Přejít k navigační liště

Zdroják » JavaScript » Dan Menard: Instant AngularJS Starter (recenze první knihy o AngularJS)

Dan Menard: Instant AngularJS Starter (recenze první knihy o AngularJS)

Články JavaScript

Javascriptový framework AngularJS se stává čím dám tím populárnější. Letos vyjde několik prvních knih na něj zaměřených. Recenzi té úplně první z nich vám dnes nabízíme.

Nálepky:

V únoru 2013 vyšla první kniha o AngularJS v nakladatelství Packt Publishing, kterou jsem dostal, abych ji zhodnotil.

AngularJS obálka knihy

Byl jsem tím překvapen, protože jsem už čekal na knihu AngularJS, kterou píší Brad Green a Shyam Seshadri, jenž má vyjít letos v dubnu. Bude zajímavé obě knihy nakonec porovnat.

Obsah knihy

Kniha Instant AngularJS Starter míří na začátečníky. Má velmi jednoduchý Hello World, po kterém si vytvoříte aplikaci GuideBook. Nakonec najdete několik kapitol, které projdou hlavní témata AngularJS a snaží se je vysvětlit celkem podrobně (Templates, Two-way databinding, Modules, Dependency Injection a Directives).

Hodnocení

Kniha mi přijde celkem krátká. Její obtížnost a způsob, jakým jednotlivé věci předkládá, mi nepřijdou úplně vhodné. Místy se objevují chyby v názvosloví. Ze začátku se přeskakují některé výrazy (např. filter), které později autor lehce vysvětlí, ale už není vůbec ukázáno, jak si vlastní filter napsat, i když to osobně považuji za velmi užitečné.

Autor nepřidává komplexnost aplikace postupně. Snaží se ji nabídnout rovnou celou a jednotlivé části vysvětlit. Z toho plyne problém pochopit, proč a jak co dělá a jaká je jeho motivace.

Velmi podrobná je například kapitola o Dependency Injection, až do detailů, které jsou myslím zbytečné. Stačilo ukázat použití a možné chyby. Přitom základní věci nejsou vysvětlené. Vlastní vysvětlení a motivace pro DI mi chybí, detaily implementace jsou v této knize úplně zbytečné a jeden obrázek často vydá za víc než deset stránek v knize.

V two-way databinding mi chybělo vysvětlení ngBind a tečkové konvence. Autor nevysvětlil sdílení dat mezi kontrolery a porozumění isolate scope nebude podle mě úplně zřejmé, i když se toho v direktivách autor dotkne, ale neklade na to tolik důrazu, kolik si myslím, že si to zaslouží.

Vynechání ngResource a promise, stejně jako to, že se aplikace vůbec netestuje, mi nepřijde úplně vhodné. Jen mluvit o testování, anebo ukázat, jak jednoduše a správně testovat, mi přijde velký rozdíl.

Závěr

Kniha není drahá (6 EUR), ale přesto bych čekal víc. Ani přiložený kód neobsahuje víc příkladů. Zdrojové kódy u sebe nemají komentáře ani testy. Pokud si čtenář projde AngularJS tutorial, podívá se na videa a prostuduje FoodMe workshop, udělá lépe, než když tuto knihu zakoupí.

Autor: Dan Menard
Název: Instant AngularJS Starter
Nakladatelství: Packt Publishing
Datum vydání: únor 2013
ISBN : 1782166769
Kniha se prodává v elektronické podobě

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
4 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
David Adamczyk

Recenze na knihy z teto oblasti mi docela chyběly. Ocenil bych víc takových recenzí zahraničních vydavatelství jako PragProg, Wrox, etc.
Možná jsem si nevšiml, ale autor neuvádí jaký měl k dispozici formát (papír nebo ebook) pokud byly k dispozici oba mohl by je i porovnat? Slyšel jsem několik stížností na sazbu elektronických knih ve formátech epub/mobi. Zajímala by mě i vazba knihy, nemám moc v oblibě knihy u kterých po několika přečtení začnou vypadávat stránky díky nekvalitní vazby.

David Adamczyk

Ok, přehlíd jsem tu zmínku o elektronické verzi na konci za hodnocením, sorry :)

Martin Hassman

Díky, další recenze vítáme, v některých případech je možné zkusit o zaslání výtisku k recenzi zdarma. Jen potřebujeme více recenzentů, kteří by měli o tento způsob spolupráce zájem.

gngl

„Slyšel jsem několik stížností na sazbu elektronických knih ve formátech epub/mobi.“

Knihy ve formátech epub a mobi nemají sazbu (do té míry, do jaké se sází kniha papírová), protože sazbu formátů epub a mobi provádí konkrétní klientská aplikace. Sice asi existují způsoby jak donutit více či naopak méně striktní formátování, ale obecné tvrzení čistě o knize asi nemá moc smysl, teprv kombinace kniha+prohlížeč by měla smysl.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.