Přejít k navigační liště

Zdroják » PR Články » 1TB+ privátního Git úložiště, DevTest servery zdarma a další výhody

1TB+ privátního Git úložiště, DevTest servery zdarma a další výhody

Články PR Články

Dnes, kdy je Microsoft klíčovým členem Linux Foundation a nejaktivnějším Open Source přispěvovatelem na GitHubu, začínají jeho DevTest technologie a DevOps nástroje, infrastrukturu a další výhody využívat i ti, kteří s nimi neměli nikdy nic společného. Ani moc nezáleží na tom, zda tvoří software pro iOS, Android, Javu, Linux, Windows, web či cokoli jiného.

Dnes, kdy je Microsoft klíčovým členem Linux Foundation a nejaktivnějším Open Source přispěvovatelem na GitHubu, začínají jeho DevTest technologie a DevOps nástroje, infrastrukturu a další výhody využívat i ti, kteří s nimi neměli nikdy nic společného.  Ani moc nezáleží na tom, zda tvoří software pro iOS, Android, Javu, Linux, Windows, web či cokoli jiného.

Pojďme si představit 10 produktů a služeb, které může dnes získat prakticky každý, zcela zdarma nebo za rozumných podmínek.        

1. Vývojové IDE pro Linux, Mac a Windows, 300+ jazyků, 1000+doplňků: Visual Studio Code

Přesto, že tradiční Visual Studio IDE je světově nejpoužívanější vývojové prostředí, programuje mnoho vývojářů v chytrých a ještě chytřejších textových editorech. Visual Studio Code je jeden z nejmladších, ale během svého krátkého tříletého života ho začalo používat již více než milion profesionálů na Linuxu, Macu a Windows. Berou ho na milost i kdysi zarytí uživatelé Sublime Text nebo Vim, kteří nyní tvoří jeho největší uživatelskou bázi. Visual Studio Code je open source a je aktuálně jedním z nejaktivnějších GitHub projektů. Jeho ekosystém jazykových a funkčních doplňků zažívá opravdový boom.

2. Tradiční Visual Studio a netradiční jazyky (Fortran, Cobol, PHP, Python, PowerShell, SQL, Rubby, …)

Nezapomeňme na tradiční Visual Studio, kde mimo C++, C#, webového skriptování atd. můžeme s celým komfortem používat mnoho jiných jazyků. Některé doplňky jsou zdarma, prohlédněte si třeba Python nebo PowerShell, některé z nich rozumně placené, jejich příkladem budiž PHP Tools for Visual Studio české společnosti DevSense. Většinu free i placených doplňků najdete na Visual Studio Marketplace, zkuste si vyhledat třeba Arduino, Fortran, Cobol, atd.

3.  Neomezený počet privátních Git úložišť s neomezenou velikostí zdarma  

Cloudové týmové prostředí Visual Studio Team Services (VSTS) bylo, je a bude zdarma pro malé týmy bez ohledu na to jaké IDE a jaké technologie používají. Dříve bylo spojováno zejména s  centralizovaným typem úložiště Team Foundation Version Control. To se již před mnoha lety změnilo a nyní již většina nových projektů zakládaných ve VSTS vzniká v Gitu. Je to 100% kompatibilní implementace Gitu podporující veškerou moderní funkčnost, standardní bezpečnost je doplněna 99,9 SLA a mezinárodními privacy/security certifikacemi platnými i v EU a ČR. Používat VSTS pro backup 4TB vašeho videa a fotek, tak jak to dělám já, asi nebude klíčový scénář VSTS. Tím je End-To End prostředí pro kontinuální integraci a DevOps. Pokud ale hledáte bezpečné privátní cloudové úložiště pro zdrojáky a mnoho navíc, možná jste ho právě našli. Pro prvních 5 developerů v týmu je zdarma, předplatitelé Visual Studio/MSDN zdarma, ostatní uživatelé zdarma, další vývojáři za 4$-8$ na měsíc.

4. Agilní plánování, správa a exekuce testů

Visual Studio Team Services obsahuje kompletně propojené, privátní a bezpečné prostředí pro podporu životního cyklu softwaru jehož nedílnou součástí jsou nástroje pro agilní řízení. Vše se děje ve webovém prohlížeči a práce se Scrum backlogem či Kanban boardy je prý jedna z nejlepších na trhu. Test manažery potěší ve VSTS záložka Test, pro plánování a exekuci testů. Některé typy testů (manuální exploratory UI) jsou velmi blízko sběru vyžádaného feedbacku od koncových uživatelů k čemuž lze použít třeba Chrome browser Test & Feedback Addon.

