Přejít k navigační liště

Zdroják » PR Články » Atos Hackathon: DevOps jako kultura tvorby software i pro státní instituce

Atos Hackathon: DevOps jako kultura tvorby software i pro státní instituce

Články PR Články

DevOps je nepochybně budoucností IT, která už jen neklepe na dveře, ale pomalu je otevírá a vchází dovnitř. Jde o kulturu vytváření software, kdy jsou do procesu tvorby zapojeny všechny klíčové skupiny ve firmě či organizaci, které budou s výsledným produktem pracovat, či jinak přicházet do styku.

Právě DevOps je jedním z témat, kterými se bude zabývat i říjnový Atos Hackathon, příležitosti nabídne jak pro juniornější, tak seniorní IT specialisty.

DevOps track jsme se rozhodli rozdělit na část pro juniory a seniory, abychom nabídli větší rozpětí a každý měl na výběr. V juniorní části je cílem se s postupy seznámit a něco nového se naučit, v  seniorní části si pak účastníci spíše ověří, co vše jsou schopní v praxi vytvořit a přispějí k tvorbě reálného produktu pro státní správu,“ popisuje Petr Holan, Solution architect ze společnosti Atos a patron DevOps tracku Atos Hackathonu

Junioři budou tvořit virtuální nástěnku

Zadání Junior DevOps tracku se bude týkat tvorby virtuální nástěnky pro informování interních a externích subjektů napříč internetem či intranetem. Půjde o responzivní webovou platformu pro sdílení a zobrazování novinek. „Účastníci se naučí využít CI/CD pipeline a vyzkouší si práci s kontejnery SUSE. K tvorbě aplikace dostanou návod, ale následně to už bude na nich,“ popisuje Petr Holan z Atosu s tím, že požadavky budou přicházet postupně, takže produkt bude vznikat dynamicky, podobně jako při reálných IT zakázkách. Juniorní část je tak skvělou příležitostí hlavně pro studenty, jak si vyzkoušet své budoucí zaměstnání, navázat nové kontakty a něco se naučit. Přihlásit se mohou pětičlenné týmy, hodit se jim bude vývojář, grafik či CI/CD specialista. Týmu by taky neměl chybět motivovaný leader a vniveč nepřijde ani profesionální nástěnkář. 

Účastníci seniorní části pomohou státní správě

V rámci Senior DevOps tracku budou týmy pracovat na reálném zadání pro státní správu. Cílem bude vytvořit aplikaci pro potřeby soudů, která umožní konzumovat existující B2B služby informačního a komunikačního rozhraní České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), a pomůže tak významně urychlit vzájemnou komunikaci. „Aplikace odbřemení soudy i ČSSZ od opakujících se úkonů i zasílání součinností. V současné době proces probíhá formou zasílání více než 100 000 dokumentů za rok převážně prostřednictvím Informačního systému datových schránek. Jedná se zpravidla o jednoduché dokumenty, ale administrativu soudů i ČSSZ to velmi zatěžuje,“ vysvětluje Přemysl Sezemský, ředitel oboru elektronizace justice Ministerstva spravedlnosti ČR, které se na organizaci Senior DevOps tracku podílí.Hackathon může být užitečnou formu spolupráce veřejného a soukromého sektoru. Digitalizace státu se bez spolupráce obou sektorů nemůže povést. Společenské akce tohoto typu slouží i k vzájemnému poučení a věřím, že i k pochopení smýšlení na pracovní úrovni,“ dodává.

Na přípravě Senior DevOps tracku se podílí také organizace Česko.Digital, jejíž heslo „Chtějme lepší stát!“ je pro zadání tracku jednoznačně inspirací. „Důvodem naší participace na Atos Hackathonu je rozhodně snaha dlouhodobě kultivovat prostředí IT zakázek skrz osvětu a konkrétní příklady dobré praxe. Pro širokou veřejnost to může být pohled do státní správy, kde je mnoho šikovných a talentovaných lidí, kteří jen někdy nemají potřebné nástroje nebo podporu pro změnu, což známe i ze soukromého sektoru,“ popisuje Eva Pavlíková, výkonná ředitelka Česko.Digital.

Příležitost pro všechny IT nadšence

Hackathon, neboli hack marathon, je zajímavou možností, jak se mohou i méně zkušení IT nadšenci v tomto oboru rozvíjet. Účastníci si vyzkouší práci pod tlakem, během necelých dvou dnů totiž bude potřeba vytvořit celistvý produkt. „Samozřejmostí je zajištění zázemí včetně možnosti přespání, dostatku jídla a pití,“ dodává organizátor Petr Holan. Kromě získaných znalostí a praktických zkušeností si účastníci odnesou také spoustu zajímavých kontaktů i navázaných přátelství. Nedílnou součástí hackathonu bude i zajímavý doprovodný program koncipovaný jednak formou přednášek, ale účastníci budou moci například i projet v autě Tesla. Ti nejúspěšnější zároveň odejdou se zajímavými cenami.

Zjistěte více o Atos Hackathonu. Spuštěny jsou již i registrace na jednotlivé tracky. Cena registrace je 199 Kč za osobu.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.