Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » To nejdůležitější, co se stalo v únoru 2009

To nejdůležitější, co se stalo v únoru 2009

Články Různé

Byly zveřejněny první informace o WebExpo 2009. Opera chystá nový javascriptový engine. Vyšel Moonlight 1.0. EuroDjangoCon v Praze se blíží. Google App Engine má placený tarif. Mozilla Labs vydaly Bespin. Přinášíme vám souhrn hlavních událostí z února 2009. Stručně, jasně, přehledně.

Nálepky:

Další měsíc uplynul jako voda a jsme tu zpět s naším měsíčním souhrnem pro pravidelné i občasné čtenáře Zdrojáku. Jako vždy začneme událostmi u nás a pak se podíváme do světa.

Z domova

WebExpo 2009 bude na podzim

WebExpo 2009

V říjnu proběhne druhý ročník konference WebExpo, největší konference pro webdesignery a webové vývojáře v České republice. Zdroják má tu čest být letos hlavním mediálním partnerem WebExpa, mj. to znamená, že se na Zdrojáku včas dočtete o všem, co se chystá. Nezapomeňte si proto v kalendáři rezervovat volný termín 16. – 18., případně sledovat twitter kanál nebo skupinu na LinkedIn, protože letos to bude stát opravdu za to a pokud to s webdesignem myslíte vážně, neměli byste si nechat WebExpo utéci.

Další konference se blíží

Máme tu i další konference. Během března proběhne v Praze, Brně a Bratislavě putovní konference Technet 2009, na kterou se můžete registrovat již dnes. Registrace byly otevřeny i na mezinárodní konferenci EuroDjangoCon, která se letos koná začátkem května v hotelu Clarion Congress v Praze.

Pokud jste příznivci menších setkání, tak vždy v poslední sobotu v měsíci se odehrávají setkání uživatelů frameworku Nette. Únorové proběhlo v Brně, březnové proběhne v Praze.

Několik nástrojů z české dílny

Míchátko barev

Clipboard.cz je nástroj Martina Malého sloužící ke snadnému sdílení textů, matematických vzorců a zdrojových kódů. Petr Staníček vydal novou verzi svého míchátka barev. Nástroj byl zcela přepsán, nová verze mj. obsahuje lepší náhled, přesnější konverze a snáze zapamatovatelnou adresu colorschemede­signer.com. Tentýž Petr Staníček je také autorem dvou pluginů pro jQuery s názvy onFontResize a ReClick. Zatímco ten první dokáže vyvolat událost při změně velikosti písma v prohlížeči, druhý si pamatuje poslední element, na který uživatel klikl.

Jiří Kosek zveřejnil text své knihy o PHP

Jiří Kosek

Na knihu PHP – tvorba interaktivních internetových aplikací si mnozí z vás i po letech jistě dobře pamatují. Ve své době plnila neocenitelnou úlohu při šíření PHP u nás. Jiří Kosek text knihy zveřejnil zdarma ke stažení. Také nám prozradil, že dokončuje svou další knihu. Bude také o PHP, ale soustředit se bude na práci s XML. To a mnohem víc se můžete dočíst v našem dvoudílném rozhovoru:

  1. Jiří Kosek: příprava specifikací je boj
  2. Jiří Kosek: XML už je všude

Vyšel neoficiální překlad nových pravidel přístupnosti od W3C. O překlad se postarali Zdeněk Rybák a Radek Pavlíček.

To je pro dnešek vše z domova a podíváme se na události ve světě.

Ze světa

Výsledky průzkumu mezi uživateli screenreaderů

WebAIM

Společnost WebAIM zveřejnila výsledky svého průzkumu zaměřeného na uživatele screenreaderů (na nevidomé a slabozraké uživatele). Výsledky průzkumu jsou velmi zajímavé pro každého, kdo dbá na přístupnost svých stránek. Mezi hlavní závěry patří důležitost správného používání nadpisů, problémy s používáním Flashe a hlavně to, že nelze vytvořit univerzální model nevidomého uživatele, protože jejich zvyky i názory se nezřídka liší. Radek Pavlíček tyto výsledky pěkně shrnul v článku Průzkum mezi uživateli screenreaderů: typický uživatel neexistuje.

