Přejít k navigační liště

Zdroják » PR Články » Ex-hackerka pomáhající válečným novinářům v Rádiu Svobodná Evropa, sázky v esportu a vlastní sál pro vývojáře.

Ex-hackerka pomáhající válečným novinářům v Rádiu Svobodná Evropa, sázky v esportu a vlastní sál pro vývojáře.

Články PR Články

Na míru dev komunitě je ušitý nejen herní design letošního WebExpa, ale také masivní část obsahu. Jak se liší sázkařina v esportu od klasického sportu v práci s daty a vývoji matematických modelů? Co spojuje kyberbezpečnost, svobodu slova a aktuální válku na Ukrajině? Jak vznikal fenomén World of Tanks? To a mnoho dalšího budete mít z první ruky na WebExpu již 10.-12. června.

Nálepky:

Esy v rukávu největší technologické konference ve střední Evropě jsou hned dvě jména. Prokop Simon z platformy ODDIN.gg pro esportovou analytiku a Prabashwara Seneviratne z Wargaming Prague. Zatímco nabušený Data Science Lead v Oddinu bude sdílet svou zkušenost s budováním a testováním matematické predikce pro lepší sázení v utkáních sportovních počítačových her, Srílančan Prabash přiblíží, jak klasická vývojařina posloužila při tvorbě UI dnes fenomenální hry World of Tanks

„Prabashe vnímám jako zatím neobjevený diamant celé konference a jeho přednášku doporučuju 100% zařadit do vašeho itineráře. Co se týče esportu, viděla jsem rozpracovanou verzi Prokopovy prezentace a dlouho jsem se nedozvěděla tolik zajímavostí,” prozrazuje CEO WebExpo Šárka Štrossová. Z lineupu pak vypichuje praktickou case study softwarové vývojářky Adrienne Tacke na téma jak postavit počítačovou hru rychle, jednoduše, na cloudu, jen s pomocí databáze Realm od MongoDB Atlas. 

Photography by Steven Wright https://regularsteven.com

Ex-hackerka odtajní výzvy kyberbezpečnosti za války 

Zastřešujícím tématem letošního, v pořadí už čtrnáctého WebExpa jsou technologické výzvy jako kybernetická bezpečnost, svoboda slova, křehkost online identity –⁠ a jak se všechny propisují do práce developerů. Poprvé se v Česku ukáže například bývalá hackerka Runa Sandvik, která svou neobvyklou kariéru odstartovala v 15 letech. Hacking je nekonečná skládačka: co počítač umí, neumí a co původně dělat vůbec neměl, ale díky mé intervenci teď dokáže,” prozrazuje security researcherka, která posledních 10 let pomáhá gigantům jako The New York Times stavět takové technologie, které novinářům zaručí svobodu slova, a zároveň bezpečí. Na prknech WebExpa vystoupí se zkušenostmi ze své poslední štace v Rádiu Svobodná Evropa, kde řeší aktuální výzvy válečné žurnalistiky

Autor věhlasných standardů OWASP naučí návštěvníky workshopu své přesné procesy 

Našlapaný bude talk i praktický workshop dalšího hvězdného hosta. Spoluautor standardů pro testování bezpečnosti OWASP Daniel Cuthbert se bezpečností zabývá neuvěřitelných 24 let. Během nich viděl paseku, kterou dokáže nasekat technologický vývoj ignorující kybernetické výzvy. Dnes učí firmy, jak se tomu vyvarovat. „Daniel na WebExpu vystoupí s tématem, které by měl řešit každý tvůrce na internetu jeden špatný commit nebo chyba v UX stačí, aby ohrozily bezpečnost celého webu či produktu. Zdá se to jako maličkost, která ale ovlivní i miliardy uživatelů,” přibližuje Štrossová. Global Head of Cyber Security Research v Banco Santander si zároveň připravil praktický workshop, na kterém si vývojáři osahají, jak bezpečnost přirozeně aplikovat do CI/CD metodiky vývoje.

Výběr toho nejlepšího pro vývojáře  

Alexey Sharov z Wrike se pak zaměří na populární téma machine learning na míru developerům a naučí tvůrce webů, jak efektivněji pracovat s daty, aniž by museli být na strojové učení experty. Kapacita na Design Systems Jan Toman vás provede praktickými příklady propojení desigování a vývoje, ať už ze své zkušenosti v Kiwi či Productboardu či od svého širokého okolí jako respektovaný člen globální komunity. Na stage se vrací též populární spoluzakladatel Smashing Magazine Vitaly Friedman, jehož přednášky dlouhodobě na WebExpo získávají pět hvězdiček z pěti. Letos navíc tahle bedna na frontend potěší celodenním workshopem právě pro frontenďáky. Těšit se můžete i na vystoupení Kristiny Volné o gamifikaci a Večerníčku

TIP! Během soboty bude navíc v jednom ze sálů vyhrazený program přímo pro vývojáře, garantem obsahu je komunita Frontendisti.cz. 

Na nabité WebExpo 10.–12. června do podmanivé Lucerny 

Největší technologická konference ve střední Evropě se uskuteční mezi 10. a 12. červnem. První dva dny představí WebExpo na třech stagích podmanivé Lucerny celkem 90 spíkrů a mentorů. Po celou dobu konference budou probíhat mentors hours a diskuse u kulatého stolu. Třetí den konference čekají účastníky praktické premium workshopy a nouze nebude ani o afterparty, respektive hned několik večírků za sebou. Vstupenky na celý třídenní event nebo přímo do frontendáckého sálu zakoupíte zde.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.