Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » FOSDEM 2021, Monitoring & Observability room

FOSDEM 2021, Monitoring & Observability room

Články Různé

Reportáž z virtuální konference FOSDEM. Minule jsem popsali Go room, dnes se věnujeme monitoringu a observability.

Nálepky:

Text vyšel původně na autorově webu.

Protože první den na FOSDEM 2021 v Golang room se mi líbil, podíval jsem se, co ještě zajímavého dávají druhý den. Jednotlivých roomů bylo hodně, ale nic moc mě nezaujalo. Nicméně protože jsem se nedáno hodně zabýval Fluentd a před dvěma lety zase Prometheem, vybral jsem si nakonec Monitoring and Observability room. A nebylo to špatné.

Observability for beginners

Atibhi Agrawal byla na stáži v Grafana Labs, kde — logicky — přičichla k distribuovanému monitoringu. Její přednáška byla krátká 10minutovka, velmi, velmi lehký úvod do observability a jak se to liší/doplňuje s monitoringem.

Observability zahrnuje: logging, metrics a tracing, které spolu dohromady vytvářejí kontext, co se v systému děje. Letmo zmínila pár nástrojů, které jsou de facto standard pro monitorování v cloudu: PrometheusFluentdJaeger a (samozřejmě) Grafana.

Dobrá rada (pro začátečníky) byla udělat si side-projekt a nastavit pro něj metriky, logování a traceování.

A Google Monitoring System, Monarch… in Open Source?

Přednáška Barteka Plotka a Bena Ye byla založena na srovnávání systému Monarch, globálního monitorování používaného Googlem, a projektu Thanos, což je CNCF incubating project. Srovnání proto, že Monarch je proprietární a Thanos je open source. Čili jestli má open source odpověď na dané řešení.

Chlapci postupně procházeli klíčové pasáže z Monarch white paperu a srovnávali je s architekturou Thanosu. Někde to chtělo trochu představivosti, ale většinou srovnávání fungovalo. Samozřejmě, je potřeba mít na zřeteli, že Monarch je battle-proved řešení, kdežto Thanos je rozvíjející se projekt. Ale vypadá nadějně.

Getting Started with Grafana Tempo: High Volume Distributed Tracing Built on Top of Object Storage

Joe Elliott je zaměstnancem Grafana Labs a stvořitelem Grafana Tempo, což je high-scale distributed tracing system, využívající OpenTelemetry. Přednáška byla převážně live demo s ukazování spousty Grafana dashboardů, a jelikož nejsou k dispozici slidy, tak si z ní nic nepamatuji. Ale pěkné to bylo.

PostgreSQL Network Filter for EnvoyProxy

Fabrízio Mello a Alvaro Hernandez jsou z firmy, která nabízí support pro PostgreSQL a přišli se zajímavou myšlenkou — proč dělat klasický monitoring Postgresu se všemi agenty a restarty databází, když všechny potřebné informace jsou už obsaženy ve Frontend/Backend Protocolu, kterým komunikuje klient s databází?

Fígl je v tom, dekódovat zmíněnou komunikaci a metriky z ní vytáhnout. Takže dopsali do Envoy Proxy network filter, který právě takové dekódování a sbírání metrik dělá. Elegantní řešení!

Proper Monitoring: Applying development practices to monitoring

Jason Yee měl lightning talk ve formě vlogu. Bylo to sice osvěžující a zábavné, ale taky si z toho po pár dnech už nic napamatuju. Nicméně myšlenka byla trochu podobná tomu, co řeší Infrastructure as Code — převzít vývojářské techniky a best practices a aplikovat je v nové oblasti, v tomto případě monitoringu. Například mít Grafana dashboardy v Gitu, dělat testování dashborardů (že reagují podle očekávání) apod.

Monitoring MariaDB Server with bpftrace on Linux: Problems and Solutions

Valerii Kravchuk měl hodně low-level přednášku jak na Linuxu monitorovat MariaDB. Jakmile začal Valerij mluvit o linux kernelu, tak mě ztratil. 🤷‍♂️ Takže myšlenku přednášky bych shrnul jako:

Use modern Linux tracing tools while troubleshooting MariaDB server!

Performance Analysis and Troubleshooting Methodologies for Databases

Peter Zaitsev měl obecný přehled tří hlavních performance metodologií, které se využívají v distribuovaných řešeních:

A ačkoliv to mělo v názvu pro databáze, tak to bylo hodně obecný a o databázích to moc nebylo. Což vůbec nevadilo — jako přehled (pro začátečníky) to byl fajn.

Production Machine Learning Monitoring: Outliers, Drift, Explainers & Statistical Performance

Poslední přednášku měl Alejandro Saucedo a moc k ní nemám co napsat (opět chybí jak slidy, tak video), jen že byla pěkná a zajímavá — jak monitorovat machine-learning rešení a to jak při trénování modelů, tak při produkčním využití.

Suma sumárum

Musím říct, že z roomu Monitoring and Observability jsem měl stejně příjemný pocit jako ze včerejšího Golangového. V případě monitoringu se hodně přednášek točilo v ekosystému Promethea a Grafany (a vlastně znova i toho Golangu) a z nich vycházejících řešení. Budu se muset na tuhle oblast trochu zaměřit, protože mi tady pořád zbývá pár studijních restů.

Videa zmíněných přednášek najdete na fosdem.org/2021/schedule/track/monitoring_and_observability/

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.

Pocta C64

Za prvopočátek své programátorské kariéry vděčím počítači Commodore 64. Tehdy jsem genialitu návrhu nemohl docenit. Dnes dokážu lehce nahlédnout pod pokličku. Chtěl bych se o to s vámi podělit a vzdát mu hold.