Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Recenze: Joomla! – podrobný průvodce tvorbou a správou webů

Recenze: Joomla! – podrobný průvodce tvorbou a správou webů

Články Různé

V nabídce vydavatelství Computer Press se objevují poslední dobou knihy, věnované redakčním systémům, poměrně pravidelně. Po Drupalu se své příručky dočkala i Joomla! Podívejme se společně na to, co se z ní kdo může naučit, v čem mu dokáže tato kniha pomoci a kde může být komu průvodcem.

Joomla! patří (spolu s Drupalem a WordPressem) jednoznačně do trojice nejznámějších a nejpropracova­nějších systémů správy obsahu (CMS) – minimálně mezi těmi, co jsou dostupné jako open source. Na jejich vývoji (a na vývoji doplňků především) se podílí obrovská komunita lidí, jsou široce nasazovány i na firemní weby a umožňují vytvořit profesionální dílo v krátkém čase a bez přehnaných nákladů. Na druhou stranu vyžaduje jejich nasazení, jako u každého systému, poučeného správce, který ví, jak jej nastavit a kam sáhnout.

Kniha Joomla! – podrobný průvodce tvorbou a správou webů si klade nelehký úkol seznámit čtenáře se všemi možnými aspekty tvorby webu pomocí CMS Joomla!, a nutno říct hned úvodem, že si bere příliš velké sousto a místy s ním svádí urputný boj. Pojďme se ale podívat podrobněji na obsah.

V úvodní kapitole je představena Joomla!, její historie a její schopnosti, jsou popsány různé metody správy obsahu a vysvětleno fungování webových CMS. Druhá kapitola, věnovaná „nastavení Joomly během 20 minut“, je už poněkud problematičtější a ukazuje se na ní problém, který se pak táhne celým zbytkem knihy, a tím je nevyváženost výkladu. Ale k němu se ještě vrátíme.

V dalších kapitolách je postupně probráno podrobnější nastavení systému, vkládání obsahu, administrace, vytváření šablon a rozšiřování pomocí modulů, komponent a plug-inů. Následují kapitoly, které probírají některé pokročilé funkce vyšší úrovně, jako např. nástroje pro práci s webovými komunitami, se statistikami, nastavení fotogalerie, e-shopu, správné použití funkcí pro SEO, a knihu uzavírá kapitola o tvorbě rozšíření.

Kniha představuje první ucelený zdroj informací o CMS Joomla! v českém jazyce na našem knižním trhu. Škoda jen že nebylo možné z licenčních důvodů vypustit některé pasáže, zejména ty věnované nastavení hostingu GoDaddy, nebo je nahradit nějakou vhodnou obdobou pro české poměry (přeci jen je rozhraní GoDaddy poměrně specifické oproti CPanelu či Plesku, a u jiných hostingů jsou tak tyto informace poněkud nepoužitelné).

O korekci a pomoc při překladu se zasloužila komunita českých uživatelů Joomly, což knize určitě prospělo. Na druhou stranu nemohu sdílet nadšení českých Joomlistů z toho, že konečně vyšla kniha o jejich oblíbeném CMS, protože – bráno pohledem člověka zvenčí – má při všech pozitivech jeden výrazný a zásadní nedostatek.

Kolísavá úroveň obtížnosti výkladu

Musím se přiznat, že jsem ke knize přistupoval jako člověk, který má poměrně bohaté zkušenosti s různými CMS, ovšem Joomlu! nikdy nepoužil. Předpokládám, že instalace Joomly a její nastavení by pro mne nebylo obtížné, a od knihy jsem čekal (krom nezbytných informací o instalaci a správě) především představení nejrůznějších modulů, praktické příklady nastavení v případových studiích a vypíchnutí některých zajímavostí či tipů, na které bych přišel třeba až z diskusí nebo při hledání řešení nějakého konkrétního problému. Nemohu říct, že bych takové informace v knize nenašel vůbec, ale byly porůznu roztroušené v textu a jejich získávání bylo podobné rýžování zlata. Kniha nabízí místo koncepčně uceleného textu spíš nevyvážený mix informací.

