Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » LXJS – Lisabon Javascript 2012

LXJS – Lisabon Javascript 2012

Články Různé

Koncem minulého týdne proběhla v Lisabonu konference LXJS, neboli Lisabon Javascript. Jaká byla? A jak si stála v porovnání s podobnými akcemi u nás?

Nálepky:

Lisboa, Portugal

Konference se konala v místě jménem Mercado da Ribeira, které se nachází v historickém centru Lisabonu, jež zrovna nepatří (alespoň z mého pohledu) mezi nejkrásnější místa na světě. Kdyby Portugalci věnovali alespoň část ze svého jižanského temperamentu údržbě památek, tak by určitě bylo na co koukat. Nicméně v současné době město působí zanedbaně. Narazíte-li na nějakou památku, tak je buď téměř zdevastovaná nebo obehnaná lešením bez jakékoli známky aktivity. Napadá mě jistá podobnost s uzavřenými úseky našich dálnic á la Musíme to opravit :-( … ale nevíme kdy.

Mercado da Ribeira je v podstatě tržiště, kde se konají místní farmářské a rybářské trhy, jen s tím rozdílem, že toto místo má ještě jedno patro, jakž takž přizpůsobené konání nejrůznějších setkání. První dojmy byly tedy dosti rozporuplné, obzvláště ve chvílích, kdy otevřenými okny z přízemí zaválo aroma rybího trhu.

Pátek

Překvapila mě délka (nebo spíše stručnost) úvodní keynote. Žádné dlouhosáhlé vykecávání nebo vzájemné poplácávání se po ramenou se nekonalo. Přivítání, rychlé představení realizačního teamu a seznamu sponzorů, stručný nástin programu daného dne a jedeme. Ve stejném duchu se ostatně nesla celá konference, přednášky navazovaly bez jakýchkoli prostojů, kromě snad jediné výjimky nedošlo ke zpoždění programu. Žádné přetahování ani okázalé pozdní příchody ve stylu rockových hvězd.

Ale pojďme zpět k programu. Prvním řečníkem byl Seb Lee-Delisle, který představil projekt CreativeJS. Ač ze začátku trochu zápasil se stávkujícími prohlížeči a byl nucen restartovat svůj notebook, tak přinesl hned několik poutavých ukázek „kreativního kódování“ spočívajících v tvorbě nejrůznějších animací, např.http://seb.ly/demos/MMOs­teroids.html.

Po něm následovali dva řečníci s navzájem podobnými, resp. navazujícími tématy a to – JS databases. Max Ogden představil hned několik NoSQL databází, např. LevelDB, IndexedDB, PlumbDB a další., po něm následoval Dale Harvey, který se zabývá vývojem PouchDB, což je implementace CouchDB v prohlížeči a jež nalézá uplatnění především v offline verzích mobilních aplikací.

Owen Barnes přišel s první přednáškou na téma realtime webových aplikací, kterých bylo na programu hned několik. Představil projekt SocketStream, což je modulární framework pro Node.js umožňující rychlý vývoj realtime aplikací. Samozřejmostí je podpora různých transportních vrstev (SocketIO, SockJS, …), templatovacích enginů (Hogan, Jade, CoffeeKup, …), client-side modulů, jak je známe z prostředí Node.js, mobilních zařízení atd. Popisovat celý framework by bylo na celou řadu článků, pro více info navštivte oficiální web: http://www.socketstream.org.

Tonis Tiigi představil toolbox Styler, na kterém sám pracuje. V kostce jde o nástroj umožňující propojení nástroje typu Firebug s filesystemem. Změna ve Firebugu je promítne do příslušného souboru a opačně – změna v nějakém souvisejícím souboru se ihned promítne v prohlížeči i bez reloadu stránky (obdoba LiveReload). Toolbox je možné použít dvěma způsoby: buď jako inline JS, který vložíte do stránky nebo jako rozšíření prohlížeče, k dispozici jsou verze: pro Firefox a Chrome.

Tím byla završena dopolední dávka přednášek a hurá na oběd! Musím říci, že oproti WebExpo byl oběd na mnohem lepší úrovni! Byl pojat klasicky jako raut, v nabídce bylo pečené hovězí ve vlastní šťávě nebo zapečené ryby, obojí vynikající a hlavně teplé. Samozřejmostí byly různé druhy salátů, mísy s ovocem a dezerty. Takto nějak si představuji oběd na konferenci za 200 EUR…

Odpolední sada začala poměrně zajímavou přednáškou Garann Means na téma: The world beyond MVC. Sympatická Texasanka nejprve shrnula přínosy a vhodná uplatnění notoricky známého architektonického návrhového vzoru Model-View-Controller aby se následně pokusila o jeho kritiku v prostředí (nejen) JavaScriptu. Jak (dle mého názoru) trefně uvedla, MVC je v této době občas až příliš veleben a násilně integrován do prostředí, kam se příliš nehodí, čímž je, vzhledem ke své event-driven povaze, i JavaScript. Základní jednotkou v JavaScriptu by neměl být objekt, ale event. Přednáška logicky neměla žádnou pointu, protože zatím není znám vhodnější architektonický vzor, který by byl vhodnější alternativou MVC pro JavaScript, určitě jde o zajímavé téma k zamyšlení.

