Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Co zaujalo Radka Pavlíčka

Co zaujalo Radka Pavlíčka

Články Různé

Rubrika Co zaujalo… vám představuje zajímavé články, weby či události, které zaujaly osobnosti české (a slovenské) programátorské a webdesignérské scény. Dnešní přehled připravil Radek Pavlíček, kterého znáte coby neúnavného propagátora přístupnosti webu, a to nejen z článků, ale i např. z živých prezentací na IT akcích.

Radek Pavlíček vystudoval informatiku na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity v Brně. Od roku 1998 se věnuje speciální informatice, která pomáhá lidem s těžkým postižením zraku. Dlouhou dobu působil jako lektor a učil své nevidomé a slabozraké klienty používat počítač, nyní řídí Centrum pomůcek a informatiky v brněnském TyfloCentru a pracuje také v Metodickém centru přístupného webu SONS ČR.

Autor se intenzivně zabývá přístupností webových stránek – je klíčovou osobou projektu Blind Friendly Web, o přístupnosti publikuje na svém blogu POSLEPU či zde na Zdrojáku. Od roku 2001 vede letní rehabilitační tábory a pobyty s výukou PC pro děti a mládež s těžkým postižením zraku.

Prezi – The Zooming Presentation Editor

Prezi je poněkud netradiční systém pro tvorbu prezentací. Oproti nástrojům, které používají tradiční metodu slajdů, nabízí odlišný způsob, umožňující se plně soustředit na to, co chcete prezentovat. V Prezi prezentaci tvořím na plátně, na které postupně umisťuji vše, co by se mělo v prezentaci objevit. Až to mám jakž tak pohromadě, začnu texty a obrázky třídit. Ty, co patří k sobě, dám k sobě. Důležité věci zvětším. Pokud mě během práce napadnou další myšlenky, které by bylo vhodné do prezentace zařadit, jednoduše je na plátno přidám a začlením mezi ostatní.

Zatím jsem si v Prezi vyzkoušel vytvořit dvě prezentace a musím říci, že jejich tvorba pro mě byla mnohem příjemnější a přirozenější, než při doposud používané “slajdové” metodě. Mohl jsem se plně soustředit na prezentaci jako takovou a neřešit všechny ty technické věci kolem.

Odlišnost tvorby prezentace v Prezi oproti standardnímu postupu pěkně popsal Martin Hassman v článku Umí tohle i váš prezentační systém? Aneb jak jsem zkoušel Prezi.

Prezentace a zen

S prezentováním souvisí i další věc, která mě zaujala. Knížku Prezentace a zen jsem si koupil letos v březnu a od té doby se k ní i po jejím přečtení často vracím. Na knížce se mi velmi líbí, že to není návod k Powerpointu či Prezi, ale týká se zlepšení prezentování jako takového. Smyslem knihy je hlavně otevřít oči, podívat se na své stávající prezentace kritickým okem a ukázat cestu, jak svůj styl prezentování zlepšit. Pokud prezentujete a chcete svůj způsob prezentování vylepšit, určitě doporučuji k přečtení.

WolframAlpha

O této “kalkulačce” jsem se dočetl v posledním čísle časopisu Computer. Kromě počítání WolframAlpha odpoví i na spoustu otázek i za dalších oborů – zeměpisu, dějepisu, meteorologie, astrologie, sportu, atp. Hodí se tedy všude tam, kde člověk potřebuje rychle vyřešit nějaký “neřešitelný” problém – například večer s kamarády u piva či vína. A abych nezapomněl – samozřejmě zná i „Answer to the Ultimate Question of Life, the Universe and Everything” ;-)

Your logo is an image, not a <h1>

Umisťování významové grafiky do CSS místo do kódu je nešvar, který se za poslední léta poměrně hodně rozšířil a v mnoha případech působí i problémy s přístupností. Vaše logo (a nejen ono) je obsah, nikoliv styl. Správná myšlenka a zajímavý článek na toto téma.

T-Mobile vylepšuje Twist Surf+

Internet v mobilu už používám nějaký čas a proto jsem přivítal, že T-Mobile už upustil od nezahrnutí některých internetových služeb/protokolů do paušálního poplatku za tento balíček. Nově Twist Surf+ pokrývá veškerou internetovou komunikaci a nemusím se omezovat a řešit, které služby ještě spadají a které už nespadají do týdenního paušálu.

New and Improved WCAG 2.0 Techniques

Asi by bylo divné, kdyby se ve výčtu toho, co mě zaujalo, neobjevilo nic o přístupnosti, takže to jdu hned napravit. V polovině října vydalo W3C aktualizované verze dokumentů Techniques for WCAG 2.0 a Understanding WCAG 2.0, aniž by se to nějak dotklo samotného doporučení WCAG 2.0. W3C tedy zatím postupuje podle dříve nastíněné praxe, kdy samotný WCAG 2.0 považují za dostatečně stabilní dokument, který se tak často aktualizovat nebude, a aktualizace se budou týkat hlavně související dokumenty, jako jsou právě Techniques and Understanding for WCAG 2.0. Aktualizace se týká hlavně oblasti non-W3C technologií (jako je například Flash) a jejím smyslem je pomoci tvůrcům, používajícím tyto technologie, je lépe zpřístupnit.

Jedna z nejúžasnějších horských túr v Česku. 50 km přes Bílé Karpaty

Poslední věc bude mimo obor webdesignu a věcí s ním souvisejících. Z kraje pod Javořinou pocházím, takže mi byl článek velmi blízký a skoro jsem se cítil, jako kdybych těmi místy při čtení procházel.

Pokud jste moravsko-slovenské pomezí ještě nenavštívili, doporučuji to napravit a inspirovat se například onou 50 km túrou z článku.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
4 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
iki

… se pouziva kvuli seo a kvuli webreaderum, ne cistote stylu

Martin Malý

Myslím že se mýlíte, protože webreadery rozhodně nevyžadují toto řešení, ba naopak mají k tomu účelu atribut „alt“ u tagu IMG. Ale klobouk dolů za odvahu, s jakou to tvrdíte pod článkem člověka, který se přístupností webů pro webreadery profesionálně zabývá. ;)

David

Díky za tip. Vypadá zajímavě. Myslím, že v lehkém spojení s Beyond Bullet Points by se mohlo jednat o dobrou dvojku.

jirtos

OK, prezi jako takové je fajn, ale pro prezentace je přecijen třeba offline workspace, a to může být docela problém: http://prezi.com/profile/signup/

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.