Například hned ve zmiňované druhé kapitole autor nejprve instruuje: pro stažení instalačního souboru jděte na stránku joomla.org, kde klepněte na odkaz Download. Toto vysvětlení doplní ilustračním obrázkem přes půl strany, kde je screenshot stránky Joomla.org s popiskem „Klepnutím na odkaz Download Joomla! se přesunete na seznam souborů ke stažení“ (smysl tohoto screenshotu mi uniká – kdyby na něm byl alespoň šipkou zvýrazněn onen odkaz, měl by opodstatnění). Zbytek téže stránky zabírá screenshot onoho seznamu souborů ke stažení, informace o tom, že pokud používáte Linux, měli byste místo .zip stáhnout .tar.gz, a pokyn „Klepněte na požadovaný odkaz a uložte soubor na váš lokální disk“. Výklad je tedy na úrovni textu pro, diplomaticky řečeno, velmi nepoučeného uživatele, kterému je potřeba vysvětlit, že má kliknout na Download a uložit soubor na disk.

Což by nebyl problém, pokud by si kniha konzistentně udržovala stále tutéž úroveň – jenže pak by na stránce 400 dospěla zhruba někam ke změnám šablony. Takže autor zrychlí a sdělí čtenáři, že si máte soubory rozbalit pomocí 7Zipu nebo WinZipu („soubory extrahujete z archivu jednoduchým přetažením“) a nahrát je přes FTP na hosting („stáhněte si a nainstalujte FileZillu“). A pak opět zvolní a na šesti stránkách, hojně prokládaných screenshoty, popíše, jak nastavit hosting GoDaddy pro použití s Joomlou. Pak použijeme instalačního průvodce, a to tím, že – opět volně cituji – otevřeme webový prohlížeč a zadáme URL, na které se nachází soubory systému Joomla. Např. pro web s názvem „priklad“ by to mohla být adresa URL: http://www.exam­ple.cz/index.php. Začátečníka, kterému je potřeba vysvětlit, jak má stáhnout soubor a jak má (klikáním!) nastavit parametry hostingu, takové tvrzení určitě zmate (a zmatení dokoná screenshot o pár stránek dál, kde je adresa http://localhost/...).

Bohužel si kniha podobně rozkolísanou úroveń zachovává i v dalších kapitolách, takže nepřekvapí, když např. desátá kapitola o fotogalerii začne podkapitolou „Instalace serveru FTP v Linuxu“ (kde se doporučují příkazy jako chkconfig --list | grep ftpd a sysv-rc-conf on), a zbytek kapitoly je opět pojmut stylem „klepněte na ikonu A (+screenshot), klepněte na ikonu B (+screenshot) a otevře se strom s nabídkou (+screenshot stromu)“. Tady lze být oprávněně na pochybách o tom, jestli (a pro koho) takové informace mají smysl. Na hostingu je nastavení FTP serveru věcí admina, a ten tyto informace zná (a rozhodně je nebude hledat v knize o Joomle). Správce redakčního systému by zase neměl mít vůbec právo takové příkazy vykonávat, natož na nějakém hostingu – tak je na místě otázka, proč vůbec v knize jsou?

Obávám se, že rozkolísanost úrovně výkladu, kde na jedné straně kniha popisuje každé kliknutí, a na straně druhé sype z rukávu linuxová zaklínadla, je důsledkem v úvodu zmíněného širokého tematického rozkročení, zaměřeného na co nejširší spektrum čtenářů. V tomto případě by zúžení záběru na specifičtější znalostní skupinu jednoznačně prospělo. Umožnilo by z knihy vypustit extrémy – vysvětlování, že se stahuje kliknutím na Download na jedné straně a pokyny ke spuštění vsftpd na straně druhé – a nezatěžovat tak čtenáře balastem.

Informace

Samotné informace v knize lze rozdělit do dvou druhů. Jednak to jsou praktické všeobecné informace typu „jak vybrat vhodný hosting“, „jaké jsou nástroje pro sledování statistik“, „čím navrhnout šablonu“, „kde stáhnu moduly“ či „proč je dobré mít komunitu, jaké metody k tomu použít, jak jsou náročné na údržbu a jaká je jejich návratnost“. Tyto informace jsou vždy nejprve podány obecně a pak zasazeny do kontextu Joomly, a představují asi to nejcennější, co jsem v knize pro sebe nalezl.

