mini (bez databáze, 100 M prostoru, 10 mailů),
  • standard (1 databáze, 500 M prostoru, 50 mailů),
  • profi (5 databází, 1 G prostoru, 150 mailů)
  • ultrahypersuper (10 databází, neomezeně prostoru, pokud to bude do 10 GB, a mailů tolik, kolik se jich vejde do 5 GB). 

Na konkrétních číslech nezáleží, jde o princip nastavování parametrů.

Já mám třeba několik webů, kde bych potřeboval mít 500 M prostoru, bez databáze a bez mailu. Většinou mám smůlu. Na několika hostinzích bych si ale mohl koupit mini variantu a k ní přikoupit prostor. Bude to třeba po 50 MB, a když mi to vůbec dovolí se na 500 M dostat, tak to bude nakonec dražší než vyšší verze. Nedává to smysl. Provozovatelům hostingu možná ano, ale zase platí: doby, kdy se zákazník podřizoval nabídce, jsou v tak konkurenčním prostředí, jako je sdílený hosting, fuč.

Dobrá, řekněme, že jsem nestandardní zákazník. Klasická mantra bude znít: „Tohle nenabízíme, protože to naši zákazníci nechtějí“. No, to je prosté. Nechtějí to, protože jim to nenabízíte. Kdyby to chtěli, nejsou vašimi zákazníky, protože vy jim to nedáte. Takže ano, budu „nestandardní zákazník“ – ale ne váš.

Když už se někdo rozhoupe k tomu, aby nestandardní hostingový balíček sestavil, tak se moc nestará o to, aby ho lidi viděli: je většinou schovaný někde v zastrčené sekci nabídky, někde pod hlavičkou „Kuriozity“… Logické, že ho pak nikdo nenajde, protože ho nikdo nehledá. A když ho nikdo nenajde, tak si ho nikdo nekoupí, což dokazuje, že o něj není zájem, Malý tím pádem mele nesmysly, nabídneme raději až tři nezávislé FTP účty v ceně, co tam máme dál?

Hosting pro rok 2012

Jsem přesvědčen, že je spousta lidí, kteří teď provozují nějaké VPS a podobné, ačkoli by jim stačil sdílený hosting s moderními parametry, hodnými roku 2012. Neříkám, milí hostéři, že máte svou standardní nabídku zahodit – pro ni zákazníci stále jsou. Chci říct, že i pro sdílený hosting je obrovský prostor na trhu a že byste mohli získat nezanedbatelné procento zákazníků, které neoslovujete, a dokonce i těch, kteří od vás odcházejí, protože je vaše nabídka tuhle tlačí a támhle jim je zase volná.

Představme si takového „náročnějšího klienta“. Může to být třeba startup (takový, který není založen na nějakém programátorském nápadu, a tedy bude potřebovat jen prezentaci a prostor pro blog) – startup nebude potřebovat sto mailů. Stačí jim, řekněme, deset. Ale chce trojnásobný prostor na disku, protože tam bude mít třeba prezentace, videoreklamy, multimediální obsah webu apod. Klidně může být zákazníkem i freelancer – webdesigner. Portfolio něco zabere, když k tomu bude psát i blog, tak bude asi chtít mít i PHP a MySQL, ale stačí mu tři maily. Ve skutečnosti – jeden s aliasem. A bude chtít i další věci.

Jak by taková nabídka pro „nestandardního zákazníka“ mohla vypadat?

Za prvé: bez mailů. To, co hostingy nabízejí, je většinou nějaký SMTP/POP server a k tomu SquirrelMail nebo něco podobného. Někde nabídnou i IMAP. Sorry, ale v době hostovaných mailů typu GMail nebo Live Mail, které jsou parametry i komfortem řádově jinde a jejichž nastavení pro doménu zabere deset minut, je trošku pasé nabízet takovéhle mailové služby jakkoli náročnějšímu zákazníkovi. Navíc předpoklad, že požadovaný počet schránek roste stejně jako třeba požadovaný počet diskového prostoru je, slušně řečeno, lichá.

Za druhé: s plnými možnostmi. Netvařte se, že .htaccess, mod_rewrite nebo vypnutý safe mód je nějaký nadstandard. Mít ze sto jedenácti nabídek na PHP sdílený hosting (via Hostingy.cz) pětapadesát s možností „lze vypnout safe_mode“ je alarmující. I kdyby těch zbývajících 56 vůbec safe_mode nemělo, pořád je 55 nabídek, kde se vůbec o safe_mode hovoří, příliš. V roce 2012, s PHP verze 5.3, prostě už nemá safe_mode na hostingu co dělat.

Za třetí: s plnými informacemi. Vyvěste někde phpinfo(). Měla by to být samozřejmost, ne nějaká obskurní informace, zaházená na osmé stránce FAQ. Dejte to ke stránce s balíčky. Běžnému zákazníkovi to moc neřekne, ale pro lehce náročnějšího to je conditio sine qua non.

Za čtvrté: SQLite. Mnoho aplikací lze pořešit nad touto poměrně nenáročnou databází.

Za páté: FTP je mrtvé, lásko. Je mrtvé. Nechte si ho tam, pokud vám připadá, že zákazníci v ČR nic jiného používat nebudou, udělejte ho ale aspoň šifrované. Hlavně ale nabídněte jakoukoli jinou metodu uploadu aplikací – od GITu či Mercurialu až po balíčkovací nástroje.


Autor: Miramax Films

Butch vysvětluje Fabienne, že FTP je mrtvé…

Za šesté: další jazyky potěší. Umíte nabídnout i spouštění skriptů v Pythonu (a správně to nastavit)? Dejte ho tam. Moc se to nepotluče, a někdy se to může někomu hodit.

Za sedmé: SSH! Netvrďte, že „to nejde“ a že „to je nebezpečné“. Jde a není. Jiní to jinde dokázali, takže když tohle říkáte, říkáte vlastně: Nejsme schopni to nastavit (nebo hůř: kašleme na vás, za tuhle práci nám nestojíte!). Ušetřete za webového správce souborů; náročnější zákazník se s ním stejně nebude učit pracovat, hlavně pokud ho napsal váš programátor před šesti lety a od té doby „všem stačil“. Dejte SSH, umožněte spustit tar, curl, wget, dejte tam vim nebo nano, bzip, gzip, a hlavně: Nechtějte za to příplatek!

Za osmé: PHP ve verzi 5.2 a 5.3. Ne, verze 4.x nebo 5.1 neexistují. Náročnější zákazník si s sebou nepřitáhne skripty z roku 2004, které tehdy přepsali do PHP 4

A jako bonus: zkuste někdo nabídnout kombinaci „datový prostor a HTTP(S) server“. Bez skriptování, bez mailů, jen (třeba) nginx a datové úložiště. Třeba giga prostoru. Je totiž velmi mnoho aplikací, které si vystačí s moderním HTML5 a client-side skriptováním. (A samozřejmě nezapomeňte povolit uživatelské nastavení MIME typů – třeba manifest pro appcache.) Ocením, když si kvůli tomu nebudu muset platit deset databází, PHP a 150 mailových schránek.

Vítězem soutěže Hosting roku 2012 se stává…

Upřímně řečeno – většina z těch bodů, co jsem sepsal výše, je dnes už běžná i u lowcost sdílených hostingů typu Hostmonster či HostGator, kde za pár dolarů měsíčně dostanete (skoro) vše. Problémem je leckdy nedostatečná rychlost – ne nutně přímo těch hostingů, ale spojení přes oceán kamsi do serverovny v Kukuřičné Lhotě nějakou tu režii má.

Nemluvím ani o specializovaných službách, jako jsou Heroku, PHPFog a podobné. Uživatelům (právě té lehce náročnější klientele) nabízí věci, co ocení, a nezatěžují je, s prominutím, balastem.

Při procházení nabídky českých hostingů (čestnou výjimku tvoří nadšenecké projekty a malé hostingy, které nabízejí nadstandardní přístup k zákazníkům a plnění i poměrně neobvyklých požadavků) je to ale většinou stále stejná nuda, nuda, šeď, šeď. Smutný je taky pohled třeba na různá srovnávání parametrů hostingů – výše uvedené parametry se tam nevyskytují, zato si můžeme zjistit, že nabízejí „MySQL 4 i MySQL 5“. 

A upřímně – jestli ještě někdy uvidím soutěž o nejlepší hosting, kde vyhraje „vyvážená  nabídka diskové kapacity a mailových schránek spolu s nadstandardem v podobě CRONu a SFTP“ a podobná nesmyslná kritéria, tak se na slavnostním vyhlášení postavím doprostřed sálu a budu nahlas křičet a nepřestanu, dokud mě nevyvedou!

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
126 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Q

Vazeny pane Maly,
kdyz tak dobre vite jak na to a ze je to jiste velmi dobry business, drzim vasemu budoucimu projektu – dokonalemu hostingu – palce a tesim se, ze se stanu take jeho spokojenym zakaznikem.
Je vazne s podivem, ze takovych schopnych vizionaru v CR neni vice.

_pepak

Zastáváte také názor, že chuť jídla mohou posuzovat jen profesionální kuchaři a zábavnost filmů režiséři, nebo se to týká jen hostingů? Podle mě pan Malý velmi přesně vyjádřil to, co i mě na české nabídce webhostingu vadí. (Na argument, že si můžu zařídit VPS, říkám, že nemůžu, protože a) to neumím nastavit, b) to neumím udržovat, a c) nemám čas ani chuť to udržovat.)

Zbynek Muzikar

A co si svuj idealni hosting udelat sam? VPS existuji uz predkonfigurovana, a neni zrovna tezke zmenit nejake parametr v php.ini, doinstalovat konkretni aplikaci atd. Ja jsem si takhle objednal predpripravene VPS od http://www.vas-hosting.cz .. cekal tam na me LAMP s minimalistickou administraci a po jednom apt-get install prikazu jsem mel presne co jsem chtel… A argument se spravou? Za drobny baksis mam kazde 3 mesice vse zaktualizovane (vcetne jadra OS).

Dan7

Aktualizace jednou za 3 mesice je rozhodne genialni napad.