Opera chystá nový javascriptový engine Carakan

Opera

Bitva mezi prohlížeči o nejrychlejší JavaScript stále probíhá (již pomalu druhým rokem) a Opera, která dosud stála stranou oznámila vývoj nového enginu Carakan. Ten mj. bude obsahovat kompilaci JavaScriptu do nativního kódu a řadu dalších rychlostních optimalizací. David Storey z Opera Software nám k tomu řekl:

Jakmile přidáme kompilaci do nativního kódu, budeme určitě na stejné pozici jako je Tracemonkey Firefoxu nebo Nitro WebKitu, ale vůbec by mě nepřekvapilo, pokud bychom byli rychlejší. Opera kromě posledního roku a půl měla vždy nejrychlejší javascriptový engine. I bez nativní kompilace jsou optimalizace znát a jakmile přidáme tuto novou technologii, budeme rychlejší.

Více se dočtete v rozhovoru David Storey: Věřím webovým standardům, který David před několika dny Zdrojáku poskytl během své návštěvy v Praze.

Google poodhalil mechanismus rozšíření v prohlížeči Chrome

Chrome

Prohlížeč Google Chrome bude mít podporu rozšíření. Má ovšem velmi silného konkurenta – prohlížeč Firefox, jehož systém rozšíření doposud žádný jiný prohlížeče nepřekonal. Z nedávno odhaleného mechanismu rozšíření v Chrome je patrné, že se vývojáři pouští s Firefoxem do bitvy a útočí na slabá místa mechanismu rozšíření Firefoxu. Zda budou v tomto soupeření úspěšní, je těžké posoudit, jejich nápady zatím leží jen na papíře. Ale již za pár měsíců bychom měli spatřit první výsledky, nechme se tedy překvapit.

Několikadenní výprodej SitePointu na pomoc Austrálii

Požáry v Austrálii ve státě Victoria způsobily ztráty na životech a velké škody. Vydavatelství SitePoint, které sídlí v Melbourne, metropoli státu Victoria, vyhlásilo výprodej a nabídlo ke stažení 5 svých jakýchkoliv titulů za cenu jedné knihy. Celá tržba z prodeje byla určena na pomoc obětem. Akce se setkala s ohlasem, ovšem po několika dnech musela být z právních důvodů pozastavena (vybraná částka přesáhla jistý zákonný limit a SitePoint nebyl oprávněn v akci pokračovat). Přesto podle našich informací i během té krátké doby to někteří čeští webdesigneři stihli a mají teď ve své elektronické knihovničce novou dávku knih.

Vyšel Moonlight 1.0

Moonlight

Vyšla finální verze Moonlightu 1.0, což je otevřená implementace Silverlightu 1.0. Je k dispozici i v podobě pluginu pro Firefox. Popis jeho instalace včetně instalace kodeků potřebných k přehrávání videa najdete v našem článku Moonlight 1.0: od instalace k první aplikaci.

Bespin, další experiment Mozilla Labs

Bespin je vývojářské prostředí běžící online v prohlížeči. Jedná se o ambiciózní projekt, který se snaží maximálně přiblížit možnostem desktopových prostředí. Uvidíme, zda se mu to alespoň z nějaké malé míry podaří.

Laboratoře Microsoftu hledají bezpečnější architekturu pro webový prohlížeč

Ani laboratoře Microsoftu nespí a přichází s projektem Gazelle, což je experimentální architektura webového prohlížeče zaměřená na bezpečnost. Projekt je na začátku (zatím nebyl zveřejněn), ale první experimenty ukazují, že zvolený návrh je realizovatelný. Uvidíme, zda se stane součástí IE9.

