Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Microsoft uvádí Silverlight 2 – platformu pro tvorbu dynamického on-line obsahu

Microsoft uvádí Silverlight 2 – platformu pro tvorbu dynamického on-line obsahu

Články Různé

Nová verze zdarma dostupné technologie Silverlight rozšiřuje podporu multimédií a možnosti využití otevřených vývojových nástrojů pro operační systémy Linux a Mac.

Nálepky:

Publikováno: 14. října 2008

Microsoft dnes zpřístupnil novou verzi platformy Silverlight, jedno z nejpokročilejších dostupných řešení pro tvorbu a distribuci multimediálních dynamických aplikací prostřednictvím webového prohlížeče. Silverlight 2 přináší celou řadu nových funkcí a nástrojů, které vývojářům a tvůrcům obsahu umožňují spolupracovat a nabízet uživatelům internetu ještě zajímavější a bezpečnější aplikace a zážitky. Microsoft také oznámil záměr rozšířit podporu open source komunity prostřednictvím pokročilých vývojových funkcí pro technologii Silverlight v integrovaném vývojovém prostředí Eclipse a uvolněním nové sady ovládacích prvků Silverlight Control Pack (SCP) pod licencí Microsoft Permissive License (Ms-PL).

V České republice je jedním z největších projektů postavených na technologii Silverlight společný projekt BPA sport marketing a společnosti Telefónica O2 – TV.HOKEJ.CZ. Ten nabízí široké veřejnosti zcela zdarma živé internetové přenosy ze zápasů O2 Extraligy. Příkladem použití ze zahraničí mohou být internetové přenosy z Olympijských her v Pekingu na NBCOlympics.com s výsledkem více než 50 milionů unikátních návštěvníků, 1, 3 miliardy shlédnutí, 70 milionů video streamů a 600 milionů minut shlédnutého videa.

Stáhněte si Silverlight 2

Silverlight 2 si mohou všichni zájemci stáhnout zdarma na stránce http://www.sil­verlight.cz . Zákazníci, kteří využívají stávající verzi technologie Silverlight, získají novou verzi automaticky.

Nové funkce pro novou generaci webu

Silverlight 2 přináší následující nové funkce:

  • Podpora technologie .NET Framework s Rich Base Class Library: Kompatibilní část kompletního.NET Frameworku
  • Výkonné ovládací prvky: V základním prostředí mají vývojáři k dispozici prvky DataGrid, ListBox, Slider, ScrollViewer, Calendar a mnoho dalších.
  • Pokročilá podpora skinovatelnosti a šablon: Usnadňuje uživatelskou úpravu vzhledu a ovládání aplikace.
  • Velké přiblížení (Deep Zoom): Přináší nedostižnou interaktivitu při prohlížení obrazového materiálu v extrémně vysokých rozlišeních.
  • Rozsáhlá podpora síťových služeb: Podpora REST, WS*/SOAP, POX, RSS, a standardních HTTP služeb pro snadnou integraci se stávající infrastrukturou.
  • Rozšířená podpora .NET Framework Language: Na rozdíl od jiných prostředí Silverlight 2 podporuje celou řadu programovacích jazyků včetně: Visual Basic, C#, JavaScript, IronPython a IronRuby. Vývojáři tak mohou snadno využít své stávající znalosti a schopnosti pro vývoj Silverlight aplikací.
  • Pokročilá ochrana obsahu: Silverlight DRM, založená na technologii PlayReady, poskytuje robustní ochranu obsahu před zneužitím.
  • Vyšší škálovatelnost a podpora vkládání reklamy: Nová verze zahrnuje podporu streamování a progresivního downloadu obsahu, vkládání reklam do šířeného obsahu a pokročilou optimalizaci pro internetové vyhledávače.
  • Fungující partnerský ekosystém: Celá řada partnerů, jako jsou společnosti ComponentOne, Infragistics a Telerik, nabízejí produkty, které rozšiřují možnosti vývojářů při tvorbě Silverlight aplikací ve vývojovém prostředí Visual Studio.
  • Podpora různých prohlížečů a operačních systémů: Silverlight funguje v operačních systémech Mac OS, Windows a Linux a ve všech nejrozšířenějších prohlížečích jako jsou Internet Explorer, Firefox a Safari.

Podrobné informace o změnách, které Silverlight 2 obsahuje, najdete v produktové dokumentaci Silverlight 2 na webové adrese http://www.mi­crosoft.com/sil­verlight/ a také na komunitním webu http://silver­light.net .

Podpora standardů a systémové spolupráce

Microsoft se zavázal k podpoře otevřenosti a systémové spolupráci. V rámci této podpory bude Microsoft financovat projekt integrace pokročilých vývojových funkcí platformy Silverlight do otevřeného vývojového prostředí Eclipse. Vedoucím tohoto projektu a příjemcem finanční podpory bude Soyatec, francouzský poskytovatel IT řešení a člen organizace Eclipse Foundation. Soyatec plánuje zveřejnění tohoto projektu na serveru SourceForge pod licencí Eclipse Public License Version 1.0 a hodlá jej předložit organizaci Eclipse Foundation jako otevřený projekt.

Microsoft také uvolní sadu ovládacích prvků Silverlight Control Pack (SCP) a zveřejní technické specifikace Silverlight XAML Vocabulary na vývojářských webových stránkách MSDN. Specifikace Silverlight XAML Vocabulary, zveřejněné pod licencí Open Specification Promise (OSP), usnadní nezávislým vývojářům tvorbu produktů, které dokáží číst i zapisovat XAML pro Silverlight.

Sada ovládacích prvků Silverlight Control Pack rozšíří možnosti zabudované v technologii Silverlight o prvky DockPanel, ViewBox, TreeView, Accordion, AutoComplete. Celou sadu pak Microsoft uvolní pod licencí Microsoft Permissive License (Ms-PL) schválenou organizací Open Source Initiative.

Kromě finanční podpory vývoje otevřeného vývojového prostředí Eclipse Microsoft v současnosti nabízí pokročilé nástroje pro vývoj Silverlight aplikací v nástrojích Visual Studio 2008 a Expression Studio 2. Podpora technologie Silverlight se nově týká také bezplatně nabízeného produktu Visual Web Developer 2008 Express Edition.

Zkušební verze projektu společnosti Soyatec je už nyní k dispozici IT profesionálům na webové adrese http://www.eclip­se4sl.org , dostupnost finální verze je plánována na druhou polovinu roku 2009.


Více informací

E-mail: msczech@microsoft.com
Fax: +420–261 197 100

Poselství společnosti Microsoft v ČR
Posláním společnosti Microsoft je umožnit lidem a organizacím v České republice zcela naplnit jejich potenciál podněcující rozvoj vzdělané a prosperující znalostní společnosti, a to prostřednictvím špičkového software, který s využitím umu českých odborníků vytváří bezpečné a důvěryhodné prostředí pro své uplatnění ve všech oborech a lidských činnostech.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.