Přejít k navigační liště

Zdroják » Webdesign » Frontend vývojář a frontend kodér

Frontend vývojář a frontend kodér

Články Webdesign

Univerzální frontendista je velmi vzácný. Je potřeba rozlišovat mezi frontend kodérem, který má blíž k designu, a frontend vývojářem, což je víceméně programátor. Potřebujeme oba. Hledal jsem alternativu k zastaralému pojmenování „kodér“, ale z mnoha důvodů u něj zůstávám.

Článek původně vyšel na autorově webu Vzhůru dolů.

„Frontendista je přece jen jeden!“

Není. Pokud chce člověk dělat webový frontend dobře, musí si – zjednodušeně řečeno – vybrat Javascript nebo CSSko. Zvládat současný javascriptový svět a do toho responzivní design, typografii, SVG a další specifické znalosti frontend kodéra… taky si zkoušíte představit křížence Batmana se Spidermanem?

Není to „kodér“, ale „frontend kodér“

Mám mírnou nechuť k tomu používat pojem „kodér“. Mnoha lidem dnes stále asociuje lidský převodník z PSD do HTML. Dnešní náplň kodérovy práce je výrazně jiná. A proto ta tendence hledat jiné pojmenování.

Dlouho se mi líbilo označení, co používají v Seznamu – „UI vývojář“. Jenže, vývojář je kodér, co programuje. CSSko je kód, ale ne programování. Ano, kodér občas něco naprogramuje, ale jeho doména je jinde. Proto – prosím vás – dost už s těmi „HTML programátory“!

Občas používaný „UX vývojář“ je na tom ještě hůř než ú-í-čkař. Nakódovat uživatelský prožitek? To raději pást a dojit kočky.

Kodér je navíc v Česku perfektně zavedený:

Anketa na Facebooku

Právě proto zůstávám u kodéra. Pro sebe si ho nyní přesněji definuji jako „frontend kodér“. Protože „kodér“ je popis typu profese, ne pojmenování konkrétní pozice. Programátor v Cobolu je totiž taky kodér, že ano. „Frontend kodér“ je perfektně pozicovaný ke svému programátorskému kolegovi „frontend vývojáři“.

Jen pro pořádek – sám sebe označuji za „frontend designéra“, protože rozhraní kromě implementace minimálně zčásti i navrhuji.

„My ale frontend kodéra nepotřebujeme!“

Je to možné, ale málo pravděpodobné.

Mnoho frontend kodérů utíká v poslední době k Javascriptu, který je prostě v módě. Předtím podobně k UX. Na trhu je frontend kodérů málo. To ale neznamená, že nejsou potřeba:

Snad se shodneme na tom, že na kvalitě uživatelského rozhraní závisí úspěch nebo neúspěch naší práce. Ano? Pak pokud v práci navrhujete nebo jen implementujete uživatelské rozhraní, bez frontendisty s citem pro design se neobejdete.

Frontend vývojář je programátor. Javascriptová obdoba péhápkáře. A jen málokterý je schopný s citem pracovat s uživatelským rozhraním. Prostě se jen programátoři posunují od backendu na frontend.

Frontend kodéry branže potřebuje a potřebovat bude. Takže, milé frontendistky a milí frontendisti, pokud vás baví design, úplně v klidu zanechte studia Javascriptu a zkuste se vylepšit v CSS, v optimalizaci rychlosti načítání nebo třeba v typografii.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
25 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
prezident

Hezká reklama na školení… příště bych ji označil jako PR Článek a nedělal zbytečně ze čtenářů tajtrlíky.

Martin Hassman

Je pravda, že článek obsahuje několik odkazů na školení. Když jsem text přetiskoval, tak jsem se nad nimi zamýšlel a nakonec jsem je v textu nechal s tím, že nikomu nebudou vadit a pokud někoho nasměrují, jen dobře.

Tímto se omlouvám „tajtrlíkům“ a smekám před čtenáři, kterým těch pár odkazů navíc nevadí. PR článek to není už jen proto, že byl získán metodou pull a nikoliv push.

Oldis

Ani sem si nejakych odkazu na skoleni nevsiml, a taky mi to prislo trochu jako pr.

