Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Vyvracíme mýty okolo Dojo Toolkitu (dokončení)

Vyvracíme mýty okolo Dojo Toolkitu (dokončení)

Články Různé

Jaký je Dojo Toolkit? Budou aplikace v něm napsané pěkné, validní a budou spolupracovat s dalšími knihovnami? Má Dojo rozumnou podporu? Dnes přinášíme poslední část textu o Dojo Toolkitu od Dylana Schiemanna. Nenaučíte se z něj sice Dojo používat, ale dozvíte se vše, co k tomu potřebujete.

Dnes pokračujeme v překladu textu Debunking Dojo Toolkit Myths ze Sitepen.com. Navazuje na první a druhou část, které jsme uvedli nedávno.

Dojo není validní

Dlouhodobou stížností je, že stránky s Dojo nejsou validní. (Dojo sází na vlastní atributy, hledejte atributy začínající na „dojo“ v následující ukázce – pozn. překl.) DTD != validní HTML. Vlastní atributy byly v HTML vždy platné, pouze se nevalidují při testování oproti DTD.

Pokud je validace proti DTD pro váš projekt důležitá, lze jednoduše použít Dojo s graceful degradation; používání vlastních atributů je součástí pouze implementačního vzoru, nikoliv nezbytnou podmínkou pro používání Dojo Toolkitu. Nebo si můžete vytvořit vlastní DTD.

Používání vlastních atributů je kromě lepšího výkonu také mnohem lépe čitelné než jiná řešení. Např. některé toolkity používají atribut rel k uložení dat. Populární meta plugin pro jQuery zase vypadá takto: <div class="hilight { background: 'red', foreground: 'white'; }">. Je to lepší než styl zápisu Dojo Toolkitu, který by v tomto případě vypadal asi takto:  <div jQueryType="hilight" background="red" foreground="white">?

Specifikace HTML říká, že neznámé atributy mají být ignorovány zobrazovacím jádrem prohlížeče a Dojo toho využívá pro usnadnění vývoje.

Dojo je ošklivé

Vytváření pěkných aplikací vyžaduje řadu zkušeností. Dojo nabízí 3 profesionálně navržená témata vzhledu: Tundra, SoriaNihilo. Pokud je chcete vylepšit nebo vytvořit vlastní téma vzhledu, udělejte to!

Tato témata jsou záměrně nepříliš výrazná, aby bylo snazší vytvářet komponenty v patřičném designu a brandu. Ale na SitePen v naší práci s klienty používáme naše schopnosti ke tvorbě velice pěkných designů.

Sun Convergence

Eye-Fi Manager

Sensei

Řada dalších společností je úspěšná v tvorbě témat pro Dojo aplikace.

ESRI Site Selection and Trade Analysis Area

Dojo neobsahuje vlastnosti, které má knihovna XY

To může pravda, anebo také se prostě jmenují jinak nebo jsou dostupné pod jiným API. Ale Dojo je velice flexibilní. Podívejte se například, jak Peter Higgins do Dojo Toolkitu přidal potřebné vlastnosti z jQuery, které se mu líbily, kódem menším než 1 kB.

Dojo nespolupracuje s jistým toolkitem, prostředím nebo serverem

Snažíme se, aby Dojo fungovalo se vším a to i v případě, že se toolkit nebo server nechová, jak bychom si přáli. Pokud vám něco nefunguje, zeptejte se na Dojo fóru nebo u podpory na SitePen a pokud najdete chybu, nahlaste ji, bude opravena tak rychle, jak to bude možné. Ušli jsme dlouhou cestu, aby Dojo bez problémů fungovalo s řadou známých toolkitů a v řadě prostředí včetně XUL, příkazové řádky, Jaxeru, AIR, DWR, Persevere, Zend Frameworku, IBM Websphere, Djangu, Ruby On Rails a dalších.

Lidé z Dojo Toolkitu nemají rádi jiný projekt

Obecně máme dobré vztahy s tvůrci jQuery, Prototype, YUI, MooTools a dalších knihoven. Zatímco u vývojářů Dojo Toolkitu najdeme rozdíly v názorech na nejlepší způsob vývoje, je vidět, že fanouškové Doja a dalších toolkitů jsou mnohem více soupeřiví než samotní autoři toolkitu. Bavíme se nakonec o open source knihovnách pod svobodnými licencemi (BSD, AFL, MIT, Apache atd.), je proto pro nás těžké spolu nevycházet. Alex Russell, Peter Higgins a já se snažíme vyzývat další toolkity ke spolupráci místo znovu vynalézání kola.

Ajax Experience Panel with People from Prototype, YUI, jQuery, and Dojo

U řady případů se jedná o úhel pohledu. Vím, že většina z nás je otrávena, když řada potyček existuje ne proto, že by někdo udělal něco špatně, ale protože vlastnosti konkrétního toolkitu jsou kritizovány osobou, která ani nepochopila, proč tyto vlastnosti v daném toolkitu vůbec existují.

Je těžké přispívat do Dojo Tookitu a nějak se zapojit

Na rozdíl od jiných knihoven Dojo vyžaduje CLA (Contributors License Agreement) které chrání intelektuální vlastnictví a vyžaduje, abyste měli plná práva k přispění kódu, který vkládáte. Dojo Foundation tento krok vyžaduje, aby se ujistila, že bude schopná šířit jakoukoliv část Dojo Toolkitu pod svobodnou licencí. Jedná se o jednoduchý proces, který nezabere víc jak 15 minut, a který za tu námahu stojí. Více informací o tom jak se zapojit, jak přispívata jak sponzorovat najdete na webech Dojo Foundation a Dojo Toolkitu nebo navštivte IRC kanál na irc.freenode.net.

Dojo nemá komerční podporu

Řada společností včetně SitePen nabízí vývoj s Dojo Tookitem, podporu a školení. Komunita okolo Dojo Toolkitu nabízí dobrou podporu zdarma, ale když je problém většího rozsahu, než o co je možné žádat dobrovolníka nebo řešení příliš spěchá či vyžaduje NDA, pak vám společnosti jako je SitePen pomůžou, a to od opravy chyby v Dojo Tookitu po kompletní vytvoření aplikace.

Shrnutí

Jak jste mohli vidět, Dojo ušlo od svého vytvoření před víc jak čtyřmi lety dlouhou cestu. Po dobu dalších měsíců budou vývojáři pokračovat ve zlepšování zdrojového kódu, dokumentaci a marketingu, aby Dojo Toolkit byl snadno použitelný bez ohledu na typ aplikace nebo webu, který vytváříte.

Doufám, že rozhodnutí, zda použít či nepoužít Dojo Toolkit, postavíte na racionálních úvahách místo na mýtech nebo informacích, které již nejsou přesné.

Tento článek je překladem textu Debunking Dojo Toolkit Myths, který napsal Dylan Schiemann, a je zde zveřejněn s laskavým svolením autora.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.