Druhý typ tvoří většinu knihy, a lze ho přirovnat k přepsaným manuálům a souborům README a INSTALL, hojně ilustrovaným, ovšem často „manuálově“ zpracovaným. Téměř vše, téměř každá volba je popsána. Někdy formou srozumitelného výkladu, ale často jen uniformním způsobem: Screenshot stránky, popis jednotlivých voleb a věta či dvě o tom, k čemu daná volba slouží. Namátkou: „Část Parametry – Pokročilé obsahuje následující možnosti: Zobrazit titulek – skryje nebo naopak zobrazí titulek článku, …“ Místy tak má při čtení knihy čtenář dojem, že listuje přeloženou nápovědou k modulům. Někdy čtenář hledá právě tohle, ale tím spíš by autor měl takové pasáže, srovnatelné s referenční příručkou, vyčlenit do samostatného oddílu a nepřecházet z výkladu do helpu a zase zpět. Použitelnosti knihy to rozhodně neprospělo, škoda.

Překlad

Překlad bych označil za velmi slušný. Nenarazil jsem při čtení na nějaké do očí bijící jazykové hrůzy a anglicismy (pomíjím, už bohužel zdomácnělé, nadužívání přivlastňovacích zájmen). Na druhou stranu bych se přimlouval u editorů CPressu za připuštění slova „klik, kliknout, kliknutí“ do českých knih – používá se dlouho, je široce srozumitelné, lze jej ohýbat a ani jazykovědci proti jeho použití nic nenamítají, proto je mi trošku nepříjemné, jak jej knihy (včetně této) opomíjejí a nahrazují „klepáním“ a „poklepáváním“.

Knize se nevyhly drobné lapsy jako pleonasmus (systém CMS), překlepy (úroky z peněž, zpráv zobrazovaných ve Upozorněních) či věci ztracené v překladu („Pathway: zobrazuje cestu administrátora“ – při nejlepší vůli nevím co si pod tím představit). Není to naštěstí na překážku plynulosti čtení ani pochopení textu.

Pokud si ke knize sedne středně pokročilý uživatel a bude balastní informace o tom, jak stahovat soubory a nastavovat FTP server, vypouštět, získá v ní poměrně slušného průvodce instalací a správou, kombinovaného s referenční příručkou.

Shrnutí

Knihu asi neocení ten, kdo by hledal podrobnější technické informace o zákulisí Joomly či o tom, jak se píšou moduly, plug-iny či šablony (těmto oblastem se kniha věnuje jen velmi letmo). Rovněž bych ji nedoporučoval úplným začátečníkům jako první „knihu o tvorbě webu“ – mnohé informace jsou sice podány formou pro začátečníky uchopitelnou, ale leckdy není dopovězen některý detail, či je naopak zmíněno něco, co začátečníka zmate.

Kdo tedy knihu Joomla! – podrobný průvodce tvorbou a správou webů ocení? Především lidé, co s Joomlou začínají pracovat nebo už nějaký čas pracují – těm nabídne přehled po možnostech rozšíření tohoto CMS a nastavení těchto doplňků spolu s velkým množstvím odkazů a tipů, a to formou, která se místy blíží referenční příručce (a místy formátu Začínáme s počítačem). Rozhodně bych ji doporučil ke čtení tomu, kdo už má nějakou zkušenost se správou webu a chce začít používat a spravovat Joomlu. Kniha takovému uživateli pomůže získat přehled o možnostech a schopnostech Joomly a urychlí tak seznamování s tímto komplexním systémem.

Ovšem pro obě cílové skupiny je na místě dodat důrazné upozornění: berte knihu s vědomím, že některé informace nikdy nevyužijete, a některé budou až trapně banální. Mezi nimi ale naleznete na jednom místě poměrně praktické informace pro každodenní správu CMS i pro nějaké hlubší zamyšlení nad dalším rozvojem vlastního webu. 

Ke knize je přiloženo CD s instalací systému Joomla 1.5, se zdrojovými kódy k příkladům z knihy a s dalším relevantním obsahem, jako jsou moduly, komponenty, plug.iny a šablony.

Joomla! – podrobný průvodce tvorbou a správou webů

Název:

Joomla! – podrobný průvodce tvorbou a správou webů

Autor:

Dan Rahmel

Nakladatel:

Computer Press

Datum vydání:

2010

Počet stran:

384

Typ vazby:

brožovaná

ISBN:

978–80–251–2714–8

Web:

Joomla! – podrobný průvodce tvorbou a správou webů

Běžná cena:

497 Kč

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.