Stejne zajimave jsou hostingy, co nabizi instalaci redakcniho systemu jednim kliknutim. Akorat ze instalace zaplat do nej stejnym zpusobem nejak nejsou k mani.

Fit

Proč myslíte? Když si takhle nainstaluji na jedno kliknutí třeba WordPress, tak pak si ty automatické aktualizace vždycky odkliknu už v administraci redakčního systému :).

Martin Kalenda

jako PR hezky, nicméně pekaře může dělat taky každý – stejně tak zubaře. Návodů a skript je na to na internetu hodně.

Rdm

i to VPS vyžaduje nějaké znalosti konfigurace, které nemá každý vývojář.

BlackRider

Predpokladal bych, ze jak se pouziva Google, patri ke znalostem kazdeho vyvojare…

Pavel Šimerda

Já mám za to, že kolega použil slovo vývojář jako jistý druh nadsázky.

Pavel Šimerda

„Zastáváte také názor, že chuť jídla mohou posuzovat jen profesionální kuchaři a zábavnost filmů režiséři, nebo se to týká jen hostingů?“

Špatná otázka.

Martinovy články čtu rád, ale tady se podle mě netrefil, protože webhosting podle jeho představ je víceméně neprodejný, přesněji řečeno má stejnou šanci vydělat jako každý druhý webhosting, zato náklady jsou vyšší.

„Na argument, že si můžu zařídit VPS, říkám, že nemůžu“

Ale to je bohapustá lež:

„a) to neumím nastavit“

Zaplatíte max. dvě hodiny práce šikovného admina (nebo pět hodin práce méně šikovného, cenově to nejspíš vyjde na stejno). Jednorázové náklady.

„b) to neumím udržovat“

Někteří moji zákazníci, ti nenároční, mají servery, na které jsem rok nesáhl (probíhají automatické bezpečnostní aktualizace systému, webové aplikace udržují jiní).

Je dobré vybrat operační systém s dlouhodobou podporou bezpečnostních aktualizací, případně udělat novou instalaci, když je systém několik let zastaralý a nové verze aplikace vyžadují novější verze interpretu, databáze a knihoven.

„c) nemám čas ani chuť to udržovat“

Viz (b).

hobr

„webhosting podle jeho představ je víceméně neprodejný“

Pane Šimerdo, osobně hostuji na Hostmonsteru, právě kvůli tomu co p. Malý píše a to proto, že nic takového u nás nikdo nenabízí. A pokud ano, tak za řádově vyšší cenu. A vím o desítkách českých lidí, kteří na službách typu Hostmonster, či Hostgator hostují. A podívejte se, kolik mají klientů! Pořád budete tvrdit, že ja takový produkt neprodejný? ;)

František Kučera

Od těch desítek lidí vybereš tisícikoruny ročně. A to je objem peněz, za které uspořádáš jednu dvě firemní porady* – ale ne objem peněz, za které bys mohl implementovat řešení, které by konkurovalo velkým zahraničním webhostingům (ti mají oproti tobě velké úspory z rozsahu).

Je to otázka investic, podnikatelské intuice, otázka, zda chci být technologicky na špičce, nebo zda vydělám víc, když budu nabízet „dostatečně dobrou“ službu pro průměrné zákazníky, kterých je nejvíc. Že si někdo honí v diskusích triko, jak by to dělal líp a jak jsou ti webhostéři nemožní… to není argument. V podstatě jediný platný argument v této diskusi je, když sám takovou službu vybuduji a pak řeknu, kolik jsem investoval a kolik mi to přineslo zákazníků a zisku – bez toho je to jen mlácení prázdné slámy.

Za sebe můžu říct, že mě tenhle trh neláká a nevěřím mu natolik, abych do takové nabídky/investice šel. Rád to přenechám jiným.

*) kde si hezky popovídáme o tom, jaké že služby bychom to mohli nabízet, ale nejde to považovat ani za analýzu budoucího řešení – ta se musí teprve udělat a bude stát další peníze.

Pavel Šimerda

Lépe bych to nenapsal.

Pavel Šimerda

„Pořád budete tvrdit, že ja takový produkt neprodejný? ;)“

Oproti obyčejnému webhostingu? Samozřejmě.

Oproti virtuálním serverům? Samozřejmě.

Já neříkám, že na takto vylepšeném webhostingu nejde postavit živobytí několika málo jednotlivců. Tím slovem „víceméně“, které jsi vynechal, jsem měl namysli, že takový produkt nebude lépe prodejný než obyčejný webhosting či VPS.

Nejlepší způsob, jak vydělávat na webhostingu, je vydělávat na neznalosti, tedy prodat za tisíc měsíčně něco, co mě nestojí žádnou práci, a permanentně přesvědčovat zákazníky, že provozovat VPS je složité a drahé. Něco jako Microsoft a TCO Linuxu.

Neumím si představit, že by si Martin (typický příklad zákazníka se zájmem o tuto službu) nemohl dovolit používat právě VPS přednastavené například právě poskytovatelem.

A pokud nebude s hostingem na 100% spokojený, tak si podle mě VPS stejně nakonec pořídí.

František Kučera

A v čem je problém si zaplatit někoho, kdo to bude dělat za tebe?

_pepak

To mi připadá, jako kdybych se Dopravních podniků zeptal, jestli by nešlo platit za lístky kartou, a jejich mluvčí mi odpověděl, ať si koupím auto. No ano, šlo by to, problém by to vyřešilo…

František Kučera

Jde o to, že takový zákazník musí být dostatečně náročný na to, aby mu nestačil „běžný český hosting“ a zároveň dostatečně málo náročný (nebo chudý) na to, aby si nechtěl provozovat vlastní VPS (resp. platit někoho na její správu).

A kolik takových zákazníků je? Jak velká je to cílová skupina? Já sám to nevím – ale předpokládám, že by to mohli vědět ti poskytovatelé webhostingu, kteří pro tyto lidi nenabízejí služby (zřejmě proto, že jim to přijde jako moc malá cílová skupina a moc velké náklady).

Třeba se to časem změní, třeba klesnou náklady, nebo se někdo rozhodne investovat a nabídnout službu i pro Slovensko, Polsko… a to už bude dost velký trh na to, aby se mu ta investice vyplatila… Ale zatím je praxe taková, jaká je.

Xerces

Právě že to nikdo neví dokud to nenabídnou :-) Takže přestat dělat průzkumy a vrhnout se do realizace. Autor článku tu situaci popsal perfektně. Já už ani o hostingu neuvažuju a řeším vše přes VPS.

Pavel Šimerda

„Takže přestat dělat průzkumy a vrhnout se do realizace.“

Jasně, ať se někdo, kdo má peníze na sociální experimenty, vrhne do realizace :). Ale zdá se, že ani ty jejich zákazníkem nebudeš.

Pavel Šimerda

„To mi připadá, jako kdybych se Dopravních podniků zeptal, jestli by nešlo platit za lístky kartou, a jejich mluvčí mi odpověděl, ať si koupím auto. No ano, šlo by to, problém by to vyřešilo…“

Ustupuju. Máš pravdu, že pro tebe VPS není vhodné řešení. Doporučuju používat banán, protože kdybys náhodou zapomněl webovou adresu, tak ji časem potkáš na nějaké reklamě.

Fapoleon

Okolo prevádzky hostingu som sa istú dobu motal a ako limitujúci faktor na SK/CZ trhu by som videl to, že za tých 50 až 100 korún mesačne sa nikomu nechce robiť tie extra kroky, o ktorých píšete. Adminovanie a support každej neštandardnej veci (Python, Ruby, Perl, Postgres, …) niečo stojí, aj keby som zanedbal počiatočné náklady (správne nainštalovať, nastaviť, otestovať izoláciu jednotlivých používateľov, prispôsobiť systémy, administračné prostredie – len to blbé štandardné PHP, MySQL a maily nám zabralo mesiace práce). Keď sa to má rozrátať na 20 klientov, tak cena výjde príliš vysoko a tí klienti si potom radšej kúpia virtuál a nejak si to tam patlajú sami.

Cx

To si jen stezujete na svoji neschopnost udelat system tak, aby sel rozsirit o dalsi sluzby. Uz druhy rok provozujeme maly hosting, ktery ma velmi blizko k tomu, co je popsane v clanku a nikdy jsme nemeli problem nekomu vyhovet v necem, co je pro vas nestandardni (opravdu postgres?). V okamziku kdy date SSH, vam 80 % „nestandardnich“ pozadavku odpadne. Uzivatele nemaji radi virtualy, maji radi funkcni sluzby, ktere jedou hned, ktere je neomezuji. Maji radi GIT/SVN/Mercurial a prvotridni podporu Pythonu. Pokud mate malo penez, reknete si vic a uctujte jen to, co vam prinasi naklady. Uzivatele jsou ochotni platit vic nez tu vasi stovku, staci jim jen ukazat, ze jim za to neco date a na podpore je neposlete do..

_pepak

Mohu se zeptat na adresu hostingu? Pár specializovaných požadavků bych měl, možná ne hned, jen výhledově, ale měl…

Filip Procházka

Tipoval bych to na cHost.cz? Tuhle si přišli napsat reklamu na Nette Fórum. Když jsem jim navrhl, že by bylo super, kdyby tam přidali GIT, druhý týden tam byl a to ani nejsem jejich zákazníkem :)

Cx

Klidně napište, nějak se dohodneme. http://rosti.cz/

Fapoleon

Tak to Vám prajem, aby Vám to vydržalo. Dajte vedieť kontakt – niekto, kto je ochotný vyjsť v ústrety zákazníkovi by zaujímal nielen mňa.

