Přejít k navigační liště

Zdroják » PR Články » Představujeme Devel.cz 2.0

Představujeme Devel.cz 2.0

Články PR Články

Vývojářská komunita Devel.cz má ode dneška nové funkce. V článku představím personalizovaný newsfeed, detailnější rubriky, asymetrické sledování, přihlášení bez sociálních sítí a sjednocení user interface.

Nálepky:

Devel.cz je web pro vývojáře, který byl naostro spuštěn letos 17. dubna. Za poslední půlrok jeho návštěvnost vyrostla na průměrných 2000 návštěv týdně a v červenci jsme pořádali konferenci Devel.cz pro přibližně 160 českých vývojářů, kde vystoupil Jakub Vrána, David Grudl, Dušan Janovský a další. Po půlroce fungování Devel.cz chceme web posunout dál, udělat ho uživatelsky přívětivější, přehlednější a praktičtější.

Novinka první: Sledování místo přátelení

Devel.cz od začátku podporoval budování specializované sociální sítě. Na začátku byla stavěná po vzoru Facebooku, tedy vazby byly symetrické (když se s někým přátelíte, přátelí se i on s vámi). Nyní to měníme na asymetrické vazby ve stylu Twitteru (někoho sledujete, ale on nemusí sledovat vás).

Zdá se nám to pro tenhle typ komunity vhodnější – nějaký vývojář vás zaujme svými názory a rádi si přečtete jeho odpovědi, ale to nemusí nutně znamenat, že se s ním chcete přátelit (nebo jinými slovy: že vy chcete číst jeho názory nemusí nutně znamenat, že on má číst názory vaše).

Zároveň zjednodušujeme způsob přidávání – před každým uživatelským jménem je hvězdička, kterou stačí zakliknout a daného uživatele tím začínáte sledovat.

Na profilu každého uživatele nyní také zobrazujeme jeho poslední otázky, odpovědi a komentáře.

Novinka druhá: Detailnější rubriky a jejich sledování

Na začátku jsme měli jen 7 rubrik. Ale tím, jak se komunita rozrůstá, tak jsme zavedli rubriky detailnější, je jich nyní 19. Jsou zejména podle jazyků – tedy můžete si navolit, že vás zajímá PHP, ale ne Java (či naopak).

A stejně jako u lidí, i u rubrik se sledování nastavuje zaškrtnutím hvězdičky před názvem rubriky. Tuhle změnu jsme nasadili už 19. září.

Novinka třetí: Newsfeed

Když je nyní možné sledovat kromě otázek i lidi a rubriky, kde se ty sledované informace objeví? Ano, správně, nevymýšleli jsme kolo a použili další z osvědčených principů ze sociálních sítí: newsfeed. V levém sloupci se tedy nyní zobrazují:

  • nové odpovědi u vámi sledovaných otázek
  • nové otázky ve vámi sledovaných rubrikách
  • nové otázky a odpovědi od vámi sledovaných lidí
    Máte tedy všechny informace, které vás zajímají, na jednom místě.

S tím souvisí i posunutí Článků na stránce níž. Když jsem Devel.cz začínal navrhovat, tak jsme ještě nevydávali Zdroják.cz, a tak jsem chtěl, aby Devel.cz i informoval o nových článcích zajímavých pro vývojáře. Od dubna se ale Devel.cz Lab s.r.o. stal oficiálním vydavatelem Zdrojáku, tak je trochu zbytečné, abychom na Devel.cz dublovali to, co stejně Zdroják.cz dělá lépe – proto nyní posouváme důraz víc na Otázky&Odpovědi a směrem od Článků.

Novinka čtvrtá: Přihlášení i bez sociálních sítí

Devel.cz je od začátku uzavřená síť, přístupná jen pod přihlášením. Ale chtěli jsme uživatelům ulehčit registraci, tak bylo přihlášení realizováno přes LinkedIn, Google účet nebo Twitter (měl jsem dojem, že aspoň jednu z těchhle služeb používá každý vývojář). Ale podle nářků v diskuzích se zdá, že ne každý se chce přes sociální sítě přihlašovat (ačkoliv jsme nikdy nepožadovali žádná práva kromě samotné autentizace). Abychom těmhle uživatelům vyšli vstříc, tak opět uvolňujeme i volný formulář pro registraci bez sociálních sítí.

Co ale zůstává stejné, je samotná nutnost se přihlásit pro používání Devel.cz. Jak jsem popisoval už dříve v diskuzi na Zdrojáku, neumíme nabídnout službu kvalitně pro nepřihlášené uživatele. Nepřihlášenému uživateli neumíme udělat personalizovaný newsfeed, sociální síť, herní prvky, hlasování ani reputaci. A než to dělat polovičatě, tak raději vůbec.

Devel.cz je služba svou koncepcí podobná jako Quora nebo Facebook, které také zpřístupňují většinu svých služeb jen pro přihlášené uživatele. Dokonce i jinak velmi otevřený Stack Exchange nenechá nepřihlášeného uživatele ani hlasovat. Nevylučuji, že v budoucnu Devel.cz otevřeme nepřihlášeným uživatelům aspoň ke čtení, ale nyní je stále jen pro přihlášené. Jsem si vědom toho, že tak bude na Devel.cz uživatelů méně, ale zatím se zdá, že kvantita byla nahrazena kvalitou (otázek a odpovědí).

Závěrem

Díky, že jste dočetli až do konce. :)

U tohohle článku na Zdrojáku jsou vypnuté komentáře – to není náš záměr (rádi si váš názor poslechneme), ale vlastnost současného redakčního systému, který pro PR články komentáře nemá.

Zpětnou vazbu nám tedy můžete psát u jednotlivých otázek:

Případně pokud se nechcete přihlašovat, tak můžete psát mně osobně mailem: http://michal.illich.cz/

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.