Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Co se událo v listopadu 2008

Co se událo v listopadu 2008

Články Různé

Čas letí, začal prosinec a my jsme tu opět s přehledem zpráv a událostí, které se udály v právě uplynulém listopadu. Pokud nemáte čas všechny události pravidelně sledovat, máte aspoň šanci zjistit, zda vám něco důležitého v listopadu neuteklo. Představíme i náš informační kanál na Twitteru.

Nálepky:

Akce a konference

První týden v listopadu proběhly Microsoft Developer Days 2008. Akce, při které byl mj. představen připravovaný Internet Explorer 8 a nedávno vyšlý Silverlight 2, se během týdne stěhovala po České republice. Proběhla v Brně, Ostravě a nakonec i v Praze. O průběhu pražského termínu se můžete dočíst na Zdrojáku. K dispozici je videozáznam konference a slidy jednotlivých prezentací. Zdroják byl mediálním partnerem celé akce.

V polovině listopadu proběhla online konference VORT-EX 08. Pořádal ji také Microsoft a Zdroják byl opět mediálním partnerem. Záznamy jednotlivých prezentací jsou dostupné v archivu konference. Online konferenci doplňovala pražská akce Vort-Ex café, která se soustředila na novinky Internet Exploreru. Její průběh byl online zaznamenávám na Twitteru.

V Praze dále proběhla jednodenní konference Usability Day 2008, jejímž spolupořadatelem byl i Dobrý web. Během listopadu se na YouTube postupně objevovala videa prezentací z akce Google Developer Day, která se konala v říjnu.

Z domova

Vyšel Java.cz podcast s číslem 28. Hlavním tématem bylo Quality Assurance. Kromě moderátorů Filemona, Dagiho a Japoda byl přítomen i host Lukáš Hasík.

Telefonní seznam a katalog společnosti Telefónika začal podporovat mikroformáty, konkrétně mikroformát hCard. (Pokud vás problematika mikroformátů zajímá, přečtěte si náš seriál Kódujme sémanticky s mikroformáty nebo článek o rozšíření Operator.)

Ukázalo se, že čeští internetoví odborníci nemusí být odolní vůči sociálnímu inženýrství. V tomto případě nedošlo k průšvihu, snad k němu nedojte ani nikdy příště. Dokud ovšem nebudou webové aplikace podporovat autentizační mechanismy, jako je např. protokol OAuth, situace se jen tak nezlepší.

Vodafone oznámil plán spuštění transkódovací proxy, která usnadní přístup mobilních zařízení k webu (uzpůsobí je pro mobilní zobrazovacím zařízení a zmenší objem přenesených dat).

Twitter

Sledujte Zdroják na Twitteru

Server Zdroják můžete nyní sledovat i pomocí služby Twitter. Na Twitter kanálu Zdroják se dozvíte informace o aktuálním dění v oboru včetně zpráv, které se na vlastní web Zdrojáku nemusely dostat.

Hlavním informačním kanálem Zdrojáku pochopitelně i nadále zůstává tento web, kde budeme publikovat informace o hlavních událostech. Twitter kanál má doplňující charakter. Najdete na něm převážně informace o událostech méně důležitých, případně o událostech které mají omezený časový charakter (např. právě probíhající online přenos zajímavé konference), pro které je okamžité a stručné prostředí Twitteru vhodnější.

Pokud nevíte, co je Twitter zač, přečtěte si článek Twitter: v jednoduchosti je síla na Lupě. Pokud jste si účet na Twitteru právě založili, zobrazte si kanál Zdrojáku a zapněte „follow“. Tím začnete odebírat náš kanál.

Rádi uvítáme názory čtenářů na tento doplňující informační kanál. Můžete je psát do komentářů pod článkem nebo to zkuste rovnou přes Twitter.

Ze světa

Oficiální validátor HTML provozovaný W3C zařadil experimentální podporu HTML5. Pokud budete validovat stránky napsané v HTML5, nezobrazí se vám chyba (jak tomu bylo doposud), ale jen varovné hlášení upozorňující na experimentální používání HTML5 a stránka se následně zvaliduje podle pravidel HTML5.

Nakladatelství SitePoint dočasně nabídlo stažení knihy o kaskádových stylech zdarma. Nabídka ke stažení platí už jen poslední den. Pokud máte o knihu The Art and Science of CSS zájem, tak rozhodně neváhejte.

John Resig objevil, že většina současných javascriptových benchmarků není odolná vůči chybě způsobené rozhraním systémového časovače a bude muset být upravena.

Byla spuštěna služba EtherPad sloužící k paralelní editaci textových dokumentů (např. zdrojových kódů) několika lidmi. Užitečné pro programátory, kteří debatují nad zdrojovým kódem a nesedí v jedné místnosti.

Světem proběhla zpráva, že by Microsoft mohl začlenit WebKit do Internet Exploreru. Zatím se zdá, že se pravděpodobně jednalo jen o zveličenou interpretaci odpovědi Steva Ballmera tazateli na vývojářské konferenci v Sydney.

Rozšíření prohlížečů BrowserPlus od Yahoo lze již použít i pro aplikace třetích stran. Yahoo naznačilo, že BrowserPlus v budoucnu uvolní jako open source.

Peter-Paul Koch aktualizovat svůj známý přehled podpory kaskádových stylů v prohlížečích.

Microsoft v rámci začlenění frameworku jQuery do Visual Studia zveřejnil definice pro autocomplete javascriptového kódu používajícího jQuery.

Následuje rychlý mix listopadových vydání nových verzí: Vyšla Opera Mini 4.2, Rails 2.2, Django 1.0.2, Zend 1.7, Emastic 0.8 beta, WordPress 2.6.5 (POZOR, nestahujte WordPress 2.6.4, jedná se o podvrženou verzi, která obsahuje trojského koně!).

Závěr

Tím končí souhrn listopadových událostí. Co se do souhrnu nevešlo, to najdete v archivu Zdrojáku, ať již mezi články nebo zprávičkami. Pokud nechcete, aby vám něco uniklo, můžete odebírat RSS článků a RSS zpráviček, případně sledovat i náš doplňující kanál na Twitteru.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.