Inak ten Postgres tam je (lebo sme s ním vedeli robiť), ale zo stoviek domén ho používajú furt len tie naše projekty. My sme to nakoniec spravili tak, že sme pre špeciálne požiadavky spravili špeciálne servery. Píšem „my“, aj keď s tým už dávno nič nemám – veľa práce, málo peňazí, zákazníci to neocenia.

andrej

Tie virtualy su diskutabilne. Ide o to, o ktorych uzivateloch hovorime? Nemyslim si, ze by to nemali radi. Skor si myslim, ze stale panuje aj nejaka obava z toho.
Ak ide o Anicku z hornej dolnej, ktorej frajer zbucha webik a chce to niekam zavesit, tak ano. Ale ak ide o nieco serioznejsie a ponuknes sluzbu, kde na 1 klik sa ti to nainstaluje a potom si to mozes prisposobit svojim predstavam, tak sa mi to zda ako lepsia volba (napr. virtualmaster to ma pekne urobene). Nemusis sa s nikym dohadovat a cakat nanho a mozes pouzit presne to, co potrebujes.

Pavel Šimerda

Naprosto souhlasím.

Pavel Šimerda

„neštandardnej veci (Python, Ruby, Perl, Postgres, …)“

Je mi líto, ale o hosting, který neposkytne tak základní věci jako pár nejběžnějších programovacích jazyků pro web a dvě nejběžnější databáze pro web si ani neopřu kolo.

Jedna věc je vysbírávat si koncové zákazníky… ale když se mě pak ptají moji zákazníci a známí, který hosting si mají vybrat, vybírám jim něco, co budou moci používat i za rok, když třeba budou potřebovat spustit na webu aplikaci python/postgresql nebo perl/sqlite.

KapitánRUM

…právě teď migruji už dalšího zákazníka z Tojeono na VPSko od http://www.xenzone.cz , migrace není protože by zákazník potřeboval VPS, ale protože se s nimi prostě nedokázal domluvit na rozumné variantě.
V zásadě zákazníkovi vadilo přesně to, co je uvedené v článku.

A to je hosting ToJeOno ještě jeden z těch lepších.
Zákazník měl:
http://www.tojeono.cz/cs/tarify-cenik/corporate/

Tak fajn ne?
VPSka jsou dobrý ne?

dd

myslim, ze vsetko, co si popisal (okrem SSH) podporuje http://www.ElbiaHosting.sk

Pavel Šimerda

Martine, mě spíše přijdou úplně liché tvé požadavky na hosting. A to znám hosting z pohledu zákazníka, webaře i providera.

Kdysi jsme si s jedním kamarádem chtěli vytvořit „takový webhosting, se kterým bysme byli sami spokojení“, tedy v podstatě něco podobného jako tvé požadavky, plus nějaký ten Python, Ruby a podobné, Git samozřejmostí, a celé dobře zabezpečené.

Do půl roka jsme to zabalili, rád vysvětlím, proč.

1) Zabezpečení… postavit systém tak, aby si zákazníci neviděli do karet (i ho udržovat) bylo mnohem složitější než pustit kontejnerovou virtualizaci typu OpenVZ.

2) Hosting jako takový může vydělávat pouze dvěma způsoby. Jeden je mít obrovské množstvý málo platících zákazníků, druhý je mít dobře platící zákazníky.

Obrovské množství zákazníků vyžaduje spíše dobrou reklamu než dobré služby, a hodně ušetřit na straně provozu. A samozřejmě neumožnit to, že by zákazníci sdíleli prostor a používali ho pro několik domén za cenu jedné.

Malí zákazníci zase chtějí v první řadě servis, plus by docela rádi, aby fungovaly zrovna ty jejich věci. A když přidají doménu, chtějí, aby druhý den fungovala. Jestli za ní zaplatí pár peněz navíc, je jim upřímně jedno.

Webhosting je to nejlevnější, firmy nemají důvod se zabývat tím, jestli stojí stovku měsíčně nebo 800, když mnohem víc stojí člověk, který se stará o obsah toho webu, člověk, který v něm dělá úpravy, atd, atd…

Podle mě zapomínáš na to, že webhosting je business a ne exhibice toho, co vše lze udělat bez kontejnerových VPS.

3) VPS je často levnější než hosting, hlavně z důvodu, že u VPS zákazníci mnohem méně otravují bezplatnou technickou podporu. Když něco potřebují nakonfigurovat, buď si zaplatí třeba i někoho svého.

VPS je placeno od prostředků, zprovoznění webu ve VPS je otázka napsání „aptitude install apache2“, zprovoznění více webu vyžaduje poslat pár stovek někomu, kdo umí nastavit apachovské virtuály.

Webhosting je tedy jednodušší jenom zdánlivě.

4) Kontejnerové VPS (třeba OpenVZ) nemají o moc větší řežii než má samotný webhosting, a přitom mnohem jasněji definuje, co má zákazník k dispozici.

5) Služby jako virtualmaster.cz (v dalších komentářích přidejte další) nabízejí zákazníkům hotové šablony systémů.

Má otázka zní…. k čemu tedy je v roce 2012 náročnému zákazníkovi sdílený webhosting, když může být mnohem pohodlnější mít vlastního Apache a SSH přístup na roota?

Pavel Šimerda

„Proč by mnozí měli mít vlastní virtuál, kdyby jim stačil sdílený s pár vlastnostmi navíc.“

Protože jiný člověk si navymýšlí jiné požadavky než ty… a je pak mnohem jednodušší to realizovat na vyhrazeném VPS než sdíleném.

Někde výše jsem psal, jak to s tím staráním o VPS v praxi je. Podle mě je to jen FUD. Uznávám, ten FUD funguje. Mnoho lidí vyhazuje peníze za webhosting mnohem dražší než VPS včetně nákladů na jeho provoz.

Nehledě na to, že kontejnerový VPS nemusí být provozně nákladnější než zabezpečený webhosting s izolací uživatelů a garancí dostupných prostředků.

„Naprosto souhlasím, že „webhosting je business“ – je, a to, co jsem zmínil v glose, jsou možné konkurenční výhody, které může provozovatel nabídnout navíc, a tím dát impuls právě tomu svému byznysu!“

Já neříkám dát toto jako výčet různých tipů webhosterům… ale když to dáš jako článek zde, můžeš si být jistý, že přijdou lidi, kteří vědí, že o malý krůček dál už je VPS hosting, který poskytne ještě o kousek větší pohodlí,
a přitom je v celkovém pohledu cenový rozdíl bezvýznamný.

Takže mám stále ze sdělení v článku smíšené pocity, už jenom proto, že jsem se přesně těmi stejnými požadavky před několika lety zabýval.

Martin Kalenda

Zkusím odpovědět z pohledu někoho kdo má nastarostí potkávání se těchto požadavku při technickém servisu cca kilotisíců webhostingů. protože apache čistota 12MB, apache s požadavky 300-500 lidí na serveru 25-40mb. (vč php pochopitelně).

takže váš „pár drobnostní hosting navíc“ když dostane k dispozici 10gb ram (30 procent apache, 30 procent mysql, zbytek systém a I/O) tak místo 10gb/10m 600 běžících apache dostane 200 což je pod úroveň provozovatelnosti na stabilní úrovni.

Plus si tam kromě 50 potencionálních chyb (bezpečnostních) zanese manýr že zákazník č1. zchce A což je nebompatibilni z B které chce ovšem zákazník B.

Naše systémy jsou nastaveny na 85 procentní toleranci, co je v těch 15 procentech je prostě segment zákazníků který musí jinam. VPS neuživí, vserver taky ne takže nezbývá zkusit štěstí jinde — hosting pro všechny != kvalitní hosting.

Nicméně prostor vždycky je, a vždy mě u srdce zahřeje co má tržní potenciál. Obvykle je člověk přesvědčen že právě ty jeho potřeby jsou onen killer app. Nejsou nikdy to tak nebylo a snad ani nebude, hosting je dneska v počtu 10+ tisíc domén (tj normální webhostingová firma) otázka nákladů čistě na techniku, kolokaci, vývoj dohled a velmi podstatná je zákaznická podpora. Nové funkce a podobně rozmělněno v tomto počtu dávají „zanedbatelné náklady“ – lidi platí hostingovce obvykle za technickou vyspělost (dostupnost, rychlost, obnova databáze), příme investice (rychlost hw, rychlost disků, velikost a pravidelnost zálohování) dohled (akceschopnost řešit okamžitě problémy, zkušenost z důvodů že už tento problém v minulosti řešili) a ochotu se zabývát v sdíleném režimu (teď chci pomoct já příště nekdo jiný).

Při hostingu za 100 měsíčně se někkde okolo 7dmé minuty komunikace se zákazníkem od kohokoliv z adminů stává hosting „prodělečným“ a funguje jen čistý princip sdílení nákladu.

Pro příklad s technickými požadavky uvedu paralelu s výkonem. provozujeme službu (nebudu jmenovat) sdíleného webhostingu kde má KAŽDÝ zákazník garanci na systémové zdroje (cpu čas, I/O prostor) výměnou za to že je zhora omezen tím kolik smí ve své variantě vykonzumovat (a to striktně po překročení prostě do konce nulování intervalu měření prezentace nejede) a narozdíl od očekávání je mezi „selfprogramátory“ úmrtnost (tj vrácení peněz + ochod) pro neakceptaci limitů (proč u vás když jinde …) někde okolo 2-3 procent, zatímco joomlisté, drupalisté,wor­dpresisté jsou bez úprav (tj často jen změna pár parametrů) někde mezi 8-10 procenty.

V tomto mají české hostingy značnou nevýhodu, v zahraničí na vás obvykle ani nereagují a ignorují zvlášť pokud na 5USD hosting přitáhnete věc která by potřebovala 1/4 celého serveru (4core, 8gb ram aby existovalo srovnání na nějaký starší hw). U nějakého hostingu z tramtárie česi pochopí, v čechách se budou do krve hádat i když jim garantujeme vrácení 100% částky.

Přeji tedy vašemu novému podnikání hodně úspěchů. myslím že řada adminů čských hostingovek vám ráda nějakou tou korunou přispěje na provoz, někdo musí být ten kdo naprosto nesoudným lidem vysvětlí jak se věci mají – nechť to jste vy, povíme si za rok dva jestli (teoreticky) by jste změnil názor.

Práci čest !

ppp

M. Kalenda: Člověče, naučte se česky. Tohle je naprosto strašné.
A ta interpunkce – s chybějícími čárkami některé věty ztrácejí smysl.