5. Buildy a Realease Management

Nezávislost a flexibilita  nového VSTS Build systému, propojení s ostatním světem mimo VSTS, veřejně dostupné repository zdrojových kódů nejčastějších VSTS build a release tasků, jejich rostoucí nabídka ve VSTS Marketplace, Package management, Release management ale zejména perfektní provázání se všemi částmi v rámci orchestrace kontinuální integrace a nasazení zdatně konkuruje jakémukoli jinému řešení.

6. DevTest Software – speciální neomezené DevTest licence SW infrastruktury Microsoft pro Adminy

Omezovat počty běžných uživatelů přistupujících do uživatelského testovacího prostředí protože ještě nemají ty správné licence nebo je “vypotřebovali” v produkci? Netestovat kvůli tomu, že nemám nové nebo nemohu sehnat staré historické komerční produkty a operační systémy nebo k nim nemám produktové klíče? Licencovat softwarové Dev/Test, staging, patching prostředí komerčními licencemi? Prakticky vždy zcela holý nesmysl, někdy snaha prodejce prodat software dvakrát nebo vícekrát, většinou snad ale neznalost Visual Studio/MSDN benefitů pro vývojáře, testery a administrátory. Přečtěte si o tom vice.

7. Virtuální HW aneb je libo 8vCPU/64GB RAM jako testovací server?

Vývojáři, testeři i administrátoři musí využívat testovací HW velmi flexibilně. Někdy potřebují velmi rychle a krátkodobě server s 32 CPU a půl TB RAM, někdy Hadoop cluster, jindy 10 slabých klientských počítačů. Virtualizace pomůže ale interní podnikové servery nejsou nafukovací a i u běžných hosterů brzy narazíte na různé limity. Jako jeden z benefitů pro majitele MSDN jsou předplacené kredity až 1800$ Azure služeb ročně. Ostatní mohou využít za 300$ Azure ročně ve free programu Dev Essentials. To lze využít na pořízení experimentální nebo testovací infrastruktury v cloudu. Spočítejte si jak to s těmi servery vlastně je.

8. Zajímavé cloudové služby pro vývojáře mající free úrovně

Pokud si již ten Azure aktivujete, prostudujte si jaké všechny služby obsahuje a co vše můžete mít ve free verzi prakticky zdarma nebo velmi levně – většinou platím úložiště dat a tak se vejdu do free kreditu. Vyzkoušejte si třeba „naklikat“ svého roBOTa v Azure BOT Services. Mnoho firem u nás používá aplikační monitoring a telemetrii Application Insights, případně sbírají dat z vašich lokálních serverů Log Analytics. Zkuste také jak funguje Azure Machine Learning, případně jak udělat prediktivní analýzu chyb pomocí IOT hubu.

9. Mobile DevOps, automatizované testování (Android a iOS) na 2000+ HW zařízeních a beta distribuce pro iOS, Windows a další

S fragmentací verzí, edic, rozměrů a dodavatelů zejména Android zařízení je jejich důkladné otestování na reálných systémech prakticky nutnost. V průběhu vývoje běží unit testy, mnozí pak testují UI na emulátorech a simulátorech ve finále v aplikačních obchodech pak na několika zařízení. Testování by ale mělo být průběžné a na mnoha HW variantách. Beta distribuce co nejdřívější a možností co nejlépe komunikovat s beta testery, sbírat od nich průběžně feedback a to konsolidovaně, co nejčastěji a z různých zařízení a systémů dříve než appky vůbec do obchodů budeme instalovat. Vyzkoušejte si Visual Studio Mobile Center. Nově spojuje více produktů (Xamarin Test Cloud, HockeyApp, CodePush, Azure Mobile App Services) pro automatizaci testování, beta distribuci, telemetrii a nasazení navzájem. A není to jen o Xamarinu, pojmy jako React Native, Cordova, Java, Appium, Jenkins, Xcode se to jen hemží. Přečtěte si e-brožuru Microsoft platform and tools for mobile application development.

10. Školení na Linux a platí ho Microsoft?

Poslední balík výhod je školení, podpora a slevy. Všechny placené benefity jsou koncentrovány do předplatitelských služeb pro Visual Studio/MSDN a free benefity zastřešeny programem Dev Essentials. I ve free úrovni získáte služby, za které ostatní musí platit. Někoho budou zajímat slevy na komponenty nebo lepší a garantovaná technická podpora. Dlouhodobě nejvyhledávanější jsou však Pluralsight školení a přípravné kurzy na Linux nebo Microsoft certifikace.

Všechny plné výhody jsou dostupné pro společnosti využívající komerčních předplatných Visual Studio/MSDN Subscriptions. Existují však v menším objemu a rozsahu zcela zdarma, a to v nových programech Microsoft pro studenty, jednotlivce nebo OSS komunity.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.