Přejít k navigační liště

Zdroják » PR Články » Dubnová konference WebExpo: Vybrali jsme pro vás 6 vývojářských hvězd, které se podělí o své know-how

Dubnová konference WebExpo: Vybrali jsme pro vás 6 vývojářských hvězd, které se podělí o své know-how

Články PR Články

Patnáctý ročník konference WebExpo přiváží přední světové vývojáře, kteří se nezdržují obecnými řečmi a rovnou sdílí svoje know-how. Od 19. do 21. dubna se těšte na kódování v přímém přenosu, příklady z praxe a praktické workshopy.

Nálepky:

Varování: Tito řečníci posunou vaši práci o několik levelů a hrozí, že šéfovi řeknete o vyšší plat.

Očima robota

Hned středeční ráno startuje konferenci Filip Hráček a vrací se tak po 10 letech na pódium WebExpa. Světová kapacita na Flutter před časem opustil Sillicon Valley, aby gigantický Google vyměnil za vlastní židli herního vývojáře. A nutno říct, že úspěšně: rovnou jeho první hra Knights of San Francisco získala ocenění Best Game Changers 2021.

Teď si pozornost získává jeho Giant Robot Game, ve které si připadáte jako součást sci-fi filmu. A právě futuristické uživatelské rozhraní je téma jeho přednášky. „Filip Hráček se ve své přednášce pustí do filozofie návrhu aplikací a her. Nevynechá ani drobné detaily, které se hodí pro programování uživatelského rozhraní jako z budoucnosti,“ těší se CEO konference WebExpo, Šárka Štrossová.

Photography by Steven Wright https://regularsteven.com

Koukat pod ruce přednímu vývojáři MongoDB

Pódium ožije i během 40minutového live codingu vývojářského mastera MongoDB: Maxime Beugnet bude komentovaně kódovat přímo před našimi zraky. Na základě souboru dat vytvoří bezserverové rozhraní REST a GraphQL API, a to pomocí jazyka Python a datové platformy MongoDB.

Ryze prakticky pokračuje Beugnet i při svém workshopu MongoDB Atlas App Services, který povede ve středu 19. dubna od 16 do 18 hodin (a je v ceně vstupenky na WebExpo!). Beugnet vás nejdřív seznámí s datovou platformou MongoDB Atlas, bez ohledu na pokročilost. Pod Beugnetovou taktovkou rovnou vytvoříte svůj první cluster MongoDB, který můžete už napořád používat zadarmo. Naplníte několik vzorků dat a pustíte se do práce s poskytnutým kódem HTML a Javascript. 

Web, který promlouvá

Očekávaným hostem letošního WebExpo je také Léonie Watson. Vývojářka se zrakovým hendikepem otevírá technologický svět i uživatelům, kteří jako ona bojují s limity psaného textu.

„Léonie je absolutní špičkou v oblasti přístupnosti webu a vynikající řečnicí,“ vyzdvihuje Štrossová, „Její práce obrovsky inspiruje vývojáře i designéry po celém světě.“ Léonie se bude na konferenci zabývat konverzačním uživatelským prostředím nebo rozhraním API pro generování syntetické řeči v prohlížeči a v cloudu.

Kreativita v technologiích prakticky

Ze světa developmentu se na pódiu dále objeví Stephanie Stimac, která se zabývá progresivními webovými aplikacemi a jejich responzivností. Stimac pracující pro firmu Rapid ukáže, jak využít nativní a webové funkce tak, aby zážitek z jejich používání uživatele naprosto nadchl.

A jak nakódovat naprosto cokoliv jen otevřením prohlížeče? Punkový pohled na programování s námi nasdílí Jhey Tompkins, aktuálně pracující pro Google. Své zkušenosti nasbíral ve firmách jako Nike, Uber, Monzo nebo Eurostar.

Web rychlejší než ty zítřejší

Hvězdou WebExpo bude také guru optimalizací, Harry Roberts. Během čtvrtečního odpoledne si nenechte utéct jeho praktickou přednášku o zvýšení výkonnosti webu. Must-see pro všechny webové vývojáře i technické SEO specialisty!

Pokud ke vstupence na WebExpo přihodíte ještě lístek na Robertsův páteční workshop Find It and Fix It, těšte se na skutečný optimalizační booster. „Učit se od Harryho Robertse je opravdu velkou příležitostí pro všechny vývojáře,“ upozorňuje Štrossová, „Nebojí se detailně sdílet případové studie ze své praxe a hlavně sdílí praktické nástroje a své pracovní postupy.“

Roberts vás naučí podrobný audit webu, opravu nejpalčivějších potíží pro uživatele a různé možnosti monitorování. Různá rozhraní API a funkce pak můžete začít hned používat. Lístek na workshop nebo konferenci koupíte na www.webexpo.net/tickets.

Tip: Ve středu 19. dubna se nezapomeňte stavit na workshop Jamstacku, který je otevřený všem účastníkům v ceně vstupenky! Jamstack a jeho výhody představí vývojáři Alba Silvente Fuentes a Samuel Snokpko. Jak web Jamstack nasadit a hostovat? A jak pomocí nových technologií dynamizovat tvorbu obsahu blogu? To vše s nimi zvládnete za dvě hodiny.

Konference WebExpo proběhne od středy 19. do pátku 21. dubna v Praze

Konference WebExpo spojuje odborníky napříč technologickým spektrem, letos už po patnácté. Potkejte se s ostatními vývojáři v prostředí Paláce Lucerna. Od středy 19. do čtvrtka 20. dubna proběhne 57 přednášek, dále mentorské hodiny nebo tematické diskuze u kulatého stolu.

Rodiče a hlavně budoucí developerské a designérské naděje určitě nadchne program WebExpo Kids. Spolu (nebo s druhým rodičem v rámci vstupenky) můžete vyzkoušet základy programování ve Scratchi, roboty z LEGO nebo 3D tisk. Pro nejmenší účastníky je zajištěné hlídání, aby si rodiče nerušeně užili přednášky konference.

A co by to bylo za WebExpo bez třech parties! Hned ta první startuje v předvečer konference, 18. dubna, přímo v Paláci Lucerna v Apify Technologies. Uvidíme se tam?

Vstupenky na konferenci a workshopy koupíte na www.webexpo.net.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.