Evropská Komise přemýšlí, co s Internet Explorerem ve Windows

Internet Explorer 8

A dokonce ani Evropská Komise nespí. Zabývá se stížností Opera Software. Výsledky zatím nejsou známé, ale EK podle všeho skutečně zvažuje, že by Microsoftu udělila povinnost nabízet uživatelům při instalaci výběr webového prohlížeče. Objevil se i alternativní názor, kdy by mohl tímto prohlížečem počítač vybavit až jeho dodavatel.

WebForms2 jsou HTML5

Po dlouhém čekání (téměř dva roky) se specifikace WebForms2 stala součástí HTML5. Po tu dobu zmražený vývoj WebForms2 se může opět rozběhnout a stejně tak i implementace v prohlížečích (zatím byly implementovány pouze v Opeře).

Beta verze Safari 4 kopíruje Chrome

WebKit box perex

Vyšla beta verze Safari 4 a nutno říct, že se v několika ohledech nechala silně inspirovat prohlížečem Google Chrome. Od uživatelů za to sklízí rozporuplné ohlasy. Některým se změny líbí, jiným ne. Některým vývojářům se nelíbí marketing společnosti Apple, který o prohlížeči Safari šíří nepravdivé informace a snaží se seznam nepravdivých údajů sepsat. Webdesignery pak jistě potěší fakt, že tato verze Safari již plně projde poměrně přísným testem Acid3.

Google App Engine konečně i s placeným tarifem

Google App Engine navýšil některé limity, které na běžící aplikace klade, a zavedl placený tarif, na který řada vývojářů myslících to s App Engine vážně (a kterým stávající limity nestačí) čekala. V administračním rozhraní tak nově najdete položku Billing, pomocí které si můžete zaplatit za další provoz při překročení základních limitů, do kterých je provoz zdarma.

Firefox bude mít nativní podporu JSON a neprojde testem Acid2

Firefox

Webový prohlížeč Firefox 3.1 (nedávno přečíslovaný na 3.5) bude obsahovat nativní podporu JSON z připravované specifikace ECMAScript 3.1. Proč je nativní podpora do budoucna důležitá a proč nestačí na zpracování JSON používat eval, si můžete přečíst v našem seriálu JSON pro výměnu dat na webu.

Acid2 s krvácející bradou

Sbírku drbů o Firefoxu rozšířila kuriózní náhoda. Ačkoliv testem Acid2 již nějaký ten čas projde, poslední noční buildy v tomto testu selhávají. Žlutý smajlík v nich obsahuje červenou „krvácející“ bradu. Vina ovšem není na straně Firefoxu, nýbrž v zajímavé kombinaci událostí. Neplatná konstrukce background: red pink, kterou test Acid2 obsahuje (a prohlížeče ji mají ignorovat), byla před několika týdny v pracovním návrhu modulu Backgrounds and Borders z CSS3 prohlášena za platnou a Firefox ji implementoval. Test Acid2 bude pravděpodobně upraven, aby tuto změnu „pravidel“ reflektoval.

Portál pro milovníky javascriptových her

Portál javascriptových her

Na závěr tu máme trochu zábavnější téma. Her a hříček napsaných pomocí JavaScriptu je velké množství a stále vznikají nové a nové. Často jsou zajímavé nejen pro hraní, ale i pro zkoumání zdrojového kódu (v takové hře je třeba zpravidla vyřešit několikanásobně více „fíglů“ než při tvorbě běžné dynamické stránky). Jacob Seidelin, který sám je autorem několika her, spustil Portál javascriptových her. Přejeme mnoho dobře stráveného času (ať již hraním nebo zkoumáním zdrojáků).

Závěr

A to je pro dnešek vše. Pokud víte o další zajímavé události, která by tu neměla chybět, napište ji do komentářů. A v případě, že chcete být o všem pravidelně informováni, odebírejte naše RSS článků, RSS zpráviček a sledujte náš kanál na Twitteru.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.