Co je to „nastarostí“? :-)) Malá písmena na začátku věty, jednou dokonce i na začátku odstavce… Jednotka „mb“ jsou asi milibary?

Zjevně nemáte ke čtenářům tohoto fóra ani takovou minimální úctu, abyste si to po sobě přečetl. Jinak by tam těžko mohly zůstat takové perly, jako „zákazník č1.“ vs. „zákazník B“.

V průměru (a možná i bez průměrování, neměl jsem sílu ověřovat) vychází na každý řádek nejméně jedna chyba (ale zpravidla spíše několik), a to nepočítám zjevné překlepy. Opakovaně se vyskytuje krátká samohláska na konci slova namísto dlouhé. (Kdybych chtěl rozebírat konkrétně např. výše uvedeného „zákazníka č1.“, daly by se tam najít ve třech znacích tři chyby: :-)) 1. chybějící tečka za zkratkou „č.“ – číslo. 2. přebytečná tečka za jedničkou. (Jde o zákazníka číslo jedna, nikoli „číslo první“.) 3. Chybějící mezera mezi zratkou a číslicí.)

Poslední impuls, který mě přivedl k napsání této reakce, bylo „někkde okolo 7dmé minuty“. Jestliže číslici „7“ čteme „sedm“, pak tuto zrůdu je třeba číst „okolo sedmdmé“. :-)) (A to měl autor na výběr dvě možnosti správného zápisu, „okolo 7. minuty“ nebo „okolo sedmé minuty“.)

„V Čechách“ se píše s velkým „Č“. Nepíše (a neříká) se „jestli by jste změnil“, ale „jestli byste změnil“. Typografie: Před vykřičníkem nebo elipsou se nepíše mezera, naopak se mezera dělá za čárkou.

Nevím, zda patříte mezi ty „případy“, kteří odpovědí „hlavně, že si rozumíme“. Takováhle koncentrace chyb (a zvlášť např. chybějících čárek) už ale začíná být na újmu i té srozumitelnosti.

Martin Kalenda

Váženy ppp protokole. Narozdíl do Vás jsem se podepsal a představa že půjdu ke klávesnici místo dotykáče jen proto abych zde jako řada jiných tapetoval odkazy na své služby v „elegantním“ hávu tak se pletete.
Přispěl jsem svým názorem, který si ne z osobní ale čistě faktické troufnu opřít o pohled který do provozu webhostingu v ČR vidí a to čistě z technického hlediska. Právě proto považuji informační hodnotu za důležitější než typografii ke které se opravdu nedá v situaci kdy vidíte 1/3 celého příspěvku moc přihlížet.

Váš elaborát vám zabral několik minut, informační hodnota pro diskutující NULA. Můj zabral stejně informační hodnota bude zřejmě násobně vyšší už proto že jste si dal tu práci řešit přednostně formu a nikoliv obsah.

Pavel Šimerda

„Váš elaborát vám zabral několik minut, informační hodnota pro diskutující NULA. Můj zabral stejně informační hodnota bude zřejmě násobně vyšší už proto že jste si dal tu práci řešit přednostně formu a nikoliv obsah.“

Tak s tím musím naprosto souhlasit. Děkuju za velice zajímavý příspěvek, který tak nějak víceméně potvrzuje, co si o celé věci myslím, ale přidává trochu poznámek z praxe.

Lidi jako ppp, kteří onanují nad češtinou v technické diskuzi, jejíž obsah je očividně nezajímá, si dovolím s klidem ignorovat. Neřeknu mezi řečí upozornit na chyby, ale tenhle způsob mi připadá ubohý.

zippy

S panem Kalendou souhlasim. Jen bych upozornil, ze jakykoliv nasobek nuly je stale nula .)

Ohníč

Já jsem rád, že někdo na ten otřesný příspěvek upozornil. Já jsem se ho snažil přečíst celý, ale nepochpolil jsem jeho základní myšlenku. Jednou se mi zdálo, že s panem Malým spíše souhlasí, jindy že mu oponuje. Ta interpunkce tomu příspěvku opravdu chyběla (když pominu ostatní chyby). Nakonec jsem jej dočetl, ale zcela bez užitku.

Pavel Šimerda

Musím s radostí konstatovat, že pro mě bez užitku nebyl.

Shr3k

Při hostingu za 100 měsíčně se někde okolo sedmé minuty komunikace se zákazníkem od kohokoliv z adminů stává hosting „prodělečným“ – to bych extra vypíchnul.

Snake.AAS

Ne, opravdu ne… číst tohle je naprosto strašné a rád bych vzkázal všem, kteří říkají: „upřednosňuji obsah před formou“, že forma je neméně důležitá. Příspěvek nemá hlavu ani patu a pokud někdo neovládá základní principy češtiny, tak je prostě tukan…

František Kučera

Pod tohle bych se podepsal. Jenže mi přijde zvláštní, co píšeš jinde:

Je mi líto, ale o hosting, který neposkytne tak základní věci jako pár nejběžnějších programovacích jazyků pro web a dvě nejběžnější databáze pro web si ani neopřu kolo. Jedna věc je vysbírávat si koncové zákazníky… ale když se mě pak ptají moji zákazníci a známí, který hosting si mají vybrat, vybírám jim něco, co budou moci používat i za rok, když třeba budou potřebovat spustit na webu aplikaci python/postgresql nebo perl/sqlite.

V podstatě se díváš na tyhle webhostéry skrz prsty a vyčítáš jim něco, co jsi ale sám taky nedokázal poskytovat – resp. jsi zjistil, že je to prodělečné.

Chápu oba ty pohledy – jako zákazník chceš co nejlepší služby a levně a jako poskytovatel chceš nabízet jen to, co vydělává. Ale ne vždy to jde skloubit. Mě z toho proto vychází a) pro většinu běžný hosting + mírný pokrok* v mezích zákona b) VPS pro náročnější zákazníky. Cokoli mezi tím je, zdá se, poměrně špatně prodejné a špatně si na sebe vydělává (jak dokazuje i tvá zkušenost „Do půl roka jsme to zabalili“).

Osobně jsem zastánce vlastních virtuálních i fyzických serverů – webhosting jsem neměl ani nepamatuji a je mi takhle dobře :-)

*) např. by mohli konečně zahodit FTP a nabídnout SSH (pro začátek klidně osekané jen na SFTP shell), to by byl takový dobrý „mírný pokrok“ pro masový webhosting.

Pavel Šimerda

„V podstatě se díváš na tyhle webhostéry skrz prsty a vyčítáš jim něco, co jsi ale sám taky nedokázal poskytovat – resp. jsi zjistil, že je to prodělečné.“

To není pravda. Mícháš dvě věci, o kterých jsem psal, dohromady, základní požadavky (interprety, db) a rozšířené požadavky (to, o čem ve článku píše Martin). Je potřeba to rozlišovat…

Co jsem dokázal či nedokázal poskytovat taky není úplně pravda, dovol mi to uvést na pravou míru:

Já jsem všem svým stávajícím i potenciálním zákazníkům všechny potřebné služby zajistil, pouze jsem se mnoho z nich rozhodl sám neprovozovat.

A finančně se mi to vyplatilo, protože ve výsledku jsem zákazníky, kteří platili stovky až tisícovky ročně předal firmě, která ode mě za stovky na hodinu objednává údržbu těch služeb, které jsem dříve udržoval pár tisíc za rok.

Jde o to, že dotyčná firma má zákazníků mnohem více než těch pár, co jsem jim předal, a poskytuje mnohým z nich primárně jiné služby než webhosting. Ve výsledku jsou všichni spokojeni, protože firma zajišťuje lepší zákaznickou podporu než jeden člověk s hromadou práce, já mám víc peněz za práci než jsem měl od zákazníků, a oni potřebují někoho tak jako tak a jako bonus jim přináším nové zákazníky.

A je nám jedno, jestli zákazníci používají postgresql, mysql nebo sqlite, php, python nebo perl.

Pavel Šimerda

Jinak, budu za ďáblova advokáta, SFTP má oproti FTP/FTPS jednu obrovskou nevýhodu… a tou je, že nejde na firewallu rozpoznat od SSH. Takže, pokud se jednou určí bezpečností politika, že SSH port bude nedostupný, není úplně jednoduché to změnit, když si zákazníci na absenci SFTP nestěžují.

A kvůli záznamům v logu pak musíš řešit věci jako denyhosts, následně musíš řešit, když se někdo do blokace dostane omylem… prostě povolit SFTP není tak levné, jako třeba povolit SMTP submission port.

A jinak u klasického webhostingu v podstatě pro shell přístup není žádný důvod.

sopak

Presne pro nemoznost oddelit uzivatele, jsme opustili snahu o klasicky sdileny hosting a nabizime klasicky hosting, ale kazdy zakaznik ma vlastni container na OpenVZ vcetne SSH.
Sice OpenVZ nekolikanasobne zvedlo rezii na strane serveru a tudiz nas donutilo razantne rozsirit HW, ale taky nekolikanasobne snizilo problemy s izolaci a hlavne prestali jsme resit kazdodeni problemy, kdo to dnes zas schazuje ty servery (ne ze by pomoci OpenVz neslo zatopit serveru, ale aspon jde lepe zjistit o koho jde).

Cesky trh je nicmene prilis maly na to, aby jsme dokazali zaplatit dalsi kvalitni adminy, kolik by bylo potreba na vytvoreni a udrzovani dalsich buildu/konfiguraci pro mono/python atd. Mame to sice v planu, ale jde to pomaleji.

Prizpevek jsem nemyslel jako reklamu, ale pro info jedna se o http://www.savana.cz .

Zopper

Já si říkal, jestli to tu někde najdu. :D
Ale je fakt, že jsem v současné nakonec době skončil ve vašem krámě, uvidíme, jestli zůstanu i v dalších letech…

PS: už máte opravený ten registrační formulář, který blbne, pokud zvolím „bez DNS“ a nedokáže ani zobrazit správný odkaz na paypal? Ten je vážně ostuda…

Pavel Šimerda

„Sice OpenVZ nekolikanasobne zvedlo rezii na strane serveru a tudiz nas donutilo razantne rozsirit HW“

To mi přijde zvláštní…

Pokud se to prodává jako webhosting bez garance konkrétních prostředků, tak jde OpenVZ vyladit tak, že se režie v pravém smyslu sice zvýší, ale v poměru k celkové zátěži serveru jen minimálně.