Martin

Mě to přijde fuk, jestli se jmenuje kodér, vývojář nebo třeba zmrzlinář. Roky dělám admina, a v každém jobu si proto vymýšlejí nové a nové jméno. Jednou je to System Engineer, po druhé Technician 1, po třetí Linux Specialist.

To důležité je, co člověk umí za technologie a jak je dokáže používat. Pokud někdo dělá vývojařinu v AngularJS, tak se může jmenovat třeba Internetový astronaut, stejně 95% lidí nebude rozumět jeho náplni práce, a na pohovoru si přečtou detailnější životopis, takže se tu řeší totální blbost.

Tomáš Procházka

A co teprve pozice PHP front-end developer, které jsem viděl už několikrát na Linkedin? Dokonce v jednom bylo, že kandidát „has to be able to write PHP both server-side and client-side“. Zajímalo by mě, kdo je obsazuje hehe…

Zasloužile chcíplej webař

Jako uz jsem videl python na font-endu, celkem zajimavy. Ale PHP….

karel

php lze využít na spoustu věcí, ale na jednu věc se hodí opravdu skvěle a to na tu kvuli které vzniklo a to je generování html stránky, takže ano php je ideální na tvorbu frontendu

Tomáš Kapler

Martine, chybí mi vysvětlení, proč „frontend“ kodér, proč prostě ne jen „kodér“. Tedy jestli je „frontend kodér“, tak nutně očekávám i pozici „backend kodér“ a popravdě nějak nevím, čím by se ten „backend kodér“ lišil od „frontend kodéra“ (až na to, že by momentálně dostal na práci dělat něco na frontendu“). UI vývojář mi přijde taky fajn – vyvíjí uživatelské rozhraní, tedy kóduje a javascriptuje. V dnešní době reactu a css frameworků typu bootstrap už často i komplexní uživatelské rozhraní je vlastně ne moc o tom CSS a vlastně nemusí sáhnout ani na jednu CSS třídu, aby udělal působivý design, když už existuje framework

Zasloužile chcíplej webař

Koderi jsou vsichni prgaci kodu.

AntiCZ

Pro upresneni. Kdo pise kod, tak kodi a kdyz kodi, tak je to koder.

vojta tranta

lol, repost

expert

To čemu tady říkáte backend, u nás nazýváme frontend (aplikační webserver). Skutečný backend pro nás jsou démony, odkud webserver tahá data.

zdenek

ano … tad delam ve firme, kde FE = HTML, CSS, TypeScript, AngularJS, Java pro REST sluzby a BE = ESB + CRM v Jave. Ja jsem v FE tymu, tak se ocekava, ze budu zvladat vse, co ma FE tym na starosti.

Oldis

JInak tak jako premejslim jakej smysl tenhle clanek vlastne ma?

karel

jděte do háje, učit lidi kraviny, vše co jim teď nalijete do hlavy platí pro http, ale ne pro http2,
jediné co jim můžete doporučit je aby si dali pozor na výslednou velikost stránky a to včetně stahovaných zdrojů, na to není třeba školení, protože jde o fakt který by měl znát i začátečník

Martin Hassman

Tady se před odsouzením sluší otázka na Martina, zda a jak ve školení zohledňuje nástup HTTP2.

Martin Hassman

Díky Martine. A je jasno.

karel

Vydržet a smím se zeptat proč ? http://caniuse.com/#feat=http2
Pro nejpoužívanější servery už moduly jsou, pro prohlížeče taky. Jediné na čem to trošičku vázne je, že prohlížeče umí většinou http2 jen přes ssl. No ale to už také vlastně není problém a je to vyřešeno https://letsencrypt.org/ tedy na nic se čekat nemusí, jen možná na pár líných správců webhostingu.

karel

Jinak neberte to jako nějaký útok proti školení, existuje spousta témat společných jak http1.2 tak nově http2 ale vše je to jen o tom minimalizovat přenášená data, pokud v této otázce lidi něco naučíte jen dobře, ale i to se musí dělat s rozvahou a vědět co případná optimalizace provede třeba se zátěží serveru.

eNj

Problém je v tom, že člověk (kodér) se v podstatě nemůže zaměřit pouze na HTML/CSS, ať otevřete jakoukoliv nabídku práce, která je uvozena titulkem Hledáme kodéra, hledáme frontend developera, vždy tam požadují Javascript, většinou i třeba nějakou tu znalost PHP, MySQL atd.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.