Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Co vás nejvíc zaujalo v roce 2012

Co vás nejvíc zaujalo v roce 2012

Články Různé

Konec roku je za dveřmi, čas bilancovat. Podívejme se, jaká témata vás nejvíce zaujala v tomto roce.

Nálepky:

Připravili jsme pro vás TOP 10 nejčtenějších článků tohoto roku. Těmi nejžhavějšími tématy tohoto roku byly mobilní telefony a bezpečnost.

 

Vyvíjíme pro Android: Začínáme (Matěj Konečný)
Počínaje tímto článkem bude na Zdrojáku v následujících týdnech vycházet seriál, v němž se naučíme programovat aplikace pro Android. Dnes si nainstalujeme a rozchodíme vývojové prostředí a vytvoříme Hello World aplikaci.

 

Jdu hacknout váš server… díl 1 (Mikuláš Dítě)
Jsem hacker a chci váš server. Přečtěte si, jak postupuji, čeho se snažím vyvarovat a jak mě naopak můžete odhalit. Možná jsem se přes bezpečnostní díru ve formuláři dostal na vaše SSH. Jako root. Nebo jenom k celé databázi, to přes sql injekce. Dnes začnu přípravou průniku. Pojďte mi nakouknout přes rameno.

 

Prasit, či neprasit? (Daniel Steigerwald)
…aneb Lightbox implementovaný na dva způsoby. Ukážu vám dvě implementace notoricky známého widgetu Lightbox. Ta první je maximálně naivní, ta druhá sofistikovaná. Obě jsou postavené nad Google Closure Library, což ale není to podstatné. Podstatné je, jak jsou napsané.

 

Aktuálně: Tak nám hackli GitHub… (Pavel Ptáček)
Krátce poté, co zde vyšel seriál Jdu hacknout váš server, máme další článek na stejné téma. Tentokrát ale „žhavě aktuální“ o tom, jak jeden ruský programátor hacknul github (a poukázal na chybu v Rails, která se projevuje i na dalších serverech). A přitom stačilo, aby tým vývojářů Rails naslouchal…

 

Vyvíjíme pro Android: První krůčky (Matěj Konečný)
Zajímalo vás někdy, jakou má androidí aplikace architekturu? Co to je activity a co view? Jak vytvořit uživatelské rozhraní a jak v Androidu fungují identifikátory? Chcete vědět, jak vypadá androidí manifest? Pokud ano, tak jste tu správně, neboť o tom si budeme povídat ve dnešním článku.

 

Má si hloupý uživatel koupit chytrý telefon? (Miroslav Hlavička)
Chytrému telefonu jsem se dlouhou dobu bránil. Zastávám názor, že mobil by neměl být chytřejší než jeho uživatel a nebyl jsem si zcela jistý, zda bych to v případě smartphonu sám splňoval. A tak jsem halasil, že telefonování, SMSky a 640 kb paměti přece stačí každému a Hada nebo Tetris si můžu zahrát i na svém letitém černobílém pitomofonu.

 

Jdu hacknout váš server… díl 2 (Mikuláš Dítě)
V minulém díle jsem na cílovém serveru objevil bezpečnostní trhlinu (SQL injection) a připravil jsme si další postup. Nyní si z databáze konečně něco vypíšu – rozhodně seznam uživatelů (a hesla, pravděpodobně zahashovaná), s trochou štěstí systémové soubory. Prozatím ale skromně začnu zjištěním metadat: verze a typ databáze a názvy důležitých tabulek a sloupců.

 

Vyvíjíme pro Android: Suroviny, Intenty a jednotky (Matěj Konečný)
V dnešním článku, který je součástí seriálu Vyvíjíme pro Android, si povíme něco o délkových jednotkách v Androidu, naučíme se pracovat s resources, naučíme se spouštět activity a pracovat s view.

 

Proč považuji Google Closure za nejlepší javascriptovou knihovnu (Daniel Steigerwald)
Google Closure Library považuji za nejrobustnější, nejrychlejší a nejlépe navrženou javascritovou knihovnu, navíc doplněnou unikátním Google Closure Compilerem. Dlouho a aktivně jsem používal jQuery, Mootools i YUI, mám tedy s čím srovnávat.

 

Commitujte jako profík! (David Majda)
Commity a jejich popisky (commit messages) jsou často na okraji zájmu vývojářů. Přitom pokud se s nimi pracuje špatně, týmový vývoj často drhne a v průběhu historie projektu se zbytečně ztratí spousta užitečných informací. Pojďme se proto podívat, jak commity tvořit správně.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
blizz

Aktuálně: Tak nám hackli GitHub… je top.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.