Tématu návrhových vzorů se víceméně věnoval i další řečník, jehož jméno jsem si bohužel nepoznamenal. V jeho případě šlo o téma „module pattern“, který je javascriptovým programátorům určitě znám. Představení vzoru následovalo představení několika chystaných novinek ECMAscript 6, např. import modulů.

Další řečník, kterým byl jeden z místních programátorů – Igor Soarez – otevřel téma Web Workers a paralelizace v JavaScriptu. Web Workers jsou jednou z velice zajímavých novinek HTML5 umožňující „odložení“ výpočetně náročných úloh do zvláštního vlákna, což řeší jeden v velkých problémů JS – blokaci hlavního exekučního vlákna. Toto téma určitě stojí za to, doporučuji si o něm něco nalézt, na internetu je celá řada kvalitních zdrojů.

Další na programu byla spíše show než přednáška – ukázka připravovaného Firefox OS pro mobilní telefony, jehož prvního release bychom se měli dočkat na jaře 2013. Ukázky se zhostil jeden z core vývojářů, Anthony Ricaud, a ačkoli se stále omlouval, že může dojít k nečekaným chybám, vzhledem k nestabilitě stávající verze, nic takového se nestalo a veškeré ukázky, včetně instalace aplikace z Marketu proběhly bez nejmenší chybičky.

Po krátkém přestávce na kávu a občerstvení program pokračoval blokem, souhrnně pojmenovaným „realtime.js“ a všechny přednášky se točily okolo tématu realtimových aplikací v Javascriptu. Lišily se víceméně jen použitými frameworky, konkrétně se jednalo o: Socket.IO, Realtime a Engine.IO. Všechny byly vedeny řečníky, kteří jsou zároveň core vývojáři zmíněných frameworků. Pokud vás toto téma zajímá, tak určitě doporučuji shlédnout video přednášky Arnouta Kazemiera, jenž pracuje na vývoji Socket.IO, provede vás základními pojmy, které se této problematiky týkají.

Páteční den završily ještě dvě přednášky. První z nich, s názvem Observability přednesl Daniel Shaw a zaměřil se především na důležitost logování a jeho přínos pro monitoring aplikací. Druhou byla, také více show než přednáška, s názvem Harnessing Streams od Jamese Hallidaye. Lepší tečku na závěr si neumím představit! Na několika příkladech ukázal eleganci práce se streamy v Node.js. Pokud bych měl jednu přednášku celé konference vyzdvihnout jako No.1, pak by to byla právě tato! Více podobných showmanů a méně dogmatiků by zcela určitě české scéně velice prospělo!

Sobota

Oproti pátku byly sobotní přednášky zajímavé méně, protože v mnoha případech šlo o prezentace sponzorů konference. Pominu-li úvodní keynote, tak šlo o demo ukázky např. Nodejitsu nebo Couchbase (CouchDB). Se zajímavým pohledem „pod kapotu“ Node.js přišel Maciej Malecki. Zdrojové kódy Node.js mají celkem více než 32.000 řádků, z toho cca 13.000 náleží Javascriptu a 18.000 C++. Na podobné téma pokračoval i Bert Belder, který nastínil některé konkrétní implementace v C++.

Během soboty bohužel došlo k jedné nepříjemnosti – před Mercado da Ribeira měli sraz demonstranti, jež na místo přivezlo několik desítek autobusů, takže řada přednášek byla rušena hlukem zvenčí.

Ze sobotního programu bych ještě zmínil show Felixe Geisendörfera, který předváděl řízení létajících robotů pomocí Node.js. Během jeho přednášky nad místem konání konference přelétal skutečný vrtulník, na což Felix promptně reagoval zděšením „oh no, robots are comming!“ :-)

Na závěr Elijah Insua předvedl možnost ovládání CNC pomocí Node.js, ale z jeho přednesu bylo cítit, že je mnohem více programátor než elektrikář. Jednu ze svých hraček omylem zapojil do evropských 220V namísto zámořských 110 :-)

To už se ale celá konference Lisabon JavaScript nachýlila k úplnému závěru. Jako pomyslnou tečku na závěr organizátoři připravili after party pojmenovanou Boat JS. Jak už název napovídá, odehrávala se na lodi, která korzovala v ústí řeky Rio Tejo a návštěvníkům konference mimo jiné poskytla i výhled na mnohem hezčí část Lisabonu.

Shrnutí

Suma sumárum, jednalo se o velice vydařenou konferenci, plnou zajímavých témat. Pořadatelé mohli možná lépe volit místo konání, ale to je asi jediné, co bych této akci vytkl. Vše ostatní bylo super a v mnoha ohledech překonávalo např. WebExpo, které se konalo o týden dříve. Což dokazuje mimo jiné i fakt, že už den po skončení konference byly k dispozici videa, která jsou volně dostupná na Youtube. Určitě se podívejte!

http://www.youtube.com/user/lxjs2012/vi­deos?flow=grid&view=1

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
5 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
andrej.k

pekne videa v slusnej kvalite. vdaka!

Čelo

Taky děkuji za info a za videa.

oběkt

Demonstrovali proti javascriptu?

Portugalsko - bouře

Ono bych řekl, že můžete být rád, že jste tam nedostali někde přes ústa a celou konferenci např. nevymlátili, nevzali jídlo atd. Portugalsko je na tom podobně jako Španělsko, se není co divit ani těm zanedbaným památkám atd.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.