Takže můj osobní odhad je, že navýšení hardwaru byla jen jedna z možností řešení a že mnoho věcí šlo vyladit i v software.

„Cesky trh je nicmene prilis maly na to, aby jsme dokazali zaplatit dalsi kvalitni adminy, kolik by bylo potreba na vytvoreni a udrzovani dalsich buildu/konfiguraci pro mono/python atd. Mame to sice v planu, ale jde to pomaleji.“

Mno, zrovna Python by měl jít zvládnout bez dalšího buildu, přidáním podpory do toho základního, práce na chvilku. Mono neumím.

ppp

sopak:
Ach jo…
„Schazuje“ je od slova „schodit“, tedy to má něco s chozením? :-)) Vždycky jsem si myslel, že je to od „házet“, tedy správně „shodit“, „shazovat“.

A opět čárky mezi větami v souvětích, někde chybí, někde přebývá (to zase tam, kde nejde o oddělení věty). „Aby jsme dokázali“ se česky řekne „abychom dokázali“.

Pokud se jedná o „přízpěvek“, chybí mi tu zvukový soubor, abych si ten zpěv poslechl. :-)))

Pavel Šimerda

Tak tohle je hodně zlý. Hádal bych to na nějakou psychiatrickou poruchu v souvislosti s vyhozením z učitelské pozice na některé ze základních škol.

ppp

K věci, Šimerdo, k věci.
Útočit „ad hominem“ umí každej v.l, když mu dojdou argumenty. Nebo spíš když žádné neměl… :-(

tom

on neutoci on jen diagnostikuje! A spravne.

PS: je mi jedno kolik tu mam hrubek chybejicich carek atd., ale pevne verim ze se ti nic nestane, ze nedostanes zachvat!

ppp

Když myslíte…
(Ovšem je třeba mít na paměti, že myslet znamená h…. vědět, což se v tomto Vašem případě dokonale potvrzuje…)

Pavel Šimerda

Svůj názor už jsem napsal.

Snake.AAS

Pořád je to lepší, než psát jako, s prominutím, dement. (Teď nemyslím konkrétně Vás)

Pavel Šimerda

Podle mě je dementní to, jak se projevuje ppp. Přijde do diskuze, nepřinese ani střípek nové informace, jenom někomu soustavně nadává a shazuje ho za pravopis. Já mít takové potřeby, tak si jdu hodit mašli.

Tak jen bacha, abys nesklouznul k tomu stejnému.

Forma je sice důležitá, ale bez obsahu je jaksi prázdná. Takže kdo je bez viny (ať už na formě či obsahu), ať první hodí kamenem.

František Kučera

Celkově k článku: argumenty to jsou rozumné, což o to. Taky si myslím, že FTP je ostuda a SSH by měla být nutnost.

Ale např. podpora dalších skriptovacích jazyků je diskutabilní – podporovat na profesionální úrovni něco, co použije jeden zákazník za rok se prostě nevyplatí (resp. on nám tolik za to nezaplatí), takže bohužel. Leda že bychom se chtěli stylizovat do pozice technologického vůdce, který umí všechno, a dotovat tyhle nepoužívané služby ze svého, abychom vypadali dobře – ano, je to cesta, ale ne pro každého – určitě ne pro běžný masový webhosting.

Dále si nemyslím, že by většina webhostérů v ČR byli hlupáci (někteří ano, ale většina ne), takže sledují poptávku. Jako zákazníci máme takový webhosting, jaký si zasloužíme, je to jako s demokracií :-) Provozovatel webhostingu váží náklady a přínosy a jestli se mu zavedení nějaké technologie nebo tarifu nevyplatí, tak ho prostě zavádět nebude – přestože na něj technologicky zdatní uživatelé budou koukat skrz prsty.

Ten úžasný skvělý hosting popisovaný v článku by byl jistě fajn, ale je otázka pro koho. Na jednu stranu to musí být náročnější zákazník, kterému nestačí „běžná česká konfekce“ a na druhou stranu není schopný si provozovat vlastní VPS (nebo není zase tak náročný, aby si platil někoho na její správu). A kámen úrazu bude možná v tom, že tahle skupina zákazníků není (alespoň v ČR) dostatečně velká, aby pro ni vznikla odpovídající nabídka.

Další věc je marketing a psychologie – hodně zákazníků má problém s rozhodováním. Jestliže mu dáme na výběr tři tarify a jemu stačí na jeden kliknout, zaplatit a má hotovo, může to být obchodně úspěšnější, než když ho postavíme před parametrizovatelné řešení (které ve výsledku znamená desítky nebo stovky variant), případně mu tam vrazíme složitou rovnici/kalkulačku, kde si má spočítat, kolik měsíčně zaplatí, na základě toho, kolik proběhlo HTTP požadavků a kolik gigabajtů se přeneslo.

Čelo

Ač se s vámi občas neshodnu :), tak poslední odstavec jste trefil přesně. Myslím, že hostingy, které to mají vyřešené dobře se i u nás najdou (i když jsou třeba ze Slovenska ;) )

Jan.Forman

Zatím ale ještě fungujou, až budou nabízet kde co, tak už budou fungovat jen občas :-)
V jednom kuse se v tom bude přehrabovat nějakej hacker a služby se budou každou chvíli „otáčet“.

5o

Na slovenskom ani ceskom hostingu nefungujem uz vyse 3 roky a hostgator si nemozem vynachvalit. Za 80 eur rocne mam vsetko co potrebujem, PHP, RoR, SSH, GIT. Mam tam vlastny git server (iba pre mna). Domen kolko chcem (procesy vytazujem tak na stvrtku az polku). CPanel je neskutocny je tam aj co nepotrebujem. Koli supportu ich niekedy nemusim kontaktovat ani cely rok, a pomozu aj s cim nemusia. Maju live chat a kto vie AJ nema problem, riesia veci do par hodin. Jedine s cim mozem na SR zrovnat je Websupport. OK odozva je o 150ms vacsia do USA no stroje (na zdielanom) tam maju az tri krat rychlejsie (mam to testnute). Tuna sa snazia vsetkych tlacit do virtualu no je to zbytocna rezia pokial nechcete memcache alebo nieco viac. A ked som vo firmach (malickych) kde som pracoval o tom vravel, tak jedine cim mi argumentovali je ze ako sa pojdu hadat do ameriky ked sa nieco stane. HAHAHA…. cista sedlac

Osviceny zakaznik

kdyz odstranis radek (cti radeji jako pseudo kod :)):
if(ini_get(sa­fe_mode)) echo CHYBA
tak ti to u dobrych hostingu bude fungovat a opravdu to nepotrebujes

tam kde se rozdava SSH bych si poridil hosting jen na hrani, seriozni/firem­ni/eshop bych tam nedal

Na svem VPS mam spoustu veci navic, ale zrovna PHP si nastavuji stejne restriktivne jako na sdilenem hostingu a vim proc

obecne me neomezene veci spise odrazuji, protoze neomezene disky,ram,vypocetni vykon neexistuje, admin si to ohlida ale kdyz tam ma zakaznik moznost si naklikat co chce aniz by vedel jak velke ma server rezervy….

mimochodem k tomu „multihostingu“, ze sveho virtualu wgetem stahnu 100K soubor za jednotky setin sekundy, vygeneroval jsem si tam 5000 dalsich jednoduchych virtualhostu a udelal graceful a zaroven dal stahovat znova ten soubor, rychlost odezvy okolo 2 sekund, bez tech 5000 vhostu, je stahnuti po gracefulu samozrejme podstatne rychlejsi 0.4 s (tohle nebyl zadnej seriozni benchmark, jen pokus o vysvetleni, ze tvuj vysneny hosting neni pro me)

Cx

Nešiřte prosím bludy typu „SSH = bezpečnostní díra do systému“. Pokud nemůžete dát SSH z bezpečnostních důvodů, nemáte žádnou bezpečnost. Když hoster nedá SSH, tak to může (a nemusí) znamenat, že řeší bezpečnost nějakým pochybným způsobem, třeba na úrovni PHP. *BSD/Linux a možná i ta Windows mají dostatek nástrojů k tomu, aby si uživatelé nelezli do zelí a není u toho potřeba kryplit podporu skriptování ani nabízené služby.

cHost.cz

Dobrý den,

přesně s těmito názory, že SSH či povolení exec() z PHP se rovná díře do systému jsme se setkali a nebyli jsme s to nikomu vysvětlit, že to není pravda. Pokud byste měl zaručený recept jak obecně uznávané mýty vyvrátit, budeme za něj rádi.

Cx

Tak Linux/*BSD jsou multiuživatelské operační systémy a jsou tedy připraveny na to, že na nich bude více uživatelů, kteří si nebudou moct navzájem škodit. Stačí jen využít toho, co operační systém nabízí a nedrbat se levou nohou za pravým uchem. Mýty o tom, že SSH je díra do systému, jsou založeny na špatném přístupu k hostování. Ono je levné nasadit apache s mod_php a nahodit na server 1000 domén. 1000*100 Kč na jeden stroj není vůbec špatné. Že jsou ale skripty spouštěny pod jedním uživatelem, to už nikoho nebere a takový hoster vkládá veškerou bezpečnost do rukou PHP a jeho pseudobezpečnos­tních mechanizmů, které drží skripty nad daty daného webu.

Stačí si přečíst tuto diskusi a člověk si udělá obraz o stavu českého hostingu. Někteří vyvíjejí měsíce administraci a pak ji ani nemohou rozšířit o nové funkce, protože by to byla práce navíc. Jiní propagují VPS a v jedné větě napíšou, že apt-get install apache2 pro web stačí. To se pak nemůžeme divit, že polovinu domén složí kolemjdoucí slowloris. Kdybych měl hodnotit podle svých zkušeností, tak SSH přístup na dobře nakonfigurovaném serveru je menší „díra“ než apache s mod_php.

