Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Hledej ve svém nitru aneb recept na štěstí z laboratoří Googlu (recenze)

Hledej ve svém nitru aneb recept na štěstí z laboratoří Googlu (recenze)

Články Různé

Umíte se naučit nový programovací jazyk, ale nevíte, jak se naučit líp rozumět ostatním? Rozumíte složitým algoritmům, ale netušíte, jak natrénovat vaši emoční inteligenci? Tahle kniha vám v tom pomůže. A navíc vznikla v prostředí vývojářů Googlu.

Od začátku jsem přemýšlel, zda se recenze téhle knihy na Zdroják vůbec hodí. Je to sice z Googlu a pro vývojáře, ovšem rozhodně ne o programování. Každopádně na Twitteru jste o recenzi projevili zájem, to mě nahlodalo. Definitivně jsem se pro publikování rozhodl, když jsem zjistil, že velká část knihy je věnovaná rozvoji empatie a emoční inteligence. A jelikož to jsou podle článku Jak býti seniorním inženýrem (1. díl, 2. díl) důležité vlastnosti i pro vývojáře, není od věci na ten článek navázat a představit knihu věnovanou jejich rozvoji. Hledej ve svém nitru

Jak kniha vznikla

Chade-Men Tan nastoupil do Googlu v jeho začátcích. Je zaměstnancem s pořadovým číslem 107 a dělá dosud v Googlu. Popis jeho současné pozice je Jolly Good Fellow (zábavný chlapík) a jednou z jeho pracovních činností je vítání celebrit v Googlu, z čehož má už celkem slušnou sbírku fotografií.

První léta v Googlu strávil jako inženýr. Svých 20 procent z pracovního času nevěnoval programování jako jiní, ale sestavení kurzu sloužícího k seberozvoji inženýrů v Googlu. Meng k tomu využil svého čínského původu a znalosti východních meditačních technik, ovšem spojil se i s řadou významných lidí; pomohli mu např. Daniel Goleman (autor populárních knih o emoční inteligenci) a Jon Kabat-Zinn (zenový buddhista a popularizátor mindfulnes technik).

V roce 2007 vznikl kurz Hledej ve svém nitru, který se v Googlu vyučuje doteď. Roku 2012 vyšla Mengovi stejnojmenná kniha, která má tento kurz zpřístupnit široké veřejnosti. Letos v květnu vyšel její český překlad.

Snímek obrazovky 2014-06-29 v 22.53.09

Inženýři sobě

Tahle kniha by v knihkupectvích klidně mohla být umístěná v sekcích s názvy Osobní rozvoj, Motivace nebo Esoterika. Když do těchto sekcí zavítám, tak mám většinou strach (a to rostoucí exponenciálně v uvedeném pořadí sekcí), zda rozeznám ty knihy plné zbytečných až škodlivých blábolů od těch dobrých, které mě zajímají. Meng se tohle pokusil vyřešit. Ve své knize sice často používá techniky, které najdeme ve východních náboženstvích, ale vybírá z nich jen věci věděcky ověřené (a pečlivě je ve své knize zdrojuje, takže si je můžete ověřit sami) a vše překládá do způsobu myšlení současného inženýra. Zároveň počítá s tím, že v dnešní době nikdo nemá čas na studium nesmyslů, vybírá proto věci, které se pozitivně projeví ve vašem zaměstnání a osobním životě.

Celá kniha je navíc psána v lehce humorném duchu a je provázena vtipnými komiksovými ilustracemi (několik z nich jsem zařadil i do téhle recenze). Snímek obrazovky 2014-06-29 v 22.54.36

Nečekaná cesta k dosažení úspěchu, štěstí (a světového míru)

Tak zní podtitul knihy. Kniha nemá jen pomoci vašemu osobnímu štěstí, ale pokud se jí bude řídit řada lidí, má přispět i ke světovému míru. Autor tvrdí, že to je hlavní důvod, proč knihu napsal.

Samotné čtení žádné knihy vás nezmění, ani téhle ne. V knize najdete řadu cvičení, která máte cvičit několik minut každý den. Ty jsou onou stěžejní částí knihy, zbytek je jen taková omáčka a motivace k tomu si je vyzkoušet. Cvičení většinou vycházejí z východních meditačních technik, ale jsou upravena pro život v kanceláři (nikdo vás tedy nebude nutit do polohy lotosového sedu) a většinou velmi jednoduchá (např. zkuste se pár minut soustředit na své tělo a sledujte vaše aktuální emoce).

