Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Reportáž z konference FOSDEM 2023

Reportáž z konference FOSDEM 2023

Články Různé

FOSDEM aneb Free and Open source Software Developers‘ European Meeting je evropská konference zaměřen na Open Source. Pojďme se podívat, jak vypadal letošní ročník.

Nálepky:

Letos jsem znovu navštívil konferenci FOSDEM. FOSDEM je dvoudenní konference organizovaná dobrovolníky za účelem podpory Open Source software, konala se letos 4.-5. února 2023.

Několik tisíc lidí se sešlo v Bruselu na půdě univerzity ULB (Université Libre De Bruxelles) a ve více než 30 různých sálech se po dva dny konalo opravdu velké množství různorodých přednášek.

ULB

Konference je zdarma a ještě má nějaké akce, které jí předcházejí (PGday Fosdem) a i navazují (Config Management Camp v Ghentu).

Konference je velmi oblíbená v komunitě. Skvělé je, že potkáte docela velké množství lidí nejen z Evropy, ale i ze Spojených států. Samozřejmě největší množství lidí je přímo z Belgie a přilehlých států. Do Bruselu je skvělé spojení z většiny evropských měst, Prahu nevyjímaje. Já jsem letěl v sobotu ráno tam a zpět v neděli večer.

Jedná se také o skvělou příležitost setkat se přímo s lidmi, co stojí za některými z Open Source projektů. Můžu třeba zmínit skupinu kolem TinyGo; Ron Evans zde měl přednášku Go Even Further Without Wires a Daniel Esteban o Visually programming Go, kteří posouvají tento skvělý projekt dál a dál.

Skupina kolem TinyGo zorganizovala vypuštění balónu osazeného systémem na sledování s komunikací na rádiovém protokolu LoRA/LoRAWAN. Video z vypuštění je k dispozici na youtube. Balón se dá sledovat na tinyglobo.com.

TinyGlobo

Já jsem zpět po třech letech. Naposledy jsem byl osobně na Fosdemu 2020 a letos jsem se vrátil po Covidu, kdy akce zase může být plná lidí. Pokud jste byli někdy na Brněnském Devconf.cz, tak tomu je asi FOSDEM nejvíce podobný.

Několik zajímavých postřehů, konferenční sociální sítě ovládl Fediverse (Mastodon apod.). Připomnělo mi to Twitter 10 let zpět a bylo super, že se vývojáři přesouvají na něco, co nemůžou kontrolovat znudění milionáři (můj názor nemusí odpovídat názoru redakce). Komunikaci kolem konference je vidět v public feedu pod tagem #fosdem.

K tomuto tématu se vrátila ve svojí přednášce Decentralized Social Media with Hachyderm Kris Nova. Vyprávěla, co se vám stane, pokud na váš domácí mastodon server přijde během měsíce přes 30k lidí a máte potom problém to doma provozovat, co s tím udělali a jak se snaží posunout vnímání a moderování obsahu na sociálních sítích založených na Mastodon serverech.

Decentralized Social Media with Hachyderm

Další přednáškou, kterou bych rád zmínil, byla Podcasting 2.0: it’s all about Interoperability. Technologie na kterých dnes podcasty běží, jsou poměrně staré (RSS, MP3, etc.) a za posledních 10 let nebyl moc velký posun. Ale to se změnilo a vzniklo rozšíření DTD pro nové funkce, které je kompletně Open Source a není to proprietární pro jednu platformu (jako třeba podpora Chapters ve Spotify), tyto rozšíření může implementovat každý a posouvají podcasty na novou úroveň. Existuje také veřejný index podcastu, který je větší než Apple podcasty.

Popis nových funkcí najdete ve specifikaci a přehrávače, co to podporují. Podcasty jsou hlavně o tvorbě vlastního podcastu a komunity kolem něho, nemělo by vás blokovat rozhodnutí nějaké platformy (Spotify, Apple, Google, Amazon) v tom, jak to chcete dělat. Podcasty jsou zatím mladé, ale toto by mohlo přinést změnu k lepšímu. Zvláště se mi libí, že vlastníte analytická data a jste schopni komunikovat se svojí komunitou, jak chcete. Určitě tyto poznatky využiji při tvorbě svého podcastu. Pokud si chcete hostovat podcasty sami tak se podívejte na Castopod.

Ještě se vrátím k obsahu. V sobotu jsem skoro celý den ztrávil v Go dev room, kde byla celá řada zajímavých přednášek. V neděli jsem se přesunul do hlavního sálu a zaměřil jsem na témata kolem OSS s přesahem do našeho života. Vždy je dobré zkusit se zúčastnit něčeho, co úplně neděláte každý den, tak se snažím ty dva dny mixovat, ale ne vždy se dostanete tam, kam chcete, protože hallway track je neúprosný. Jak je místnost plná, tak je konec a musíte jinam.

Hallway track

Pokud nemáte možnost vyrazit na místo, můžete celý obsah sledovat přes matrix (chat.fosdem.org) úplně zdarma v pohodlí domova. Zkuste se podívat na záznamy z letošní konference a uvidíte, zda nebudete chtít vyrazit v příštím roce sami.

Záznamy by se měly objevit brzo, konference se snaží publikovat je, co nejrychleji to jde, najdete je v programu spolu se slidy. Všichni přednášející a organizátoři odvádějí opravdu skvělou práci a je radost se sem vracet.

Letos jsem pořídil celou konferenci asi za 6000 Kč (letenky a hotel), vstupné je zdarma, plus to, co projíte (kdo má rád wafle a belgické hranolky, může si je opravdu užít) a případně za tričko nebo mikinu (tím podporujete FOSDEM jako akci). Z Čech tam byla početná výprava a určitě jsem potkal jen zlomek lidí, co tam byli.

Doufám, že někoho inspiruji a třeba se tam příští rok potkáme.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.