Martin Kalenda

Tak tvrdit že SBO přístup na hostingu nefunguje mi přijde dost odvážné. Tudíž každá schovaná změna = přínos k lepšímu.

Jsem zastáncem funkcionalistické linie, tj chce zákazník SSH dostaneho na jiném serveru s namapovaným FS a považuji to za vyřízené.

S VPS máte pochopitelně pravdu, provozovat konkurenceschopný (technicky i funkčně) vyžaduje desetitisíce člověkohodin vlastního vývoje na to žádne apt-get „know-how“ nefunguje.

Pavel Šimerda

Tak to nevím, jestli vám někdo odsud může pomoci. Zavedené mýty se vyvracejí velmi těžko a jako poskytovatel služby zákazníkovi často nevysvětlíte téměř nic, protože už z definice lžete (protože jste ten, kdo potřebuje něco prodat).

A druhá věc je, že to za různých okolností být díra do systému může. Jediný lék na to je (kontejnerová) virtualizace, kdy zákazník má pocit, že ten server je jeho (a pocit je to, na čem záleží). Tam je zas problém vyvrátit mýtus, že používat VPS je složitější.

Dobře na to funguje podrobně rozepsané FAQ, případně s odkazy na další zdroje.

Osviceny zakaznik

Jestli chcete vedet kdo tady siri bludy, tak si znova prectete ten radek o SSH a hned potom to jak jste si ho vylozil. „Bezpecnostni dira“ urcite neni synonymum k zadnemu slov co jsem pouzil.

Pavel Šimerda

S křížkem po funuse. Pokud jsi nechtěl vyvolat dojem, že považuješ SSH za bezpečností díru, měl jsi ve větě uvést, proč ti tedy SSH přístup vadí. Takhle je tvůj útok na Cx dost chabý.

Teď už to uvádět nemusíš, protože ti to stejně nikdo nežere.

Zopper

Já bych zase nedal firemní hosting na něco, kde nemám šifrovaný přístup aspoň přes ftps, když už ne ssh.

K vašemu „testu“ – ten server má pořád jednu fyzickou síťovku a jeden kabel, kterým musí protéct pořád stejně dat, ať tam těch deset webů je v deseti VPS, nebo multihostingu. Takhle se navíc spotřebuje pár procent výkonu na režii samotných VPS, přičemž ten výkon mohl být klidně použitý na obsloužení pár dalších requestů navíc.

Výhoda VPS je spíš v jednodušší detekci problematického zákazníka a jistějším zabezpečení (i administrátor může udělat chybu…)

Safemode – citace z php.net:

Warning
This feature has been DEPRECATED as of PHP 5.3.0. Relying on this feature is highly discouraged.

Osviceny zakaznik

s sifrovanim souhlas, take preferuji sftp pred vsim ostatnim

s tim testem jsme se asi nepochopili, me nezajimal prutok dat sitovkou ani jsem nesrovnaval VPS a normalni server, jen jsem naznacoval jak apache bude zvladat hosting, kde by si kazdy mohl dat kolik chce domen.

to je tim ze se snazim, psat pokud mocno co nejstrucnejsi komentare :)
neobhajoval jsem safe_mode jen jse uvedl nejcastejsi duvod (kdyz uz zadny takovy autor nenapsal) proc nekdo chce vypnout safe_mode

Pavel Šimerda

„tam kde se rozdava SSH bych si poridil hosting jen na hrani, seriozni/firem­ni/eshop bych tam nedal“

Jasně, a tam kde se prodává pivo, bych šel chlastat a ne na oběd :).

Já bych radši bral hosting s SSH, protože bych měl větší důvěru v to, že berou bezpečnost vážně. Musejí, protože s SSH se umí dívat do systému každá lama. Zatímco kde ho nemají, tak lze sice předstírat, že PHP nemá do systému úplně stejný přístup, ale jen předstírat.

Mám rád lidi, kteří berou bezpečnost jako úlitbu bohům, tedy splněním několika základních pouček, které si někde přečetli. Díky takovým „expertům“ je pak člověk s mozkem a znalostmi o to více ceněný.

cHost.cz

Dobrý den,

u nás na cHost.cz webhostingu jsme se vydali cestou v článku zmiňovanou. Parametry valné většiny dnešních webhostingů se za posledních několik let téměř nezměnily, a to nás mrzí, ale zároveň víme, že někdo cestu kupředu razit musí. Zároveň chceme nabízet to, po čem zákazníci touží. Takže pokud máte nějaký nápad, co bychom mohli vylepšit, tak sem s ním.

Pavel Šimerda

Doražte na nějakou linuxovou konferenci. Tam dostanete nejvíc tipů večer u piva a možná i nějakého zákazníka :).

Jirka

Ja mam VPS a jsem spokojen. Do normalniho hostingu bych nesel, potrebuji pristup do DB i zvenci a to umozni malokdo.

3. 12. 2011 10:41 redakčně upravil Martin Malý, důvod: Odstraněn affiliate odkaz
cHost.cz

Dobrý den,

škoda že u článku točícího se kolem SDÍLENÉHO webhostingu propagujete pomocí affiliate odkazu zcela odlišný produkt – VPS.

Jirka

Jsem spokojeny zakaznik, proto to delam. Jinak bych to nedelal. V diskuzi je i zminka o VPS, proto ten odkaz. Pro bezne pouziti je ten jejich hosting fajn. Nedavno uvedli i variantu No limit extra, kde dostanete lepsi parametry nez u bezneho hostingu. Maji i vice domen. Na druhou stranu podporovana je pouze MySQL.

Pavel Šimerda

Tak to nevadí, ona zas ta diskuze není tak úplně určená k lovení odkazů, ale… kupodivu… k diskuzi. Pokud tu ten odkaz vadí, budeš se muset obejít bez něj :).

volani.webnode.cz

Já s tím nesouhlasím :)
Názorový kodex to podle mne nesplňuje, protože se jedná o vyžádanou reklamu :D

Příspěvek nesmí obsahovat prokazatelně protiprávní obsah (odkazy na warez, navádění k třídní, náboženské nebo národnostní nesnášenlivosti apod.)
Příspěvek neobsahuje spam (nevyžádané reklamní sdělení a odkazy)
Příspěvek neobsahuje vulgarity.

Ale uznávám že nejsem v této věci nezaujatý, protože můj odkaz tu smazali jako prvnímu..

volani.webnode.cz

Tedy splňuje v tom smyslu, že ho to neporušuje :D

Pavel Šimerda

Tedy odkaž, kde root žádá o komentářový SPAM!

Michal Wiglasz

Přemýšlím, proč je SSH tak velká bezpečnostní díra… Na informatikách dostávají SSH na školní servery prváci spolu s heslem do ISu a ničemu to nevadí.

Joudenix

Podle mého názoru v současnosti mezi nejlepší webhosting patří OVH.cz.

http://www.ovh.cz/webhosting/webhosting_pro_100gb_traffic_neomezeny_technicky_list.xml

Bruce

A poskytujú ako jediný na svete PHP 6 :)) To mi tam trocha strelilo do očí :)

Joudenix

Tak mě to praštilo do očí. Nemusíte brát všechno vážně.

Suxxor

… a stále hledám dvojsmysl.

mamlasek

Kolik diskutujicich si polozilo otazku, co bylo drive: masivni podpora PHP a nebo masivni poptavka po PHP?

Pred par lety jsem prozival krizi s PHP – vyvoj stagnoval a proti jinym jazykum to bylo uz spis takove srandovni. A najit hosting s podporou jineho jazyka bylo (a stale je) nemozne. (Nastesti je dnes PHP jinde! (hostingy ale porad tam, kde byly))

Ptam se tedy, je „obliba“ PHP v tom, ze je to jednoduchy skriptovaci jazyk, a nebo proto, ze zakaznik stejne jinou volbu nema. A kdyz by moznost pouzivat Python/Ruby/… vznikla, asi malokdo by zahodil stavajici aplikaci v PHP a prepsal ji do sveho oblibeneho jazyka… ze? Ale nekde/nekdy se zacit musi.

S clanekm souhlasim, a nesouhlasivym remcalkum bych zopakoval otazku: jakto ze to v zahranici funguje? Proc si cesi plati hostingy u zahranicnich spolecnosti? – Snad proto ze si vymysli blbosti?

Jan.Forman

„Proc si cesi plati hostingy u zahranicnich spolecnosti? – Snad proto ze si vymysli blbosti?“
— jo můžu potvrdit že mnohdy si lidi vymýšlí příšerný blbosti, aby pak mohli několik let něco restartovat :-)
Stejně tak jako někoho napadne používat .NET u webových aplikací které jsou naprosto primitivní a ještě vám v klidu vykládá jak je to děsně super.

Nasazování JAVA aplikací (který kolikrát skoro nic nedělaj – ale režie na provoz je pomálu jak při výpočtu exploze jaderný bomby) :-) atd atd.

Vono to PHP i když je to taky bastl je kolikrát ještě zlatý :-)))
Navíc je to jen jazyk a argumentovat tím že v jiných jazycích to programátora omezuje aby nedělal prasárny je mimo. Když je „prasák“ udělá to stejně, kolikrát ještě hůř :-)

Dle mého názoru člověk se specifickými požadavky má mít vlastní VPS.
Ať si tam lepí co chce. Sdílený hosting by měl být co nejjednodušší.

Pavel Šimerda

„Dle mého názoru člověk se specifickými požadavky má mít vlastní VPS.
Ať si tam lepí co chce. Sdílený hosting by měl být co nejjednodušší.“

Zajímavé je, že jsem došel ke stejnému názoru, ale až v době, kdy jsem na linuxu začal takový ošperkovaný hosting vytvářet.

František Kučera

To je přece přirozené :-) Jako zákazník webhostingu totiž chceš „jen tuhle drobnost“ a absolutně nechápeš, proč ti ten ošklivý poskytovatel nechce vyjít vstříc („určitě to bude jeho leností a neschopností“). Ale když jsi sám v roli poskytovatele, tak si uvědomíš, co je za tím práce, že každá legrace něco stojí a že některé požadavky jdou proti sobě.