Ze školy jste si odnesli řadu technických znalostí, ale nejspíš vás tam nikdo neučil, jak trénovat vaši emoční inteligenci a jak se zlepšit v empatii. Tahle cvičení vám přesně v tom pomůžou. A ve výsledku budete i víc šťastní. Pokud tomu nevěříte, v knize najdete odkazy na příslušné věděcké studie, které vás snad přesvědčí.

cartoon

Názvy kapitol

  1. I inženýr může mít úspěch díky emoční inteligenci
  2. Dýchejte, jako by na tom závisel váš život
  3. Bdělost bez polštáře pod zadkem
  4. Zcela přírodní, organická sebedůvěra
  5. Ovládejte své emoce jako koně
  6. Jak mít zisky, veslovat napříč oceány a změnit svět
  7. Empatie a opičárny mozkového tanga
  8. Jak být výkonný i milovaný zároveň
  9. Tři jednoduché kroky ke světovému míru

Prvních šest kapitol je věnováno intrapersonální inteligenci, ta spočítá v lepšímu porozumění sobě samému, ve zvládání sebe sama a svých emocí. Natrénujete si, jak Meng říká vnímání emočního procesu ve vyšším rozlišení, tj. abyste dokázali poznat, že se začínáte rozčilovat již v momentu, kdy se začínáte rozčilovat a než až v momentu, kdy jste již rozčílení. Takový trénink totiž může rozhodnout, zda rozčilení ovládne vás nebo zda vy dokážete rozčilení včas ovládnout a využít ke svému prospěchu. V téhle části najdete např. návody pro zklidnění mysli nebo naučení se optimismu a pokusíte se najít vaši ideální budoucnost. Dobré poznání vašich slabých a silných stránek podpoří vaši sebedůvěru.

Poslední tři kapitoly jsou věnované interpersonální inteligenci. Pokud se vám podařilo zlepšit porozumění sobě samému, jste na dobré cestě i k lepšímu porozumění ostatním. V téhle části najdete třeba trénink bdělého e-mailování nebo zvládání obtížných rozhovorů. Pokud porozumíte lidem, dokážete porozumět i celé organizaci (např. vaší firmě) a pomůže vám to i ve vaší pracovní kariéře.

cartoon-no-pressure

Závěr

Ačkoliv se kniha vyhýbá náboženství a drží se mentálních technik, obávám se, že pokud jste alergičtí na slovíčko buddhismus a při slově meditace vám hned naskakují pupínky, tahle kniha pro vás nebude a raději byste ji neměli ani otvírat. Byli jste varováni!

Pokud jste ale otrávení z přemíry náboženství a duchovna ve stávající literatuře, a přesto hledáte něco k sebeovládání a seberozvoji, pak je tohle možná první kniha pro vás. A to bez ohledu na to, zda už jste inženýr nebo ne. Knihu přečtete za několik dní, ovšem podstoupení všech uvedených cvičení vám zabere minimálně pár týdnů až měsíců, než poznáte viditelný rozdíl. Pokud ano, gratuluji.

Mně se kniha líbila i překlad se povedl. Na svém profilu v Goodreads jí dávám čtyři hvězdičky z pěti. Chyběl mi jen nějaký přehledný soupis jednotlivých cvičení. Kdo je má stále v knize dohledávat? Ani v elektronické verzi není žádný přehledný rozcestník na ně.

Ze seznamu doporučené literatury mě pár knih rozhodně zaujalo. Jako první si chci přečíst víc o emoční inteligenci ve stejnojmenné knize Daniela Golemana.

Údaje o knize

Název: Hledej ve svém nitru
Autor: Chade-Meng Tan (web)
Překladatel: Michaela Ponocná
ISBN: 978-80-242-4404-4
Počet stran: 288
Rok vydání: 2014
Cena: cca 245,-
E-book: ano
Ukázky z knihy: česky, anglicky
Originální název: Search Inside Yourself
Web knihy: siybook.com

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.