Pavel Šimerda

Nojo, ale nějakou chvíli jsem se pak cítil jako blbec :). Což je mimochodem taky přirozené.

Jan.Forman

Hlavně taky jde o stabilitu a bezpečnost, což je přímo proti požadavku nabízet „všechno“

Pavel Šimerda

Můj osobní dojem, který jsem za ty roky získal je, že PHP získalo oblibu tím, že jako první (či jedno z prvních) cpe kousíčky zdrojáků přímo do webové stránky.

Je to sice IMO právě ta největší prasárna na PHP, když se větší kusy kódu „vecpávají“ do webových stránek, a má to za následek i různé praktické problémy a neflexibilitu. Ale budí to dojem, že se člověk naučí HTML a opíše pár php příkazů a má hotovo.

Následně člověk zjistí, že je to stejně úplně k ničemu, ale protože kus PHP už umí, a jeho hosting to umožňuje, tak je přirozené se učit další možnosti ve stejném jazyce. To se člověk naučí víc příkazů, podmínky, cykly, časem možná i něco objektového. A postupem času začne v PHP psát velké věci.

Psaní velkých webových aplikací v PHP na mě působí podobně jako psaní účetního systému v Excelu. Jde to. Může to fungovat. Může z toho být i docela slušná aplikace. Ale pořád tak nějak cítím, že to není úplně ono.

Ono když si navymýšlíš hromadu věcí, tak je fakt nejjednodušší pořídit si virtuál a pustit pár fufníků někomu, kdo to umí nastavit.

alancox

Ale houby.

Je to proto, že všem připadalo príma psát obslužné skripty do Apache v C/C++/shellu přes CGI a lidi, kteří to museli dělat z nějaého pro mě neznámého důvodu se na to netvářili šťastně, tedy s jedinou výjimkou komunity lidí okolo diskusního fóra nejdrsněji masochosticky zaměřených sexuálních praktik.

Microsoft má občas dobré nápady a přinesl ASP skripty. Tím si mnoho lidí (tehdy) oddechlo, jediným problémem byla cena řešení. PHP tento koncept přineslo jako open řešení.

Ostatně zkuste si napsat e-shop jako sadu CGI skriptů v C a pak to zkuste v PHP a pochopíte proč se PHP rozšířilo. Že časem později na to bylo naroubováno řada jiných jazyků, ale už s křížkem po funuse je druhá věc.

McFly

„ultrahypersuper (10 databází, neomezeně prostoru, pokud to bude do 10 GB, a mailů tolik, kolik se jich vejde do 5 GB).“

+1

Jan Pobořil

Co říkáte na WebCloud? Nabízí tohle všechno a účtování za spotřebované zdroje. Na dotaz mi potvrdili, že by tam šel nainstalovat i Aegir pro správu Drupal instalací. A to jde na málokterém sdíleném hostingu.

Pavel Šimerda

Bavíme se opět o nějaké formě VPS?

Jan Pobořil

Naoko prodávájí běžný sdílený hosting (LAMP + Python a další), ale po dotazech vyplynulo, že to je nějaká virtualizace na úrovni OS. Z pohledu klienta mám SSH přístup, kde si mohu dělat v podstatě cokoliv v rámci svého user-space. Kokrétně GIT tam prý nemají (na podnět o tom uvažují), ale není problém si jej tam doinstalovat sám. Stejně tak není problém individuální konfigurace čehokoliv.

Svobodou je to blízké VPS, ale starat se musíte jen o to, co si tam sám dáte. Simpatické jsou také „nekonečné“ parametry ve stylu cloudu. Jen mi tam chybí něco jako S3.

Cohen

To jsou mi novinky. Jenže problém je někde jinde. Poskytovatelů hostingu je tu už tolik, že jde v reálu o komoditu. Štěstí mají ti hosteři, kteří mají starší zákazníky, co platí nesmyslné ceny za staré programy, které obvykle ani nepotřebují. Nebo se podaří nováčky v segmentu ulovit na registraci domény a poté překvapenému zákazníkovi, který zjistí, že k té doméně ještě něco potřebuje, prodat něco navíc. To si ale může dovolit dejme tomu jen pár největších hosterů.

Realitou ale zůstává to, že v tomto segmentu je na našem trhu moc hráčů a nikdo, kdo má rozum, do toho velké peníze investovat nebude. Takže pan Malý sice pláče hezky, ale úplně zbytečně.

Jediným rozumným řešením jsou „cloud“ služby. Ve skutečnosti nikdo úplně neví co si pod tím představit, protože standard neexistuje. Tj. například automatická tvorba VPS na míru s trochou „cloud“ marketingové omáčky se myslím bude prodávat dobře a v závěru poskytne za podobné finance více muziky.

Osobně jsem nikdy nechápal, jak je možné, že je spousta lidí ochotna dát na sdílený hosting poměrně důležité weby. Například eshop, na němž stojí existence celé firmy a který přináší stovky objednávek měsíčně. U sdíleného hostingu je většinou bezpečnost na minimální úrovni, nikdy nevím kde narazím na výkonové hrdlo, nebo kdo celý server zahltím apod. Vždy mě pak pobaví rozčílené příspěvky v diskuzích, kde někdo píše, jak ho webhoster připravuje o milióny na zisku. Je to šetření na nepravém místě a na sdílený hosting patři projekty typu osobní galerie, blog nebo statické stránky zájmových sdružení. Webhosting je už několik let mrtvá záležitost.

Rdm

České hostingy pohltila cenová válka a tak nemají čas a chuť nabízet širší škálu služeb než kterou nabízí. Jediné s čím dokáží „bojovat“ je neustálé navyšování prostoru, ale moc nevěřím tomu, že by bylo nějaké významné procento zákazníků, kteří opravdu ty gigabajty dat potřebují.

Když si pak pročítám ty komentáře tak mne mrzí a nebo spíše děsí, že naši milí hostéři hledají pořád argumenty proč to nejde, než aby hledali způsob jakým by to mohlo jít.

VPS, které tu místo „pořádného“ hostingu nabízíte je fakt zcela mimo. Jsem právě ten zákazník, který na českém trhu nemá moc možností kam se uchýlit a protože konfiguraci serveru nerozumím, tak ani VPS není nic pro mne. Ty hlášky, jako že si můžu někoho zaplatit, aby to nakonfiguroval „vždyť je to jednorázová věc“, jsou nesmysl. Co když se něco pokazí nebo bude potřeba něco dodat? Kdo to udělá? To, abych si toho člověka držel „na stálo“ a doufal, že když ho bude potřeba, tak bude po ruce.
To samozřejmě nemluvíme o tom, že ani nejsem se svými znalosti schopen říci, jaký VPS budu potřebovat? Kolik RAM? Jaký procesor?

Prostě buď se hostéři zamyslí a něco s tím udělají nebo budou i nadále přicházet o část klientů, kteří budou raději utíkat „za kopečky“ k hostérům, kteří místo vymýšlení nesmyslů v diskuzích něco dělají a své služby dál rozvíjejí.

volani.webnode.cz

A co tohle?: (affiliate odkaz na Wedos, redakčně odstraněno)

Pravda z toho co je v článku to neumí:
SSH
skriptovací jazyky
subversion (prý možná v budoucnu..) – zatím FTPS a WebFTP.
SQLite tam také není.

Ale jinak to myslím splňuje všechno co by si autor přál (balíčky, multihosting, vypnutý safe_mode, info a phpinfo se snad dá najít rychle, Verze PHP: 5.3.6, htaccess, cena a limity na prostor a přenesená data..)

5. 12. 2011 13:54 redakčně upravil Martin Malý, důvod: Odstraněn affiliate odkaz
Rdm

asi nechápete jak jsou ty 4 věci, které wedos nesplňuje pro autora důležité

František Kučera

A ty zase nechápeš, že autor komentáře sem potřeboval nacpat svůj odkaz (a na textu příspěvku vlastně vůbec nezáleží).

Rdm

ale chápu, že jde o SPAM, ale nechtěl jsem vířit vody, že naši hostéři umí především spamovat ;)

volani.webnode.cz

:D
Já nic z toho co to neumí nepotřebuji a doménu jsem si tam koupil sám, protože nevím kde je levnější :)

A k námitce že je to obyčejný webhosting? Tak o čem je ten článek? O neobyčejném hostingu?
Multihosting to je a něco z toho co bylo v článku to splňuje a něco ne. Dal jsem si práci a vypsal to :)
Jestli víte o lepším českém hostingu (který splňuje více požadavků z článku) tak mu klidně udělejte reklamu (ať za provizí nebo ne).
Já o ničem lepším českém nevím :)
Tak jasný že záleží na požadavcích atd. a zdejší čtenářstvo nebude mít „běžné“ nároky..

Také je zvláštní že reklamní banery, kontextová reklama, reklama v rádiu nikomu nevadí (asi už je to běžné), ale když někdo reaguje na konkrétní něčí požadavky a zároveň udělá reklamu, která je tedy více cílená a přímo reaguje tak je to špatné :)
Dřív to bylo naopak lidé dělali reklamu dobrým produktům na svoje jméno (byť muj nick je pseudoannonymní a vypadá jako adresa tak ho používám dlouho a často) a masová anonymní reklama běžná nebyla.. :)
Jen mi to připadá paradoxní, že člověk nemůže dělat reklamu na něco o čem si myslí že to je dobré a souvisí to s tématem… A naopak když někdo dělá reklamu ve velkém a je tedy velká šance že se s produktem či službou neztotožňuje tak je to OK :D
Uznávám že pak může být problém odlišit co člověk píše sám za sebe a co jen kvůli reklamě. U tě „běžné“ reklamy (bilbordy, televize, rádio, plakáty) je naopak skoro jistota, že to nemyslí upřímně a snaží se jen vydělat :)

František Kučera

Ad „Jestli víte o lepším českém hostingu … tak mu klidně udělejte reklamu“

Klenot, Savana, Roští. Nejsem jejich zákazníkem, ani s nimi nemám nic společného, ale kdybych hledal webhosting (v současnosti jsem sám sobě webhostérem), tak tyhle vypadají nejsympatičtěji.

Ad „Jen mi to připadá paradoxní, že člověk nemůže dělat reklamu na něco o čem si myslí že to je dobré a souvisí to s tématem…“

Tím, že vložíš „affilate“ odkaz, snižuješ váhu svého tvrzení – není z toho totiž poznat, zda jim děláš reklamu kvůli tomu, že jsi spokojený, nebo kvůli případné provizi.

volani.webnode.cz

„Tím, že vložíš „affilate“ odkaz, snižuješ váhu svého tvrzení“
Oki, to beru, a nic nenamítám (to už je každého věc jak si to přebere).

Ale mě ty odkazy odstranili, ale reklama je tu dál :)

Tak když jim vadí reklama, ať to smažou úplně né?
Nemám rád když mi někdo upravuje text který jsem napsal bez mého souhlasu.. :)

volani.webnode.cz

Tak záleží kdo co porovnává..
Mě ceny nepřijdou zajímavé (mají to tam drahé).

Pavel Šimerda

Mě obecně ceny hostingu nejsou zajímavé, ve srovnání se vším ostatním co business potřebuje, je vždy skoro zadarmo.

Rdm

Ano, ten článek je o neobyčejném hostingu. O hostingu, který v ČR neexistuje příp. jen v ojedinělých případech. Drtivá většina českých hostingů se však drží v zajetých kolejích a výrazně nijak nevybočuje. A wedos mezi takovéto hostingy patří. Nebo v čem se od ostatních liší? Snad jen v té jejich otravné marketingové masáži…

Jinak už z první vaší věty je jasné, že vás na hostingu nezajímají služby, ale v prvé řadě cena, takže je jasné, že nechápete, že má někdo i jiné potřeby a požadavky a věřte tomu nebo ne, dokonce je ochoten i za ně zaplatit několikanásobně více než platíte vy.

Co se týče té reklamy, tak ve vašem případě šlo jednoznačně o spam:
1) odkaz obsahoval affiliate kód
2) i když se dá z článku chápat, že autor chce, aby mu v komentářích někdo napsal odkaz na hosting, tak by to měl být odkaz na hosting, který všechny požadované vlastnosti z článku má (nebo alespoň většinu)

PS. a bannery, kontextová reklama atp. lidem vadí, ale na rozdíl od té vaší, je tato reklama všude jasně označená jako reklama…

volani.webnode.cz

Služba na kterou jsme odkazoval obsahuje i VPS.
Píšete, že smím odkazovat jen na službu která splňuje nějakou kritiku z článku?
Proč? Jak jste na to přišel? Já jsem v tom komentáři psal sám co to neumí, byl jsem myslím kritický a objektivní, nepsal jsem tam nic co by byla lež a nebo emotivní manipulace (což často reklamy bývají).

Když by v URL kód nebyl a a těžil jsme z šíření reklamy jiným způsobem (třeba jen tím že bych dělal reklamu značce a měl bych ve firmě akcie nebo tak něco, tak by to nevadilo?
Co je špatného dělat reklamu na produkt o kterém nepíšu lživě a o kterým si myslím že je dobrý na místě kde se daný druh služby diskutuje?
Diskuze tu snad není jen od toho aby se na všechny svorně nadávalo a psalo se jak je svět špatný (teda z této diskuze mám dojem že ano).

Myslím si že je v ČR málo lidí, ochotný si připlatit za to co jste psal, že se nikomu nevyplatí takovou věc dělat „průzkum jsem nedělal, dost možná se plet“. Pro ty kterým nedělá problém si připlatit je tu produkt VPS..

Jak by jste si představoval abych příště komentáře kde dělám reklamu označoval? A kde je přesně hranice toho co je to reklama?
Když budu psát na linuxovém portále o linuxové distribuci, budu to mít také označovat jako reklamu?

Když budu někdo psát na seznamce o svých úžasných kvalitách tak by to asi také měl označit za reklamu ne? :)

Spam je nevyžádána pošta.. Co určuje že je nevyžádaná?

Možná to vidím jinak než někteří zdejší diskutéři a hlavně admini kteří tu mají moc. Od teď už sem pravděpodobně komentáře psát nebudu a všichni budou patrně spokojeni.

Rdm

Článek je imho o sdíleném hostingu. VPS je již něco jiného, něco co vyžaduje „vyšší“ znalosti, které ne každý má.

Komentáře nejsou reklamní prostor, ale diskuze ke konkrétnímu tématu. V takovém případě je možné dát odkaz, který však musí s tématem souviset a to ten váš nebyl. Wedos neumí většinu z těch diskutovaných věcí a o VPS nebyla řeč.

Když něco lidem nenabídnete, tak z toho opravdu nezjistíte, jestli o to mají zájem.

Označovat nic nemusíte, protože jak píši výše, do žádné diskuze reklama nepatří, pokud není „přímo tématem vyžádána“.

Ale hlavně, vy jste nedal přímý odkaz, ale schoval jste jej za zkracovač, čímž jste de facto „donutil“ kliknout, aby člověk zjistil o čem to píšete. Kdybyste dal odkaz přímo, tak by z něj hned lidi věděli, že odkazuje na něco co nesplňuje potřebné požadavky.

volani.webnode.cz

Celý spor je o to, jestli to souvisí s tématem příspěvku?
Já tvrdím že ano vy že ne a motá se to ohledně toho co ten hosting splňuje.
Píšete že byl problém v tom že nebylo jasné hned co to splňuje? Já sem to tam ale napsal! (krom té podpory https, kterou jsem tam nedal úmyslně).
Zkracovač jsme použil ze dvou důvodů. Aby byl text kratší a druhak proto že vím jak někteří lidí nemají rádi (řekl bych snad že jsou i alergičtí) když někdo jiný si vydělává peníze (spíše drobné) touto formou :)
Ale proč se tu pořád dohaduji? Stejně tenhle spor nemůžu vyhrát..

uznávám že máte nárok si jako zákazník vymýšlet cokoliv :)

Já bych raději aby hosting nabídl třeba XMPP účet na jejich serveru pod mou zakoupenou doménou :)
Což jde u hosting90 neboli hosting-zdarma.cz . Dřív to bylo lepší, protože to šlo i u levnějších variant.
-Šmajra néé, další reklama, půjdu do pekla :D

či to jde udělat u googlu (divný na ten se reklama dělat může a nikomu to nepřijde :P).

Nox

A i HTTPS chybí, ale radši je to jen hluboko dole jako poznámka pod čarou. A ani v dohledné době nebude, přes četné žádosti. Zvláštní

Pavel Šimerda

Chápu to tak, že je to naprosto obyčejný webhosting, který nemá s obsahem článku nic společného?

Maras

Se divim, ze tu jeste nikdo nezminil angelhosting?! Nekolik let jsem hostoval u HM, ale nakonec po par problemech jsem si rekl a dost, a hledal jsem kam. Nechtel jsem ale primarne VPS, HM me rozmlsal a ja se prece nechci adminovanim zabyvat.

Takze jsem zvazoval hostgator, bluehost, wedos, savanu, onebit (tam jsem nakonec jeden web presunul) dokonce i active24, ale nabidka i ceny sileny, nic garantovaneho, sama omezeni typu pocty procesu, pripojeni do db, velikost db, o moznosti instalace napr. memcache nemluve…

Nakonec jsem cirou nahodou narazil na angelhosting, zkusil jsem si to nanecisto a uz jsem u nich zustal, pomer cena/vykon zatim bezkonkurencni. Administrace trivialni pres webove rozhrani, konfigurace stroje bez problemu, ssl na vyzadani obratem, zatim je to asi to nejlepsi, co se mi povedlo v hostingovych vodach ulovit. Nevim jak to delaji, na cem to bezi, vlastne me to ani nezajima…

blazinek

A mame tu dalsi test webhostingu diamantovyhos­ting.cz. Asi bude zase top diamantovy hosting 2012!!

quido

Ahoj,
všiml jsem si,že hodně webhostérů používá pro izolaci zákazníků různé formy skrytých virtuálů atd. Předpokládám ,že každý virtuál musí mít veřejnou IPv4,že? Jak to ti webhostéří dělají ,že se jim to vyplatí? A kde berou další IPčka?
Může mi to někdo objasnit ,už louho mí to vrtá hlavou :-)
quido

František Kučera

Nevím, jak to má který webhosting implementované, ale obecně:

nemusí mít veřejnou IPv4, stačí neveřejná nebo třeba IPv6 adresa a před to postavit reverzní proxy. Je to sice jeden článek navíc, ale zase to umožňuje rozkládat zátěž mezi víc „aplikačních serverů“ a řešit i výpadky – v podstatě stačí, že běží ty reverzní proxy, diskové pole a databáze – a ty servery s Apachema, interprety všech možných jazyků (PHP, Python, Perl…) můžou klidně vypadávat a zase se nahazovat a celkem se nic neděje (ztratí se aktuální požadavek nebo relace, ale toho si hodně uživatelů ani nevšimne, web normálně funguje).

quido

aha ,zajímavé,to mě nenapadlo…a co třeba ftp(s) přístup a https?
quido

Pavel Šimerda

To je tím, že je jejich provideři neokrádají zdaleka tolik jako okrádají koncové zákazníky.

jakub

Nechápu odkud a kam tento článek vede. Ve věci webhostingu jsem uživatel.

Proč tu tento webhosting nikdo nenabízí, když je po něm taková poptávka a evidentně není tak složité jej rentabilně nabízet?

PS: osobně tyto požadavky na webhosting nemám, ale tak budu věřit tomu, že to jsou věci běžně požadované …

jurecka.t

zdravim,

dle vlastnich 5 letych zkusenosti,

navrhuji isol.cz nebo forpsi (zdarmakdo chce co nejlevnejsi ale pomalejsi a bez garanci)

cesky hosting taky dobry, jen jsem prestashop presouval na rychlejsi isol,

dostupnost potrebuji vsude min 99,5%, takze tak i vybiram,

t.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.